Cüzdanda ehliyet dönemi kapandı

ByTyFn

Tayfun SÖYLEMEZ,
Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
2 Şub 2013
Mesajlar
8,051
Tepki puanı
928
Puanları
0
Yaş
35
C%C3%BCzdanda-ehliyet-d%C3%B6nemi-kapand%C4%B1-300x150.jpg




Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) ehliyet sınavlarına getirdiği yeni düzenlemenin üzerinden geçen altı ayda ehliyet alabilenlerin sayısı bazı illerde yüzde 40′lara kadar düştü.


Bakanlık verilerine göre, direksiyon uygulama sınavlarına ilk girişte başarısız olanların yüzde 70′i, dubalar arasına geri geri kurallara göre park yapamadı.Yönetmelikten önce Türkiye genelinde direksiyon sınavlarına ilk girişte başarı yüzdesi yüzde 95 iken, yönetmeliğin uygulanmaya başladığı Temmuz ayından itibaren bu başarı oranı yüzde 72′ye düştü.Ancak sınavın zorlaştırılmasıyla Türkiye’de de başarı yüzdeleri AB ortalamalarına yaklaştı.Direksiyon eğitimi dersi sınavının altı aylık başarı ortalaması temmuzda yüzde 83,3, ağustosta yüzde 72,1, eylülde yüzde 73,8, ekimde yüzde 65,7, kasımda yüzde 70,9, aralıkta yüzde 64,9 olarak gerçekleşti.

Denizli’de 100 kişiden 44′üne ehliyet verildi


Denizli’de sınava giren 100 kişiden 44′ü ehliyet alabilirken, başarı oranı en düşük iller sıralamasında Denizli’yi Uşak, Manisa, Edirne, Rize, Kahramanmaraş, Aydın, Çanakkale, Afyon ve Kocaeli izledi.

Kadın sürücü adayları parkta zorlanıyor


Sürücü Kursları ve Eğitimleri Federasyonu Başkanı Lokman Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 29 Mayıs 2013′te Özel Motorlu Taşıt Sürücü Kursları Yönetmeliği’nde değişiklikler yapıldığını anımsattı.Yönetmelik değişikliğiyle ehliyet sınavlarının, Avrupa standartlarına kavuştuğuna işaret eden Yıldırım, yazılı aşamadan sonraki direksiyon uygulama sınavında adayların, bazı hataları bir, bazılarını da iki defa yaptığında sınavdan başarısız sayıldığını anlattı. Sürücü adaylarının kalkış sinyalini vermemesi, kemerini takmaması ya da arabayı ilk çalıştırdığında stop ettirmesi halinde sınavın o anda sona erdirilip adayın başarısız sayıldığını belirten Yıldırım, uygulama sınavında geri manevra ve iki duba arasına geri geri park etme zorunluluğunun da getirildiğini söyledi. Bu kategorilerde kadın adayların başarısız olduğunu ifade eden Yıldırım, şöyle konuştu:“Yeni düzenlemelerle artık cüzdanda ehliyet dönemi kapandı. Özellikle temmuz ayından itibaren sürücü belgesi alan sürücülerimiz, aktif olarak trafiğe çıkabilecek ve aracını kullanabilecek donanımdadır. Hiçbir adayımızın mezun olduktan sonra artık araç sürmeyle ilgili bir problemi yoktur. İki duba arasına kesinlikle yanaşamayan düz geri gidemeyen, aracını hareket ettirirken herhangi bir hata yapan adayın sınavı hemen iptal ediliyor, diğer adayın randevu saati bekleniyor.”

Sınavı yapanlar da denetleniyor


Yıldırım, yeni düzenlemeyle sınav yapıcıların, denetlendiği bir ortamın oluşturulduğunu da bildirdi. Yönetmelik yayımlanmadan önce direksiyon uygulama sınavında başarı ortalamasının yüzde 90′nın üzerinde olduğunu ancak değişiklikten sonra bazı ilçelerde başarı oranınının 35′lere kadar düştüğünü belirten Yıldırım, şöyle konuştu:“Bu sonuç bizim için kalitenin arttığını gösteriyor. Biz bu sayede eğitimlerimizi daha sık, daha düzgün vermeye başladık. Özellikle ölümlü kazalar bizim içimizi yakıyordu. Bütün haberlerde sürücü kursları töhmet altında kalmaktaydı. Bu olaylardan kurtulmuş olduk. Sürücü kursları artık kendini temize çıkarmış durumda. Yönetmelik aynı amanda bizim için sanal ortamda araç kullanma imkanını da sağladı. Kursiyerlerimizi artık simülatör araçlarıyla yetiştirmekteyiz. Eğitim pisti zorunluluğu artık kaldırıldı ama isteyen kurumlar da kullanabiliyor. Teknolojinin getirdiği imkanlardan faydalanarak adaylarımızı daha ekonomik ve daha gerçekçi bir şekilde yetiştiriyoruz. Trafiğe çıkarmadan önce adaylarımıza tüm riskleri ve kazaları yaşatıyoruz.”Yıldırım, yeni düzenlemeyle motosiklet ehliyeti alacaklar için de 18 santimetre genişliğinde, yerden üç santimetre yükseklikteki bir platformda hareket zorunluluğu getirildiğini bildirerek, “Biz bu yolu ‘sırat köprüsü’ olarak tabir ediyoruz. Bu platformdan geçen arkadaşlarımız sınavda başarılı sayılıyor” dedi.


http://www.theworldline.com/cuzdanda-ehliyet-donemi-kapandi/
 

KaRaHaN

Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
12 Eki 2010
Mesajlar
7,127
Tepki puanı
442
Puanları
0
Yaş
43
Ehliyet ehemliyetli olanlara verilmeli zaten güzel paylaşım tayfun emeğine sağlık :eyv
 

*USTA

Mustafa USTA, T.C Vatandaşı,
Genel Başkan
09-Aydın
Katılım
9 Eki 2010
Mesajlar
33,533
Tepki puanı
1,675
Puanları
113
Yaş
55
Park etmesini bilmeyen milyonlarca sürücü ortalıkta geziyor,araçların çoğunda tampon sürtmesi var...
 

Baki Cali

,
Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
5 Ağu 2013
Mesajlar
456
Tepki puanı
178
Puanları
0
Yaş
27
Mustafa abi tampondaki çizikleri geç adam vuruyor kaçıyor yaa böyle bir şey yok çok isabetli bir karar olmuş bilgilendirme için teşekkürler tayfun
 

RedFoX

Levent
Süper Moderator
14-Bolu
Katılım
23 Eyl 2012
Mesajlar
3,465
Tepki puanı
61
Puanları
48
Yaş
38
Park edemeyene kız bile vermesinler :) sırf bu insanlar yüzünden aracımı hep tenha yerlere çekiyorum.
 

Baki Cali

,
Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
5 Ağu 2013
Mesajlar
456
Tepki puanı
178
Puanları
0
Yaş
27
Park edemeyene kız bile vermesinler :) sırf bu insanlar yüzünden aracımı hep tenha yerlere çekiyorum.

hehe hehe aynı durum bizde de söz konusu iyi olsun diye aşağı mahalleye bırakmışlığımız var 5-6 sokak alta :D akrabamızın jettası var adam yolun ortasına bırakıyor insan böyle mi olur ya? :D adamlar sırf camdan gözetliyecek diye köşelere park ediyor ne biz sokağa girebiliyoruz ne de başka birileri valla kamyoncu olsam takar geçerim umursamam :) öyle bir park etme tarzı yok sanat eseri gibi hehe hehe hee birde bazıları var kimse çizmesin dokunmasın diye güzelce ortalıyo 2 arabalık yer tek araba ile işgal olmuş durumda :) insanlarımız bir alem yani gerçekten kız bile verilmemeli hehe hehe hehe hehe
 

ROADFOX

Kerem SAYARI, T.C. Vatandaşı,
Başkan
Bilgi Girilmemiş
Katılım
9 Eki 2010
Mesajlar
12,738
Tepki puanı
530
Puanları
113
Yaş
55
Güzel gelişmeler bunlar :eyv
 
Üst