Benzinde yeni dönem

ByTyFn

Tayfun SÖYLEMEZ,
Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
2 Şub 2013
Mesajlar
8,051
Tepki puanı
928
Puanları
0
Yaş
35
Benzin-ve-Motorin.jpg






Tüm Türkiye’de 98 oktan kurşunsuz benzinin ithalatı ve üretiminin ortadan kalkmasıyla benzinde oktan ayrımı kaldırılacak.


Düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle, 97 oktan benzin yasak olmayacak ama 95 oktan olarak satılmaya başlanacak. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK), Benzin Türlerine İlişkin Teknik Düzenleme Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Tebliğ Taslağı’na göre benzinde oktan sayısından kaynaklanan farklılık ortadan kalkacak. 98 oktanlık benzinin 2010 yılından bugüne kadar ithalatı ve üretimi bulunmuyor. Düzenleme ile gümrük tarifelerinde tek tip benzin olacak, farklı oktanlar arasındaki fiyat farkı ortadan kalkacak. Denetimin kolaylaştırılmasını sağlaması planlanan sistem ile denetimin de kolaylaşması planlanıyor.

Oktanla kalite artıyor


98 oktan benzinin ortadan kalkmasıyla 97 oktanlık benzinin ne olacağı sorusu da gündeme geldi. Edinilen bilgiye göre, 97 oktana bir yasak yok. Ancak düzenlemenin yürürlüğe girmesi halinde 97 oktanlık benzin ayrı bir etiket altında ve daha pahalıya satılamayacak. Bir süredir 97 oktanlık benzin yavaş yavaş piyasadan çekilmeye başlanmıştı. 97 oktanın 95 oktandan çok farklı olmadığı, numara değişikliği ile haksız rekabet yaratıldığı konusunda eleştiriler bulunuyordu.Performans açısından da 95 ile 97 oktanın aynı olduğu belirtiliyor. Avrupa ülkelerinde de 97 ile 95 oktanlık benzinlerin aynı sınıfta değerlendirildiği belirtildi. Oktan sayısı, benzinin yanma kalitesinin ölçüsü olarak biliniyor. Araç performansının yüksek olması ve motorun hasar görmemesi için benzinin motora uygun bir oktan kalitesine sahip olması gerekiyor. Oktan yükselince kalite de yükseliyor.

Araçların çoğu 95’e uygun


BDDK’nın, benzinde oktan ayrımının kaldırılması yönündeki tebliğ taslağının yürürlüğe girmesi durumunda, benzinli araçlarda büyük bir zorluk yaşanmayacağı belirtiliyor. Ferrari ve Porsche gibi performanslı motorlara sahip araçlar da dahil, halen satılmakta olan benzinli otomobillerin motorlarının 95 oktanla çalışabilecek durumda olduğuna dikkat çekiliyor.Görüşlerine başvurduğumuz firma temsilcileri, 100 ve 98 oktan benzinlerin uzun süre önce piyasadan kalktığını, bununla birlikte piyasadaki 97 oktan benzinin de rafineri çıkışlı değil, katkılı olduğuna dikkat çekerken, bazı markalar, müşterilerine özellikle 95 oktanlı benzin almaları yönünde telkinde bulunduklarını da kaydediyorlar. Yüksek oktanlı benzin, genel olarak performanslı ve güçlü benzinli motorlar kullanan otomobiller için tercih ediliyordu. Performanslı motorlarda daha iyi yanma sağladığı ve motorda vuruntuyu azalttığı gerekçesiyle tercih edilen 97 oktanlı benzin, 95 oktan benzinden fiyat olarak da yüksek.


http://www.theworldline.com/benzinde-yeni-donem/
 
Üst