Evcilleştirilmiş Kaplan Yavrusu: Yamaha Fazer-8

ROADFOX

Kerem SAYARI, T.C. Vatandaşı,
Başkan
Bilgi Girilmemiş
Katılım
9 Eki 2010
Mesajlar
12,738
Tepki puanı
530
Puanları
113
Yaş
55
1255f65b-d42.jpg



“Şimdi bu kaplan işi nerden çıktı” diyor olabilirsiniz, fakat Yamaha Fazer 1’i ilk kullandığınızda hissedeceğiniz heyecan ve ani ivmelenmenin yarattığı adrenalin sizde de vahşi bir hayvanla boğuşma hissine neden olacaktır. Doğru dokunuşlar ile istediğiniz her şeyi yaptırabileceğiniz vahşi bir hayvan; belkide tıpkı eğitimli bir "kaplan" gibi…

Yamaha_Fazer8_03.jpg



150 beygir güç ve 106 Nm tork sunan devşirilmiş R1 motorlu Fazer 1, sürücüsünü tecrübe ve beceri bakımından sorgulayan bir motosiklet. Öte yandan 98 Bg ve 63 Nm torka sahip 600 cc’lik FZ6 Fazer ise; gaz kolu tepkileri tam düzenlenememiş (çok uğraşıldı ama hala yapılacak bir şeyler vardı), motor gücüyle orantısız kalitede orta halli süspansiyonlara ve bana göre çirkin bir arka maşaya sahip bir model -FZ6'nın o hoş tasarımına o bina kolonu gibi maşa hiç yakışmış mı yani-.

Fakat fiyatı, çekik gözlü farları ve gücü nedeniyle –aslında sele altı egzozunun etkisini de atlamamak gerekir– yarış ve sport touring motosiklet sevdalıları için iyi bir alternatif model oldu. Hatta bazı kendine çok güvenen arkadaşlarımız tavsiye etmememize rağmen ilk motor olarak bu 98 BG’lik çekik gözlü kedi yavrusunu alıp hem kendilerini hem de motorları haşat ettiler. Zaten o nedenle pazarda, doktordan mühendisten çok temiz denilen pertleri çoktur… Bu da piyasada zaten çok ve ucuz olan FZ6 Fazer’in ikinci el değerinin oldukça düşmesine neden oldu. Ben bu yazıyı yazarken 2. el sitesinde 8.000 TL ile 15.000 TL arasında değişen fiyatlarla “Çok temiz” ibaresiyle satışa çıkarılmış bir-iki kaza geçirmiş olanları dahil tam 207 satış ilanı var (Honda CBR600F 230 ilan).

Fazer 6 serisinin üretimi 2008 yılında durdu ve yerine bazı iyileştirilmiş ekipmanlara sahip, biraz daha güçsüz (78 Bg-60Nm) XJ6 serisi ortaya çıktı. Fakat ilerlemek ve bir üst adıma geçmek isteyip de kaplanın (Fazer 1 ABS) 34.000 TL (2011) fiyatına ulaşamayan müşteriler için Yamaha akıllıca bir çözüm buldu: Fazer 8

Yamaha_Fazer8_01.jpg



Yamaha Fazer 8, FZ6 Fazer tarzı kullanım şekli ile birlikte ön kafa karenajını, Fazer 1’in ise tarzını, kaliteli ekipmanlarını (kuyruk, şasi, salıncak depo, göstergeler) alarak iki modelin kullandığının arası olan 779 cc’lik bir motor ile buluşturmuş.

Kaplan Yavrusu Fazer 8
Aslında “yavru” kelimesi Fazer 8 için biraz fazla iyi niyetli bir deyiş oldu. 105 bg ve 82 nm tork gücündeki motoru onu yavru olmaktan çıkarıyor. Alt devirleri FZ 6 serilerinden çok daha güçlüyken üst devirlere doğru arka tarafın yana gelmemesi için dikkatli gaz açmak gerekiyor. Abisi Fazer 1 ile aynı şasi, aynı salıncak, aynı depo (1 lt daha düşük kapasiteli) ve aynı frenlere sahip -bütün bunlar güzel özellikler-. Fazer 8’in vites geçişleri tam anlamıyla pürüzsüz ve motor deyim yerindeyse yolda yağ gibi kayıyor. Herhangi bir dengesizlik yok. 43 mm’lik ters teleskopik çatal ve ön yükleme ayarlı arka süspansiyon yol üzerindeki çukur, tümsek ve benzeri etmenlerin hakkından kolayca gelerek kararlı yol alışın bozulmasına engel oluyor. Süspansiyon standart ayarları ile gayet iyi çalışıyor fakat piste çıktığımda "keşke ön süspansiyon ayarlanabilir özellikte olsaydı da biraz daha sertleştirmek mümkün olsaydı" dedim. Ne biri pist mi dedi?...

Yamaha_Fazer8_04.jpg



İstanbul Park
Fazer8’in yeteneklerini İstanbul Park Pisti’nde düzenlediğimiz Pist Günü etkinliğinde test ettik. Muhteşem İstanbul Park asfaltının üzerinde Fazer 8 ile bazı 600 cc’lik yarış motosikleti kullanan pist günü katılımcıları ile dişe diş mücadelelere girdik. Viraj girişlerinde hız odaklı süspansiyonları, tasarımları ve yarış lastikleri nedeniyle onlar; çıkışlarında ise 779 cc’lik motorumuz ve iyi ayarlanmış vites aralıklarımız ile (1. vites 110 km/s üstüne çıkıyor) biz avantajlıydık. Tek kusurumuz çetin pist şartlarında hızlandıkça sertleşmesini arzu ettiğimiz süspansiyonlarımız ve keşke daha yumuşak olsalardı dediğimiz lastiklerimiz oldu –ne büyük tezat-.

Fazer 8’in normal sürüş şartlarında keyif veren süspansiyonu İstanbul Park Pisti karşısında biraz fazla konforlu kaldı. Ama buradaki performansın yarısı bile yollarımız için fazla (evet evet baya zorladık). Zaten bir tur motorundan yarış motosikleti gibi davranmasını bekleyemeyiz değil mi; ya da aslında sadece “gibi” davranmasını bekleriz… Fazer 8 sürüşümüzde konfor ve hızı bir arada sunarken geniş gidonuyla s şiganlarıyla kolayca başa çıkmamızı sağladı. Frenleme esnasında çok sevdiğim “fffffssss” sesini çıkaran Fazer 1’dekilerle aynı frenleri fazlasıyla başarılı bulduk.

Motor
12.0:1 sıkıştırma oranına sahip 779 cc’lik, 16 supaplı, sıralı 4 silindirli, 105 bg ve 82 nm motorun pistonları çap olarak bir 600’lüğün; strok olarak ise 1000 cc’liklerin boyutlarında (68.0x53.6mm). Bu strok oranı sayesinde düşük devirlerde motor gücünü ortaya çıkarıyor. Fazer 8, 3.500 d/d geçilir geçilmez gaz koluna daha dikkatli davranmanız gerektiğini hatırlatıyor. Tam 5.500 d/d’da yaşanan hafif yumuşama sonrası motor 11.000 d/d’ya kadar sürecek olan güçlü ivmelenmeyi kusursuzca yönetiyor. Bu süreç esnasınca gaz koluna Taylan’da giden arkadaşımın taktiğini uygulamak gerekiyor bkz: “narin dokunuşlarla onu okşamak…” Fazer 8'in arka tekerleğinde kaydedilen maksimum değerler; 10.000 d/d’da 96,3 beygir güç ve 8.300 d/d’da 74,8 Nm tork.

Yamaha_Fazer8_05.jpg



Fazer 6’dan inip Fazer 8’e bindiğinizde: Daha az savrulan, orta devirleri daha güçlü ve egzoz sesindeki bariton “IIMMM” sesi ile kalbinize işleyecek atak bir motosiklete binmiş olacaksınız -İnsan kendini daha güvende hissediyor-. Fazer 1’den Fazer 8’e geçtiğinizde ise; “Bu deli akıllanmış-uslanmış” deyip her benzinliğe uğradığınızda cebinizde fazladan birkaç gofret almaya yetecek paranızın arttığını fark edeceksiniz –Yeşilay’cıyız değil mi?-.

Yamaha Fazer 8, FZ6 Fazer’in kullanım şekli ile birlikte ön kafa karenajını, Fazer 1’in ise tarzını, kaliteli ekipmanlarını (kuyruk, şasi, salıncak depo, göstergeler) alarak iki modelin kullandığının arası olan 779 cc’lik bir motor ile buluşturmuş. Sonuçta ortaya kullanması profesyonellik isteyen orta devirleri güçlü, hem şehir içi hem de şehirler arası yollarda kullanıcısını tatmin edecek bir motosiklet çıkmış. Fazer 8’in trafikte FZ6 Fazer’den daha rahat ve emniyetli hissettirdiğini söyleyebiliriz fakat bu kesinlikle onun yeni kullanıcılara göre bir motosiklet olduğu anlamına gelmiyor! YBR 125'i yalamış yutmuş motosiklet kullanıcısının Fazer 8'in gücüne alışması belli bir zaman ister! Güçlü oluşunun yanında hızını çok hissettirmeyen Yamaha Fazer 8’in koltuğuna oturan "yeni kullanıcının", 2. dünya savaşında pırpırlı uçak kokpitindeki “Kamikaze” pilotundan farkı kalmayacaktır...

kaynak :
http://motoron.com.tr/Default.aspx
 
Üst