Yeni Nesil Araçlarda Rodaj Mevzusu;

bilalrx

Bilgi Girilmemiş
Yeni Nesil Araçlarda Rodaj Mevzusu;

Yeni nesil araçlarda da, belli parçalarda-malzmede Rodaj süresi vardır... mekanik-fizik kurallar gereği....

Rodaj sürecince aracın aşırı sıkıştırılması ve hararetin yükselmesi yapılacak en büyük yanlışlardan biridir.
Motor çalışma ısısına ulaşmadan kesinlikle rodajlama namına yüklenme yapılmaz,toparlarsak;
* Aktarma organlarının rodajı yeni otomobillerde asıl hedef değildir.
* Rulmanın rodajı olmaz
* Yeni otomobilin motorunda gerçekleşecek en önemli ve nerdeyse tek rodaj segman oturmasıdır
* Segman oturması silindir basıncı ile elde edilir
* Segmanı adam akıllı oturtan kendi gerilimi değil ateşleme sonucu oluşan basınçtır.
* Segmanı maksimum şekilde oturtmak için uygun devirlerde tam gaz vermekten başka seçenek yoktur.
* Yeni motora asla "Yağ katkısı" vb. sıfatlarla satılan ürünler uygulanmaz.
* Yeni motorların parçaları metalurjik olarak ısıl işlemlere tabi tutulmuştur.km ler boyunca alışması beklenmez
* Çalışma ısısına ulaşmayan yeni motora, kesinlikle rodaj namına yüklenilmez(rodajın dışında da yüklenilmez)
-------------------------------------------------
Dahada detaylara inmeye başlaylayabiliriz ;Peki burada anlatılan rodaj bize ne kazandırır ?
Burada anlatılan rodajın mantığını kavrayıp kendi aracına uygulayan yada en azından yeni aracında gaza tam basmayı başaran biri mutlaka farkı görecektir. araç her devirde daha istekli hızlanacak tam performansını hatta daha fazlasını gösterecektir.(YB).trafikte aynı araçlara göre daha seri olacak aynı zamanda daha az yakacaktır. ayrıca yağ tüketimide minimum seviyede olacaktır.Sanılanın aksine motor ömrü ise azalmayacak aksine artacaktır.Yani modifiyeci camianın egzoz filtre ile almaya çalıştığı 1-2 hp den daha fazlası bedava olarak kazanılmış olacaktır.çünkü motor içi sürtünmeye giden kayıp ciddi oranda bertaraf edilecektir. Buda ek güç demektir.garip gelsede durum bu.
--------------------------------------
görüldüğü gibi Motor yağı film yapmadan çapak atma ve bu atılan çapakların en uygun şekilde motor dışına atılması rodajımızın temel amacı.öyleyse bu konuları ele alalım ;
Rodajda kullanılacak Motor yağı ;
Rodaj döneminde kullanılacak motor yağı kontrollü aşınma ve çapak atma için gayet önemlidir.Hepiniz biliyorsunuz yeni nesil araçlar fabrikadan içinde sentetik ve yarı sentetik motoryağları ile gelmektedir.Ancak maalesef rodaj döneminde kullanılması gereken yağ mineral yağ dır.mineral yağ sayesinde rodaj daha rahat gerçekleşir.ancak bu noktada mineral yağın ısı aktarma kapasitesi 115 santigrad derece civarı olduğunu unutmamak gerekir.yani araçta mineral yağ varken hararet çok önemli bir değişkendir.hararet aşırı yükselirse mineral yağ kimyasal yapısını değiştirir ve silindirlere filim oluşturur rodaj sona erer.(bore glaze)en önemlisi ise yağın yanarak motor içindeki parçalara yapışmasıdır(oil sludge).bu yüzden mineral yağ kullanırken bu ekstrem durumları göz önüne almamız gerekmektedir.(aşırı hararetten kaçacağız başka çağre yok)

Peki Tam sentetik yağlar ile durum nedir ?
Kaliteli tam sentetik yağlar ile rodaj olmaz.. rodajlama çok düşük km lere iner kimseye aracı 100 km bile olmadan tam gaz silindir basıncı yapın diyemeyiz inanmazlar yapmazlar... (fakat üreticiler rodaj yok diyerek bizim ekmeğimize yağ sürüyor)konu o kadar detaylı ve o kadar detay vermek istiyorum ki eminim okuması güçleşiyor.Özetle tam sentetik yağ ile rodaj tam verimli olmaz zira çok düşük km lerde film oluşturmaya başlar ve sürtünen yüzeyleri korumaya alır..(YB)
yağınızı mineral bazlı olanla değiştirebiliyorsanız değiştirin..yapamıyorsanız 100 - 200 gibi km lerden itibaren tam gaz hızlanmalara başlamalısınız.(ileride anlatılacak)..

Segman oturması ve çapak atma nasıl gerçekleşiyor ?
Bu honlama artığı tepelerin segman tarafından traşlanması çok düşük kilometrelerde gerçekleşmeye başlar..sanıldığının aksine 1000-2000 km beklemekle asla rodaj yapılmaz..modern bir yarış motosikletinin segman oturma ve tam silindir çeperi ile örtüşmesi uygun kondüsyonlarda yaklaşık ilk 32(otuz iki) km de gerçekleşir. otomobiller içinde durum pek farklı değildir.düzenli biçimde tam gazla yapılan akselerasyon ve viteste yavaşlama(dekompresyon-deselerasyon) ile geçilen 150 - 200 km sonunda segmanlar yaklaşık %90 oranında oturacaktır.buda yağınızı ve filitrenizi değiştirme vakti demektir ..

Rodajda tam gaz hızlanma ve viteste yavaşlamanın (dekompresyon) önemi ;
Aracınız ile uygun viteste Tam gaz hızlnmalar ve hızlandığınız viteste ayağı gazdan çekerek yapılan yavaşlamalar gayet önemlidir.tam gaz hızlanma ile segmanları silindir yüzeyine bastırırsınız.Dekompresyon yavaşlamada ise karter havalandırma vasıtasıyla yağ buharı motora emilir. ayrıca oluşan vakum sayesinde çapaklar motordan egzoz yolu ile atılır.kalan çapaklar ise motor yağı tarafından tutulur ve filitre tarafından süzülür.

Rodajda motor yağı değişim süresi ;
Atılabilecek partiküller egzoz yolu ile atılır kalanlar ise motor yağı tarafından silindirlerden uzaklaştırılır demiştik.madem çok düşük km lerde çapak atmanın büyük kısmı tamamlanıyor öyleyse motor yağımızı hemen değiştirmeliyiz..çünkü motor yağı filtreden geçmeden evvel onlarca yüzeye temas eder.yağımızı ne kadar erken değiştirirsek motorun pislik ve çapak içinde çalışmasını o derece engelleriz..yağ değişimi bana kalırsa ilk 1000 km de en az 2 defa olmalıdır.(çapaksız yağ süzülene kadar)zira sürtünme güç kaybının başlıca nedenlerindendir, içinde partiküller yüzen bir yağın doğuracağı sonuçları ise siz düşünün ...amacımız temiz bir motor..

Enaz 1000 km sonunda (rodaj sonunda) yapılması gerekenler ;
Segmanları anlatabildiğimiz şekilde rodajlarsanız 1000 km sonunda aracınızın motoruyla işiniz bitmiş demektir.istediğiniz marka kaliteli motor yağına geçebilirsiniz.undan sonra aracınızın motoru içinde çalışan parçaların sürtünme oranının azaltılması ve daha rahat devir çevirmesi için izleyeceğiniz kullanım tarzı dekompresyon a ağırlık vermedir.
Dekompresyon ile motorda oluşabilecek tüm pislikler meydana gelen vakum ile motordan atılır, Silindirlere emilen yağ buharı sayesinde motor rahatlar.(YB)

Özetle yeni otomobilin rodajında ;
Hararet en önemli değişkendir.
Mümkünse orta kalite mineral yağ kullanılır.Düşük kilometrelerden itibaren silindir basıncı oluşturmak için uygun viteslerde tam gaz hızlanmalar gerçekleştirilir.Viteste yavaşlama (dekompresyon) en az tam gaz hızlanma kadar önemlidir.Motor yağı ve filitresi sık değiştirilir.1000 km rodaj için yeterli süredir.1000 km sonunda motor içindeki sürtünmenin azaltılması maksadıyla disiplinli bir sürüş tarzı benimsenebilir(motor açma)Motor yağınızı garanti sebepleri vb nedenlerle değiştiremiyorsanız yapacağınız tek şey düşük km lerden itibaren tam gaz hızlanma ve viteste yavaşlama yapmaktır.1000km sonunda izin verilen devir bandının sonuna kadar tam gaz hızlanma yapmış olmanız gerekir.Motor yağınızı değiştirmek için 20-15.000 km yada 7.500 km vs beklemeyin..

Netice olarak,
Yeni nesil araçlarda da, belli parçalarda-malzmede Rodaj süresi vardır... mekanik-fizik kurallar gereği....
Yinede emin olmak için yetkili oto marka-fabrika mühendislerinin gerçek düşüncelerine de ulaşmalı...ancak, rodaj km değişse de, mekanik-fizik kurallar yönünden izahatlar mantıklı gibi...

***alıntı; Modifiyem.com. Ekim 2007
..***+BR.edit***
 
Son düzenleme:

bilalrx

Bilgi Girilmemiş
RODAJDA ARAÇ KULLANIM ŞEKLİ....

Üreticiler, ürettikleri araçların “kullanıcı el kitapları”nda (yani Owner’s Manual ya da Operator’s Manual) bu konuya açıklık getirmektedirler.
“Rodaj (Running-in – Alıştırma)”ya da “yeni aracın kullanımında dikkat edilecek hususlar”başlığı altında bazı konulara dikkat çekilmiştir.
Tabii ki benim burada yazacak olduğum hususlar spesifik olmayacaktır ve üreticiden üreticiye de bazı farklılıklar gösterecek ya da gösterebilecektir.Yani bazı ortak uyarılar ve açıklamalar olacaktır.
Benzinli ve dizel motorlu araçların üretim amacı ve topolojileri farklı olduğundan dolayı rodajları da farklıdır.
Demek oluyor ki üretim farklılıkları göz önüne alınarak bir sürüş tarzı ve rodaj yöntemi izlenmelidir.
Bu dönemde motor ne kadar korunursa, ileride kullanıcısına hem daha fazla performans sunar hem de daha az masraf çıkarır.
Motoru ve diğer parçaları zorlamadan yapılan rodaj, aracın kullanım ömrüne, güvenilirliğine ve ekonomikliğine önemli katkı sağlar.

Rodaj periyodunda;
motoru yüksek devirde çalıştırarak zorlamaktan,çabuk kalkıştan,ani hızlanmadan,ani frenden ve uzun süreli yüksek devirde kullanmaktan kaçınılmalıdır. (Max.tork devrini çok fazla geçmeden, arada max.ps devre çıkarak, genelde 2-3.000.devir arası kullanmak faydalıdır. Yani çok düşük ve çok yuksek devirlerde uzun süre kullanmak, motoru-mekaniği zorlar ve rodaj sonrası motor performansını +/- çok etkiler...)
Genel olarak benzinli motorlarda 1000 km,
dizel motorlarda 1500 km’den sonra vitesler ve hızlanmalar,
maksimum devre kadar yavaşça çıkarılmalıdır.
Motor performansı benzinli motorlarda yaklaşık 3000 km,
dizel motorlarda 5000 km’den sonra en optimum düzeye gelir.

Ayrıca motorun yağ tüketimi hususunda ise yeni motorlarda;
piston,
segman
ve
silindir duvarları alışma sürecinde daha fazla yağ tüketir.
Yeni motorlar ancak 5000 km’den sonra normal yağ tüketimi seviyesine ulaşır.

Peki yeni nesil araçlarda rodaj var mıdır?
Tabiî ki vardır.Aksi takdirde yukarıdaki açıklamalarımı nasıl yorumlamak gerekir.Üreticiler genellikle rodaj ifadesini kullanmaktan kaçınmaya çalışmaktadır.Bu ifade yerine kullanıcı el kitaplarına “yeni araçların kullanılması”ya da “alıştırma”gibi bölümler yazılmaktadır.
Lakin bu ifadeler bal gibi de bir tür yarı gizli rodaj içerikli ifadelerdir.Ancak yeni nesil araçlarda rodaj süresinin daha kısa olduğunu da buraya not düşmeliyim.

Özetlemem gerekirse “Yeni araçlarda motorun alıştırılması süresince; araç tam gazda kullanılmamalıdır. Motor düşük devirlerde asla zorlanmamalıdır. Bütün viteslerden gerektiği şekilde yararlanılmalıdır. Gaz pedalına, bütün vites ve sürüş hızlarında mevcut pedal hareket mesafesinin en çok 3/4′ünü kullanacak şekilde basılmasına özen gösterilmelidir. Araç, azami hızının 3/4′ünden daha hızlı sürülmemeli ve gereksiz şekilde sert frenlemelere maruz bırakılmamalıdır”.Motoru kısa sürede kapatmamak için, siz siz olun yeni aracın kullanılmasında dikkat edilmesi gereken hususlardan ödün vermeyin...

**alıntıdır*+BR,edit**ıslık
 
Son düzenleme:

Onur Gönüllü

RENAULT MAİS SERVİS DANIŞMANI,
Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
3 Ara 2012
Mesajlar
6,190
Tepki puanı
517
Puanları
0
ellerine sağlık abi.
 

karacan

Taylan AYDIN
Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
22 Ara 2012
Mesajlar
2,700
Tepki puanı
93
Puanları
0
benim kullanım kitabında ilk 1500 km zorlamadan kullanılması yönünde uyarı var ve rodaj kelimesi geçiyor, bende el verdiği sürece dikkatli kullandım.
 

RenaultSporT

Yasaklı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
28 Eki 2010
Mesajlar
993
Tepki puanı
0
Puanları
0
bence araba sıfırda alınsa ilk 1000km den sonra yagı degistirmek lazım
biz ole sıfır motor almıstık komple söktük içinden cıkan yag pekmez gibiydi ki su an ilk bakım 20bin de ben o yagın 5 bin km bile adam gibi koruyacagına inanmıyorum (cubuktan bakıp yagın temizligine inanmayın cubukta cok güzel gorunuyor)
 
Üst