Dünya yanıyor…

ByTyFn

Tayfun SÖYLEMEZ,
Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
2 Şub 2013
Mesajlar
8,051
Tepki puanı
928
Puanları
0
Yaş
35
124-300x170.jpg




Dünyanın çeşitli yerlerinde devam eden halk ayaklanmalarında şiddetin dozu gün geçtikçe artıyor. Sadece Ukrayna, Venezuela ve Tayland’da 40′dan fazla kişi hayatını kaybetti. Yüzlerce yaralı var.


Dünyanın çok farklı yerlerinde başlayan ve her geçen gün şiddetin dozunun daha da arttığı halk ayaklanmaları onlarca sivilin ölümüne yüzlercesinin de yaralanmasına sebep oldu. Tayland ve Ukrayna’da hükümet karşıtı eylemler artık sokak çatışmalarına dönerken, Venezuela’da ise şiddet tırmanmaya devam ediyor.Tayland’da 3 ay önce sürgündeki eski başbakan Taksin Şinavatra’nın ülkeye dönmesine olanak sağlayan yasanın parlementodan geçmesiyle başlayan çatışmalarda şimdiye kadar 11 kişi hayatını kaybetti, 550′den fazla yaralı var. Ülkede sokaklar bir iç savaş görünümünden farksız. Zaman zaman göstericiler ve polis arasında bombaların bile kullanıldığı silahlı çatışmalar yaşanıyor.


220.jpg



Tayland Ulusal Yolsuzluk Komitesi şimdiki başbakan Yinglak Şinavatra hakkında soruşturma başlattı. Önümüzdeki günlerde başbakan Şinavatra’nın azledilmesi gündeme gelebilir. Diğer taraftan, şiddet ve boyutu iyice artan olaylar karşısında hareke geçen hükümet, Halkın Demokratik Reformu Komitesi’nin 183 eylemcisini tutukladı.Ukrayna’da ise tablo daha kötü. Bir süredir sessiz olan sokaklar dün geceden itibaren yeniden hareketlendi. Yaşanan sokak çatışmalarında aralarında polislerin de olduğu 25 kişinin öldüğü bildirildi. Yüzlerce yaralının olduğu düşünülüyor.


37.jpg



Rusya’ya yakınlığıyla bilinen Ukrayna Devlet Başkanı Yanukoviç’in Kasım ayında AB ile işbirliği anlaşmasını imzalamayı reddetmesi, gösterilerin fitilini ateşlemişti. Ukrayna’da muhalefet, 2004′teki anayasal düzene dönülerek Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç’in yetkilerinin kısıtlanmasını istiyor.Venezuela’da devlet başkanı Nicolas Madura’ya karşı başlatılan eylemler ise birinci haftasını geride bıraktı. Halk, ‘eğitim, sağlık ve güvenlik yetersizliğini’ gerekçe göstererek sokaklarda. Polisin göstericilere ateş açması sonucu, şimdiye kadar, toplam 3 kişi hayatını kaybetti, 30′dan fazla yaralı var.


47.jpg



Öte yandan Ortadoğu’da, Bahreyn ise hala ‘uzatmalı arap baharı’ yaşıyor. Ülkedeki hükümet karşıtı gösteriler 3. yılına girdi. Büyük çoğunluğunun Şii olmasına karşın Sunni monarşiyle yönetilen Bahreyn’de ise dengeler çok daha karışık. İran, sokaklara dökülen Şii halka üstü kapalı desteğini sürdürürken, Suudi Arabistan Bahreyn monarşisiyle sıkı ilişkiler içinde. Ülkedeki sokak eylemlerinin mezhep çatışmasına dönmesinden korkuluyor.Geçtiğimiz günlerde Bahreyn’de iki polis otobüsüne düzenlenen bombalı saldırılarda 1 polis yaşamını yitirdi, onlarcası yaralandı.


http://www.theworldline.com/dunya-yaniyor/
 
Üst