Akü Hakkında Teknik Bilgiler.....

mesut tuna

Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
25 Ocak 2012
Mesajlar
1,196
Tepki puanı
0
Puanları
0

Araçlarda kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine dönüştüren ve bu enerjiyi depolayan aküle rhakkında neler biliyoruz acaba. Bu yazımızda bir aküde bakılması gereken değerler nelerdir onu ele aldık.

1-Anma Kapasitesi Nedir?
12 V 64 Ah 640 A (EN)
20 [SUP]0[/SUP] C sıcaklıkta 20 saat süre ilekutup başı gerilimi 10,5 Voltun altına düşmeden bataryadan alabileceğimiz akım miktarına denir.
Örneğin; Kutup başı gerilimi 10,5 Voltunaltına düşmeden 20 saat süre ile 2,2 Amper çekebileceğimiz bataryanın anma kapasitesi kaç olmalıdır.
Cevap; 2,2 A x 20 h = 44 Ah

2 Kutup Başı Gerilimi Nedir?
12 V 64 Ah 640 A (EN)
Bataryanın kutup başlarında ölçülen voltaja kutup başı gerilimi denir. Bu gerilimin değeri aynı zaman da bataryanın sistemi beslediği gerilim değeridir. Eğer ki bir bataryaya her hangi bir tüketici bağlı olmadan kutup başı gerilimi ölçülürse bu boşta çalışma veya durgun durum gerilimi olarak adlandırılır. Bu gerilim değeri aynı zamand abataryanın şarj durumu ile ilgili bir göstergedir.
12,7 V – 12,0 V : Şarjlı Batarya
10,5 V – 12,0 V : Kısmi Şarjlı Batarya
< 10,5 V : Şarjı Bitmiş Batarya
< 5 V : Şarjı Tamamen Bitmiş Batarya

3-Soğukta Çalıştırma Akımı Nedir?
12 V 64 Ah 640 A (EN)
Soğukta çalıştırma akımı ( ör: 420 A ) akünün marş gücünü Amper olarak belirtir.Soğuk çalıştırma akım değeri -18 [SUP]0[/SUP] C bataryadan alınabilecek akım miktarının değeridir.
DIN’e göre: 30 saniye süre ile bataryadan soğuk çalıştırma akımı değerinden bir akım çekildiğinde kutup başı 9 Voltun altına düşmemelidir.
EN’e göre: 10 saniye süre ile bataryadan soğuk çalıştırma akımı değerinde bir akım çekildiğinde kutup başı 7,5 Voltun altına düşmemelidir.

4-Kritik Şarj Gerilimi Nedir?
Bataryanın kendi geriliminden daha yüksek bir gerilim kaynağına bağlanması işlemine batarya şarjı denir. Batarya şarj kritik gerilimi ise bataryanın içinde su kaybına neden olacak şarj gerilimi seviyesidir.
Akü şarjı sırasında patlayıcı-yanıcı gaz açığa çıkar ve elektrolit içindeki saf su buharlaşmaya başlar. Bu sebepten batarya şarj cihazı şarj gerilimini sınırlı tutmalıdır.
12 V bataryalar için tavsiye edilen şarj gerilimleri aşağıdaki gibidir.
Standart: 14,4 V. …….14,7 V
Bakımsız: 13,8 V
Jel-Akü: 14,1 V
Sözkonusu olan jel bataryaların şarjı ise bu durumda bataryanın ısınmasını engellemek adına düşük şarj gerilimine ve sınırlı şarj süresine mutlaka dikkat edilmelidir. Bu yüzden bataryalarda önemli hasarları engellemek adına mutlaka uygun şarj cihazı kullanılmalıdır.

5-İç Direnç Nedir?
Bataryanın iç direnci prensip olarak plaka yüzeylerindeki aktif madde miktarına (Plaka büyüklüğü-yüzey alanı) bağlıdır.
Bu durumda şunu söyleyebiliriz.
Büyük bataryaların iç dirençleri düşük olduğunda akım kapasiteleri büyüktür. Bataryanın çalışma ömrü süresince plakalardaki aktif maddeler döküldüğünden iç direnci de yükselir. Aktif madde yüzey alanı azalır iç direnç yükselir. Akım kapasitesi azalır. Batarya içdirenci Akım/Gerilim ölçümü ile indirekt olarak tespit edilebilir.

6-Batarya Şarj Etmenin Temel KuralıNedir?
Bataryanın şarj edilmesi sırasında plakalar üzerinde aktif madde bakımından kayba uğrarlar. Söz konusu bu kayıp miktarı ise tamamen bataryanın maruz kaldığı şarj akımı ile bağlantılıdır. Buyüzden batarya üreticileri şarj akımını batarya anma akımının %10 u kadar olmasını tavsiye eder.
Batarya 12 V 55 Ah ise maksimum şarj akımı 5,5 A olmalıdır.
Yüksek akımla yapılan hızlı şarj plaka yüzeylerinde ki aktif maddeyi döktüğünden bataryanın ömrünü kısaltır. Aynı zamanda batarya bu şarj işlemi sırasında çok ısındığından bataryada yüksekmiktarda su kaybı oluşur.
Yüksek gaz çıkışı—->Yüksek susarfiyatı—->Plakalarda yüksek miktarda aktif madde dökülmesi——>Akününömrünün kısalması

ALINTIDIR....

Not: Çok teknik ayrıntı oldu farkındayım, okuyanlar akü uzmanı sayılırlar artık...
:D:eyv
 
Son düzenleme:

*Renault9

Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
22 Eki 2010
Mesajlar
8,212
Tepki puanı
225
Puanları
0
Yaş
34
​Teşekkürler abi çok faydalı bir paylaşım.:eyv
 

*USTA

Mustafa USTA, T.C Vatandaşı,
Genel Başkan
09-Aydın
Katılım
9 Eki 2010
Mesajlar
33,495
Tepki puanı
1,664
Puanları
113
Yaş
55
Emeğine sağlık kardeşim...:eyv
 

SİNYALCİ58

Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
2 Kas 2012
Mesajlar
22
Tepki puanı
0
Puanları
0
sayın usta teşekkürler güzel paylaşım.
 

clio_34

Çiğdem Hoca,
Bilgi Girilmemiş
Katılım
13 Nis 2012
Mesajlar
2,477
Tepki puanı
7
Puanları
0
konu benim için üst seviyede kalıyor tabii ki:) ancak başlığı görünce yazmadan edemedim pratik bilgi olarak, eğer akünüz eskimiş (ne deniyorsa artık) ise ve birini bekleyecekseniz bu sürede müzik dinlemeden önce bir kez daha düşünün, çünkü beklediğiniz kişi geldiğinde akünüz de bitmiş olabilir :D
 

Onur Gönüllü

RENAULT MAİS SERVİS DANIŞMANI,
Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
3 Ara 2012
Mesajlar
6,190
Tepki puanı
517
Puanları
0
paylaşım çok güzel teşekkürler bilgilendirici konuları görmek hepimizin bilgilerini geliştirir büyük fırsat değerlendirebilene tabi ki çoğu zaman boş masraftan bile kaçınırsınız bu sayede.....
 
Üst