Tarihte Bugün 2 Ekim

ByTyFn

Tayfun SÖYLEMEZ,
Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
2 Şub 2013
Mesajlar
8,051
Tepki puanı
928
Puanları
0
Yaş
35

21644963.jpg
[h=2]Art Suites Gallery konuk sanatçı programı ile Galeri’nin Bodrum Yalıkavak’ta ki mekan ve imkanlarını Sanatçı Atölyeleri olarak kullanıma açtı.[/h]
spacer.gif

2011 ve 2012 yıllarında pek çok sanatçıyı ağırlayan Art Suites Gallery Bodrum, Eylül'ün son günlerinde yeniden sanatçılarla buluştu. Atölye çalışmaları VIII. Uluslararası Workshop çalışması ile devam ediyor. Gerçekleşen Workshop çalışmasının sonunda ortaya çıkan eserler sergi açılışı ile sanatseverlerin beğenisine sundu. SANATÇILAR YALIKAVAK'TA BULUŞTU / Foto GaleriVIII. Uluslararası Workshop Çalışmasına Katılan Sanatçılar: Ahmet KiracıAlican LeblebiciAyhan ÇetinCanberk ÖzcanFiliz HatipoğluGamze TaşdanGözde BaşkentGüler AşıkGüneş HüseyinkuluHasan Hüseyin TozluHaticenur ÖzerHüseyin RüstemoğluKader GençLütfi BüyüktopbaşMustafa HaykırNazan Berk EdisNebahat KaryağdıÖzer ToramanPınar PartanazSedat AkdoğanSemih ZekiSerdal KesginSeren Ceren Asyalı Şahin PaksoyYiğit Altıparmakoğulları

Kaynak : Hürriyet Haber
 

ByTyFn

Tayfun SÖYLEMEZ,
Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
2 Şub 2013
Mesajlar
8,051
Tepki puanı
928
Puanları
0
Yaş
35
"18 Köy 1 Konser" projesinde köylülere römork üzerinde müzik ziyafeti

21618937.jpg
[h=2]Genel sanat yönetmenliğini Kenan Gökkaya'nın yaptığı Turkish Brass Ensemble Orkestrası, "18 Köy 1 Konser" projesi kapsamında, römork üzerinde köylülere konser verdi.[/h]
spacer.gif

Orkestra, İzmir'in Menderes ilçesine bağlı 18 köyün sakinine Çatalca Köyü meydanında traktör römorklarından oluşan sahnede konser verdi.

İzmir Devlet Opera ve Balesi, İzmir Devlet Senfoni Orkestrası, İzmir Devlet Klasik Türk Müziği Korosu, DEÜ Devlet Konservatuvarı, EÜ Devlet Konservatuvarı, TRT ve halk sanatçılarından oluşan 30 kişilik orkestranın konseri üç köy kadınının şefliğinde çalınan W. A. Mozart'ın Türk Marşı eseriyle açıldı.

Alsancak Rotary Kulübü işbirliğinde, güzel sanatların halka tanıtılıp sevdirilmesi amacıyla düzenlenen etkinlikte, İzmir Devlet Klasik Türk Müziği Korosu'ndan Derya Gönüldaş Türk Halk Müziği ve Türk Sanat Müziği eserlerini seslendirirken, İzmir Devlet Opera ve Balesi solistlerinden Oğuz Çimen, köy halkına aryalar ve Napoliten şarkılar sundu.

Köy sakinlerinin sanatsal etkinliklerde görev alması için köy çocuklarının tiyatro oyunu sahnelediği, halk oyunları ekibinin ise gösteri sunduğu programda, Milli Kütüphane Vakfı Başkanı Ulvi Puğ, Atilla İlhan, Can Yücel, Ahmet Muhip Dranas, Nazım Hikmet, Necip Fazıl Kısakürek gibi tanınmış Türk şairlerinin sevilen şiirlerini okudu.

Balerin Ceren Sevinçler ve balet Noyan Gültekin orkestra eşliğinde dans gösterileri sunarak köy meydanında bir ilke imza attı.

Konser sırasında resim ve heykel sanatçıları İlhan Dündar ve Güner Özkan, 3x2 metre boyutlarında bir tuvale "Köyde Bağbozumu" temalı bir resim yaptı.

"Bu benim hayal projem"

Turkish Brass Ensemble Genel Sanat Yönetmeni Gökkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, köylerden gelen talep üzerine projeyi başlattıklarını belirtti. Gökkaya, "Artık köylerimiz güzel sanatlar istiyor. Güzel sanatlar köylere neler götürüyor? Onların moral değerlerini yükseltiyor. Estetik duygularını, hayal, düşünce dünyalarını geliştiriyor" diye konuştu.

Orkestradaki birçok sanatçının ilk kez bir köyde sahne aldığına dikkati çeken Gökkaya, "Bu benim hayal projem. 10 bini aşkın köyümüz var hepsine ulaşmak mümkün değil ama böyle merkez köy belirledik. Daha çok köy halkına ulaşma noktasında gayret sarf ediyoruz" dedi.

Köy çocukları sahneye çıktı

Hayatında hiç tiyatroya gitmemiş ya da en beğendiği oyuncu Cem Yılmaz olan köy çocuklarını tiyatro oyunu sahnelemeleri için hazırlayan yazar Selma Özkurt ise köye geldiğinde çocukları tahtadan yapılmış tabancalarla ya da top oynarken bulduğunu ifade etti. Özkurt, etkinlikte sergiledikleri oyunu 3 ayda hazırladıklarını böylece çocukların tiyatroya ve hayata bakışının değiştiğini anlattı.

Özkurt, "Gelecek yıl için hangi oyunu oynayacağımızı sordular. Başka bir oyun oynayacağız. Amaç onları tiyatroya kazandırmak" diye konuştu.
"Amacımız köyün bir kültür köyü olması"

Çatalca Köyü Muhtarı Süleyman Üstün Güner de "Amacımız köyün bir kültür köyü olması. Beyinlere ekeceğimiz kültürün filizlenmesi, daha iyi nesiller daha duyarlı insanlar yetiştirmek" dedi.

Etkinlik öncesi hazırlıkları ilgiyle izleyen köy sakinlerinden İsmail Aspar, klasik batı müziğini sevdiğini dile getirerek, "İyi bir klasik müzik dinleyicisi değilim ama Beethoven'ı, Çaykovski'yi biliriz " ifadelerini kullandı.

Geçen sene de bir konseri dinlediğini söyleyen Ayşe Dudu Gülçiçek de "Azıcık bakıyoruz, üşüyünceye kadar duruyoruz sonra geliyoruz evimize. Köyümüzde bir eğlence güzel olmaz mı?" diye konuştu.

Konser sonunda ise meydandan ayrılan köy sakinleri mutluluklarını dile getirdi.

Kaynak: Hürriyet Haber
 

ByTyFn

Tayfun SÖYLEMEZ,
Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
2 Şub 2013
Mesajlar
8,051
Tepki puanı
928
Puanları
0
Yaş
35
İstiklal yolu tarihi sit alanı oldu

21619396.jpg
[h=2]Kurtuluş Savaşı döneminde Karadeniz'den gelen cephanenin Anadolu'ya taşındığı istiklal yolunun Çankırı'dan geçen bölümü, tarihi sit alanı ilan edildi.[/h]
spacer.gif

Kurtuluş Savaşı döneminde Karadeniz'den gelen cephanenin Anadolu'ya taşındığı İstiklal yolunun Çankırı'dan geçen bölümü tarihi sit alanı ilan edildi.
Çankırı Valisi Vahdettin Özcan, gazetecilere yaptığı açıklamada, Kurtuluş Savaşı döneminde Karadeniz'den gelen cephanenin Anadolu'ya taşındığı istiklal yolunun kent sınırları içinde kalan bölümlerinde düzenlemeler yapıldığını söyledi.
Kurtuluş Savaşı sırasında deniz yoluyla İstanbul'dan İnebolu'ya getirilen cephanenin İnebolu-Kastamonu-Ilgaz-Çankırı-Ankara hattı kullanılarak cepheye ulaştırıldığını hatırlatan Özcan, "Cephane Çankırı'da Ayan köyü, Korgun ilçesi, İkiçam köyü, Ilgaz ilçesi, İnköy ve Kuşçayırı köyleri sınırından geçerek Ankara'ya, oradan da cepheye ulaşmaktaydı" dedi. 2009'DAN BERİ ETKİNLİKLER YAPILIYOR
Yolun sit alanı olması için başvuruda bulunduklarını anlatan Özcan, İstiklal yolunun, Kültür ve Turizm Bakanlığı Ankara 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun kararıyla tarihi sit olarak tescil edildiğini dile getirdi.
Özcan, yolun tarihi dokusunu koruyarak herkes tarafından tanınan bir hale getirebilmek için çalışmalar yapacaklarını ifade ederek, "Tarihi ve doğal dokuya uygun olarak ahşap malzemeden özel tasarımlarla yolu gösteren levhalar yapılacak. 2009 yılından itibaren bu güzergahda çeşitli etkinlikler yapıyorduk. Bu yıl da 26 Ekim'de yürüyüş gerçekleştireceğiz" diye konuştu.

Kaynak : Hürriyet Haber
 

ByTyFn

Tayfun SÖYLEMEZ,
Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
2 Şub 2013
Mesajlar
8,051
Tepki puanı
928
Puanları
0
Yaş
35
İstanbul Resitalleri sezona 'merhaba' diyor

21654035.jpg
[h=2]I·stanbul Resitalleri, 2013-2014 yedinci sezonunu jenerasyonunun en iddialı Fransız piyanistlerinden David Kadouch ile açıyor.[/h]
spacer.gif

Gala resitali 5 Ekim Cumartesi aks¸amı saat 20:00’de Sakıp Sabancı Mu¨zesi (SSM) the Seed’de gerçekleşecek. Gala resitaline bilet alan konuklar SSM’deki Anish Kapoor sergisini de gala öncesi ücretsiz olarak gezebilecek. Sergi saat 18:00’den 19:00’a kadar resital konukları için özel olarak açık tutulacak.28 yas¸ındaki ünlü Fransız Piyanist David Kadouch, uluslararası büyük yarışmalarında kazandığı “Yılın Sanatçısı ve “En İyi Piyanist” gibi ünvanlarının yanı sıra en son 2011'de ICMA (International Classical Music Awards) Uluslararası Klasik Mu¨zik O¨du¨llerinde, 21. yy'ın bu¨yu¨k mu¨zisyenleri arasında aday gösterilerek "Yılın Genc¸ Mu¨zisyeni" o¨du¨lu¨ne layık go¨ru¨ldu¨.Fransız piyanist İstanbul'daki ilk resitalinde Chopin'in op. 28 prelüdlerini* ve Moussorgski'nin 'Bir Sergiden Tablolar' adlı yapıtını seslendirecek.
* "Dünyanın bütün piyano müziği, biri dışında imha edilecek olsa korunması gereken eserin Chopin'in op. 28 prelüdleri olması gerekir." Henry Finck, ‘Chopin and Other Musical Essays’ adlı kitabından.

Kaynak : Hürriyet Haber
 

ByTyFn

Tayfun SÖYLEMEZ,
Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
2 Şub 2013
Mesajlar
8,051
Tepki puanı
928
Puanları
0
Yaş
35
1923 İstanbul'un Müttefik Kuvvetlerince Boşaltılması
1924 Milletler Cemiyeti’nin 47 üyesi zorunlu tahkim yasasını onayladı.
1935 Mussolini’nin askerleri Habeşistan’a girdi.
1950 İngiliz şarkıcı Sting doğdu.
1957 Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nin temeli atıldı.
1958 Fransız kolonisi Gine, bağımsız bir cumhuriyet oldu.
1963 Kurtuluş Savaşı komutanlarından Refet Bele öldü.
1976 Dünya Ağır Sıklet Boks Şampiyonu Muhammed Ali Clay istanbul’a geldi.
1983 AIDS hastası ABD’li oyuncu Rock Hudson, Beverlly Hils’deki evinde öldü.
1984 12 Eylül 1980 sonrasının ilk grevi, Tuzla’da iki tersanede başladı.
1989 TV-3 ile GAP TV yayına başladı.
1992 Ege Denizi’ndeki tatbikatlar sırasında, ABD’ye ait uçak gemisinden atılan iki füze Muavenet Muhribi’ne isabet etti; olayda gemi komutanıyla birlikte 5 denizci öldü.
 

Emir

Emirhan SERKUŞ,
Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
9 Eki 2010
Mesajlar
7,991
Tepki puanı
240
Puanları
0
Yaş
42
Paylaşım için teşekkürler kardeşim:eyv
 

Onur Gönüllü

RENAULT MAİS SERVİS DANIŞMANI,
Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
3 Ara 2012
Mesajlar
6,190
Tepki puanı
517
Puanları
0
Güzel paylaşım teşekkürler:eyv
 
Üst