Araç kullananlar için 43 pratik fikir

EndSpeed

Erdem,
Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
30 Eyl 2014
Mesajlar
2,979
Tepki puanı
0
Puanları
0
Toplantıdan toplantıya giderken zaman kısıtında dolayı yetiştirme, koşturma, telaş bizi bizden alıyor. Binadan çıkıp araca bindiğimizde yeni bir sınav başlıyor. Trafik.


Trafikte de başımıza gelebilecek en can sıkıcı şeylerden biri aracı yanlış kullanmadan kaynaklı yolda zaman kaybetmek. Bu yüzden her beyaz yakalı aracının bakımı ve akıllı kullanımı konusunda bilgi sahibi olmalı. Araç kullanımı ile ilgili herkesin işine çok yarayacak pratik bilgilerin olduğu bir yazı hazırladım. Herbirini en az bir kere okuyun derim, güzel fikirler var.
1-Bu araba burdan geçer mi, geçmez mi diye emin olamadığınız yerden geçmeye kalkmayın. denedik geçmedi. sonuç patlamış bir yan cam, eğilmiş kaporta.
araba-gec3a7er-mi.jpg


2-Su birikintilerine girildikten sonra ıslanan fren balatalarını kurutmak için kısa bir süre frene hafifçe basılmalıdır.

araba-suya-girince.jpg


3-Silecekler sollama esnasında son hızda çalıştırılmalıdır.

araba-silecek-hc4b1zlc4b1.jpeg


4-Yağmurlu havalarda fren ve gaza dikkat edin.
Gaza gereğinden fazla basmak, sert bir şekilde frene basmak, ani bir şekilde direksiyonu çevirmek ve debriyajdan ayağın hızlıca çekilmesi kayma hareketini daha kolay başlatacağından bu hareketlerden özellikle kaçınılmalıdır.

yac49fmurda-araba-kullanmak.jpg


5-Sağanak yağmur esnasında oluşan su birikintilerine girerken dikkatli olun. Çünkü aquaplaning ( su yastığı üstünde kayma ) olayı oluşur. Bu durumlarda direksiyon sıkıca tutulmalı ve hız kesmek için ayak gazdan çekilmeli, frene çok yavaş basılmalı ( eğer ABS varsa sonuna kadar basılmalıdır ) ve ani haraketlerden kaçınılmalıdır.

araba-su-birikintisi1.jpg


6-Klimalar ufak bir kompresör yardımı ile işler ve motor gücü kaybına sebep olur. Ani akselerasyon gerektiren durumlarda kapatılırsa, güç kaybı önlenmiş olur.

araba-klima.jpg


7-Kayarken savrulmayı engellemek için direksiyonunuzu kayma yönüne doğru çevrilmeli .

araba-kayarken-direksiyon.jpg


8-Yandaki arada şeridinize geçicek gibi durur her zaman ve siz yanından geçmeye tereddüt edersiniz etmeyin basın gidin

c59ferit-dec49fic59ftirme.jpg


9-Araçta boşta eşya olmamalıdır. Bunlar ani bir fren esnasında ciddi yaralanmalara sebep olabilir ya da meşguliyet vererek tek başlarına birer kaza sebebi olabilirler

araba-ec59fya.jpg


10-Fren hidrolik yağının seviyesindeki azalma bir arızanın habercisi olarak kabul edilmelidir. Fren pedalına basıldığında pedal önce bir yerde durup daha sonra bir gevşeme hissediliyorsa ciddi bir sorun var demektir. Fren pedalına basılınca bir yaylanma hissediliyorsa sistemde hava vardır .

araba-fren-pedalc4b1.gif


11-Motor ateşleme sisteminin en önemli parçalarından olan bujiler gerektiğinden uzun süre kullanılırlarsa, daha fazla yakıt sarfiyatına ve motorunuzda performans kaybına neden olarak motora zarar verebilir. bu sebeple otomobilinizin kılavuzunda yazan değişim zamanlarında aracınızın bujilerini değiştirmeye mutlaka özen göstermeniz gerekir.

araba-buji.jpg


12-Kış aylarıyla birlikte araçlarda elektrik sarfiyatı artar. Bu yüzden ilk olarak elektrik marş ve şarj dinamolarının kontrol ikinci olarak da akülerin bakımını yaptırın. Akü çok yoruluyorsa akü suyunu, suyundaki asit oranını ve kutup başlarını kontrol edin. Kutup başlarını gres yağı, bulunamıyorsa vazelin yağı ile silinin. Bir de araçların bakım kilometresi gelmese bile yaz çıkışı servise götürüp genel bakımdan geçirtin

araba-akc3bc.jpg


13-Kışa giriş bakımına radyatöre antifriz koymakla başlayabilirsiniz.

araba-antifiriz.jpg


14-Yakıt filtresini ve karbüratörü kontrolden geçirin. Yakıt filtresinin içine kaçacak suyun donması, aracın çalışmasını zorlaştırır. Karbüratörün içine kir ve tortuların girmezsi de yakıt sarfiyatını arttıracağı gibi aracınızın istenilen düzende çalışmasını engeller.

araba-yac49f-filtresi.jpg


15-Soğuk havalarda aracınızın el frenini kesinlikle çekmeyin. Eğer çekili unutulmuş ve donmuşsa aracı arkadan ve önden iterek sıkışan frenin açılmasına çalışın. Üzerine sıcak su dökerek açmak da bir çözüm yoludur. Aracın kilidinin donması durumunda kapıyı açarken anahtarı ısıtın.

araba-el-freni.jpg


16-Kapıları sürekli olarak kapalı tutun. Şehirler arası yollarda seyahat ederken ayrıca kilitli tutmayı unutmayın. Kapı kollarını, elektrikli dikiz aynalarını ve antenleri vazelinle silerek donması önleyin.

araba-kapc4b1-kilit.jpg


17-Kış şartlarına hazırlama eylemine cam sileceklerinden başlayın. Donan cama kesinlikle sıcak su dökülmeyin, cam çatlar. Normal çeşme suyu yavaş ama iyi bir buz çözücüdür.

araba-silecek-kc4b1c59f.jpg


18-Mütevazi bir aile otomobili 25-30 santimlik bir su birikintisinden geçebilecek yetenektedir. Bu noktanın üstüne su geldiği takdirde, su damlacıklarını kuvvetli bir sprey gibi motorun üstüne püskürtür. Bu su bombardımanı bujilerin ve distribitörün ıslanmasına neden olur ve araç stop eder. Tam su birikintisinin ortasında da kalır. Suya 1 veya 2. vitesle girin. Böyle yapıldığında su lüzumsuz olarak sağa sola sıçramaz. Sürat yavaş fakat aracın devri yüksek olmalı. Sudan geçiş sırasında vites değiştirmeyin. Geçtikten sonrada frenleri kontrol edin. Frenler sık ve kesik basılarak kontrol edilebilir.

araba-su-birikintisi.jpg


19-Direksiyon hareketlerini çok iyi takip et. Aracın ne kadar rahat dönüş yapabiliyorsa yol o kadar kaygan demektir!

araba-yac49fmur-direksiyon-el.jpg


20-Virajlara yavaş girip, viraj içerisinde biraz gaz vermek en güvenli dönüş biçimidir.

araba-viraj.jpg


21-Lastiğin yeniyse önce zemine alıştır! Yeni lastiklerin (yaz lastiği, kış lastiği, dört mevsim, vb.) yüzeyleri her zaman kaygan ve yağlı olur.

araba-lastik.jpg


22-Eğer bir çarpışma söz konusuysa kesinlikle hayvana çarpmamak için direksiyonu kırma! Bu hayvanı kurtarmak için kendi canını tehlikeye atmana neden olacaktır. Sadece diresiyonu sıkıca tut ve çarpışmaya hazır ol, çarpışmadan sonra ani fren yapmadan yavaşla ve dur.

araba-hayvan-kaza-c3a7arpma.jpg


23-Yılda en az iki kez cam sileceklerini değiştir. Bagajda yedek bir çift lastik taşımak da bazen faydalı olabilir.

araba-silecek-dec49fic59ftirme.jpg


24-Elle yıkama servisleri hem daha iyi yıkar, hem de daha ucuza yıkar. Ayrıca aracın içini de temizlerler. Böyle yerler pazar günleri de açık olur.

araba-temizlik.jpg


25-Servis ve galeriler araç bilgilerini ön ve arka cama işlerler. Bunları söktürtme. Tam tersine sen de görüşünü kapamayacak şekilde mümkün olduğunca çok sticker yapıştır (örneğin çalıştığın şirketin amblemi ya da okulunun giriş kartı, vb.). Hırsızlar bu tarz araçlardan kaçınır çünkü iki camı da değiştirmeleri gerekecektir ve camlardaki yazı ve bilgiler aracının teşhisinde büyük önem kazanacaktır.

araba-sticker.jpg


26-Otomatik vitesli araçlarda Overdrive’ın ON olması yakıt tüketiminizi azaltır. Manuel vitesli araçlarda ise aracın devri düşmeden vitesi düşürmelisiniz.

araba-otomatik-vites.jpg


27-Çok hızlı seyahat etmeyin: 100 km’li hızlardan sonra rüzgarın direnci önemli derecede artacağından yakıt tüketiminizde artacaktır.

araba-hc4b1zlc4b1-sc3bcrme.jpg


28-Doğru lastikleri seçin: Aracınızın lastiklerini sırf havalı olsun diye geniş yanaklı lastiklerden yana kullanırsanız yakıt tüketiminizde artacağını hesaba katın.

araba-genic59f-lastik2.jpg


29-Trafik yoğunluğunu göz önünde tutun: Trafiğe çıkmak için trafiğin yoğun olduğu saatleri tercih etmeyin. Yoğun trafikte çok fazla dur-kalk yapmak yakıt tüketimizi arttırır.

araba-trafik-yoc49fun.jpg


30-Klimayı kullanırken iki kere düşünün: Şehir trafiğinde aracınızın fanını açmak yada camları indirmek sizi serinletmeye yetebilir. Şehirlerarası yolculuklarda ise camları indirmeniz klimanızı açık tutmanıza göre daha fazla yakıt tüketmenize neden olabilir. Ayrıca klimanızı gideceğiniz yere varmadan biraz önce kapatmak mantıklı bir tercih olarak düşünülebilir.

araba-uzun-yol.jpg


31-Yakıtınızı sıcaklığın düşük olduğu saatlerde alın: Her ne kadar yakıt tüketimini düşürmese de örneğin yakıtınızı havanın daha tam olarak ısınmadığı zamanlarda satın aldığınızda yakıtta buharlaşmanın az olmasını sağlarsınız.

araba-benzin-motorin-doldurma.jpg


32-Gölgeye park edin: Yakıt tankınız ne kadar ısınırsa buharlaşmada o kadar fazla olur. Bunun yanında gölgede beklemiş olan aracınızda klimayı açma ihtiyacı duymayabilirsiniz.

araba-gc3b6lgede-park.jpg


33-Lastik basınçlarını takip edin: Aracınızın genellikle ön kapılarını açtığınızda bir etiket görürsünüz. Bu etikette aracınızın lastik basınçlarının ne olması gerektiği yazılıdır. Yolculuğa çıkmadan önce bir benzin istasyonunda lastik basınçlarınızı ölçün ve gereken miktarda hava basın. Düşük havalı lastiklerle yolculuk etmek yakıt tüketiminizi arttırır.

araba-tekerlec49fi.jpg


34-Eğer uzun yola çıkacaksanız kesinlikle yola çıkmadan önce yeteri kadar uyuyup dinlenin ve çok fazla yemek yemeyin, aksi taktirde yediğiniz yemek rehavete kapılmanıza ve uykunuzun gelmesine sebep olabilir.

araba-uyku.jpg


35-Arabanıza cila yaptırın. Yaz aylarında sıcak hava ve güneş ışığı kışı aylarında ise yağmur ve çamur aracınızın boyasına büyük ölçüde zarar verdiğinden otomobilinizin renginin kısa sürede solmasını istemiyorsanız aracınıza en az yılda iki kez cila yaptırmanız gerekmektedir. Özellikle aracınızın rengi kırmızı, siyah veya beyaz ise çünkü bu renkler diğer renklere göre asit ve güneş ışınlarından çok daha fazla zarar görürler. aracınıza cila yapılması, aracın boyasına parlaklık kazandırdığı gibi, boyanın korunması ve boyadaki ufak çiziklerin giderilmesini de sağlayacaktır.

araba-cila.jpg


36-Koltuk başlarını indirmeyin. Aracınızdaki koltuk başları olası bir arkadan çarpma halinde boynunuzda meydana gelebilecek bir zedelenmeyi engellemesi için aracınıza yerleştirilmiştir ve kesinlikle görüşün iyileştirilmesi vs. gibi sebeplerle araçtan sökülmemelidir.

araba-boyun-destek.jpg


37-Geniş tabanlı lastikler riskli olabilir. Ülkemizde lastiklerin geniş tabanlı lastiklerle değiştirilmesi yada aynı lastik dış çapında kalınmakla birlikte 14 yerine 15 jant kullanılması oldukça sık görülen bir durumdur. Bu uygulamaların yapılmasının en yaygın sebebi yol tutuşu artırdığı inancıdır. Oysa kuru havada gerçekten de geniş tabanlı lastikler daha iyi yol tutuşu sağlarken ıslak zeminde tam tersi bir tutum sergileyerek sizi zor durumlara sokacaktır. Yine jantların değiştirilmesi de lastik yanaklarının daralmasının sağlayarak yüksek hızla girilen virajlarda daha iyi bir yol tutuş sağlarken aynı oranda özellikle ülkemizde oldukça sık olarak görülen çukur yada bozuk zeminlerden geçerken rotillere ve jantlara zarar verecek ve aracınızın konforunu büyük ölçüde azaltacaktır.

araba-genic59f-lastik1.jpg


38-Tümseklerden geçmeden önce yavaşlayın. ve tümseklerden ve çukurlardan geçerken tümseğe ya da çukura kadar aracınızı frenlemeli fakat aracınızın tümseğin ya da çukurun üstüne gelmesinden önce fren kullanılmalıdır. Çünkü frene basarak tümseklerden ya da çukurlardan geçmek aracınızın amortisörlerine ve yürüyen aksamına ciddi şekilde zarar verir.

araba-yol-kasis.jpg


39-Araçlarımızdaki lastiklerin yerlerini zaman zaman değiştirin. Böylece onların eşit ve doğru aşınmalarını sağlayabiliriz. bu işlemi yaparken ise ön lastikleri arkaya, arka lastikleri öne ve sağdaki lastikleri sola, soldaki lastikleri de sağ tarafa gelecek şekilde yerleştirmemiz gerekmektedir.

araba-lastik-tekerlek-dec49fic59ftirme.jpg


40-Eğer yokuş çıkarken geriye doğru kaymaya başlarsanız ayağınızı yavaş yavaş gaz pedalından çekin ve zemine tutunma sağlanınca yavaş yavaş tekrar basın.

araba-pedalc4b1.jpg


41-Hareket halindeki araçlarda, özellikle süratli hareket eden araçlarda ön camın kırılması kazaya neden olabilir: cam kırıldıktan sonra öne doğru kaybettiğiniz görüş açısını tekrar kazanmaya çalışın. elinizle camı kırıp görüşü sağlamaya çalışmayın. aynalardan yararlanarak aracınızı yolun sağ tarafına park etmeye çalışın. sağ tarafa aracı park ettikten sonra, flaşörleri açın ve dikkatlice aracın dışına çıkın. Aracın cama yakın olan kalorifer ve havalandırma deliklerine gazete kağıdı koyun cam parçacıklarının bu kısımlara düşmelerini önleyin. gazete kağıdı yoksa bez parçası da kullanabilirsiniz. sonra krikonun arka kısmı ile camı içerden dışarı doğru kırın. bu işlem üst köşelerden ortaya doğru yavaşça yapılmalıdır. Cam lastiğini dikkatlice çıkarıp temizledikten sonra, yeniden kullanılabileceği için bagaja koyun. gazete kağıdına birikmiş cam parçalarını bir naylon torba içine koyun ve en yakın çöp bidonuna atın. bu durumda takabileceğiniz bir gözlük varsa ne iyi. Öylece en yakın cam tamircisine kadar gidin. bu arada ihmal edilmemesi gereken bir husus, kalorifer deliklerinin elektrikli bir süpürgeyle temizlenmesidir. ne kadar dikkat edilirse edilsin, deliklere cam parçacıkları düşmüş olabilir.

araba-c3b6n-cam-kc4b1rc4b1k.jpg


42-Yakı tasarrufu için 90 km hızı aşmayın. Yakıt tüketiminizi etkileyen bir diğer unsur da aracınızın süratidir. saatte 90 km süratten sonra arttıracağınız her 1 km/saat?lik sürat aracınızın yakıt tüketimini %1 oranında arttıracaktır. genelde yakıt tüketiminin optimum olduğu ideal sürat sabit olarak 90 km saattir.

araba-hc4b1z-90-km.jpg


43-Araçlardaki yangının önüne geçilmezse, büyük bir trajedi meydana gelebilir.buharlaşmış benzin tutuşarak deponun alev almasına neden olur. bir süre sonrada araç infilak edebilir. araçta duman tespit edildiği an durdurulmalı. sonra anahtar üzerinde kontak kapatılmalı. direksiyonun kilitlenmemesine dikkat edilmeli. aksi halde, gerektiği takdirde aracın itilmesi mümkün olmaz. bütün yolcular dikkatlice dışarı alınmalı. motor kaputu kısmi olarak açılmalı. böylece alevlerin büyümesi önlenmiş olur. İmkan varsa akü kutup başı sökülmeli.yangın söndürücü varsa kullanılmalı; yoksa, battaniye veya oto kılıfından yaralanılmalı. bu örtüler alevlerin oksijen alıp büyümesini önleyecektir. hava almayan alev söner. olay kum zemin üzerinde meydana gelmişse, alevin üzerine kum atılarak söndürülebilir.

araba-yangc4b1n.jpg
 
Son düzenleme:

selim_ugur

Selim Uğur ŞAHİNTÜRK,
Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
11 Ara 2013
Mesajlar
4,686
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
40
Elini sağlık kardeşim, çok yararli bilgiler :eyv
 

umitsahin55

Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
21 Nis 2016
Mesajlar
15
Tepki puanı
0
Puanları
0
Güzel ve yararlı bilgiler
paylaşım için teşekkürler
 

asibaskentli

Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
29 Haz 2016
Mesajlar
2
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
39
Emeğinize sağlık çok güzel bilgiler
 
Üst