05.11.2013 Haberler

ByTyFn

Tayfun SÖYLEMEZ,
Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
2 Şub 2013
Mesajlar
8,051
Tepki puanı
928
Puanları
0
Yaş
35
Meteoroloji'den değişimli hava durumu uyarısı


[h=2]Meteoroloji'ye göre Batı'da başlayacak yağışların Karadeniz'den yurdu terk edecek. İşte son hava durumu raporu...[/h]
_degisimli_hava_durumu_uyarisi13836262650_h1091626.jpg



Meteorolojik tahminlere göre pastırma yazı bir süre daha devam edecek. Ancak hafta içinde yağış beklenen yerler de var.Pastırma yazı tahminlere göre haftanın ilk yarısında da devam edecek. Taki perşembeye kadar. Perşembe günü Meteorolojik tahminlere göre yurdun batısına sağanak yağışlar geliyor. İşte hava durumu ile ilgili olarak yapılan tahminler: "Çarşamba gece geç saatlerden itibaren Marmara'da daha çok da kuzeyinde; yani İstanbullabirlikte daha sonra perşembe günü sabah saatlerinden itibaren de Batı Karadeniz, ilerleyen saatlerde Orta ve Doğu Karadeniz'de bu sistem etkisini kaydıracak ve yağışlar oralarda devam edecek."Yağış alan noktalarda sıcaklıkların düşmesi bekleniyor."Perşembe günü kuzeyden gelen hava sıcaklıkları bir 3-4 derece kadar düşürecek. Pastırma yazı havasını biraz daha soluyor olacağız."Meteoroloji'ye göre cuma günü tablo tam tersine dönecek. Batıda'ki yağışlı sistemin doğuya kayması bekleniyor. Güneş Batı'da yüzünü yeniden gösterecek."Bu yağışlı sistem cuma günü sabah saatlerinden sonra da Doğu Karadeniz'den yurdu terk edecek."


http://www.haber7.com/guncel/haber/1091626-meteorolojiden-degisimli-hava-durumu-uyarisi
 

ByTyFn

Tayfun SÖYLEMEZ,
Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
2 Şub 2013
Mesajlar
8,051
Tepki puanı
928
Puanları
0
Yaş
35
30 büyükşehirden sonra 51 il bütünşehir!


[h=2]Başbakan Erdoğan, AK Parti'nin Kızılcahamam kampında “Gönlüm bu yönde, 51 il ‘bütünşehir' haline getirilecek” dedi[/h]
ehirden_sonra_51_il_butunsehir13835425630_h1091190.jpg



Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kent sınırınıbüyükşehir belediyesi sınırı haline getiren "bütünşehir" uygulamasının 30 büyükşehirin ardından ilerleyen süreçte kalan 51 il'de uygulanacağını söyledi.

ERDOĞAN: BENİM DE GÖNLÜM BU YÖNDE


Edinilen bilgiye göre toplantıda bazı
katılımcılar 30 büyükşehirdeki "bütünşehir" uygulamasının tüm iller için geçerli olması önerisini gündeme getirinceErdoğan da "Benim de gönlüm bu yönde"diyerek, tüm il sınırları içindeki seçmenlerin büyükşehir belediye başkanlığı için oy kullandığı modelin 30 büyükşehirde 2014'teki yerel seçimlerde deneneceğini söyledi. Erdoğann ilerleyen süreçte bütünşehir uygulamasının tüm iller için gündeme geleceğini ifade etti.


İşte 51 bütünşehir:


Adıyaman, Afyonkarahisar, Ağrı, Amasya, Artvin, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Bolu, Burdur, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Edirne, Elazığ, Erzincan, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Isparta, Kars, Kastamonu, Kırklareli, Kırşehir, Kütahya, Muş, Nevşehir, Niğde, Rize, Sivas, Siirt, Sinop, Tokat, Tunceli, Uşak, Yozgat, Zonguldak, Aksaray, Bayburt, Karaman, Kırıkkale, Batman, Şırnak, Bartın, Ardahan, Iğdır, Yalova, Karabük, Kilis, Osmaniye,
Düzce.


BÜTÜNŞEHİR UYGULAMASI NEDİR?


Bütünşehir uygulamasına geçilecek illerde belde belediyeleri ve köy muhtarlıkları kalkacak. Köyler mahalleye dönüştürülecek. İlçe belediyelerinin imar yetkileri ile itfaiye ve zabıta hizmetleri büyükşehire devrolacak.


http://www.haber7.com/ic-politika/haber/1091190-30-buyuksehirden-sonra-51-il-butunsehir
 

ByTyFn

Tayfun SÖYLEMEZ,
Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
2 Şub 2013
Mesajlar
8,051
Tepki puanı
928
Puanları
0
Yaş
35
Onun için neler neler yazmışlardı

[h=2]Merve Kavakçı 1999'da başörtüsüyle Meclis'e girdiğinde bazı köşe yazarları bakın neler yazmıştı.[/h]
n_icin_neler_neler_yazmislardi13836040240_h1091607.jpg



Sevilay Yükselir'in sunduğu %100 Siyaset programında TBMM'deki başörtüsü özgürlüğü konuşulurken çarpıcı bir VTR'ye de yer verildi.Yayınlanan VTR'de, 1999 yılında Merve Kavakçı'nın yaşadığı başörtüsü sorunu üzerine bazı gazetelerin köşe yazarlarının yazıları yer alıyordu.Videoda, Enis Berberoğlu'nun "Türbanlı Merve dışarı!", ve Oktay Ekşi'nin "Merve kızımız kiminle dans ettiğini öğrenecek" sözleri dikkat çekiyor.

İşte o köşe yazarlarından bazıları...


Oktay Ekşi:

Merve olayı, devlete yönelik bireysel bir başkaldırı teşebübsü ile kendi temel felsefesinden ve kimliğinden fedakarlık yapmamaya kararlı olan Türkiye Cumhuriyeti devleti arasındaki son raundu bekliyor. Merve kızımız, kiminle dans ettiğini o zaman öğrenecek.


Tufan Türenç:


Türban olayının bir tek amacı vardı, o da devlete medyan okumaktı, ondan sonraki hedef ise laik ve demokratik cumhuriyeti yıkıp yerine bir İslam cumhuriyeti kurmaktı.


Emin Çölaşan:


Belli kesimler şimdi bir tantana yapıyor: Merve milletvekili seçilmiş, mazbatasını almıştır. Yemin etmese bile milletvekilidir. Bütün özlük haklarından yararlanır, maaşını alır, sadece türbanıyla Genel Kurul ve Komisyon çalışmalarına katılamaz.
Hayır! Anayasa'nın 81. maddesi aynen şöyle başlıyor: TBMM üyeleri göreve başlarken aşağıdaki şekilde ant içerler...Demek ki göreve başlaması için milletvekilinin ant içmesi gerekiyor. Yargıtay Ceza Genel Kurulu kararına göre Meclis önünde ant içmeyen Cumhurbaşkanı göreve başlamış sayılmayacak ama Merve isimli kadın, milletvekili olacak. Herkesi uyarıyorum. Bu oyuna gelinmesin.

Ertuğrul Özkök:


"(Ecevit) İspanya Meclisi'ni basan askerlerin önüne çıkan o Meclis Başkanı gibi, Meclis'i basan bir zihniyetin karşısına dikildi. Ecebit'in bu çıkışının ve orada yaptığı konuşmanın ne kadar tarihi bir öneme sahip olduğunu, o gece o konuşmanın Türkiye'de neleri önlediğini tarih yazacak. Merve Hanım'ın çocuklarını almak için gittiği okulda küçücük öğrencilerden aldığı dersler bu haddini bildirme sürencin ilk işaretleridir."


Mümtaz Soysal:


Meclis'teki başörtüsü olayı, cumhuriyetin geçmiş ve geleceği bakımından düşündürücüdür.


Enis Berberoğlu:


DSP'nin milliyetçi Meclis'te tek başına sergilediği tutum, bize göre de doğrudur. Türbanlı Merve dışarı!


Kurthan Fişek:


Meclis'te türban olayları olurken, sokakta 5 milyon genç insan varken, üst yönetim Meclis'i erkenden terk etmeseydi, provokasyona bak, süngüye sarıl!


Yalçın Bayer:


Erbakan'ın kuklası olarak, Nazlı Ilıcak'ın koruyucu kanatları altında Türkiye'yi geren Merve, Cumhurbaşkanı ile Genelkurmay Başkanı ve komutanlar yemin törenini izlerken salona girebilir miydi? Fazilet sıralarından başını kaldırıp Demirel ve Kıvrıkoğlu'nun yüzüne bakabilen oldu mu? Biliniz ki hayır.


Ferai Tınç:


TBMM'nin koşullarını hiçe sayarak, kendi doğrusunu zorla dayatmaya kalkıştı. TBMM'nin toplumsal uzlaşmayı yansıtan eğilim ve uygulamalarına omuz silkerek, milletin Meclis'ine sızmaya çalıştı.


Kaynak: Star


http://www.haber7.com/guncel/haber/1091607-onun-icin-neler-neler-yazmislardi
 

ByTyFn

Tayfun SÖYLEMEZ,
Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
2 Şub 2013
Mesajlar
8,051
Tepki puanı
928
Puanları
0
Yaş
35
Marmaray ve metrolara bomba avcısı geliyor!

[h=2]Türkiye ve tüm dünyada toplu taşıma araçlarının en büyük korkusu olan bombalı saldırılara son teknoloji ürünü bir dedektör çözüm bulacak. Türkiye'de de özellikle asrın projesi Marmaray ve metrolar işte böyle korunacak...[/h]
metrolara_bomba_avcisi_geliyor13836084090_h1091611.jpg


Bombalı intihar eylemcilerinin kalabalıklar içinde bu eylemi yapmasını engelleyecek çok özel birdedektör geliştirildi.24 TV'nin Moderatör Gece programında Ardan Zentürk'ün derlediği habere göre; Artık terörün ana hedefi siviller ve sivillerin kullandığı metro, tren, tramvay gibi kitle ulaşım araçları oluyor, ancak buna oldukça etkili bir çözüm bulundu.

NATO VE RUSYA'NIN ORTAK PROJESİ


Geçtiğimiz hafta NATO ve Rusya tarafından yapılan bir açıklamada, insanlığın teröre karşı ortak önlem alması açısından tarihi bir gelişme olarak değerlendirildi. NATO ve Rusya'nın güvenlik ve barış için bilim programı çerçevesinde geliştirdikleri bir sistem artık kalabalıkların içinde saklanmaya çalışan ve hedefine doğru yürümekte olan intihar eylemcisini tesbit edebilecek.


TÜRKİYE DE ORTAK OLDU


Standex adı verilen programın bütçesine Türkiye, Rusya, Amerika, İngiltere, Fransa ve İtalya birlikte karşıladılar. Binlerce insanın içinden bombalı kişiyi tespit eden program Hollanda, Fransa, Almanya, İtalya ve Rusya'daki laboratuarların ortak çalışmasıyla yaşama geçti.
Standex geçtiğimiz Temmuz ayında adı verilmeyen bir Avrupa başkentinin metrosunda denendi. Kalabalığın en yoğun olduğu saatlerde metroya üzerinde bomba sistemiyle giren şahıs sistem tarafından hemen tespit edildi.

SESSİZ SEDASIZ OPERASYON!


Standex, güvenlik yetkililerine, tespit edilen bombalı eylemciyi kalabalığın akışını bozmadan ve kalabalık içinde herhangi bir paniğe yol açmadan etkisiz hale getirme şansı veriyor.
2009 yılında başlanılan çalışmaların başarıyla sonuçlanmasıyla Standex'in çok yakında NATO üyesi ülkelerle Rusya'da metro sisteminden başlayarak tüm kitle ulaşım araçlarına yerleştirilebileceği belirtiliyor.


http://www.haber7.com/guncel/haber/1091611-marmaray-ve-metrolara-bomba-avcisi-geliyor
 

ByTyFn

Tayfun SÖYLEMEZ,
Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
2 Şub 2013
Mesajlar
8,051
Tepki puanı
928
Puanları
0
Yaş
35
İranlı komutan Suriye'de öldürüldü
[h=2]İran Devrim Muhafızları'na mensup Komutan Muhammed Cemalizade'nin Suriye'de öldürüldüğü bildirildi.[/h]
[h=2]İran Devrim Muhafızları'na mensup Komutan Muhammed Cemalizade'nin Suriye'de öldürüldüğü bildirildi.[/h][h=2][/h]
[h=2][/h][h=2][/h]
eti_cenevre_heyetini_belirledi13814137330_h1083822.jpg


İran'da yayın yapan Mehr haber ajansı, Şam'da muhalif gruplar tarafından öldürülen İran Devrim Muhafızları komutanlarından Muhammed Cemalipakale'nin yarın Kerman kentinde toprağa verileceğini duyurdu.Haberde, "Hz. Zeyneb türbesini savunmak için gönüllü olarak Şam'a gittiği" ifade edilen devrim muhafızları komutanlarından Cemalipakale'nin, burada muhalif gruplar tarafından öldürüldüğü vurgulandı.Mehr haber ajansı, öldürülen komutanın cenazesinin yarın İran'ın güneyindeki Kerman kentinde toprağa verileceğini belirtti.İran makamları ise, Devrim Muhafızları komutanlarından Cemalipakale'nin Şam'da öldürüldüğünü teyit etmedi.Cemalipakale 1980-88 İran-Irak Savaşı sırasında Devrim Muhafızları bünyesinde hizmet vermiş ve o dönemde kaçakçılıkla mücadele birimlerine komuta etmişti.

'SURİYE'DE YÜZLERCE TABURUMUZ VAR'


İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu üyesi Cevad Kerimi Kuddusi ise, bir toplantıda yaptığı konuşmada İran'ın Suriye'de yüzlerce taburu olduğunu söyledi.
Doğan Haber Ajansı'nın yarı resmi ISNA'dan aktardığı habere göre, İranlı milletvekili, "Suriye'de İran'dan yüzlerce tabur bulunuyor. Suriye ordusunun kazandığı zafer haberlerini bir Suriyeli komutanının ağzından duyuyorsunuz ancak onun arka planında İranlı güçler bulunuyor" diye konuştu.


http://www.haber7.com/ortadogu/haber/1091463-iranli-komutan-suriyede-olduruldu

 

ByTyFn

Tayfun SÖYLEMEZ,
Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
2 Şub 2013
Mesajlar
8,051
Tepki puanı
928
Puanları
0
Yaş
35
Fransa'da camiye ırkçı saldırı

[h=2]Fransa'nın doğusundaki Besançon kenti yakınlarındaki "Es-Sunna" ve "Al-Fath" camilerinin duvarlarına, ırkçı ve İslam karşıtı yazılar yazıldı, gamalı haç çizildi.[/h]
fransada_camiye_irkci_saldiri13836069330_h1091609.jpg


Aşırı sağcı ve yabancı düşmanı Ulusal Cephe Partisini öven ifadeler ve "Fransa Fransızlarındır", "Müslümanlara ölüm", "Araplar defolun", "Yaşasın Ulusal Cephe" yazıları yazılan iki camininduvarlarına, gamalı haç çizildi.

SAVCILIK SORUŞTURMA BAŞLATTI


Es-Sunna Camisi'nin bu
yıl içinde üçüncü kez ırkçı saldırıya hedef olduğu belirtildi. Olayla ilgili savcılık soruşturma başlattı.


SALDIRILAR SIK SIK YAŞANIYOR


Fransa'nın doğusu, aşırı sağcı partinin ülke genelinde en fazla oy aldığı bölgelerin başında geliyor. Fransa'nın doğusunda Müslüman ve Musevilere ait dini ibadet
yerleri ve mezarlar, sık sık bu türsaldırılara hedef oluyor.
Kaynak: AA


http://www.haber7.com/dunya/haber/1091577-fransada-camiye-irkci-saldiri
 

ByTyFn

Tayfun SÖYLEMEZ,
Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
2 Şub 2013
Mesajlar
8,051
Tepki puanı
928
Puanları
0
Yaş
35
Bakanlar Kurulu sonrası önemli açıklama

[h=2]Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu Toplantısı sona erdi.[/h]
arinc_ahlaksizligin_daniskasi13832273130_h1090087.jpg


Başbakanlık Yeni Bina'da gerçekleşen toplantı yaklaşık 6 saat sürdü. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın, toplantıyla ilgili açıklama yaptı.

İşte Arınç'ın açıklamalarından satırbaşları:


- Başbakan Erdoğan'ın o sözleri ile ilgili; Bu konu basında da yer aldı ancak bizim Kızılcahamam'da yaptığımız toplantılar parti içi toplantıdır. Bu toplantıların dışarıya yansıması hiç gerçekçi değil. Bunlara bilgi denmez sadece duyum değil. Gençlikve Spor Bakanı'na yurtların yeterli olmadığı öğrencilerin dışarıda kaldığı söylenildi.

- Kredi Yurtlar kurumu 10
yıllık iktadırımızda mÜkemmel yurtlar yaptı. Ancak yurtlar kafi gelmiyor. Sayın Başbakanımız bu yurtların sayısının arttılrılması talimatını verdi. Sokaklarda eylemlerin yurtlara taşınmasının öğrencileri rahatsız edeceği söylendi. özel evde kalan öğrencilere baskınlar yapabileceği konusunda bir konuşmamızda yok görüşümüzde yok.Özel kiralanmış evlerde kimler kalıyor bizim ilgi alanımız da değil yetki alanımız da değil.

- Gazetelere yansıdığı şekilde
özel evlerde kalan öğrencilerin denetlenmesi gibi haberler gerçeği yansıtmamaktadır. Bizim öyle bir düşüncemiz de yok, yetkimiz de yok. Kredili Yurtlar Kurumu'na bağlı yurtların denetlenmesi Spor ve Gençlik
Bakanlığımızın yetkisi alanındadır.


MEVCUT YAPIYA TEL ÖRGÜ
EKLENECEK


(Nusaybin'de örülen duvarla ilgili)
Geçici tedbir olarak bir duvar örülüyor. Mevcut yapının üzerine tel örgü çekilecektir.Boydan boya bir duvar yapmak söz konusu değil.

SÜREÇ TIKANDI AMA BİTMİŞ DEĞİL


Mavi Marmara baskını ile ilgili tazminatlar konusunda bir gelişme var mı?
22 Marttan itibaren bu görüşmeler resmen başladı.O olayda yaralananlar ve ölenler için tazminat söz konusudur.Gerekli bedeller ödenecektir.İsrail hükümeti ile bu konuda görüşmeler devam ediyor.Bir sonuca ulaşmak için çalışıyoruz.Aynı zamanda Gazze'ye ambargonun da kaldırılmasını istiyoruz.Bunda da az da olsa bir gelişme sağlandı.

BEDELLİ ASKERLİK


Hatay Milletvekili Hacı Bayram Türkoğlu'nun Kızılcahamam Kampı'nda bedelli askerlikle ilgili paylaşımlarının hatırlatılması üzerine ise Arınç, "Bedelli askerlik konusu gündeme bile gelmedi" diye karşılık verdi.


Kaynak: Haber7


http://www.haber7.com/partiler/haber/1091534-bakanlar-kurulu-sonrasi-onemli-aciklama
 

ByTyFn

Tayfun SÖYLEMEZ,
Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
2 Şub 2013
Mesajlar
8,051
Tepki puanı
928
Puanları
0
Yaş
35
ABD'den Türkiye'ye liste darbesi


[h=2]Türkiye'nin terörün finansmanıyla mücadelesine en büyük darbeyi ABD'nin vurduğu ortaya çıktı.[/h]
abdden_turkiyeye_liste_darbesi13835837850_h1091533.jpg


Geçen ay Paris'te yapılan Mali Eylem Görev Gücü(FATF) zirvesinde Türkiye'nin attığı adımlardan övgü ile söz edilirken ABD'nin muhalefet yaptığı öğrenildi.Diplomasi kaynaklarından edinilen bilgilere göre FATF sekreteryası El Kaide ve Taliban bağlantılı kişi ve kuruluşların mal varlıklarını dondurulması adımının ardından raporunda olumlu görüş beyan etmesine rağmen ABD heyetinin karşı duruşu sebebiyle Türkiye terörün finansmanı ile mücadelede Suriye, Kenya, Etiyopya ve Küba gibi ülkelerin olduğu"kara-gri liste"den çıkmayı bir sonraki toplantıya erteledi.Türk heyeti ise Ankara'ya gelişinde Amerika'nın takındığı tutumun sebebini öğrenmek amacıyla ABD büyükelçiliğinden yetkilileri çağırarak görüşme gerçekleştirildi.Bir sonraki genel kurul ise Şubat 2014 tarihinde gerçekleştirilecek. Paris'teki toplantıda Türkiye'nin talebi hem listeden çıkarılmak hem de takip sürecinin dışında tutulmaktı.


http://www.haber7.com/dunya/haber/1091533-abdden-turkiyeye-liste-darbesi
 

ByTyFn

Tayfun SÖYLEMEZ,
Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
2 Şub 2013
Mesajlar
8,051
Tepki puanı
928
Puanları
0
Yaş
35
Bilim adamları leopar bilgisini gizli tutuyordu

[h=2]Diyarbakır'da öldürülen Anadolu leoparı, hayvan bilimcileri hem üzdü hem de heyecanlandırdı. Daha çok leopar olduğunu belirten uzmanlar, "Postu pahalı olduğu için bu bilgi gizli tutuluyordu" dedi.[/h]
opar_bilgisini_gizli_tutuyordu13836275210_h1091628.jpg



Neslinin tükendiği sanılan Anadolu LeoparıDiyarbakır'da ortaya çıktı. Ancak, Çınar ilçesinde çobanlık yapan Kasım Kaplan'a saldırınca leopar av tüfeğiyle öldürüldü. Uzmanlar öfkeli. Ege ÜniversitesiZooloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bayram Göçmen "Leopar keşke beni ısırsaydı da yaşasaydı" sözleriyle üzüntüsünü dile getirdi. Ortaya çıkması mucize diye nitelendirilen Anadolu leoparının gerçekten nesli tükendi mi? Bilim adamlarına göre Doğu Anadolu Bölgesi'nde bu leoparlardan daha çok var. Ancak, bilim adamları postu çok değerli olan leoparın varlığını gizli tutarak, onu korumaya çalışıyordu. Ankara Üniversitesi Biyoloji Bölümü Mamalog (Memeli Hayvan Uzmanı) Prof. Dr. Nuri Yiğit "Son zamanlarda Doğu Anadolu'nun kayalık bölgelerinde görüldüğüne dair bilgiler gelmeye başladı. Bilim adamları bu bilgiyi gizli tutuyorlardı. Çünkü postu çok değerli olan bu hayvanı tehlikeye atmak istemiyorlardı" dedi. İşte zooloji ve mamalogların (memeli hayvan uzmanlarının) leopar yorumları:

Prof. Dr. Bayram Göçmen (Ege Üniversitesi Zooloji Bölümü Öğretim Üyesi): O leopar üremiştir dağlarda çok vardır.


Anadolu Leoparlarının Türkiye'de hiç görülmeyecek bir hayvan olduğu sanılıyor. Oysa, Güneydoğu'da Hakkâri kesimi ormanlık alan. Bir tanesinin görülmesi bile onların ürediğini gösterir. Bu dağlarda Anadolu leoparlarının olma oranı yüksek. Ama bilimadamları o bölgeye girip çalışma yapamıyor. Bakın Dicle Nehri'nin ismi latince de 'kaplan' demek. Dicle boyunca bu bölgede kaplanların olduğu biliniyor. Leopar olma ihtimali de çok yüksek. Öte yandan leoparlar, kedigillerden. İnsanların kedilerden de bildiği gibi kedigiller, durup dururken insana saldırmazlar. Mutlaka, onu kışkırtıcı bir hareket yapmışlardır. Keşke, o leopar benim karşıma çıksaydı da beni ısırsaydı. O zaman yaşardı. Hiçbir zarar da görmezdim. Bu tip saldırılar doğada her zaman rastlanabilecek saldırılardır."


Prof. Dr. Nuri Yiğit (Ankara Üniversitesi Biyoloji Bölümü Memeli Hayvan Uzmanı): Avını takip ederek buralara gelmiş


"En son 1970'lerde Ankara Beypazarı civarında bir leopar öldürüldü. O tarihlerde leopar popülasyonu Ankara'ya kadar yayılmıştı. Bu tarihten sonra görsel bir kayda rastlanamadı. Ve leoparların neslinin ülkemizde tükendiği düşünülüyordu. Son zamanlarda Doğu Anadou'nun kayalık bölgelerinde görüldüğüne dair bilgiler gelmeye başladı. Bilim adamları bu bilgiyi gizli tutuyorlardı. Çünkü postu çok değerli olan bu hayvanı tehlikeye atmak istemiyorlardı. Bu leopar avını takip ederek, Diyarbakır'a gelmiş olabilir. Doğa dernekleri va doğa araştırmacılarının Doğu Anadolu'da bu hayvanı gözlemlediğine dair son zamanlarda bilgiler geliyordu. Bu leopar, dağlık kesimlerde yayılış yapan bir hayvan. Genç bir örnek. Muhtemelen 1-1.5 yaşında. Koyun sürüsüne saldırdırdığı için çobanın arkadaşı tarafından vurulmuş. 'Bize saldırdı' deniliyor. Saldırıya uğrayan kişi kolundan yaralanmış. Oysa leoparlar, avının boğazına saldırır. Nefesini boğarak öldürür. Bu son olayda vatandaşın doğaya karşı duyarsızlığı, eğitim eksikliği bir kez daha ortaya çıktı. Şimdi öldürülen leoparla ilgili biz bilim adamları araştırma yapacağız."


ÖLDÜRÜLDÜ AMA TÜRÜ YAŞIYOR


Diyarbakır'da leoparın vurulması ile ilgili soruşturmaların devam ettiğini, inceleme sonrası gerekli işlemlerin yapılacağını belirten Orman ve Su İşleri Bakanlığı kaynakları, öldürülen leoparın yok olduğu sanılan türün halen yaşamaya devam ettiğini ortaya koyduğunu belirtti. Daha önceleri Anadolu'nun değişik bölgelerinde yaşayan leoparların sayıları 1950'li yıllardan itibaren yasa dışı avcılık, zehirleme, kapanlar ile yakalama sonucu azalmaya başladı ve Anadolu'da bilinen son leopar, 17 Ocak 1974'te Ankara Beypazarı'nda vuruldu. Bu tarihten sonra türün görüldüğüne dair çeşitli haberler çıksa da bunların hiç birisi kesin delil niteliğinde olmadı. Ancak son yıllarda özellikle Güneydoğu Anadolu bölgesinde türün görüldüğü, yasa dışı olarak avlandığı bilgileri gelse de Bakanlık net bir bilgiye ulaşılamamıştı. 1974'te Ankara'da vurulan leopar tahnit edilerek (ölü bedenin bozulmaması için yapılan işlemler bütünü) MTA Tabiat Tarihi Müzesi'nde sergilenmişti, Diyarbakır'daki leoparın da tahniti yapılarak Yaban Hayvanları Tanıtım Merkezinde sergileneceği kaydedildi. Ulusal ve uluslararası sözleşmelerle korunan yaban hayvanları için Orman ve Su İşleri Bakanlığı da ceza ile koruma tedbiri uyguluyor. Leopar için 2013-2014 Av Döneminde belirlenen tazminat bedeli 50 bin TL.


ÇİFTLEŞMEK İÇİN UZUN BİR YOL KAT ETMİŞ


Türkiye'de 39 yıl sonra ilk kez görülen ancak yine öldürülen Anadolu Leoparı ile ilgili soruşturma başlatıldı. Leoparın, gençliğe adım attığı için yuvasından ayrıldığı, çiftleşmek ve kendisine özel bir yaşam alanı bulmak için dolaştığı kaydedildi. Normalde saldırgan olmayan türün üyelerinin, gençlik ve çiftleşme döneminde saldırganlaşabileceği, bu dönemde 200 kilometre yol kat edebildiği de ifade edildi. Leopardan alınan gen ve doku örnekleri TÜBİTAK'a da gönderilirken, ölümüne ilişkin hem Orman ve Su İşleri Bakanlığı hem de il şube müdürlüğü yetkilileri inceleme başlattı. Çobanların 'bize saldırdı' ifadesi yeterli ve geçerli bulunmazsa, bin 500 lira idari para cezasının yanında, hayvanın nesli tükenmekte olduğu için Bakanlık tarafından 50 bin lira tazminat cezası uygulanabileceği belirtildi. Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Yüksel Coşkun, İran leoparıyla akraba olan Anadolu Leoparı'nın bu bölgenin yabancısı olmadığını ifade ederek, "Bu hayvanlar uzun yıllar önce bu bölgede yoğun olarak yaşamıştır. Yani buraların yabancısı olan bir tür değildir. Diyarbakır'da görülmesi bizleri heyecanlandırdı" dedi.


Kaynak: Sabah


http://www.haber7.com/guncel/haber/1091628-bilim-adamlari-leopar-bilgisini-gizli-tutuyordu
 
Üst