27.06.2014 Haberler

ByTyFn

Tayfun SÖYLEMEZ,
Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
2 Şub 2013
Mesajlar
8,051
Tepki puanı
928
Puanları
0
Yaş
35

BM’den Irak’a askeri müdahale sinyali


BMden-Iraka-askeri-m%C3%BCdahale-sinyali.jpg





BM, Irak’ta IŞİD’in ilerleyişinin durdurulması için askeri müdahale istedi. Irak’ta 5 Haziran’dan bu yana öldürülen sivillerin sayısının bin 300′ü geçtiği belirtildi.

BM Genel Sekreteri’nin Irak Özel Temsilcisi Nickolay Mladenov, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ve müttefiklerine askeri müdahalede bulunulması gerektiğini söyledi.

Mladenov, Bağdat’tan video konferans yöntemiyle New York’a bağlanarak düzenlediği basın toplantısında, Irak’taki son gelişmeleri ve çözüm önerilerini gazetecilerle paylaştı.

Irak’taki krizin temelinde IŞİD ve müttefiki silahlı grupların uyguladığı şiddetin olduğunu vurgulayan Mladenov, bu gruplara askeri operasyonla cevap verilmesi gerektiğini ancak bu operasyonun Bağdat ve Erbil’in ortak çalışmasıyla başarılı olabileceğini kaydetti.

Askeri planın Iraklılar önderliğinde olması gerektiğini vurgulayan Mladenov, bunun için çeşitli gruplar arasında geniş bir uzlaşının da sağlanması gerektiğini ifade etti.

Mladenov, askeri yöntemlerin gerekli olduğunu ancak tek başına yeterli olmayacağını da vurgulayarak, “Biz sürekli ulusal diyalog ve birlik çağrısı yaptık ve Sünni toplumun siyasi süreçlere tam katılımını savunduk. Sünnilerin katılımı olmadan siyasi süreç eksik kalır” dedi.

Mladenov, IŞİD’in Irak’ta ilerleyişinden bu güne yaşanan sivil kayıplara da değinerek, 5 Haziran’dan bu yana öldürülen sivillerin sayısının bin 300′den fazla olduğunu, bin 250 kişinin de yaralandığını söyledi.

IŞİD ve diğer silahlı grupların yapısına ilişkin de bilgi veren Mladenov, Suriye ‘den Irak’a geçen militanların “iyi eğitimli, tam teçhizatlı ve savaşmaya iyi hazırlanmış” kişiler olduğunu belirtti.


http://www.theworldline.com/bmden-iraka-askeri-mudahale-sinyali/
 

ByTyFn

Tayfun SÖYLEMEZ,
Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
2 Şub 2013
Mesajlar
8,051
Tepki puanı
928
Puanları
0
Yaş
35
ABD’den Türkiye’yi şok eden karar

ABD-Temsilciler-Meclisi.jpg






ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nde Türkiye ve KKTC’deki Hıristiyan mülklerinin ABD Dışişleri Bakanı’nca takip edilmesini öngören Türkiye aleyhtarı yasa tasarısı kabul edildi.

ABD Kongresi’nde geçtiğimiz hafta oylanması planlanan ancak Musul’da yaşanan kriz nedeniyle belirsiz bir tarihe ertelenen Türkiye’deki Hıristiyan mallarına dair 4347 sayılı “Türkiye Hıristiyan Kiliseleri Hesap Verme Yasası” adlı yasa tasarısı, Ermeni diasporasının yoğun baskıları sonucu, bugün tekrar Kongre gündemine alındı. Kongre’nin çalışma binalarından Rayburn’de oylanan tasarıda sesli oylama usülü kullanılırken tasarı, oy çokluğuyla kabul edildi. Tasarı için oylama dışında özel bir oturum yapılmadı.

“Olumlu adımlar görmezden gelindi”

Komite üyelerinin çoğunluğu tasarıyı desteklerken, Demokrat Parti Virginia milletvekili Gerald Connolly ile New York Milletvekili Gregory Meeks tasarıyı sert dille eleştirdi. Tasarının yazıldığı şekliyle ABD’nin, yakın ve güvenilir NATO müttefiki Türkiye ile olan dostluğunu yansıtmadığını dile getiren Connolly, tasarının Türkiye’nin dini mülklerin korunmasına yönelik son dönemde attığı olumlu adımları görmezden geldiğini belirtti.

Connolly, “Türkiye ile stratejik birlikteliğimizin korunmasının önceliğimiz olması gereken bir dönemde, bu yasa tasarısının geçmesi Türkiye ile ilişkilerimizi bozulmasına neden olacaktır. Türkiye, Suriye’deki savaştan kaçan 1 milyonu aşkın insana ev sahipliği yaparak bölgedeki insani krizde çok önemli ve beklenmedik bir rol oynadı. Irak daha fazla şiddete doğru sürüklenirken, bölgedeki güvenlik sorunlarında güvenilir ve değerli bir ortak, çoğunluğu Müslüman olan demokrasi ülkesi Türkiye’yi izole etmek bölgenin istikrarına uygun değil” diye konuştu. Connolly, tasarıya kendisinin karşı önerisini getiren bir değişiklik önerisinde bulundu ancak komite bu değişikliği yapılan oylamada reddetti.

Yunanistan’daki Müslümanlar da gündeme geldi

Öte yandan Cumhuriyetçi Parti California milletvekili Dana Rohrabacher, Yunanistan’da bulunan Müslümanların sıkıntılarını gündeme taşıdı. “Türkiye Hıristiyan Kiliseleri Hesap Verme Yasası”nı desteklediğini belirten Rohrabacher, sadece Türkiye’deki Hıristiyanların değil, Yunanistan’da ibadet yerleri sınırlı olan Müslüman toplumun da sorunlarına yönelik bir tasarının ele alınmasının gerekliliğine vurgu yaptı.

Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Cumhuriyetçi Parti milletvekili Ed Royce tarafından sunulan teklif, Türkiye’yi Hristiyan mülklerine el koyma konusunda ağır şekilde suçluyor. Cumhuriyetçi Parti’nin 24, Demokrat Parti’nin 21 üyesi bulunan 45 kişilik komiteden geçen tasarının, yasalaşma sürecinde daha fazla ilerlemesi beklenmiyor.

Yasa tasarısı, Kongre’nin hem Temsilciler Meclisi hem de Senato kanadından onay alması gerekiyor. Türkiye açısından herhangi bir bağlayıcılığı bulunmayan tasarı, sembolik bir anlam ifade ediyor.

Tasarının yasalaşması halinde ABD Dışişleri Bakanı, 2021′e kadar yıllık olarak Senato ve Temsilciler Meclisi’nin dış ilişkiler komitelerine rapor sunmak zorunda bırakılıyor.


http://www.theworldline.com/abdden-turkiyeyi-sok-eden-karar/
 

ByTyFn

Tayfun SÖYLEMEZ,
Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
2 Şub 2013
Mesajlar
8,051
Tepki puanı
928
Puanları
0
Yaş
35
Ortadoğu’da 5 ülkeden, 14 ülke çıkacak

Ortado%C4%9Fu.jpg





New York Times’ın yeni Ortadoğu öngörüsüne göre, 5 ülkeden 14 ülke çıkacak. Irak’ın doğusunda bir Kürt bölgesi, ortasında bir Sünni devleti, başkent Bağdat’ın güneyinde de bir Şii devleti kurulacak.

IŞİD terör örgütünün Irak ve Suriye’deki stratejik öneme sahip bölgeleri ele geçirmesi, New YorkTimes gazetesinin yayımladığı ve olası Ortadoğu senaryolarını içeren haritayı da gündeme getirdi. “5 ülkeden 14 ülke çıkabilir” başlığıyla yayımlanan harita ve Robin Wright imzalı Ortadoğu analizi, Libya, Suriye, Irak, Suudi arabistan ve Yemen’deki etnik ve mezhepsel gerginlikleri ele alıp, bölgeyi bekleyen ekonomik ve siyasi krizlerin üzerine eğiliyor. Haritanın bir diğer özelliği de Türkiye sınırları için bir değişim öngörmemesi.


ÇÖZÜLMENİN BAŞLANGICI SURİYE



Wright’ın makalesine göre Suriye iç savaşı Ortadoğu’nun kaderini değiştirecek çözülmenin başlangıç noktası olacak. Kopuşların ve yeni oluşumların temelinde ise mezhep çatışmaları, aşiret ve kabileler arasındaki uyuşmazlıklar ve etnik farklılıkların yanı sıra Arap Baharı’nın öngörülemeyen sonuçları bulunuyor. Geçtiğimiz yüzyılın başında Avrupalı devletler tarafından çizilen haritanın önümüzdeki dönemde ciddi değişikliklere sahne olabileceği söyleniyor. Yeni harita sadece Ortadoğu’yu etkilemekle kalmayacak, aynı zamanda uluslararası arenadaki ekonomik işbirliklerini, enerji yollarını, güvenlik anlaşmalarını ve siyasi dengeleri de değiştirecek.



Ortado%C4%9Fu-2.jpg





SURİYE’DE 3 AYRI BÖLGE



Suriye’deki etnik ve dini farklılıklar aynı zamanda bu ülkenin yumuşak karnı olarak gösteriliyor. Mart ayında 4′üncü yılına giren ve en az 160 bin kişinin ölümüne, 9 milyon kişinin de evlerini terk etmesine neden olan iç savaşın yarattığı durum Wright’ın analizini destekler nitelikte. Suriye’yi 1971′den beri yöneten Esad ailesinin de bir parçası olduğu Nusayri azınlığın dar bir kıyı şeridinde bağımsız devlet kurması, kuzeyde Kürtlerin yaşadığı otonom bir bölgenin ortaya çıkması ve orta bölümleri de içine alan geniş bir Sünni devletin yer alması ön görülüyor.


LİBYA: TRABLUS, SİRENEYKA, FİZAN OLARAK ÜÇE



Harita Birinci Dünya Savaşı sonrası Fransız ve İngilizler tarafından Sykes-Picot antlaşmasıyla tasarlanan Ortadoğu sınırlarının daha fazla dayanamayacağını öngörüyor. Senaryoya göre Irak’ın doğusunda bir Kürt bölgesi, orta kısımlarında Suriye’ye kadar da uzanan bir Sünni devleti ve başkent Bağdat’ın güneyinde de bir Şii devleti kurulacak. Libya’nın ise tarihi sınırlarına tekrar dönmesinin emareleri hissediliyor. Ülkenin Trablus, Sirenayka ve Fizan olarak üçe bölünebileceği vurgulanmış.

Güncel sınırlarından farklı çizilmiş diğer 2 devlet ise Arap Yarımadası’nda bulunan Yemen veSuudi Arabistan. Kabileler arası gerginliklerin ve şiddet olaylarının bir türlü önüne geçilemeyen Yemen’in kuzey ve güneyinde Sana ve Aden merkezli 2 devlet kurulabilir.


SENARYOYA’YA GÖRE ARABİSTAN 4′E BÖLÜNMÜŞ



Suudi Arabistan’ın da kuzey, doğu, batı ve ortada bir Vahhabi devleti olarak 4 parçaya bölünmesi öngörülmüş. Sosyal sorunların yaşandığı, gençlerin yüzde 30′unun işsiz olduğu, azınlık ve kabilelerin baskı unsuru oluşturduğu ülkenin bütünlüğünü koruması zor görünüyor. Irak’ta Bağdat, Libya’da Misurata, Suriye’de ise Cebeli Düruz gibi kentlerin yapıları itibariyle birer şehir devleti oluşturma ihtimali ortaya çıkıyor.


http://www.theworldline.com/ortadoguda-5-ulkeden-14-ulke-cikacak/
 

ByTyFn

Tayfun SÖYLEMEZ,
Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
2 Şub 2013
Mesajlar
8,051
Tepki puanı
928
Puanları
0
Yaş
35
İsrail’den flaş açıklama

ABDIrakbug%C3%BCn%C4%B0srailBa%C4%9FdatYahudiJohn-KerryKuzey-IrakAvigdor-Lieberman.jpg





Irak’ta IŞİD krizi sürerken İsrail’den ilginç açıklama…

İsrail Kuzey Irak’ta kurulacak bağımsız bir Kürt devletini ilk kendilerinin tanıyacağını açıkladı. bugün yapılan açıklamaya göre İsrailli uzmanlar bağımsız bir Kürt devletinin kurulacağının kaçınılmaz olduğunu belirtti.

Açıklamada “Bir Yahudi devleti bir Kürt devletini mümkün olan en kısa zamanda kabul edecektir” denildi. Söz konusu açıklama ABD Dışişleri Bkanı John Kerry’nin Bağdat ve Kuzey Irak’ta yaptığı ziyaretleri İsrail Dışileri Bakanı Avigdor Lieberman ile değerlendirdiği sırada yapıldı.

1960’lı yıllardan bu yana İsrail’in Kürtleri Arap düşmanlarına karşı bir tampon olarak gördüğü ve o yıllardan bugüne gizli askeri, istihbari ve iş ilişkilerinin yürütüldüğü belirtiliyor.


http://www.theworldline.com/israilden-flas-aciklama-3/
 

ByTyFn

Tayfun SÖYLEMEZ,
Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
2 Şub 2013
Mesajlar
8,051
Tepki puanı
928
Puanları
0
Yaş
35
Mesut Barzani Kerkük’te

barzani.jpg






Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, “Kerkük’ün savunması için peşmerge olmaya ve elime silah almaya hazırım” dedi.


Barzani, 12 Haziran’dan beri peşmergenin kontrolünde olan Kerkük kentine geldi. Barzani, siyasi parti temsilcileriyle yapacağı toplantı öncesi gazetecilere yaptığı açıklamada, Kerkük halkına teröristlere karşı verdiği mücadeleden dolayı teşekkür ettiğini belirterek, “Şunu bütün samimiyetimle söylüyorum: Kerkük’ün savunması için peşmerge olmaya ve elime silah almaya hazırım” diye konuştu.“Kerkük için artık kötü günler geride kalmıştır” diyen Barzani, şunları söyledi:“Bu şehir halkı çok zor günlerden geçti. Teröristlere hedef oldu. Kerkük’ün geleceğinin, bugünden çok daha iyi olacağı açıkça ortadadır. Kerkük’ü huzurlu ve güzel günler bekliyor. Kerkük, Kürdistan bölgesi sınırlarına geri döndüğünde, Kürtlerin ne kadar cömert ve dürüst olduklarını herkes görecek.”Barzani, açıklamasının ardından arasında Kerkük İl Meclisi Başkanı Hasan Turan ve Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşed Salihi’nin de olduğu siyasi parti temsilcileri ve Kerkük İl Meclisi Kürt grubu üyeleriyle toplantıya geçti. Barzani’nin, Kerkük’ü, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanlarına karşı koruyan peşmergeleri de ziyaret etmesi bekleniyor.

İLK ZİYARETİ


Kerkük, Kürtler’in kontrolüne geçtikten sonra ilk kez Kuzey Irak Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani tarafından ziyaret edildi.IŞİD militanlarının iki hafta önce Kerkük’e saldırısı sonrası Irak ordusuna bağlı askerler silahlarını bırakarak, kenti terk etmişti. Bu gelişme üzerine Kuzey Irak’taki Bölgesel Kürt Yönetimi’nin silahlı gücü peşmergeler, Kerkük’e girerek kontrolü ele geçirmişti.Kerkük’te zaman zaman IŞİD militanları ile peşmerge arasında çatışmalar yaşanıyor.


http://www.theworldline.com/mesut-barzani-kerkukte/
 

ByTyFn

Tayfun SÖYLEMEZ,
Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
2 Şub 2013
Mesajlar
8,051
Tepki puanı
928
Puanları
0
Yaş
35
Doğalgaz da IŞİD’in eline geçti!

Do%C4%9Falgaz-da-I%C5%9E%C4%B0Din-eline-ge%C3%A7ti.jpg






Irak’ın petrolünden sonra doğalgazı da IŞİD’in kontrolüne geçti.

IŞİD’in Kuzey Irak petrolünün ana noktası Beici’den sonra Bağdat’a bir saat uzaklıktaki 4 doğalgaz tesisini ele geçirdiği bildirildi.

Reuters’in haberine göre, IŞİD, doğalgaz tesislerini kontrolü altına aldı.


http://www.theworldline.com/dogalgaz-da-isidin-eline-gecti/
 

ByTyFn

Tayfun SÖYLEMEZ,
Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
2 Şub 2013
Mesajlar
8,051
Tepki puanı
928
Puanları
0
Yaş
35
Partililere sert uyarı

Erdo%C4%9Fan13.jpg






Yeni Şafak yazarı Abdulkadir Selvi, Başbakan’ın partilileri ‘yeni bir lider aramayın’ diye uyardığını kaleme aldı.

Erdoğan’ın partisinin il başkanları toplantısındaki açıklamalarını kritik eden Selvi, Başbakan’ın partisini ‘lideriniz olarak ben buradayım. Siz başınıza yeni bir lider aramayacaksınız. Yeni bir lider seçmeyeceksiniz’ diye uyardığını yazdı. Erdoğan’dan sonra partinin başına geçeek kişinin aynı zamanda Başbakan olacağını kaydeden Selvi, bu ismin üç dönem kuralına takılmayan kişilerden biri olacağını iddia etti.

İşte o yazı:

İl Başkanları toplantısında Erdoğan, AK Parti Genel Başkanlığı ve Başbakanlığa veda etti, Çankaya’ya ise merhaba dedi.

Aslında her veda yeni bir başlangıç değil mi?

Başbakan’ın konuşmasında çok önemli bir nüans farkı vardı.

‘Aramızdan birini ölüme değil sadece ve sadece Cumhurbaşkanlığı makamına uğurlayacağız’ dedi. Bunun elbette ki farklı okumaları olabilir. Ama net olarak, ‘Ben ölmüyorum. Sadece Çankaya’ya çıkıyorum’ dedi.

Bu sözün biraz daha açılması gerekiyor.

Erdoğan, ‘Lideriniz olarak ben buradayım. Siz başınıza yeni bir lider aramayacaksınız. Yeni bir lider seçmeyeceksiniz’ diye uyarıda bulundu.

AK Parti’de sanki Erdoğan Çankaya’ya çıkacak bize yeni bir Erdoğan lazım gibi düşünenler ya da öyle düşünülmesini isteyenler var. Erdoğan bir süredir bu tür düşüncelere set çekmeye çalışıyor.

Erdoğan sonrası AK Parti’ye bir lider seçilmeyecek.

AK Parti’nin lideri belli, Recep Tayyip Erdoğan.

AK Parti ne seçecek?

AK Parti’nin başına Çankaya’ya çıkan Erdoğan’la uyumlu çalışacak ancak emanetçi olmayacak, toplumda heyecan uyandıracak birini seçecek.

Ayrıca güçlü bir kadrosu olacak.

AK Parti, Erdoğan sonrasını kadro hareketi ile dolduracak.

Böylece, güçlü Cumhurbaşkanı, güçlü Başbakan ve güçlü kadro formülü hayata geçirilecek.

Peki AK Parti Genel başkanı ve Başbakan ayrı şahıslar mı olacak?

Bu soru AK Parti yetkili kurullarında tartışıldı. En son olarak 23 Haziran tarihli MYK toplantısında Başbakan Erdoğan’a soruldu.


http://www.theworldline.com/partililere-sert-uyari/
 

ByTyFn

Tayfun SÖYLEMEZ,
Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
2 Şub 2013
Mesajlar
8,051
Tepki puanı
928
Puanları
0
Yaş
35
Nijerya’da bombalı saldırı

Nijerya4.jpg






Nijerya’nın başkentinde düzenlenen bombalı saldırıda onlarca insan hayatını kaybetti. Saldırıyı yine radikal İslamcı terör örgütü Boko Haram’ın düzenlediği sanılıyor.

Nijerya’nın başkenti Abuja bir kez daha bombalı saldırıyla sarsıldı. Bir alışveriş caddesinde meydana gelen saldırıda en az 21 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Bunun yanı sıra çok sayıda yaralı olduğu ve Emab Plaza’nın önündeki caddede kan içinde insanların bulunduğu kaydedildi.

Saldırıyı radikal İslamcı terör örgütü Boko Haram’ın düzenlediği tahmin ediliyor. Grup, bölgedeki alışveriş merkezine defalarca kez saldırmış ve nisan ayında başkentte 120′den fazla insanın öldüğü saldırıları üstlenmişti.

Boko Haram, yaklaşık iki ay önce Nijerya’da 200 civarında kız öğrenciyi kaçırmıştı. Bölgeden gelen son haberlere göre, 90 civarında köylünün de kaçırıldığı iddia edildi. Ancak yetkililer şu anki incelemelerin böyle bir kaçırma olayına işaret etmediğini kaydetti.

Boko Haram, Müslümanların çoğunlukta olduğu kuzey doğu tarafında bir İslam devleti kurmak istiyor. Bu bölgede çok sayıda saldırı düzenleniyor. Özellikle polis, ordu ve diğer devlet kurumları ile Hrıstiyan kiliseleri ve okullar hedefler arasında. Boko Haram’ın saldırılara başladığı 2009′dan bu yana binlerce insan hayatını kaybetti.



©Deutsche Welle Türkçe


http://www.theworldline.com/nijeryada-bombali-saldiri-2/


 
Üst