Off-Road Modifiyesi

bilalrx

Bilgi Girilmemiş
[h=1]Off-Road Modifiyesi[/h]


Off-Road Modifiyesi
Gittikçe daha sık duymaya başladığımız kelimeler, full off road modifiyeli araç, off road modifiye yaptım, off road modifiye yapıcam, sahibinden full off road modifiyeli araç vs vs… Peki nedir bu Off-Road modifiye ve doğruları yanlışları nelerdir? İşte bu yazıda dilimiz döndüğünce, tecrübelerimiz ve ustalarımızın anlattıkları doğrultusunda bildiklerimizi paylaşıcaz.
4×4 araçlarda Off-Road modifiye aracımızı çıkacağımız yoldışı şartlarına hazır hale getirmektir basitçe. Ve benzer her yazımda ısrarla vurguladığım gibi doğru Off-Road modifiye tamamen araç sahibinin yapmayı planladığı Off-Road şekline ve dozuna göre değişir. Bazen sadece bir lastik değişimi sizin için doğru modifiye iken bazen roll cage yaptırmadan yola çıkmamanız gerekebilir. Bunu tamamen karar verdiğiniz Off-Road hedefiniz belirler.

Ülkemizde Off-Road Modifiye Adına Yapılan Yanlışlar:
-Öncelikle her zamanki sorunumuz olan amaçsızlık bu konudada başı çekiyor. İlk başta sadece pikniğe gidicem diye alınan araçlar daha sonra etrafdaki daha donanımlı araçların görüntülerinden etkilenerek paramız yettiğince gerekli-gereksiz, doğru-yanlış ne bulursak arabanın üstüne koymakla devam ediyor. Piyasada bu sektöre modifiye malzemeleri satanlarında bu konuda katkıları büyük oluyor.
Örneğin piknik ve aile ile zaman zaman yayla ve köy yollarında kullanılmak üzere alınan bir araca, sadece AT sınıfı bir lastik ve çok tedbirli kişiler için ilaveten standart tampon içine yerleştirilecek bir vinç yeterliyken. Araç önce gereksiz yere takozlar ile veya kitler ile yükseltiliyor, demir tamponlar takılıyor, vinç takılıyor, port bagaj ve üstünde olabildiğince büyük ek aydınlatmalar olmazsa olmaz, lastiklerde bizi daha sert göstersin MT hatta olmuşken Extreme MT olsun daha dişli havalı görünüyor, hemen port bagaja bir kürek ve balta koyalım, hiç kullanmasakda güzel görünüyor, Hi- Jack diye bişey varmış çok güzel sarılı kırmızılı ve aracı sert gösteren bir alet , nasıl kullanılır bilmiyorum ama olsun onuda alıp takalım. Kum paletleride olsun çocukken Camel Trophy’de izlemiştim kullanıyorlardı çok havalıydı, aracım lpg li ama olsun yedek yakıt bidonuda alayım aracı sanki az sonra katmanduya seyahate gidicekmişim gibi gösteriyor… diyerek modifiye alıp başını gidiyor.
Sonuç olarakda artık asfalt performansı yarıya düşmüş, üstüne binen lüzumsuz ağırlıklar ve hatalı – eksik modifiyelerden sürekli arıza çıkartan yada bişeyleri kıran, gereksiz lastik seçimleri ve gereksiz- bilinçsiz yükseltilmiş araçlar yüzünden can güvenliğini tehlikeye atan, birkaç şeyi çok iyi yapabilen bir araçken harcanan onca paraya rağmen artık hiçbir şeyi iyi yapamayan ama dıştan bakınca sizi çok havalı sert gösteren araçlarınız oluyor.
Olması gereken doğru yöntem ise 4×4 bir araç alırken yapmayı planladığımız amaç ile eşleşen modifiyeler yapmak. Aşırıya gitmemek, eksik bırakmamak.

-Teknik olarak modifiyede yapılan yanlışların başında ülkemizde TUV onaylı veya dünya çapında güvenilirliğini kanıtlamış kitler kullanmak yerine yay üstüne veya kupa – şase arasına konan takozlar ile görüntüde aracı yükseltip büyük lastiği bir şekilde çamurlukların içerisine sığdırmak geliyor. Bunun sonucunda orjinal lastik çapının 2-3 birim üstünde lastikler ile yine çok havalı görünen ama asfalt yolda bile zaptetmekde zorlandığımız, arazide artikülasyon namına hiçbirşey yapamayan kütük gibi olmuş, biraz zorladığınızda yürür aksamda sürekli birşeyleri kıran yada kolayca devrilen araçlar ortaya çıkıyor. Genelde sonuç olarak ucuza kaçıcam diye yapılan bu işler zaman içinde bize birkaç tane markalı tükseltme kiti fiyatına gelen masraflar çıkartıyor, bununla kurtulabilirsekde şanslıyız.
Yapılması gereken doğru şey ise TUV onaylı veya yurtdışında başarısı tartışmasız olan kit markaları ile araçlarımızı yükseltmek veya standart olarak binmek. Can ve mal güvenliğiniz, yaptığınız Off-Road hobinizide doğru yapabilmek için.
- İkinci teknik yanlışımız olarak hatalı lastik seçimlerimiz geliyor, yılda bir kere çamura giren yada girmeyen araçlara MT lastikler, sene içerisinden yaptığı km nin çok küçük bir kısmını yol dışında yapan araçlara Extreme lastikler alıyoruz. Tamam paranız çoksa israf kısmını bir kenara bırakıp sizin sorununuz diyebiliriz ama bu lastikler ile asfalt yolda bıçak sırtında gittiğinizi de unutmayın.
Ayrıca Off-Road lastiği diye satılan lastikler içerisinde de zemin ve Off-Road türlerine göre farklılıklar varken bizim ülkemizde malesef sadece güzel göründüğü yada ucuz olduğu için hayatı boyunca Kaya Off-Road’u yapmayacak kişiler araçlarının altına Kaya Off-Road’u lastikleri alıp takıyor. Sonuç olarakda ne asfaltta güvenli ne Off-Road da işlerine yarayan saçma sapan bir modifiye ortaya çıkıyor.
Unutmayın zemin ile aramızdaki tek temas noktamız lastiklerimiz ve bu lastikleri ilerlediğimiz zemine uygun seçmediğimiz sürece her an sorun yaşamaya hazırızdır. Lastiklerimizi görüntüsü yada fiyatına göre değil kullanım amacımıza göre seçelim.
-Üçüncü teknik yanlışımız yine lastikler ile alakalı ama bu sefer lüzumsuz ve bilinçsiz lastik çapı büyütme çılgınlığımız. Bir aracı stok olarak kullanıyorsak yürür-mekanik aksamda. O araç için en sorunsuz ve performanslı lastik çapı üzerindeki stok lastik ebatlarıdır. Bunlar yılların mühendislik birikimleri sonucu ortaya konulan ebatlardır. Fakat Off-Road modifiye için yola çıkınca aracın kabul edilebilir sınırlar içerisinde bazı şeylerden kayıplar vermesini göze alarak Off-Road kabiliyetini arttırmak adına lastik ebatlarına ufak oynamalar yapabiliriz. Dediğim gibi aracın teknik altyapısının izin verdiği kabul edilir sınırlar içerisinde.
Bunun dışına çıkan her türlü lastik çapı büyütme, size yarardan çok zarar getirir. Şanzıman, difransiyeller, akslar ve kalan bütün yürür aksam binen aşırı yükden ömürlerini kısaltır, daha sık arızalar yaşamaya başlarsınız. Yakıt tüketimleriniz artar, aracın yol ve arazi performansı düşer.
Lastik çapı büyütmek yapılan Off-Road türüne ve Off-Raod yapılan yerlere göre kaçınılmazda olabilir, bu durumda önce aracı düşündüğünüz lastik çapına mekanik ve teknik olarak hazırlayıp sonra lastik takılırsa sorunlar minimuma iner.
-Dördüncü yanlışımız araçlarımızı amaçlarımıza uymayan şekilde gereğinden fazla ağırlaştırmak. Unutmayın, sizin arazi ve yol performansınız aracınızın kilo başına verebildiği güç ile doğrudan alakalıdır. Bu yüzden günümüzde üretilen performans arabalarında motor gücü arttırmakdan çok aracı hafifletmeye yönelinmiş ve başarı sağlanmıştır. Ayrıca ülkemizde yapılan Off-Road’un büyük çoğunluğunu çamur Off-Road’unun oluşturduğunu düşünürsek çamur üstünde birim alana uygulanan ağırlık ne kadar fazla ise aracınız o kadar fazla gömülür, ve aracınız ne kadar fazla gömülürse o aracı ordan çıkartmak yada yürütmek için harcamanız gereken güçde o oranda katlanarak büyür.
Eğer derin kanalları olan yerlerde Off-Road yapmıyorsak, yada kaya Off-Road’u yapmıyorsak lastik çaplarımızı makul sınırlar içerisinde tutalım, aracımızı ve kesemizi yormayalım. Lastik çapı büyütmekde zorunlu isek o zamanda aracımızın dişli oranlarını, yükseltme kitlerini, şaft ve difransiyel açılarını bu lastik çaplarına uygun hale getirelim, güçlendirilmesi gereken parçaları büyük lastik çaplarına göre güçlendirelim.

-Beşinci yanlışımız vinç seçimleri , vinç tesisatı ve vinç ile onu besleyen akülerimizin uyumundaki hatalarımız. Bu işe yeni başlayanların çoğu vinçlerin arazide ne kadar kilit önem taşıdığını, sadece aracı sert göstermek için takılan birer aksesuar olmadığını arazide yaşayarak öğreniyor. Düzgün seçilmiş ve tesisatı yapılmış bir vinç sizi en kötü batakdan 10 dakikada kurtarabilecekken, yapılan bir vinç hatası yüzünden araç günlerce orada masur kalabiliyor. Ucuz olsun diye aracımızın ağırlığına yetmeyecek vinçler alıyoruz, yada zamanla aracı öyle ağırlaştırıyoruzki vinç kapasitesini aşıyoruz. Malesef ülkemizde oto elektirikçisi olarak iş yapan ve Off-Road araçları ile çok ilgisi olmayan elektirik ustalarının büyük çoğunluğu Off-Road vinçlerini hatalı monte ediyor, tesisatları yetersiz veya yanlış oluyor. Sonuç olarakda arazide yaşanan yok yere rezillikler ve suçsuzken suçlanan vinç markaları.
Aracımızın toplam ağırlığına ve o ağırlığın çamur içerisinde battığında vinç üzerine yapabileceği yüke göre vinç seçimlerimizi yapalım, mutlaka yeterli ve iyi bir akü-tesisat kablosu seçimimiz olsun vede mutlaka vinç tesisatı konusunda tecrübesine güvendiğimiz ustalara montajları yaptıralım.

-Altıncı olarak aklıma gelen yanlış, şnorkel montajları ile ilgili. Şnorkeli alıp gereken yerleri kesip taktıkdan sonra aracımızın su ile hiçbir sorunu kalmadığını düşünüyoruz. Oysa yapılan şnorkel montajlarının yarısı hatalı yada eksik, bu hatalarıda genelde şanslıysak su içinde stop eden bir araçla, şanssız isek motorumuzu bitirdikden sonra öğreniyoruz. Şnorkeller kesinlikle aracımıza %100 uygun modeller olmalı, tüm bağlantılar silikon veya benzeri yapıştırıcılar ile defalarca kontrol edilerek yapıştırılmalı, izole edilmeli. Hava filtresi kutumuzun şnorkelden bağımsız olarak tam kapandığında içeri su almadığına emin olunmalı.

Daha saymakla bitmez sayıda belki detaylar üstünde yapılan yanlışlar var, ama ilk aklıma gelen belli başlılarını yazdım, belki sizlerde yorumlarınızla katkıda bulunur ve tecrübelerinizi aktarırsınız. Doğru amaç, amaca uygun modifiye can ve mal güvenliğinizi korumanın en temel yoludur.

Saygılarımla,,,Kürşad Ergan

Off-Road Modifiyesi | 4x4 Dergi | Off Road
 

bilalrx

Bilgi Girilmemiş
[h=1]Büyük Lastik Takmak[/h]


Lastik Çapı Büyütüyoruz Ama Neden Ve Neye Rağmen?
4×4 Off Road severlerin sürekli içlerinde doymayan bir lastik çapı büyütme arzusu var. 31″ olan 33″ yapıyor, 33″ olan 35 yapıyor, 35″ olan 38″ 42″ lere göz dikiyor. 42″ olanlar 54″ leri nasıl takarım aracıma dertlerine düşüyor. Peki bu lastik çapı büyütmelerin nekadarı gerekli, nekadarı gerekli değil ama zevk için yapılıyor. Lastik çapı büyütmenin Off-Road koşullarında bize kazandırdıkları ve kaybettirdikleri neler.

Öncelikle Off Road yaparken lastik çapı büyütmek kabaca bize aracımızın aşabildiği engel yüksekliğini arttırmamızı sağlar. Aracın tüm mekanik ve elektronik çekiş kabiliyetleri bir kenara bırakıp sadece 1 janta takılı 1 lastiğin bir engeli aşması olarak baktığımızda , aracın kolaylıkla aşabileceği engelin yüksekliği lastiğin yarı çapının altındaki yüksekliklerdir. Bu basit fiziksel bir hesaptır. Bunu daha basit bir anlatımla anlatmak için, janta takılı bir lastiği elimizle yuvarlayarak götürdüğümüzde lastik çapının yarısından daha ufak bir engelde lastiği yerden kaldırmak için güç uygulamadan sadece yuvarlayarak geçirebiliriz, ama lastik yarı çapının üstündeki yüksek engellerde lastiği kaldırıp engeli geçmemiz gerekir , sadece yuvarlayarak geçirmeye çalıştığımızda düz bir duvara çarpmışız gibi ilerleyemeyiz. Ve bu hesap ile lastik çapımızı ne kadar büyütürsek engel aşma yükseliğimizide çapla orantılı olarak arttırmış oluruz.

Lastik çapı büyütmenin en önemli diğer bir faydasıda aracımızın altında yere en yakın olan ve arazide yol alırken en çok takılmamıza neden olan difransiyellerimizin yükselmesini sağlamanın tek yolu olmasıdır. Yükseltme kitleri ile araçlarımızı ne kadar yükseltirsek yükseltelim lastik çapını büyütmediğimiz sürece difransiyellerimizin yerden yüksekliği aynı kalır.

Bunlara baktığımızda lastik çapı büyütmek Off Road için vazgeçilmez gibi görünsede her araç için farklı limitlere kadar getirileri götürülerinden çok olsada , yine her araç için farklı limitlerden sonra götürüleri ile getirilerini düşünmeye başlamak gereklidir.
lastik çapı büyütürken fiziksel olarak arazi şartlarında en büyük kaybımız , aracın ağırlık merkezi yükseldiği için yan eğimlerde aracımızın standartına göre daha dengesiz olmasına neden olur.

Lastik çapı büyüdüğünde doğal olarak lastiğimizin ağırlığıda artar ve lastiğin bağlı olduğu tüm aksamlara binen yük artar,aynı şekilde lastik çapı büyüdüğünde fiziksel olarak lastik merkezine uygulanan güç artar aracın yürür aksamındaki kırılmalarda artış olur.
Büyük lastik taktığımızda aracımızın standart lastik için hesaplanıp konmuş olan tüm dişli sistemlerinde değişiklikler yapmak gerekir, ayna maruti, şanzıman dişli oranları ve bunları yaptığımızda aracımızın ivmelenmesi ve son süratlerinde düşüşler yaşayabiliriz. Bunları yapmadan lastik büyüttüğümüzde zaten belli tolere edilebilir limitler dışında büyük performans kayıpları yaşarız.
Bu nedenle öncelikle araçlarımıza göre optimal lastik çaplarının dışına çıkmamak , aynı şekilde optimal performans almamızı sağlar. Bu limitlerin dışına çıkacaksak o zaman aracımızın lastik çapının büyümesi ile meydana gelen kayıplarını azda olsa tolare edebilecek modifiyerlerden sonra lastiklerimizi büyütmekde fayda var. Diğer şekilde yapılan büyük lastik uygulamaları ya yarardan çok zarar sağlar, yada yalnızca görüntüdür.

İş bir yerden sonra para ve keyif benim değilmi en büyüğünü takarım durumuna gelsede, bu yazıyı tamamen belirli bütçeler ile en sağlıklı Off Road ‘u yapmak isteyenler için yazıyorum. Size Off Road ‘u büyük lastik yaptırmaz. Doğru modifiye, doğru parkur seçimleri ve doğru ekip arkadaşları yaptırır.

Saygılarımla,,,Kürşad Ergan
Off-Road Modifiyesi | 4x4 Dergi | Off Road
 

Solenza

Ersin ŞENTÜRK,
Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
5 Ocak 2011
Mesajlar
6,114
Tepki puanı
71
Puanları
0
Abi emeğine sağlık
 

bilalrx

Bilgi Girilmemiş
RFC ye katkımız olsun beya, hep laklak olmuyo Solenzam... alıntı zaten, taşıdık o kadar...:cool::eyv
 
Son düzenleme:

bilalrx

Bilgi Girilmemiş
Dacia Duster Lastik-Jant Ebatları Haklkında;;;

215/70/16'den büyük AT veya MT lastikler standart araçlarda sürtme yapar.
Orginal Jant ve lastik ölçüleri 6,5 J 16 215/65 R 16 M+S
Dacia Duster'ın Bijon Ölçüleri 5x114,3'tür.

Jant çapı 16' x 6.5
Bijon aralığı 5 x 114,3
Bilezik çapı 73,1

Bu arada kış lastiklerini 2012-Bahar fiyatları ortalama;
Bizim ebatlarda(215/65/16) fiyat 200 ile 400lere kadar değişiyor.
Kış lastiğinde
Goodyear UG8 için 330 TL
Sava Eskimo S3 için 275 TL
Lassa Competus Winter 250 TL
Dunlop Grandtrek SJ6 250 TL
Starmaxx Icegripper W850 200 TL (Bu lastik için pek kötü yorum yok desen ve karışım formülü hankook w310 ile aynı ve petlas w651 in birebir aynısı
All terrain lastikler test incelemesi;;
Consumer Survey Results By Category
Dacia Duster için orjinal ebatta 215/65-16 sadece 2 seçenek var
1.General Grabber AT2
2.Yokohama Geolandar A/T-S
General Grabber bariz daha iyi görünüyor,Yokohama bir çok noktada gerilerde kalmış.
Alternatif olarak 215/70-16 seçeneğinde ise 3 seçenek var
1.General Grabber AT2
2.BF Goodrich A/T
3.Yokohama Geolandar A/T-S
Detayları incelediğinizde Kar ve Buz performansı olarak General Grabber AT2 Tartışmasız lider hatta test 1.olmuş,BF Goodrich A/T ise Kar performansı olarak biraz daha geride ama Sessizlik ve konfor olarak daha iyi.Tercih noktası,neyi daha çok önemsediğimize bağlı sanırım.
(4x4.gb.den.alıntıdır)
şimdilik bu kadar...:cool:
 

ROADFOX

Kerem SAYARI, T.C. Vatandaşı,
Başkan
Bilgi Girilmemiş
Katılım
9 Eki 2010
Mesajlar
12,738
Tepki puanı
530
Puanları
113
Yaş
55
​Emeklerine sağlık güzel bilgilendirme:eyvBenim çözemediğim ve anlam veremediğim şu off-road makinalarda adam uğraşmış yapmış eyvallah vur daha taşa neredeyse uzaya girermi girer:eyvaaa trafikte seyir halinde bir bakıyorsun benim zank diye girdiğim hız tümseği,küçük bariyer vs'de amcam asılıyor frene düşürüyor sürati 5km'ye:pislikbirde büyük bir özenle sağ tekerleklerini düşük yerden geçirmek için yaptığı çaba :pislik e be güzel kardeşim madem öyle kullanacaksın ne biniyorsun off-road'a senin neyine diyesim geliyorroadfox
 

bilalrx

Bilgi Girilmemiş
roadfox aga, 4x4 modlu araba sert asfaltta hassastır, yukseltme kıtleri, dağılabılır, toprakta-çamurda dayanıyorda, asfaltta mecbur kasıyor adamı... hoplar bide kasıste...yanı... :cool:
 

ROADFOX

Kerem SAYARI, T.C. Vatandaşı,
Başkan
Bilgi Girilmemiş
Katılım
9 Eki 2010
Mesajlar
12,738
Tepki puanı
530
Puanları
113
Yaş
55
roadfox aga, 4x4 modlu araba sert asfaltta hassastır, yukseltme kıtleri, dağılabılır, toprakta-çamurda dayanıyorda, asfaltta mecbur kasıyor adamı... hoplar bide kasıste...yanı... :cool:

Hadi yaw önceden desene muhterem insan ne bileyim
roadfoxdemek geçtiğimiz 25 sene içinde boşuboşuna saydırıp durmuşum garibanlarahehee ne diyelim bizimkide bi çeşit cahillik işte12 3
 

*Renault9

Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
22 Eki 2010
Mesajlar
8,212
Tepki puanı
225
Puanları
0
Yaş
34
Eline sağlık Bilal emmi.:) :eyv
 

bilalrx

Bilgi Girilmemiş

Hadi yaw önceden desene muhterem insan ne bileyim
roadfoxdemek geçtiğimiz 25 sene içinde boşuboşuna saydırıp durmuşum garibanlarahehee ne diyelim bizimkide bi çeşit cahillik işte12 3

roadfoxcahillik değil makara...:cool:...roadfox bu dediğim modlu yukseltilmiş jıpler için, diğerleri suspansıyonu ıyıse az yavaşlayıp geçer... yınede bazı jıp parçaları pahallıdır, bişi olur dıye gayrııhtıyarı yavaşlayıp geçebilirler, normaldır, adamlardakı bazı jıplerın parçası-tamırı yerlı araç fiyatına zaten...normaldir.. :cool:cenkerroadfox
 
Son düzenleme:
Üst