Kış lastiğine geçmek için kar yağmasını beklemeyin

EndSpeed

Erdem,
Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
30 Eyl 2014
Mesajlar
2,979
Tepki puanı
0
Puanları
0
Geliştirdiği tüm ürünlerinde sürüş güvenliğine önem veren Continental, sürücüleri araçlarında tüm lastiklerinin mevsimine uygun olarak kullanmaları konusunda uyarıyor.
Image.ashx

Tüm dünyada trafik kazalarının nedenleri arasında olumsuz hava ve buna bağlı yol koşullarının üst sıralarda yer aldığının altını çizen Continental Türkiye Binek Lastikleri Satış Müdürü Mehmet Akay, kış lastiği kullanımının önemine dikkat çekiyor. Yaz lastiklerinin yere temas eden yüzeyinin +70C ‘den itibaren sertleştiğini, bu nedenle ıslak ve soğuk yolda yeterli kavrama sağlayamadığını belirten Akay, kış lastiklerinin ise özel hamur karışımları sayesinde düşük sıcaklıklarda bile maksimum performans gösterdiğini ifade ediyor.
Mevsimine Uygun lastik kullanımının önemi
Kış lastiklerinin ortalama hava sıcaklıklarının 7 derecenin altına inmeye başlamasıyla kullanıldığını ifade eden Mehmet Akay mevsimine uygun lastik kullanmanın önemini sürücülere şöyle aktardı: “Ülkemiz iklim şartlarında yazın yaz lastiklerinin, kışın ise kış lastiklerinin kullanılması büyük önem taşıyor. Toplam trafik güvenliği kavramı, trafikteki tek bir yanlış lastik sahibi aracın tüm trafiğe neden olduğu risk ile anlam kazanıyor.” Kış lastiklerinin halk arasında kar lastiği olarak bilindiğinin de altını çizen Akay, “aslında kış mevsiminde kullanılan lastiklerin gerçek ismi kış lastiğidir. Kış lastikleri ortalama hava sıcaklıklarının 7 derece altına inmeye başladığı günlerden itibaren kullanılmaya başlanır. Bahar aylarının geldiği ve hava sıcaklıklarının 7 derecenin üzerine çıkmaya başladığı zamanlarda da yaz lastiklerine geçilir. Otomobilimizi 100.000 km kullandığımızı varsayarsak 2 takım yaz lastiği ile bu 100.000 km mesafeyi almak yerine; 1 takım yaz lastiği 1 takım da kış lastiği ile hem yaz şartlarında maksimum performans elde ederek hem de kış şartlarında üst düzey güvenlik sağlayarak lastiklerimizi kullanmış oluruz” dedi.
Fren mesafesine dikkat!
Daha fazla kauçuk içeren özel geliştirilmiş bileşiklerle üretilen kış lastikleri, sıcaklıklar düştüğünde dahi sertleşmeyerek, yol üzerinde tutuşu artırıyor. Kış koşullarında kullanılan yaz lastiği, araçların fren mesafesinin bu sebeple uzamasına ve virajlarda merkezkaç kuvvetinin etkisi ile dışarıya doğru savrulmayı artırıyor. Akay, “kış lastiklerinin takılı olduğu aracınız ile karla kaplı bir zeminde 50 km/s hızla giderken 35 metre’de durabilirken, standart bir lastikte bu fren mesafesini 8 metre artırırsınız. Buzlu bir zeminde ise 30 km/s süratte standart bir lastik ile fren mesafesiniz 68 metre iken kış lastiği ile bu mesafeyi 57 metreye kadar düşürebilirsiniz” dedi.
Continental ContiWinterContact TS 850P ve ContiWinterContact TS 850 ile kışa hazır
Dünyanın en büyük uluslararası lastik ve orijinal ekipman tedarikçilerinden Continental tarafından geliştirilen ContiWinterContact TS 850P, yol tutuşu ve sürüş performansı ile ön plana çıkıyor. Akay; “karlı yollarda da sürücülerin güvenli olarak seyahat etmesi her zaman öncelik verdiğimiz bir konu. Güvenli sürüşün yanı sıra keyifli bir sürüş için de lastiğin iç omuz kısımları üzerindeki tasarımı çok özenerek ve önemseyerek hazırladık. ContiWinterContact TS 850P, bir yandan yivlerin açısını genişletirken, diğer yandan yeni geliştirdiği “PrecisionPlus” kılcal kanal konsepti sayesinde karlı zeminde lastiğin kavradığı karlar sürtünmeye dönüştürülerek, üst düzey direksiyon hakimiyeti ve yol tutuş performansının artmasını sağlıyor.”
ContiWinterContact TS 850 ile ilgili olarak ise Akay; “ContiWinterContact TS 850’de blok kenar ve yiv sayısı ile yere tutunma gücümüzü arttırdık. Çünkü yüksek hızda sürüş sırasında viraja girilmesi veya şerit değiştirilmesi durumunda; yanal kuvvetlerin daha iyi iletilmesi gerekiyor. TS 850’nin omuz bölgesindeki blok yapısını değiştirerek; aşırı zorlu sürüş koşullarında dahi güvenli yol hakimiyeti ve güçlü bir çekiş performansı sunuyoruz” dedi.
ContiWinterContact TS 850, sürücülere karlı, buzlu ve ıslak yol koşulları için mükemmel fren performansı sunarken, kuru yollarda da üst düzey güvenlik sağlıyor. ContiWinterContact TS 850 azaltılmış yuvarlanma direnci sayesinde daha uzun ömürlü kullanım ve yakıt tasarrufu sağlıyor.
Continental, kış lastiklerinde kullanılan yapısal bileşenlerin, modern teknoloji ürünleri olmasına dikkat ediyor. Bu sebeple güvenli, düşük maliyetli ve çevre dostu ürünler geliştiriyor. Bu kriterler doğrultusunda, kompakt ve orta sınıf otomobiller için üretilen ContiWinterContact TS 850’nin 190km/s ve 240 km/s için onaylanmış toplam 27 adet lastik ebatı bulunuyor.
Bunları unutmayın!
Yaz lastiklerinin yere temas eden yüzeyi +7 dereceden itibaren sertleşir. Bu nedenle ıslak ve soğuk yolda yeterli kavrama sağlamaz. Kış lastikleri ise yapılarındaki doğal kauçuk ve silica karışımı sayesinde düşük ısılarda daha yüksek randıman verir.
Kışın yaz lastikleri ile fren mesafesi uzar, virajda ise yerle teması çok iyi olmayan bir araç merkezkaç kuvvetinin etkisi ile daha fazla dışarıya doğru savrulur, araçlarda önden veya arkadan kaymalar artar. Bu nedenle kış lastiği kullanılması sürücü ve sürüş güvenliği açısından büyük önem gösterir.
Karla kaplı bir zeminde 50km/h süratte standart lastik ile fren mesafesi 43m iken kış lastiği ile bu mesafe 35m’ye düşmektedir. Aradaki 8 metrelik fark ciddi kazaların önlenmesi anlamına gelmektedir.
Kış lastiklerinin blok desenlerinin üzerinde bulunan derin yivler, lastiğin adeta yere yapışmasını sağlayarak ekstra bir tutunma sağlamaktadır.
Kış sezonunda her zaman 4 lastiğiniz de kış lastiği olmalıdır. Kış lastikleri ekim ile nisan ayları arasında kullanılabilir.
Kış lastiği adı gibi kışın kullanılan lastiktir, yani sadece kar lastiği değildir. Bu yüzden araca takılması için karın yağmasını beklememek gerekir.
Kış lastiklerinin üstün tutunma ve kavrama özellikleri, sadece karda veya buzda değil, ısının +7 dereceye düştüğü tüm hava ve yol şartlarında gereklidir.
Kış lastiklerinin üzerindeki M+S işaretinin yanı sıra otomobil, SUV ve arazi araçları için “Dağ üzerinde kar tanesi” sembolü de kış koşullarında ideal güvenliği işaret etmektedir

SM-G800HQ cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 

hkderinoz

Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
28 Tem 2015
Mesajlar
166
Tepki puanı
0
Puanları
0
Paylaşımınıza ek olarak bir makale....

KIŞ LASTİĞİ ZORUNLULUĞU: ÜÇ SORU ÜÇ YANIT

SORU 1: UDHB’NIN KIŞ LASTİĞİ GENELGESİNİN SON DURUMU NEDİR?

UDHB (Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı) tarafından 27 Kasım 2012’de yayınlanan “Kış lastiği Genelgesi” 10 Aralık 2012 ve 10 Kasım 2014 tarihlerinde iki önemli değişiklikten geçerek bugüne kadar geldi.

1 Aralık – 1 Nisan tarihleri arasında sadece ticari taşıtlara ve sadece şehirlerarası yollarda geçerli olan genelgede 10 Kasım 2014’de son yapılan değişiklikle kış lastiklerinde en az 4mm Lastik Diş Derinliği zorunluluğu getirildi. 10 Aralık 2012’deki genelge değişikliği ile 1 Aralık 2014’de devreye girmesi kararlaştırılan Römork ve Yarı-römorklara Kış Lastiği zorunluluğundan vazgeçildi.

2.jpg


UDHB’nın genelgesine göre bir lastiğin Kış Lastiği sayılabilmesi için lastiğin kenarında “M+S” ve / veya “Üç Tepeli Dağ içinde Kar Tanesi” (3PMSF) logosu olması yeterli.

Kamyonet ve Minibüs gibi hafif ticari taşıtlarda tüm tekerleklerde Kış Lastiği takılı olması istenirken, Kamyon, Çekici, Midibüs ve Otobüs gibi Ağır Ticari Taşıtlarda da sadece çekişin olduğu tekerleklere takılı olması yeterli. Römork lastikleri kapsam dışı, ancak 4mm Diş Derinliği isteniyor.

Tip Onayı (ECE R 109) olan Kaplama Kış Lastiği de bu mevzuata göre takılabilir. Mevzuata aykırı olan ticari araçlara UDHB Yol Kenarı Denetim İstasyonlarında 519.- TL ceza kesilmektedir.
10_Kasim_2014-UDHB_ve_EGM_Genelgeleri.jpg


SORU 2: OTOMOBİLLERE KIŞ LASTİĞİ ZORUNLU MU?

UDHB’nın “Kış lastiği Genelgesi”ne göre A sınıfı belgeli ticari otomobillere Kış Lastiği zorunluluğu vardır.
Aralık 2013’de İçişleri Bakanlığı EGM tarafından yayınlanan bir genelgeye göre 1 Aralık -1 Nisan arasında 54 ilde şehiriçi ve şehirlerarası yollarda tüm araçlarda UDHB’nın genelgesine uygun şekilde Kış Lastiği istenmektedir. Bu zorunluluğa uymayanlara 2918 sayılı Trafik Kanunu 30/1a maddesine uygun şekilde 80 TL trafik cezası kesilmiştir. 2014-2015 kışında ve gelecek yıllarda da bu uygulamanın (otomobillere 4mm Lastik Diş Derinliği dahil) devam etmesi beklenmelidir.
UDHB_ve_EGM.jpg


SORU 3: KIŞ LASTİĞİ NASIL SEÇİLİR?

Kış Lastiği seçerken “Üç Tepeli Dağ içinde Kar Tanesi” Kış Lastiği logolu lastik seçilmeli.
image008.jpg


Lastik etiketinden mutlaka yararlanılmalı. Etiketin sol üst köşesindeki Yuvarlanma Direnci yani “Yakıt Tüketimi” konusunda bilgi verirken sağ üst köşedeki "Islak Yolda Fren” değeri de ıslak pistte 80 km/h hızdan yapılan fren testi sonucunda durma mesafesini verir. Aracın kış sezonu boyunca yapacağı kilometreye göre tercihen en düşük (C veya E) "Yakıt Tüketimi" sınıfı ve de en iyi (C) "Islak Yolda Fren” sınıfı Kış Lastiği seçilmeli.
image009.jpg


Lastik Etiketi, Kış Lastiği seçimi için içeriğinin eksik olduğu tartışılsa da, tüketicilere yardımcı ve belki de mevzuatın önerdiği tek yol göstericidir. Tüketiciler lastik satıcısında, katalogda veya internette Kış lastiği seçerken mutlaka Lastik Etiketini aramalı ve fiyatın yanısıra etiket üzerindeki üç özelliği incelemelidir. Kış Lastiği seçerken Lastik Etiketi üzerinde “Islak Yolda Fren” değeri iyi olan lastiğin seçilmesinin, fren mesafesini kısaltacağı ve Kış Lastiği için 5 ile 11m arasında değişen bu farkların bazı kritik durumlarda kazaları önleyebileceği unutulmamalıdır.
yakit_tuketimi.jpg


Kış Lastiği zorunluluğunun yerleşmekte olduğu bu süreçte, tüketicilerin kendilerine sunulan alternatiflerin içinde nesnel ve öznel olarak en doğru seçimi yapmaları önem kazanmaktadır. Risk yönetimine inanan bilinçli tüketiciler, Kış Lastiği seçimi öncesi aşağıdaki iki sorunun yanıtını aramalı ve karar vermelidir:
Ucuz veya “hesaplı” Kış Lastiği alıp aradaki fiyat farkını ve belki de fazlasını yakıta vermek tasarruf veya “hesap” mıdır?
- Ucuz veya “hesaplı” Kış Lastiği alıp aradaki fiyat farkını ve belki de fazlasını yakıta vermek tasarruf veya “hesap” mıdır?
- “Islak Yolda Fren” değeri kötü, yani “riskli” bir Kış Lastiği almak gerçekten Risk Yönetimi midir?
Son olarak; Kış Lastiği “sadece bir iş” değil, “Trafik Güvenliği ve Sosyal Sorumluluk” tur.

EGM_ye_gore_Trafik_Cezasi_30_1.jpg
 
Moderatörün son düzenlenenleri:
Üst