Amortisörler ve arızaları..

  • Konuyu başlatan bilalrx
  • Başlangıç tarihi

bilalrx

Bilgi Girilmemiş
amortisor.jpg

amortissörler ve arızları
Süspansiyon sisteminin görevi bir aracın herhangi bir tümsekten geçmesi ya da çukura girmesi durumunda yer ile temasının kesilmesini önlemektir. Amortisörler de, süspansiyon sisteminin bir parçasıdır. Süspansiyon sisteminde yoldaki bozukluklardan kaynaklanan şokları emen ve aracın yükünü taşıyan parça yaylardır. Amortisörlerin görevi ise bu yayların salınımını azaltmaktadır. Yani araç tümsekten geçtiği zaman tekerlek şasiye yaklaşır ve yay iyice sıkışır, yay eski haline dönerken amortisörler büyük bir kuvvetle tekerleği geri iter ve yukarı doğru seken araç yerçekimi kuvvetiyle tekrar yere konar ve yayı sıkıştırır. Böylece araç bir tümsekten ya da çukurdan geçtikten sonra yaylanarak aracın yol tutuşu ve direksiyon hâkimiyeti sağlanır, aracın kasası dengelenir ve konforu sağlanır.


Amortisörler arızalandığı zaman araçta buna bağlı olarak helezon yayları, direksiyon kutusu, aks bilyaları, diferansiyel dişlisi, rot rotiller ve lastikler gibi hayati önem taşıyan birçok parça da arızalanır. Bu nedenle araçta amortisörlerle ilgili bir arıza oluşması durumunda bir an önce değiştirmek hem maliyet açısından hem de güvenlik açısından önem arz etmektedir. Bu nedenle araç her bakıma girdiğinde kontrol edilmelidir.

Eğer araçta, virajlarda savrulma, ıslak zeminde kızaklama, direksiyon hakimiyetinde azalma ve kötü yol tutuş, lastiklerde erken aşınma, yan rüzgarlardan etkilenme, fren mesafesinde uzama ve aracın ön tarafında her zamankinden daha fazla öne yatma durumları görülüyorsa amortisörler aşınmış ya da bozulmuştur.


Amortisörlerle İlgili En Sık Rastlanan Problemler İse Şunlardır:


-Aracın yol tutuşu zayıfsa; amortisörlerin hepsi birlikte değiştirilmemişse uyumsuzluk vardır ya da amortisörler değiştikten sonra rot ayarı yapılmamıştır.

-Aracın lastiğinde düzensiz aşınma varsa; rot balans ayarı yanlış yapılmıştır, amortisörler aşınmıştır ya da lastik basıncı ayarı bozulmuştur.

-Aracın alt tarafında ses varsa; amortisörler yağ kaçırıyordur ve aşınmıştır ya da diğer süspansiyon parçalarında bozulan parça vardır.

-Aracın süspansiyonu çok yumuşak ya da çok sertse; amortisörler değişmelidir, yeni değişmişse yanlış yada arızalı amortisör takılmıştır, aracın helezonları kontrol edilmelidir.

-Aracın direksiyonu titreme yapıyorsa; rot balans ayarı bozulmuştur, direksiyon amortisörü aşınmıştır ya da amortisör kötü monte edilmiştir.

-Araçta çökme varsa; helezonlar kırılmıştır ya da amortisör kilitlenmiştir.

 

doruk230

Doruk Anıl ALKAN, ,
Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
19 Kas 2011
Mesajlar
2,488
Tepki puanı
9
Puanları
0
emegine saglik abi...
 
Üst