El fren lambası

yusuf29

Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
2 Eyl 2011
Mesajlar
684
Tepki puanı
2
Puanları
18
Yaş
46
Arkadaşlar merhaba. 2003 megane 1.4 16V Autantic aracım var. 2 hafta önce tuhaf bir olay yaşadım.iş yerimde aracımı yıkadım akşam üstü gece 23:45 civarı mesaiyi bitirip eve dönecektim. arabayı çalıştırdım el frenini indirip geri vitese taktım. arabaya el fren kolu insede arka balatalar bırakmadığından aracın arkası havaya kalkıyor ve bir türlü frenden kurtulmadı. biraz elimizle bagaj kapagından arabayı salladık neyse şükür bıraktı. bu seferde arka tekerleklerde çok fazla ses gelmeye başladı. müsait bir park yerine bırakıp eve döndük. ertesi gün arka tekerleği söküp kampanayı açtım. meger araka balatalarım bitikmiş. balatlar perçinlerden kopmuş. düşen balata parçaları ses yapıyor. parçaları atıp dikkatli ve düşük hızda sanayiye gittim. ön diskler ve 4 balata değişti.eve gelince farkettim EL FRENİNİ çekince ekranda fren lambası yanmıyor. bütün siğorta kutularına baktım atık yok. el fren kolun arkasındaki sensöre baktım görevini yapıyor. fişini çektim oksitlenme kopma yok. temas sorunu yok. kurban bayramında memlekette (g.hane) iken elektrik ustasına gösterdim. sokete sensöre baktı sıkıntı yok.motor bölgesindeki fren hidrolik deposuna giden kabloların uçlarını bir kablo temas ettirerek devreyi tamamlatarak baktı ekranda el fren lambası yandı. usta '' kabloda kopukluk var ; ön konsolun komple sökülmesi gerek'' dedi.daha önceki olayı anlattım. bununla alakası varmı ? acaba arka tekerlekte kopan parça kablo varmı diye. el fren lambasının arka kampana yada frenlerle elektriki bağlantısı yok dedi.kablo tesisatında kopukluk var dedi.ön konsol sökülmeli ve hat takip edilecek dedi. iş uzayacak diye kalsın dedim. bugün ankaraya dönünce aklıma geldi. havada sıcak diye el fren kolun arkasına sensöre gelen yeşil renkli küçük kabloyu takip ettim. sürücü koltuğunun sol eşiginden ; ordanda saga doğru ayrılıp göstergeye gittiğine tam emin oldum. göstergeyi söktüm. tırnak ve soket sağlam temiz.yerine taktım. yine ekrandaki el fren lambası yanmıyor. ama kontak anahtarını ilk çevirince bu lamba 3-5sn yanıyor sonra sönüyor. yani elektrik ustasının dediği gibi kabloda kopuk /kesik yok.basit bişey ama sinir oldum. bir türlü olmadı. fikri / bilgisi olan arkadaşlardan yardım bekliyorum.
 

cnksrp41

Cenk GİRAY,
Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
18 Eki 2013
Mesajlar
638
Tepki puanı
15
Puanları
0
Yaş
37
Arkadaşlar merhaba. 2003 megane 1.4 16V Autantic aracım var. 2 hafta önce tuhaf bir olay yaşadım.iş yerimde aracımı yıkadım akşam üstü gece 23:45 civarı mesaiyi bitirip eve dönecektim. arabayı çalıştırdım el frenini indirip geri vitese taktım. arabaya el fren kolu insede arka balatalar bırakmadığından aracın arkası havaya kalkıyor ve bir türlü frenden kurtulmadı. biraz elimizle bagaj kapagından arabayı salladık neyse şükür bıraktı. bu seferde arka tekerleklerde çok fazla ses gelmeye başladı. müsait bir park yerine bırakıp eve döndük. ertesi gün arka tekerleği söküp kampanayı açtım. meger araka balatalarım bitikmiş. balatlar perçinlerden kopmuş. düşen balata parçaları ses yapıyor. parçaları atıp dikkatli ve düşük hızda sanayiye gittim. ön diskler ve 4 balata değişti.eve gelince farkettim EL FRENİNİ çekince ekranda fren lambası yanmıyor. bütün siğorta kutularına baktım atık yok. el fren kolun arkasındaki sensöre baktım görevini yapıyor. fişini çektim oksitlenme kopma yok. temas sorunu yok. kurban bayramında memlekette (g.hane) iken elektrik ustasına gösterdim. sokete sensöre baktı sıkıntı yok.motor bölgesindeki fren hidrolik deposuna giden kabloların uçlarını bir kablo temas ettirerek devreyi tamamlatarak baktı ekranda el fren lambası yandı. usta '' kabloda kopukluk var ; ön konsolun komple sökülmesi gerek'' dedi.daha önceki olayı anlattım. bununla alakası varmı ? acaba arka tekerlekte kopan parça kablo varmı diye. el fren lambasının arka kampana yada frenlerle elektriki bağlantısı yok dedi.kablo tesisatında kopukluk var dedi.ön konsol sökülmeli ve hat takip edilecek dedi. iş uzayacak diye kalsın dedim. bugün ankaraya dönünce aklıma geldi. havada sıcak diye el fren kolun arkasına sensöre gelenyeşil renkli küçük kabloyu takip ettim. sürücü koltuğunun sol eşiginden ; ordanda saga doğru ayrılıp göstergeye gittiğine tam emin oldum. göstergeyi söktüm. tırnak ve soket sağlam temiz.yerine taktım. yine ekrandaki el fren lambası yanmıyor. ama kontak anahtarını ilk çevirince bu lamba 3-5sn yanıyor sonra sönüyor. yani elektrik ustasının dediği gibi kabloda kopuk /kesik yok.basit bişey ama sinir oldum. bir türlü olmadı. fikri / bilgisi olan arkadaşlardan yardım bekliyorum.
eğer müşür varsa ondan yapabilir.
 

ROADFOX

Kerem SAYARI, T.C. Vatandaşı,
Başkan
Bilgi Girilmemiş
Katılım
9 Eki 2010
Mesajlar
12,738
Tepki puanı
530
Puanları
113
Yaş
55
Gerçekten ilginç bir o kadarda can sıkıcı durum benimde aklıma müşür geldi ama vaktinizin bol olduğu bir zamanda iyi bir elektrikçiye bırakın derim maliyeti az ama teşhis koyması zor bir pozisyon.........
 

yusuf29

Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
2 Eyl 2011
Mesajlar
684
Tepki puanı
2
Puanları
18
Yaş
46
buğün yine ugraştım. elektrikçi eğer olmazsa tesisat çekilecek demişti. kendimce direksiyon deposuna giden ve ustanın iki kablosunu birbirine bağlayıp devreyi tamamlayıpta ekranda yaktığı kablonun yeşilini ufak çentik açıp burdan bir kablo vasıtasıyla el frenin arkasındaki sensör kablosuna değdirdim ; ekranda lamba yandı. kontak anahtarını aç/kapa ve el frenini indir kaldır yaptım ; baktım ekran gayet güzel çalışıyor. başka ekranda arıza veya lamba yakmıyor. bu kabloyuda el fren önündeki konsolun altından direksiyon mili ve debriyaj arkasından kaput açma telinin ordan dogruca fren hidrolik deposundaki yeşil kabloya irtibatladım. arızayı bulamasam da aspirin tedavisi ile el fren lambasını yakmayı başardım.
 

yusuf29

Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
2 Eyl 2011
Mesajlar
684
Tepki puanı
2
Puanları
18
Yaş
46
arkadaşlarımın bahsettiği müşir nerededir veya el fren kolun arkasındaki sensörümü kasdediyorlar bilmiyorum ama elektrikçi baya ugraştı bişey bulamadı.en son tesisatta kopukluk var konsolun sökülmesi gerek olmazsa yeni tesisat çekilecek demişti. arkadaşlarımın dediği gibi basit görünsede çok can sıkıcı ve sebebi bilinmediğinden araştırılacak ve uzun süre geçecek. dolayısıyla işçilik masrafı pahalı olacağı belli. kendimce başka bir yol olsada el fren lambasını yakmayı başardım ama arızanın kaynağını bulamadım.
 
Üst