26.06.2014 Haberler

ByTyFn

Tayfun SÖYLEMEZ,
Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
2 Şub 2013
Mesajlar
8,051
Tepki puanı
928
Puanları
0
Yaş
35
ABD, Sudanlı Meryem İbrahim için harekete geçti


Sudan.jpg





Sudan’da din değiştirdiği için ölüm cezasına çarptırılan ancak dün serbest kalan Meryem İbrahim bugün yine gözaltına alınmıştı. ABD, İbrahim’in yeniden serbest bırakılarak ülkeyi terk etmesi için harekete geçti.

Sudan’da din değiştirdiği için ölüm cezasına çarptırılıp hapse gönderilen ancak dün mahkeme kararıyla serbest kalan Meryem İbrahim, bugün yeniden gözaltına alınmıştı. ABD Dışişleri bir açıklama yaparak, Meryem İbrahim’in ülkeden ayrılabilmesi için Sudan hükümetiyle görüştüklerini söyledi.

ABD Sözcüsü Marie Harf gazetecilere “İbrahim ve ailesi, ellerinde belgelerle ilgili soruları cevaplamaları için birkaç saattir gözaltında tutuluyor” dedi.

Harf, Sudan hükümetinin ABD’yi “İbrahim ve ailesinin güvende olduğu” konusunda temin ettiğini belirtti.

Meryem İbrahim’in avukatı Reuters haber ajansına bir açıklama yaparak, 27 yaşındaki kadın, Hartum’da bir polis merkezine götürüldüğünü ve yalan bilgi verip vermediği konusunda sorgulandığını söyledi.

‘Pasaport ve vize alarak çıkış yapması istenecek’

İbrahim’in havaalanında eşi Daniel Wani ve iki çocuğuyla birlikte yaklaşık 40 güvenlik görevlisi tarafından gözaltına alındığı aktarılmıştı.

BBC’ye konuşan Sudan Dışişleri’nden Abdullahi Alzareg, İbrahim’in Sudanlı olduğu halde acil çıkış için Güney Sudan belgelerini ve bu belgelerdeki ABD vizesini kullandığını söyledi.

Alzareg, İbrahim’in serbest bırakıldıktan sonra pasaport ve vize alarak, bu belgelerle çıkış yapmasının isteneceğini belirtti.

Asılarak idam cezası verilmişti

Meryem İbrahim’in idam cezası dün bir temyiz mahkemesi tarafından bozulmuştu. İbrahim, Ağustos 2013′te zina suçundan gözaltına alınmıştı. Ancak İbrahim Şubat’ta Müslüman değil Hristiyan olduğunu söyleyince din değiştirmekle de suçlandı.

Hristiyan bir erkekle evlenen İbrahim, din değiştirdiği için Mayıs ayında bir şeriat mahkemesi tarafından ölüm cezasına çarptırıldı.

İbrahim’e kararını değiştirmesi için üç gün süre veren mahkeme, İslam’a dönmeyi reddetmesi üzerine İbrahim’e asılarak idam cezası verdi. Ceza aldığında hamile olan İbrahim çocuğunu hapishanede doğurdu.

27 yaşındaki İbrahim’e verilen ölüm cezası uluslararası çapta tepkiye neden oldu. Nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan Sudan’da 1980′li yıllardan bu yana İslami hukuk uygulanıyor.

BBCTürkçe


http://www.theworldline.com/abd-sudanli-meryem-ibrahim-icin-harekete-gecti/
 

ByTyFn

Tayfun SÖYLEMEZ,
Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
2 Şub 2013
Mesajlar
8,051
Tepki puanı
928
Puanları
0
Yaş
35
Telekulak davası yargıcı Başbakan’a çıkıştı

David-Cameron.jpg





İngiltere’deki telefon dinleme skandalının yargıcı, dava devam ederken açıklama yapması nedeniyle Başbakan David Cameron’a tepki gösterdi.

İngiltere’de gündemi yıllardır meşgul eden telefon dinleme skandalının yargıcı, dava devam ederken açıklama yapması nedeniyle Başbakan David Cameron’a tepki gösterdi.

Başbakan, dün davada jüri tarafından suçlu bulunan, News of the World gazetesinin editörü Andy Coulson’ı bir süre iletişim direktörü olarak çalıştırmasını “yanlış bir karar” olarak nitelemişti.

Cameron, bu kararı nedeniyle özür dilemişti.

Davanın yargıcı Henry Boulton Saunders, Başbakan’ın jürinin diğer suçlamalarla ilgili kararını açıklamadan bu açıklamayı yapmasını “üzücü” olarak niteledi ve Cameron’ın medyaya kötü örnek olduğunu söyledi.

Yargıç, Coulson’ın yeniden yargılanıp yargılanmayacağına Pazartesi günü karar verecek.

Andy Coulson, 2007′de Rupert Murdoch’a ait News of The World gazetesinin editörlüğünden ayrıldıktan altı ay sonra David Cameron’ın medya danışmanı olmuştu.

Gazetenin kraliyet muhabirinin hapse girmesine neden olan skandalla ilgili bilgisi olmadığını söyleyen Coulson, 2010′da Başbakan olan Cameron’ın iletişim direktörlüğüne getirildi.

Ancak Coulson, gazetenin çok sayıda kişinin telefonlarını gizlice dinlediğini bildiği iddiaları üzerine bir yıl sonra bu görevinden ayrılmak zorunda kaldı.

168 yıllık News of the World’ün kapanmasıyla sonuçlanan skandal, gazetenin 2000-2006 arasındaki haberlerinde sistematik olarak telefon dinlediğinin ortaya çıkmasıyla patlak vermişti.

Telefonları dinlenenler arasında siyasetçiler, suç kurbanları, ünlüler ve kraliyet ailesi mensupları bulunuyor.

Yargılama boyunca savunma avukatları da gazete çalışanları tarafından yasadışı dinlemeler yapıldığını kabul etti.

Ancak avukatlar, bu suçların gazete tarafından yıllık 100 bin sterlin karşılığında işe alınan özel dedektif Glenn Mulcaire ve editör Goodman tarafından işlendiğini savunuyor.



BBCTürkçe


http://www.theworldline.com/telekulak-davasi-yargici-basbakana-cikisti/
 

ByTyFn

Tayfun SÖYLEMEZ,
Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
2 Şub 2013
Mesajlar
8,051
Tepki puanı
928
Puanları
0
Yaş
35
İran’dan orduya hazır ol emri

iran.jpg





Irak sınırına yakın Kermanşah eyaletinde 3 İran askeri kimliği belirsiz kişiler tarafından öldürüldü. İran güvenlik güçleri bölgede operasyon başlattı. Saldırıyı düzenleyenlerin IŞİD olup olmadığı henüz bilinmiyor. İran sınırdaki askerlerine ‘hazır ol” emri verdi.

İran’ın yarı resmi Fars haber Ajansı dün gece Irak sınırında devriye görevini sürdüren 3 İran askerinin öldürüldüğünü duyurdu.

Sınırdaki kontrol noktasının komutanı, yardımcısı ve bir er kimliği belirsiz kişiler tarafından öldürüldü.

İran’ın batısındaki Kermanşah eyaletinde meydana gelen olay hakkında konuşan yerel emniyet görevlisi Şehriyar Haydari, “Olayı gerçekleştiren terörist grup hakkında henüz bilgi sahibi değiliz” dedi.

Mehr Haber Ajansı’na konuşan bir diğer yerel kaynak ise, saldırıyı gerçekleştiren grubun Irak Şam İslam Devleti IŞİD ile bağlantılı olmadığını söyledi.

Irak’ta birçok bölgenin IŞİD’in eline geçmesi sonrasında Tahran, sınırda bulunan askerlere “hazır olun” emri verdi.

ISNA haber ajansına konuşan İran ordusu sözcüsü Ali Araste, Irak sınırında görev yapan askerlere “hazır ol” emri verildiğini söyledi.

Irak’ta yaşanan son çatışmalarda merkezi hükümetin yanında yer alan İran’ın komşusuyla 1450 kilometre uzunluğunda sınırı bulunuyor.

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Merziye Efham ise, İran Devrim Muhafızları’na bağlı özel birlik Kudüs Gücü komutanı General Kasım Süleymani’nın geçtiğimiz hafta Bağdat’ı ziyaret ettiği iddialarını yalanladı.

Süleymani’nın Sünni direnişi bastırmak için başkent Bağdat’ta Irak Başbakanı Nuri El Maliki ile pazarlık yaptığı ileri sürülmüştü.

NTV


http://www.theworldline.com/irandan-orduya-hazir-ol-emri/
 

ByTyFn

Tayfun SÖYLEMEZ,
Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
2 Şub 2013
Mesajlar
8,051
Tepki puanı
928
Puanları
0
Yaş
35
Rasmussen: Türkiye için tereddüt etmeyiz

Rasmussen.jpg





NATO Genel Sekreteri Rasmussen, Irak’taki gelişmeler bağlamında, gerekmesi durumunda Türkiye’nin savunulması ve korunması konusunda tereddüt etmeyeceklerini söyledi.

NATO Genel Sekreteri Rasmussen, Irak’taki gelişmeler bağlamında, gerekmesi durumunda Türkiye’nin savunulması ve korunması konusunda gerekli adımları atmakta tereddüt etmeyeceklerini kaydetti.

NATO, Rusya ile ilişkileri askıda bıraktı

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, “Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik tavrında değişiklik görülmemesi nedeniyle işbirliğinin askıda kalmasına karar verildiğini” açıkladı.

NATO-Ukrayna Komisyonu sonrasında düzenlenen basın toplantısında konuşan Rasmussen, nisanda Rusya ile ilişkilerin eskisi gibi yürütülemeyeceğini açık şekilde dile getirdiklerini belirterek, “Diplomatik diyalog kanallarını açık tutarken pratik işbirliğini askıya aldık. Bugün, Rusya’nın tavrında değişiklik görmüyoruz. Dolayısıyla pratik sivil ve askeri işbirliğini askıya alma kararını sürdürmekten başka bir opsiyonumuz yok” dedi.

Rasmussen, Rusya uluslararası sorumluluklarına uygun hareket edene kadar bu ülkeyle işlerin eskisi gibi yürümeyeceğini söyledi.

Rusya’nın kuralları çiğnediğini ve güveni aşındırdığını belirten Rasmussen, “Rusya, NATO’yu açıkça tehdit olarak gösteriyor, oysa ki uluslararası düzen açısından tehdit oluşturan, Rusya’nın Ukrayna’daki yasa dışı eylemleri” dedi.

Rasmussen, Ukrayna’ya destek olma amacıyla bir tröst fonu oluşturma kararı aldıklarını belirtti.

RUSYA’NIN HAMLESİ NE OLACAK?

Şimdi ise Ukrayna krizinde rolü eleştirilen Rusya’nın hamlesinin ne olacağı merak ediliyor.

MERKEL’DEN DE RUSYA ÇAĞRISI

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Federal Meclis’teki oturumda yaptığı konuşmada Rusya’dan Ukrayna’nın doğusundaki çatışmanın barışçıl çözümü için daha fazla sinyal vermesini istedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in “Ukrayna’ya girilmesine izin verilmesinden kaçınılması” da dâhil attığı adımları öven Merkel, “Kalıcı görüşmelere başlayabilmek için öze dair adımlara ihtiyacımız var” dedi.

Merkel, “Biz yardım edebildiğimiz yerlerde yardım ediyoruz. İlerleme çok yavaş. Diplomatik çözüm her zaman tercihimiz ancak başka bir şey işe yaramazsa, yaptırımlar yeniden gündeme gelebilir” ifadelerini kullandı.


http://www.theworldline.com/rasmussen-turkiye-icin-tereddut-etmeyiz/
 

ByTyFn

Tayfun SÖYLEMEZ,
Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
2 Şub 2013
Mesajlar
8,051
Tepki puanı
928
Puanları
0
Yaş
35
AYM‘den Öcalan kararı

%C3%96calan.jpg






Anayasa Mahkemesi, Abdullah Öcalan’ın yazdığı kitaba basım aşamasındayken el konulması ve yakılması nedeniyle yaptığı başvuruda, Öcalan’ın hakkının ihlal edildiğine karar verdi.

Yüksek Mahkeme, Öcalan’ın “Kürdistan Devrim Manifestosu, Kürt Sorunu ve Demokratik Ulus Çözümü (Kültürel Soykırım Kıskacında Kürtleri Savunma)” isimli çalışmasına, basım aşamasındayken toplatılması, el konulması ve yakılması nedeniyle haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle yapılan bireysel başvuruyu inceledi.

Mahkeme, Öcalan’ın yazdığı ve yayınlatmak üzere hazırlık yapıldığı sırada mahkemenin kitaba el koyması, toplatması ve yakılması şeklindeki kararı nedeniyle hakkının ihlal edildiği sonucuna vardı.

Yüksek Mahkeme Genel Kurulu’nun 14 üyesinin oy çokluğuyla aldığı karara, 3 üye katılmadı.

AVUKATLARI BAŞVURMUŞTU

Öcalan’ın avukatları tarafından yapılan başvuruda, Öcalan’ın “Kürdistan Devrim Manifestosu, Kürt Sorunu ve Demokratik Ulus Çözümü (Kültürel Soykırım Kıskacında Kürtleri Savunma)” isimli çalışmasına basım aşamasındayken Terörle Mücadele Kanunu’nun 10. maddesi ile görevli İstanbul 2 No’lu Hakimliği’nce 21 Eylül 2012′de el konulduğu belirtilmişti.

Dilekçede, başvurucunun Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi’nce güvence altına alınan bir dizi haklarının ihlal edildiği savunulmuştu.



http://www.theworldline.com/aymden-ocalan-karari/
 

ByTyFn

Tayfun SÖYLEMEZ,
Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
2 Şub 2013
Mesajlar
8,051
Tepki puanı
928
Puanları
0
Yaş
35
AYM, “hak ihlali” dedi

AYM.jpg






Anayasa Mahkemesi, başörtüsüyle duruşmaya alınmadığı için bireysel başvuruda bulunan avukatın haklarının ihlal edildiğine karar verdi.

Başörtülü bir avukat, duruşmaya alınmadığı gerekçesiyle haklarının ihlal edildiğini savunarak, Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulundu.

Başvuruyu görüşen Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, kadın avukatın haklarının ihlal edildiğine karar verdi. Genel Kurul’un 16 üyesinin oy çokluğuyla alınan karara, 1 üye muhalif kaldı.

Yüksek Mahkeme, avukatların başörtüsüyle duruşmaya alınmamasının, Anayasa’nın eşitlik ve din ve vicdan hürriyetini düzenleyen 10 ve 24. maddelerine aykırı olduğuna hükmetti.


http://www.theworldline.com/aym-hak-ihlali-dedi/
 

ByTyFn

Tayfun SÖYLEMEZ,
Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
2 Şub 2013
Mesajlar
8,051
Tepki puanı
928
Puanları
0
Yaş
35
İran askerleriyle PKK arasında çatışma çıktı!

%C4%B0ran-askerleriyle-PKK-aras%C4%B1nda-%C3%A7at%C4%B1%C5%9Fma-%C3%A7%C4%B1kt%C4%B1.jpg





İran askerleriyle PKK çatıştı, 1 İran askeri yaşamını yitirdi.

F5-Irak’ta terör örgütünün merkezinin bulunduğu İran sınırına yakın Kandil Dağı’ndaki bazı PKK mevzilerine İran askerleri operasyon yapmak istedi. İran Ordu güçleri ile PKK’lılar arasında dün çıkan çatışmada 1 İran askeri yaşamını yitirdi. İran topçu birlikleri dün geceden beri belirli Kandil bölgesindeki Sedekan alanını bombalıyor.

PKK’nın ele başlarının bulunduğu Kandil Dağı’nda PKK mevzilerine operasyon düzenlemek isteyen İran ordusuna bağlı birlikler ile PKK’lılar arasında dün çatışma çıktı. Kandil bölgesine sızma yapmak isteyen İran askerlerini Fırtone tepesinde fark eden PKK’lı teröristler arasında çatışma çıktı. Çıkan çatışmada 1 İran askeri yaşamını yitirdi.

Saldırının ardından Kandil bölgesine girmeye çalışan İran askerleri geri çekilirken, bu kez topçu birlikleri devreye girdi. Dün geceden beri Kandil Dağı yakınlarında bulunan Sedekan kasabasına bağlı Horne, Mermesardi alanlarını yoğun top atışı altına aldı. Bombalama ölen ve yaralanan konusunda ise bilgi alınamadı.


http://www.theworldline.com/iran-askerleriyle-pkk-arasinda-catisma-cikti/
 

ByTyFn

Tayfun SÖYLEMEZ,
Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
2 Şub 2013
Mesajlar
8,051
Tepki puanı
928
Puanları
0
Yaş
35

ByTyFn

Tayfun SÖYLEMEZ,
Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
2 Şub 2013
Mesajlar
8,051
Tepki puanı
928
Puanları
0
Yaş
35
Türk bankalarına kötü haber!

Fitch.jpg







Fitch, Türkiye İş Bankası, Türkiye Garanti Bankası ve Akbank’ın kredi notunu “BBB”den “BBB-”ye çektiğini açıkladı.


Fitch Ratings internet sitesindeki açıklamasında, Türkiye İş Bankası, Türkiye Garanti Bankası ve Akbank’ın uzun vadeli döviz ve yerel para cinsinden kredi notlarını “BBB”den “BBB-”ye revize ettiğini belirtti.


YAPI KREDİ NEGATİFE ÇEKİLDİ


Açıklamada, 3 bankanın uzun vadeli not görünümünün “durağan”da tutulduğu, Yapı Kredi Bankası’nın ise not görünümünün Unicredit SpA’nın değerlendirmesi ile uyumlu olarak “durağan”dan “negatife” revize edildiği ifade edildi. Yapı Kredi Bankası’nın uzun vadeli notu ise “BBB” olarak teyit edildi.Fitch açıklamasında, Türkiye İş Bankası, Türkiye Garanti Bankası, Akbank’ın ve Yapı Kredi Bankası’nın finansal kapasite reytinginin “BBB”den “BBB-”ye revize edildiği bilgisine de yer verildi.

NEDEN REVİZE EDİLDİ?


Fitch, not revizyon kararına gerekçe olarak ise “kredilerdeki ani artıştan kaynaklanan riskleri ve yüksek dış borç seviyesini” gösterdi, finansal ölçütlerde son yıllarda ılımlı bir bozulmanın görüldüğüne işaret etti.Öte yandan söz konusu Türk bankalarının varlık kalitelerinin, performanslarının ve sermayelendirmelerinin olumlu görüldüğü, bankaların yakın vadede faaliyet ortamının 2014-2015 yılları arasındaki ekonomik büyümeyi destekleyici şekilde olumlu bir performans göstermesinin beklendiği de vurgulandı.


http://www.theworldline.com/turk-bankalarina-kotu-haber/
 

ByTyFn

Tayfun SÖYLEMEZ,
Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
2 Şub 2013
Mesajlar
8,051
Tepki puanı
928
Puanları
0
Yaş
35
Ukrayna’da askeri helikopter düştü

askeri-helikopter.jpg





Askeri yetkililer, Mi-8 tipi helikopterin Rusya yanlısı ayrılıkçılar tarafından düşürüldüğünü ve kurtulan olmadığını açıkladı. Ayrılıkçılar, Cuma’ya kadar ateşkes ilan ettiklerini açıklamıştı.

Ukrayna’nun doğusunda bir askeri helikopterin düşmesi sonucu dokuz kişi öldü.

Askeri yetkililer, Mi-8 tipi helikopterin Rusya yanlısı ayrılıkçılar tarafından düşürüldüğünü ve kurtulan olmadığını açıkladı.

Askeri yük taşımak için kullanılan helikopterin, ayrılıkçıların denetimindeki Sloviansk kenti yakınlarında kalkışından kısa bir süre sonra roketle vurulduğu belirtildi.

Ayrılıkçılar, Pazartesi günü hükümetin barış planına şans tanımak için Cuma sabahına kadar ateşkes kararı aldıklarını duyurmuştu.

Ancak Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin, bir haftalık ateşkesin yeterli olmayacağı uyarısında bulunmuş, hükümetle ayrılıkçılar arasında kapsamlı müzakereler yapılabilmesi için bunun uzatılması gerektiğini söylemişti.

Helkopterin düşüşüyle ilgili olarak henüz ayrılıkçılar bir açıklama yapmadı.

Donetsk ve Luhansk bölgesinde bazı kent ve kasabaların denetimini ele geçiren ayrılıkçılar daha önce iki helikopter ve bir uçağı düşürmüştü.

Bu arada Vladimir Putin, Rusya Parlamentosu’ndan Ukrayna’ya askeri müdahale kararını geri çekmesini istedi.

Putin’in basın sözcüsü, bu adımın “Ukrayna’nın doğu bölgelerinde durumun normalleşmesini sağlamayı” amaçladığını söyledi.

Parlamento 1 Mart’ta Putin’e Ukrayna’da güç kullanma izni vermişti.


http://www.theworldline.com/ukraynada-askeri-helikopter-dustu/
 
Üst