Sürücü Kursları ve Bitmeyen Trafik Terörü Bağlantısı

ROADFOX

Kerem SAYARI, T.C. Vatandaşı,
Başkan
Bilgi Girilmemiş
Katılım
9 Eki 2010
Mesajlar
12,738
Tepki puanı
530
Puanları
113
Yaş
55
esh8001.jpg


Türkiye, trafik terörünü durduramıyor. Resmi verilere göre, son 10 yılda yüzde 279 oranında artan trafik kazalarında 43 bin 140 kişi hayatını kaybetti. Ürkütücü boyutlara ulaşan ölü sayısına bu hafta sonu 43 kişi daha eklendi. İnsan faktörünün ön plana çıktığı kazalar, sürücü kurslarında verilen eğitimleri tartışmaya açtı.

'KURSLARDA EĞİTİM DİYE BİR ŞEY YOK'

İstanbul'da sürücü kursu sahibi olan A.C., yaşanan denetimsizlik ve başıboşluğa isyan ediyor. "Sürücü kurslarında eğitim diye bir şey yok. Zaten eğitim verecek aday da yok, sınıflarımız bomboş. Milli Eğitim müfettişleri demirbaş eşya levhasının boyunun 10 santim olup olmadığını denetliyor. Devam çizelgesi, eğitimin durumunu ise hiçbir şekilde denetlemiyor." diyor.

KURS SAYISI İHTİYAÇTAN ÇOK DAHA FAZLA


Kurs sayısının ihtiyaçtan çok fazla olduğunu dile getiren A.C., bu nedenle aday kapma için her türlü illegal yöntemin uygulandığına dikkat çekiyor. Nüfus cüzdanını gönderen adaylara ehliyetinin yollandığını vurguluyor. Kursların evrak takip bürosu haline geldiğini söylüyor. Direksiyon sınavlarının kağıt üzerinde yapıldığını anlatan A.C., sürücü adaylarını, bağımsız ve uzman eğitimcilerin testten geçirmesini istiyor: "Direksiyon sınavını yapan öyle öğretmenler var ki -yıllar önce almış ehliyetini- araba sürmesini bilmiyor. 2 saat içinde 200 kişiyi sınav yapıyorlar."


A.C., gerekli eğitimi verememelerini ücretlerin düşürülmesine bağlıyor: "Savcılığa giden, Emniyet'e giden belgeler, diplomalar, trafik evrakları... Biz de bu evrakları takip eden bürolara dönüştük, eğitim falan yok. Nasıl verelim ki? 2002 yılında 500 liraya verdiğimiz ehliyeti, 2012'de 150 liraya düşürdük."

'ÖYLE ÖĞRETMENLER VAR Kİ ARABA KULLANMAYI BİLMİYOR'


Direksiyon sınavlarının bağımsız ve uzman eğitimciler tarafından yapılması gerektiğini vurgulayan A.C., çarpıcı bir bilgi de veriyor: "Direksiyon sınavı Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı öğretmenlerce yapılıyor. Öyle öğretmenler var ki yıllar önce almış ehliyetini, araba sürmesini bilmiyor. Günlük 70 lira yevmiye alabilmek için bütün öğretmenler yazılıyor. 2 saatte 200 kişiye sınav yapıyorlar. 2 saatte bu kadar adayın araba sürüp sürmediğini nasıl test edebilirsin?

'SINAV SIRASINDA TRAFİĞİ KESİYORUZ'


'2 dakika araç sürdü' diye adaya ehliyet veriyoruz. Sınavlarda 5 kez arabayı istop ettirenler bile ehliyet alıyor. Hatta hocalarımız sınavlarda aynaları kendisine çeviriyor. Sürücü adayı ayna kullanmıyor. Sınav sırasında aday kimseye çarpmasın diye trafiği bile kesiyoruz.

Almanya'da eğitim almış bir öğretmen arkadaş, Şişli'de direksiyon sınavı yapmıştı. 20 adaydan 18'ini geçirmedi. Milli Eğitim bir daha o öğretmene görev vermedi."

'HER ŞEY TAMAMEN KAĞIT ÜZERİNDE'


En son çıkan yönetmelikte sürücü kurslarının sahibi olduğu pist alanının 5 dönümden 10 dönüme çıkarıldığını anlatan A.C., "Hiçbir sürücü kursu sahibi pistin nerede olduğunu bilmez. Kurtköy'de sürücü kursu sahibi olan kişi, Tekirdağ sınırında Çerkezköy'de pist kiralıyor. Müfettiş, denetime geldiğinde 3 saat uzaktaki piste rehberle gidiyoruz. Öğrencilerin hiçbirine de orada eğitim verilmez. Her şey tamamen kâğıt üzerinde. Her ay bin lira kira diye hava parası ödüyoruz. Müfettiş bunu biliyor." diyor.

'HERKES HER ŞEYİ BİLİYOR AMA NEDEN ÇÖZÜM ÜRETİLMİYOR?'


A.C. tüm eksikliklerin yetkililer tarafından bilindiğine işaret ediyor: "Eş dost sohbetlerinde mesleğim sorulduğunda 'sürücü kursum var' diyemiyorum. İşimi söylediğimde 'üzerinizde çok vebal var abi' diyorlar. Adeta yerin dibine giriyorum. En üst düzeyde yetkililere sürücü eğitimlerinde yaşanan sorunları anlattığımızda 'bunları biliyoruz' diyorlar. Peki o zaman neden çözüm üretmiyorsun? Kusura bakmasınlar ama bu olayda başbakan, bakanlar, sürücü kursu sahipleri, kamu görevlileri ve sürücü adayları... hepsi suçlu! Biz sadece son 1 haftada trafik kazalarına kurban verdiğimiz insanı, 2-3 yılda terörde kaybetmedik. Bütün veballer üzerinde."
 

burakdinler

Burak DİNLER,
Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
13 Ocak 2011
Mesajlar
6,048
Tepki puanı
1
Puanları
0
aynen öyle önüne gelene ehliyet veriliyor..kursa devam etme zorunlulugu yok herkes kafasına göre takılıyor..daha dogrusu ehliyeti ciddiye almıyorlar..sonrada kazalar kazalaaarr....
 

*USTA

Mustafa USTA, T.C Vatandaşı,
Genel Başkan
09-Aydın
Katılım
9 Eki 2010
Mesajlar
33,495
Tepki puanı
1,664
Puanları
113
Yaş
55
Hiç derse gitmeden sınava gidiliyor,direksiyon eğitimi vermek yerine dolaşmayı tercih ediyorlar oda her adayla sadece 1 kere,sonra bunun adı kurs oluyor...
 

C.Kaan

Kaan ÖNTAN,
Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
19 Kas 2011
Mesajlar
4,543
Tepki puanı
123
Puanları
0
1 Kilometre İleri Gidiyorlar ve 1 Kilometre Geri Gidiyorlar, Direksiyon Dersi Dedikleri Bu :pislik
 

*Burak Yılmazer

Burak Yılmazer,
Başkan
34-İstanbul
Katılım
9 Eki 2010
Mesajlar
4,908
Tepki puanı
16
Puanları
38
Yaş
37
Her şehirde farklı uygulama var büyük şehirlerde basit uygulamalar var hocamdan duyduğuma göre
 

SLC

Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
19 Kas 2010
Mesajlar
0
Tepki puanı
0
Puanları
0
Eski sistemde dahada kötüydü ama böyle kazalar olmuyordu
Eskiden '' Selamınaleykum '' diyip karakola giriyor o anda orda araba kullanıp veriliyordu ehliyet

Bu iş biraz insanların ve arçaların teknolojisine güveninden kaynaklanıyor
Cahil bir toplum ve kültürün eseri azcıkta kalabalık olması eklendimi otomatikman kazalar artıyor
 

ŞETTO

Onur ÖZAY
Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
10 Şub 2013
Mesajlar
11
Tepki puanı
0
Puanları
0
Kurs ta eğitim veilmiyor da parasıda verilmiyorki. hem cebim yanmasın diye ucuza kaydol hemde fazla eğitim iste. Hem karnım doysun, hem pastam dursun hesabı. Önce zihniyetin değişmesi lazım. Ucuz kaydeden kursun değil eğitim veren kursun tercih edilmesi gerekir bu da eğitim=para demektir. A.C. nin dediği gibi herkes suçlu. A.C. yi ve konuyu açanı tebrik ediyorum.
 
Üst