Renault 'un ilgisizliği. Garantiden araç değişimi mümkün mü?

mustafabicici

Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
21 Şub 2017
Mesajlar
2
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
33
Merhaba arkadaşlar 8 aylık bi 1.5 dCi EDC kadjarım var aracım 2 ay önce motorda yatak sesi yaptığı için garantiden Malatya urma servisinde motoru değiştirildi bu süreçte müşteri hizmetlerine aracı kabul etmediğimizi ayıplı mal olduğunu yeni araçla değiştirilmesini istediğimizi sözlü olarak telefonda bildirdik ama herhangi bir yetkili muhattap alıp bize olumlu olumsuz bir dönüş bile yapmadılar bizde kızıp aracı bu şekilde kullanmaya devam ettik 1 hafta sonra şanzımanda vuruntu yaptığı vitesi düz yolda birden düşürdüğü şikayeti ile gittim aracım 1 gün serviste kaldı sorun çözüldü denilip teslim edildi bu tarihten tam 5 gün önce aracın direksiyonunda vuruntu yaptığı en ufak çukura girdiğimde bi boşluk sesi geldiği şikayeti ile servise gittim aracımın direksiyon kutusunun arızalandığını garantiden değiştirileceği söylendi şirketimiz bünyesinde 3 tane Renault KADJAR var diğer ikisinde herhangi bir sıkıntı yok bu araç ayıplı mal kategorisindemidir eğer öyleyse mahkemeye mi gitmeliyiz çünkü müşteri hizmetlerine böyle bi talepte bile bulunacak bir muhattap bulamıyoruz gerçekten çok mağdur olduk müşteri hizmetlerinin bu ilgisizliğinden sonra Renaultla şirket olarak bir daha çalışırmıyız bilmem yardımcı olursanız sevinirim.
Saygılar
 
Moderatörün son düzenlenenleri:

poseidon999

Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
2 May 2015
Mesajlar
114
Tepki puanı
0
Puanları
0
Ayıplı mal fabrika çıkışı problemli mal demektir. Yani aracı aldınız bismillah eve gelirken veya 2. gününde söylediğiniz sorunlar çıktı.
Bu ayıplı kategorisine girer. Aradan 2 ay geçmesi Ayıplı mal kategforisi için uzun bir kilometre ve süredir.
Eğer aracı aldığınızda bunlar yoksa ve sonradan ortaya çıkmış durumlarsa ve servis tamir ederek sorununuzu çözüyorsa
şu durumda ayıplı mal kategorisine maalesef girmez.

Fakat şöyle bir durum var üretimden kaynaklı olarak aynı parça birden çok üstü üste bozuluyorsa ve sizin şikayetiniz çözülemiyorsa
bu durumda araç değişimi talep edebilirsiniz muhtemelen talebiniz kabul olmaz hatta muhtemelen kelimesini çıkart talebiniz kabul olmaz ve dava açarsınız exper gelir
problemi görür gerçekten üretim kaynaklı ise davayı kazanırsınız. Yok değil ise servis problemi çözene kadar tüm parçaları değiştirmekle yükümlüdür.

Ama sana tavsiye ne yaparsan yap hiçbir talebini sadece sözlü yapma. Sözlü talebinin yanında tarihli hatta saatli ve yazılı olarak yap ki ileride doğabilecek hukuki durumda haklı konuma çıkabilesin.
 

mustafabicici

Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
21 Şub 2017
Mesajlar
2
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
33
Tavsiyen için teşekkür ederim aracı satmak istediğim Zaman serviste alacak kişi sorgulatırsa değişen parçaları görünce muhtemelen arkasına bakmadan kaçacaktır ister istemez aracı piyasa değerinin altında satmam gerekecek garanti motoru direksiyon kutusunun kendisi karşılamayı talep ettiğine göre kendi hatası olduğunu kabul etmiş demek değil mi şüphesiz bu aracın kusuru yüzünden benim hem aracı rahat kafayla kullanamam hem araçtaki değer kaybının bana yansıtılması söz konusu herşeyi geçtim Renault maisin bu ilgisizliği beni mahkemeye yöneltmek durumunda kalıyor sen benim yerimde olsan ne yapardın?
 

ÇAĞRI

Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
12 May 2012
Mesajlar
1,583
Tepki puanı
0
Puanları
0
Ayıplı mal
MADDE 8 – (1) Ayıplı mal, tüketiciye teslimi anında, taraflarca kararlaştırılmış olan örnek ya da modele uygun olmaması ya da objektif olarak sahip olması gereken özellikleri taşımaması nedeniyle sözleşmeye aykırı olan maldır.
(2) Ambalajında, etiketinde, tanıtma ve kullanma kılavuzunda, internet portalında ya da reklam ve ilanlarında yer alan özelliklerinden bir veya birden fazlasını taşımayan; satıcı tarafından bildirilen veya teknik düzenlemesinde tespit edilen niteliğe aykırı olan; muadili olan malların kullanım amacını karşılamayan, tüketicinin makul olarak beklediği faydaları azaltan veya ortadan kaldıran maddi, hukuki veya ekonomik eksiklikler içeren mallar da ayıplı olarak kabul edilir.
(3) Sözleşmeye konu olan malın, sözleşmede kararlaştırılan süre içinde teslim edilmemesi veya montajının satıcı tarafından veya onun sorumluluğu altında gerçekleştirildiği durumlarda gereği gibi monte edilmemesi sözleşmeye aykırı ifa olarak değerlendirilir. Malın montajının tüketici tarafından yapılmasının öngörüldüğü hâllerde, montaj talimatındaki yanlışlık veya eksiklik nedeniyle montaj hatalı yapılmışsa, sözleşmeye aykırı ifa söz konusu olur.
Ayıplı maldan sorumluluk
MADDE 9 – (1) Satıcı, malı satış sözleşmesine uygun olarak tüketiciye teslim etmekle yükümlüdür.
(2) Satıcı, kendisinden kaynaklanmayan reklam yoluyla yapılan açıklamalardan haberdar olmadığını ve haberdar olmasının da kendisinden beklenemeyeceğini veya yapılan açıklamanın içeriğinin satış sözleşmesinin akdi anında düzeltilmiş olduğunu veya satış sözleşmesi kurulma kararının bu açıklama ile nedensellik bağı içinde olmadığını ispatladığı takdirde açıklamanın içeriği ile bağlı olmaz.
İspat yükü
MADDE 10 – (1) Teslim tarihinden itibaren altı ay içinde ortaya çıkan ayıpların, teslim tarihinde var olduğu kabul edilir. Bu durumda malın ayıplı olmadığının ispatı satıcıya aittir. Bu karine, malın veya ayıbın niteliği ile bağdaşmıyor ise uygulanmaz.
(2) Tüketicinin, sözleşmenin kurulduğu tarihte ayıptan haberdar olduğu veya haberdar olmasının kendisinden beklendiği hâllerde, sözleşmeye aykırılık söz konusu olmaz. Bunların dışındaki ayıplara karşı tüketicinin seçimlik hakları saklıdır.
(3) Satışa sunulacak ayıplı mal üzerine ya da ambalajına, üretici, ithalatçı veya satıcı tarafından tüketicinin kolaylıkla okuyabileceği şekilde malın ayıbına ilişkin açıklayıcı bilgiyi içeren bir etiket konulur. Bu etiketin tüketiciye verilmesi veya ayıba ilişkin açıklayıcı bilginin tüketiciye verilen fatura, fiş veya satış belgesi üzerinde açıkça gösterilmesi zorunludur. Teknik düzenlemesine uygun olmayan ürünler ise hiçbir şekilde piyasaya arz edilemez. Bu ürünlere, Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun ve ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulanır.
Tüketicinin seçimlik hakları
MADDE 11 – (1) Malın ayıplı olduğunun anlaşılması durumunda tüketici;
a) Satılanı geri vermeye hazır olduğunu bildirerek sözleşmeden dönme,
b) Satılanı alıkoyup ayıp oranında satış bedelinden indirim isteme,
c) Aşırı bir masraf gerektirmediği takdirde, bütün masrafları satıcıya ait olmak üzere satılanın ücretsiz onarılmasını isteme,
ç) İmkân varsa, satılanın ayıpsız bir misli ile değiştirilmesini isteme,
seçimlik haklarından birini kullanabilir. Satıcı, tüketicinin tercih ettiği bu talebi yerine getirmekle yükümlüdür.

(2) Ücretsiz onarım veya malın ayıpsız misli ile değiştirilmesi hakları üretici veya ithalatçıya karşı da kullanılabilir. Bu fıkradaki hakların yerine getirilmesi konusunda satıcı, üretici ve ithalatçı müteselsilen sorumludur. Üretici veya ithalatçı, malın kendisi tarafından piyasaya sürülmesinden sonra ayıbın doğduğunu ispat ettiği takdirde sorumlu tutulmaz.
(3) Ücretsiz onarım veya malın ayıpsız misli ile değiştirilmesinin satıcı için orantısız güçlükleri beraberinde getirecek olması hâlinde tüketici, sözleşmeden dönme veya ayıp oranında bedelden indirim haklarından birini kullanabilir. Orantısızlığın tayininde malın ayıpsız değeri, ayıbın önemi ve diğer seçimlik haklara başvurmanın tüketici açısından sorun teşkil edip etmeyeceği gibi hususlar dikkate alınır.
(4) Ücretsiz onarım veya malın ayıpsız misli ile değiştirilmesi haklarından birinin seçilmesi durumunda bu talebin satıcıya, üreticiye veya ithalatçıya yöneltilmesinden itibaren azami otuz iş günü, konut ve tatil amaçlı taşınmazlarda ise altmış iş günü içinde yerine getirilmesi zorunludur. Ancak, bu Kanunun 58 inci maddesi uyarınca çıkarılan yönetmelik eki listede yer alan mallara ilişkin, tüketicinin ücretsiz onarım talebi, yönetmelikte belirlenen azami tamir süresi içinde yerine getirilir. Aksi hâlde tüketici diğer seçimlik haklarını kullanmakta serbesttir.

(5) Tüketicinin sözleşmeden dönme veya ayıp oranında bedelden indirim hakkını seçtiği durumlarda, ödemiş olduğu bedelin tümü veya bedelden yapılan indirim tutarı derhâl tüketiciye iade edilir.
(6) Seçimlik hakların kullanılması nedeniyle ortaya çıkan tüm masraflar, tüketicinin seçtiği hakkı yerine getiren tarafça karşılanır. Tüketici bu seçimlik haklarından biri ile birlikte 11/1/2011 tarihli ve 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu hükümleri uyarınca tazminat da talep edebilir.
Zamanaşımı
MADDE 12 – (1) Kanunlarda veya taraflar arasındaki sözleşmede daha uzun bir süre belirlenmediği takdirde, ayıplı maldan sorumluluk, ayıp daha sonra ortaya çıkmış olsa bile, malın tüketiciye teslim tarihinden itibaren iki yıllık zamanaşımına tabidir. Bu süre konut veya tatil amaçlı taşınmaz mallarda taşınmazın teslim tarihinden itibaren beş yıldır.
(2) Bu Kanunun 10 uncu maddesinin üçüncü fıkrası saklı olmak üzere ikinci el satışlarda satıcının ayıplı maldan sorumluluğu bir yıldan, konut veya tatil amaçlı taşınmaz mallarda ise üç yıldan az olamaz.
(3) Ayıp, ağır kusur ya da hile ile gizlenmişse zamanaşımı hükümleri uygulanmaz.
 

Aykut Karabulut

,
Başkan
35-İzmir
Katılım
9 Eki 2010
Mesajlar
12,080
Tepki puanı
729
Puanları
113
Yaş
59
Arabanın değişimlerini kabul etmeden dava açsaydınız keşke, motor yenilendi kusur kalktı müşteriye araç sorunsuz teslim edildi diye bir tutanak falan imzaladıysanız davada bunu delil olarak sunuyorlar. Siz evraklarla tutanaklarla beraber bir avukata gidip yada varsa tanıdık avukata hemen davayı açtırın. Çok geçmiş olsun.
 

Oknlksy

Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
5 Ocak 2013
Mesajlar
184
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
51
Yeni bir ürünün aynı hasarı 3 defa yada başka nedenlerden 4 5 dafa arıza yapması iade için yeterli.
 

karacamelih

Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
17 Ağu 2015
Mesajlar
1,416
Tepki puanı
0
Puanları
0
Gecmis olsun.


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
 

hcy

Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
8 Şub 2017
Mesajlar
13
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
38
Renault pismanliktir... allah yardimciniz olsun benimde fluence aracim var ayni olmasada baska sikayetlerim var ve ilgilenen yardimci olan kimse yok..5 farkli markanin araclarini kullandim ama renault mu bir daha allah korusun..
 

coskun34

Coşkun,
Süper Moderator
Bilgi Girilmemiş
Katılım
5 Eki 2016
Mesajlar
4,317
Tepki puanı
0
Puanları
0
Renault pismanliktir... allah yardimciniz olsun benimde fluence aracim var ayni olmasada baska sikayetlerim var ve ilgilenen yardimci olan kimse yok..5 farkli markanin araclarini kullandim ama renault mu bir daha allah korusun..
Hasan can Renault pişmanlıktır deyip neden Renault kullanıyorsun? Örneğin vw dsg si yada TSİ motoru bir araştırın servis ücretleri parça fiyatları öyle karar verin.Arkadaşımın sıfır aldığı TSİ Passat 3800km de 0.7 lt yağ eksiltti (çok dikkatli ve sakin araç kullanır) aynı arkadaş 2012 84000km deki ikinci el aracı kartal doğuş otoya kontrol ettirdiginde dsg ve motor arızası görüldü (dsg genelde mekatronik arızası veriyor parça 3500₺)

34VR1415
 

ROADFOX

Kerem SAYARI, T.C. Vatandaşı,
Başkan
Bilgi Girilmemiş
Katılım
9 Eki 2010
Mesajlar
12,738
Tepki puanı
530
Puanları
113
Yaş
55
Renault pismanliktir... allah yardimciniz olsun benimde fluence aracim var ayni olmasada baska sikayetlerim var ve ilgilenen yardimci olan kimse yok..5 farkli markanin araclarini kullandim ama renault mu bir daha allah korusun..

​Burasının bir Renault forumu olduğunu hatırlatmama gerek varmı ? Renault pişmanlıktır nasıl bir yorumdur ?
 
Üst