1.6 8v dpo otomatik şanzıman ısınma problemi yardımmm!!!!!

dved

Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
5 Eki 2013
Mesajlar
13
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
43
Arkadaşlar hepinize güzel ve keyifli forumlar diliyorum .Gelelim sorunuma.

Arkadaşlar aracım 1999 model 1.6 8v clio rte modeli üzerinde dpo otomatik şanzıman var aracı satın aldıktan kısa bir süre sonra fark ettiğim bir arıza ile uzun zamandır mücadele ediyorum arıza şu şekilde gerçekleşiyor araç seyir halinde iken hiç bir sıkntı yaratmayan otomatik şanzıman araç biraz zorlandığında yada yoğun trafikte kaldığımda ısı kaynaklı olarak vuruntulu çalışmaya başlıyor . Bu durumda olan yada bi çözümünü bulan bir arkadaşımız varmı acaba ?
 

dved

Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
5 Eki 2013
Mesajlar
13
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
43
Herkese yeniden merhabalar arkadaşlar sanırım konu hakkında fikri yada bilgisi olan hiç kimse yok .

Benim kendi kendime nacizane yapmış olduğum araştırmalar sonucu renault ve peugeot firmalarının ortak olarak kullandığı (renault için DPO şanzıman ,peugeot için al4 olarak) şanzımanlarda devamlı bu ve buna benzer bir çok sorun ile karşılaşıldığını gördüm. Sorunun ana kaynağı aşırı ısınma nedeni ile şanzıman içerisindeki şanzıman yağının özelliğini bi nevi geçici olarak kaybetmesi sonucu selenoid valflerin düzgün işlem yapmaması . Bunun için çözüm ancak şanzımanı daha iyi serinletebilecek daha büyük ebatta bir radyatör yada şanzıman üzerinde bulunan şanzıman ısı aktarıcısı nın ve deflektör plakası denilen bir parçanın modifiye edilmiş olanı ile değiştirmek. Ancak her ikiside nerdeyse imkansız gibi görünüyor . Sebebi ise gerek internet gerekse sanaayi lerde aracıma uygun daha büyük boyutlarda olan bir radyatör bulamam ve bahsini etmiş olduğum diğer ürünler içinde türkiye ve hatta dünya üzerinde tek bir sağlayıcı dışında bu ürünleri temin edebilecek bir yer bulamamış olmam dır .

Bu modifiyeli kiti ben sadece jpat isimli bir firmada buldum ve satın almak için firma ile yapmış olduğum görüşmeler sonucunda kargo hariç 850 tl gibi bir ücret istemesi sonucunda bu hayllerimde suya düşmüş oldu .


arkadaşlar ürünleri http://www.jpat.co.uk/dpoflyer.pdf isimli adresten göreblirsiniz . broşür üzerinde ise yazanların türkçe meali aşşağıdaki gibi bişey oluyor

DPO/AL4 Isı Aktarıcısı
DPO/AL4 şazımanlar birkaç yıldır piyasadalar ama bu birimin ısınması sonucu oluşan sinir bozucu yağ basıncı problemlerini yaşamaya devam ediyoruz. Şanzıman sıvısının (yağının) sıcaklığının tavsiye edilen limitler içerisinde kalması bu şanzıman için çok büyük önem taşıyor.
JPAT şimdi size ısıya bağlı problemleriniz ile mücadele etmenizde yardımcı bir kit öneriyor. Kit eskisinden 40mm daha derin ve eski ısı aktarıcısının yerine uygun şekilde üretilmiş bir yeni ısı aktarıcısını içeriyor. Ayrıca bu kit içerisinde daha büyük ısı aktarıcısını sabitleyebilmeniz için daha uzun sabitleme civatası ve rondela sağlanıyor.
DPO/AL4 Modifiyeli Deflektör Plakası Kiti
Yukarıdaki modifiyeli soğutma kiti ile birlikte JPAT şimdi size birde şazıman yağ kapasitesini arttıran ve yağ dağıtımı geliştiren bir kit öneriyor.
Bu kit daha derin bir karter kapağı, karter contası, mevcut civatalar ile valf gövdesine sabitlenebilen bir deflektör plakası (saptırma plakası), rondelası ile yeni bir seviye fişi ve artırılmış yağ seviyesinin doğru olduğundan emin olmanızı sağlayacak daha uzun bir seviye tüpü içeriyor. Bu kit revize edilmiş DPO/AL4 şazıman için olmazsa olmaz.



Şimdi arkadaşlar bu kit yada bu kitin sağlayacağı ekstra soğutma sıvısını ve soğutma işlemini yerine getirebilecek bir çözüm yolu bulabilen arkadaşları ustaları yardıma bir kez daha davet ediyorum .

.
 

Gökhan Uysal

Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
7 Ağu 2013
Mesajlar
15
Tepki puanı
1
Puanları
0
Vuruntu sorunu bendede mevcut fakat benimkisi daha çok sogukken araci ilk calistirdigimda ve duz-bayir asagi olunca yapiyor yokus cikarken ise fazla yapmiyor
 

ketoral

Yasaklı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
6 Haz 2013
Mesajlar
847
Tepki puanı
39
Puanları
0
hocam şahsen ben otomatik clio kulansam ilk aldığımda yapacağım şey şanzıman yağını değiştirmek hatta 1000km aralıklarla 2-3 sefer değiştirmek.. çünkü kimse buna dikkat etmiyor,alıyor ikinci el adam 10 yıldır yağını değişmemiş bakmamış öylece biniyor..mutlaka faydası olacaktır..
 

dved

Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
5 Eki 2013
Mesajlar
13
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
43
Arkadaşlar merhaba

1999 model 1.6 8v DPO şanzıman lı aracımı ilk aldığımdan bu tarafa nerdeyse sıfırladım desem yeridir . motor üstündeki bütün sensörler üst kapak silindir contası ve takımı alt karter contası tamamen yenilendi sibop ayarı vs bütün ayarları yapıldı eksoz manifolttan itibaren komple yenilendi ateşleme sistemi komple yenilendi ayni kısacası araç bi nevi sıfırlandı . Bu işlemler yapılırken şanzıman yağı da 4 defa değiştirildi ancak sonuç hüsran oldu hep .Son olarak mecburen şanzıman açıldı tork konvertörü (türibün ) açıldığında balatalarının durumu çok iyi idi ancak konvertör göbeği frezeden çıkmış ve boş dönüyordu ( araçta çekiş problemi tamammen bu yüzden idi araç hafif meyilli rampada dahi kalkmakta zorlanıyor yada stop ediyor idi) şanzıman içinde ise balata takımı ciddi olarak aşınmış idi ,artı olarak ön fren bantından bir parça kırık olarak çıktı sonuç itibari ile şanzıman komple revizyona girdi bütün değişimi gereken parçalar değiştirildi ( balata takımı , teflon takımı , burç takımı,ön arka fren bantları, piston takımı, selonoid valfler ) araç tamamen normale döndüğünde tamircim den kullanmış olduğu renault clip programını ve bu programın kullanıldığı snooper cihazını bikaç gün ödünç aldım ve şanzıman ısısını takip ettim gördüğüm değerler minumum 96 maximum 174 derece idi ,bunun üzerine şanzıman üzerindeki küçük soğutucunun çok sağlıklı bir soğutma yapamadığına karar verdim ve bir radyatörcü ile anlaşarak özel bir radyatör siparişi verdim ve şanzımanın soğutucu girişine bu radyatörden gelen suyu vermeye başladım ve gördüğüm değerler yoğun trafikte 90 ila 92 derce harket halinde iken ise 70 -74 derece idi . Sözün özü olarak bu araçların şanzıman larının en büyük düşmanı yüksek ısı ve özellikle lpgli araçlar bu yüksek ısıya oldukça fazla maruz kalıyorlar bu yüksek ısılar nedeni ile DPO Yada AL4 ve BVA olarak geçen bu şanzıman tipinde çoğu zaman vuruntu , vites geçişlerinde kararsızlık , geç doldurma yada korumaya alma gibi problemler ile sık sık karşılaşılıyor .

Bu tip araç kullanıcıları için yararlı olabileceğini düşünürek yukardaki bilgileri sizler ile paylaşmak istedim arkadaşlar herkese keyifli forumlar .
 

Kadir Salim

T.C. Vatandaşı,
Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
9 Eki 2010
Mesajlar
7,391
Tepki puanı
247
Puanları
0
Yaş
31
Peki şuanda sorunsuz kullanabiliyormusunuz ?
 

dved

Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
5 Eki 2013
Mesajlar
13
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
43
Evet sorunsuz vuruntusuz ve gayet akıcı bir şekilde kullanıyorum şu anda .
 

sukrucicek

Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
8 Ağu 2012
Mesajlar
1
Tepki puanı
0
Puanları
0
Dved kardeş

Anlatmş olduğun bu sorunu bende 2004 Megane Otomatik Aracımda Yaşamaktayım. Şehir İçinde Sıkıntı Yok Ama Uzun Yola Çıktığım Zaman araçta "KAYDIRMA" diye arıza veriyor stop edip çalıştırınca düzeliyordu. Birkaç usta revizyon selenoid dese de başka bir usta bana "Aracın radyatörüne su vur yıka düzelir" dedi. dediği gibi yaptım arıza olunca radyatöre benzinci de su vurdum ve yola çıktım herşey düzeldi taki ısınana kadar tahmini 300 km sonra. sonra yine arıza verdi su vurdum düzeldi.

Bende bu konu da radyatör değişimi ya da soğutma değişimi düşünmekteyim. Sen nasıl bir radyatör aldın ve nereden temin edebiliriz.

TEŞEKKÜRLER
 

KaRaHaN

Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
12 Eki 2010
Mesajlar
7,127
Tepki puanı
442
Puanları
0
Yaş
43
Aracın şanzımanı ısınıyorsa bu parçaların yağsız olduğuna işarettir ve sürtünmeden kaynaklıdır şanzımanın kontrol ettirmen gerekiyor sanırım bir iki parça bu sürtünme den dolayı değişmesi de gerekebilir ...
 

Simuzer

Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
20 Nis 2015
Mesajlar
1
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
43
Konu üzerinden yaklaşık 1 sene geçmiş..

@dved vermiş olduğun bilgiler benim için çok değerli bilgiler. Paylaşım ve çözümün için çok ama çok teşekkür ederim. Benim Citroen C3 aracım var. Pejo gibi AL4 şanzımanı var. Revizyon gördü. Ancak sizin de belirtiğiniz gibi sıkışık trafikte çok vites geçişleri kararsızlaşıyor..

Sormak istediğim, özel radyatörü kaça yaptırdınız? ne kadar sürdü.. istanbuldaysanız, adres verebilirseniz (açıktan olmazsa özelden de gönderebilirsiniz= çok sevinirim.

radyatör değişirken şanzıman yağını komple mi değiştirdiniz ? Yoksa, radyatör giriş-çıkışlarını kapatıp radyatörün alacağı kadar mı yağ koydurdunuz..
 
Üst