!!!Kızınıza Sanem, Aleyna isimlerini koymayın!!

utku

Utku GÜLOĞLU,
Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
28 Ağu 2011
Mesajlar
657
Tepki puanı
20
Puanları
0
'Kızınıza Sanem, Aleyna ismini koymayın'



18091738.jpg

Samsun Müftüsü Hayrettin Öztürk, “Aileler çocuklarına Kur'an'dan isim koymak isterken ismin anlamına çok dikkat etmeliler. Mesela Sanem ismi çocuğa verilmemeli, Sanem, put demektir. Aleyna sıkça duyduğumuz bir isim ama anlamı üstümüze bela, sıkıntı demektir” dedi.




spacer.gif













Yrd. Doç. Dr. Öztürk, çocuğa isim vermenin kültürel, sosyal ve dini açıdan önemli bir konu olduğuna işaret etti.
Pek çok ailenin Kur'an-ı Kerim'de geçen isimleri çocuklarına vermek istediklerini söyleyen Öztürk, Kur'an'da geçen her kelimenin ise isim olarak konulamayacağını hatırlattı.
Günümüzde yaygın olan ve Kur'an'da geçtiği için konulan çok sayıda ismin anlamının yanlış olarak bilindiğini, gerçek anlamlarının ise isim olarak verilemeyeceğini ifade eden Öztürk, çocuklarına Kur'an'dan isim koymak isteyen aileleri seçici davranmaları konusunda uyardı.

'ANLAMLARI BİLİNMEDEN İSİM VERİLİYOR'
Kuran'dan isim konulurken seçilen kelimenin gerçek anlamının öğrenilmesi için uzman kişilere danışılmasını tavsiye eden Öztürk, isim kitaplarında veya internette geçen adların anlamlarının da irdelenmesini istedi.
Öztürk, şöyle devam etti:
“Aileler çocuklarına Kuran'dan isim koymak isterken ismin anlamına çok dikkat etmeliler. Mesela Sanem ismi çocuğa verilmemeli,Sanem, put demektir, Aleyna sıkça duyduğumuz bir isim ama anlamı üstümüze bela, sıkıntı aksın demektir. Kuran'da geçen her kelimenin isim olmayacağı bilinmelidir. Kur'an-ı Kerim'de geçen her kelime 'Bu Kuran'da geçiyor isim olur” mantığıyla çocuklara verilmemelidir. Kur'an'da geçen kelimelerin anlamı iyi bilinmelidir. Kezban ismi Kur'an'da geçiyor diye veriliyor. Oysa Kezban yalancı demektir. Çocuğa bu ismi koyarsanız, 'yalancı, yalancı' diye çağırmak zorunda kalırsınız. Aleyna 'üstümüze bela sıkıntı aksın', Bekir,'deve yavrusu' demektir. Hz. Ebubekir'in ismi Abdullah'tır Ebubekir lakabıdır. Bu husus karıştırılmamalıdır. Rumeysa 'gözü çapaklı kadın' demektir. Hüreyre, 'kedicik' demektir. Kayra eski Türk mitolojisinde 'tanrı' demektir, Allah'tan başka ilah mı olur? Çocuğa tanrı ismi konulmamalıdır. Melis, Yunan mitolojisinde 'tanrıça' demektir, şişman ve tembel anlamlarına da gelir. Erçin 'ücret' anlamına gelir. Bir insanın ücreti olamaz.”

MEKRUH İSİMLER
Dinen mekruh sayılan isimler de olduğunu vurgulayan Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü:
Resul, Nebi, Cebrail, Azrail, Mikail, İsrafil isimleri konulmamalı, hoş değil. Samet ismi, hiç kimseye muhtaç olmayan demektir. Bu sadece Allah'a mahsus bir durumdur, isim olarak kullanılamaz. Gülsüm gariban, zavallı kimsesiz anlamındadır. Julide Farsça'da dağınık, perişan demektir. Cennet bahçesi olarak bilinen İrem ise Allah'ın gazabına uğrayan sahte cennettir. Bade ismi içki demektir. Hannasismi şeytanın ismi. Alara, Rosa, İleyda bunlar İslam isimleri değil gayrimüslim isimleridir ve çocuklara konulmamalıdır. Anlamı kötü olan, anlamsız şeyler de çocuklara isim olarak konulmamalıdır.”

'İSİM HER DİLDEN OLABİLİR'
Yrd. Doç. Dr. Öztürk, “İsim her dilden olabilir. Yeter ki anlamı güzel olsun, yaşadığı toplum ve kültüre yabancı olmasın” dedi.
Barış, Mert, Özgür, Sevgi gibi isimlerin kullanılabileceğini, aynı şekilde Kerim, Macit, Zeynep, Hasan, Abdullah, Kevser, Abdurrahman gibi isimlerin çocuklara verilmesinde bir sakınca olmadığını aktaran Öztürk, isimlerde Allah'a kulluğun ifade edilmesi gerektiğini vurgulayarak, İslam büyüklerinden hatıra kalan isimlerin kullanılabileceğini, halk arasında yaygın olan Fatma, Ayşe, Ahmet, Mehmet, Muhammet, Mustafa, Zeynep gibi isimlerin de benimsendiğini söyledi.


 

Emir

Emirhan SERKUŞ,
Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
9 Eki 2010
Mesajlar
7,991
Tepki puanı
239
Puanları
0
Yaş
42
Doğru söylemiş, anlamını bilmeden Kur'anda geçiyor diye koyuyorlar. Manası ne?? önemli değil!!
 

C.Kaan

Kaan ÖNTAN,
Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
19 Kas 2011
Mesajlar
4,543
Tepki puanı
123
Puanları
0
Ben Çocuk Adı İle Yaşarmış Teorisine İnanmadığımdan Dolayı Böyle Mevzularında Pek Bir Fasa Fiso Olduğuna İnanıyorum :eyv

Ne Yani Şimdi Misal Kızımın İsmini Sanem Koydum Diye o Puta'mı Tapacak Veya Ona'mı Tapacaklar :soru
 

mandalina

Bayan Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
10 Tem 2012
Mesajlar
135
Tepki puanı
0
Puanları
0
yazıdaki erçin değil ecrin

kızıma bu ismi vermeyi vermeyi düşündük anlamı olarak nette bir çok yerde Allahın bir hediyesi anlamında olduğu yazıyor ama diyanete ve hocalara sorduğumuzda gerçek anlamının ücret maaş olduğunu öğrendik
 

mandalina

Bayan Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
10 Tem 2012
Mesajlar
135
Tepki puanı
0
Puanları
0
Ben Çocuk Adı İle Yaşarmış Teorisine İnanmadığımdan Dolayı Böyle Mevzularında Pek Bir Fasa Fiso Olduğuna İnanıyorum :eyv

Ne Yani Şimdi Misal Kızımın İsmini Sanem Koydum Diye o Puta'mı Tapacak Veya Ona'mı Tapacaklar :soru

isimlerin insanları etkilediğine inananlardanım ve Peygamberimizin bir çok kişinin ismini değiştirdiğini duymuştum İslamiyete görede anlamı güzel olan isimleri çocuklarınıza koyun diye bir şey var diye biliyorum
 

bilalrx

Bilgi Girilmemiş
kafaya göre Kur'an-ı Kerim den isim koymak sakıncalı... bilinçsiz işler...
çocuğu o isimle anmış olacaklar... çocuğa sıkıntı olabilir muhtelif ortamlarda-alemlerde...
koyulan ısım ve çocuktan dolayı vebal ve sorumluluk anne-babanındır...
hayırlısı olsun... bilinçli islam olsun... :eyv
 
Son düzenleme:

kangomania

Yasaklı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
28 Mar 2011
Mesajlar
1,674
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
33
isim önemsiz bişey değil. Hayvan isimleri kesinlik konmaz. Ve sırf kuranda geçiyor diye ve kulağa hoş geldiği için isim koyulmaz. Anlam taşımalı. Bu konuda anne ve babanın üstünde çok büyük vebal olurmuş. Modern olsun diye insan çocuğunun ahiretini yakmamalı. Kabirde talkına gelmeyecek isimleri koymayın diyorlar. Müftüye gidip sormuştuk herşeyi.
 

ROADFOX

Kerem SAYARI, T.C. Vatandaşı,
Başkan
Bilgi Girilmemiş
Katılım
9 Eki 2010
Mesajlar
12,738
Tepki puanı
530
Puanları
113
Yaş
55
İrem'i de katmış listeye;

Kur’an-ı Kerim’de Fecr suresi 7-8. ayetlerde ismi geçen “İrem”, Hûd aleyhisselamın kavmi olan Âd kavminin yaşadığı ve güzellikte emsali olmayan şehrin adıdır. Bu şehir, bahçeleri ile ünlüdür. Fakat daha sonra bu kavmin azgınlığı sebebiyle helak edilmiştir.

“Şark-İslâm edebiyatlarında İrem keli*mesi daha ziyade (Bâğ-ı İrem) şekliyle mutluluk verici, mâmur ve gösterişli bi*naları, evleri vb. yerleri ifade eden anlamda kullanılmıştır. Bağları ve rengârenk ağaçlan ile İrem bahçeleri ba*harı temsil eder; ayrıca sevgilinin bulun*duğu evi, gezindiği bahçeyi vb. mahalleri tanımlamada kullanılır.” (Ömer Faruk Harman, “İrem”, Diyanet İslam Ansiklopedisi, c: 22, s: 443)

Verilen bu bilgilerden de anlaşılacağı üzere bu ismin konulmasında herhangi bir sakınca yoktur.


Müftümüz birazda ilim,irfanla uğraşsa ya günahamı girer yıllardır bir garip muhabbettir isimler yok ramazanda
sakız orucu bozarmı vs vs birazda niye islam alemi olarak ilim,bilim,teknolojide ileri bir gıdım gidemiyoruz bunlarımı düşünmek lazım???
 

bilalrx

Bilgi Girilmemiş
Eski islam alimlerinin (bilimsel eserleri olan, matematik-fizik-tıp-coğrafya,vs) eserlerini haçlı savaşları sonrası toplayıp, geliştiren ve sahiplenen Batı alemi, şimdi başımıza bilim kralı oldular... şimdiki islam bilim-ilim adamlarının yetersızlıklerı, eskıden beri cahil-ilim-irfansız islam toplumu gibi yanlış ve cahil düşünceye neden olmuştur... vebali onların ve böyle cahil inananlarındır... :eyv

onların(eski cahil batının-cahil ınanaların) ilmi Darwin gibilerdedir....:berbat

herşeyin anlık ve bilinçli yaratıldığı ve izafi olarak uzun gelen dünya yaşam formları sürecinde, herşeyın ilk yaratıldığı gibi olduğu, cüzi-zayıf mutasyonların etkısız değişimleri abartılmadan görülmelidir... buyuk mutasyonlar yoktur yani... aksı buyuk günahtır...(yaratılışta hata-değişim var, iddiası olurku, yaratılmışların bu iddiası Yüce Allah a iftira-şirk-günah olur, akıllı olmalı...).. bu dünyada öğrenmezse orda öğrenirler... :eyv

şeytani olanların ispat ihtıyacı olur... C.C. nün ispata ihtıyacı yoktur... bazı şeyleri bilinçsizce sorgulamak, aksini iddia etmek, buyuk sorunlara ve buyuk felaketlere neden olur... sonu hüsrandır...
derin mevzular, vesselam...
 
Son düzenleme:
Üst