antifiriz ölçüm

osscan

Özcan ÖGÜL,
Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
4 Eki 2015
Mesajlar
2,634
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
37
Bende şöyle bir soru sorayim, antifriz ölçümü nasil yapilir?
 

FelixCrail

Ömer Sirel, Renault Modus 1.6 Dynamique,
Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
6 Eki 2013
Mesajlar
507
Tepki puanı
14
Puanları
0
Yaş
40
Antifriz bomemetresi ile derecesi olculur.
 

Htmakina

Hakkı TAM, ,
Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
8 Nis 2013
Mesajlar
9,332
Tepki puanı
527
Puanları
0
Yaş
58
Sıcak soğuk fark etmez. Yedek depodan ölümü yapılır ve özel ölçüm aleti kullanılır.
 

hkderinoz

Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
28 Tem 2015
Mesajlar
166
Tepki puanı
0
Puanları
0
Antifriz Ne Zaman Kullanılır?
Antifrizin özelliği su molekülleriyle birleşerek onların belli bir düzene girip donmasını önlemektir. Bütün otomobil ve ticari vasıtalar motorlarında donma, aşırı hararet ve korozyona karşı konsantre antifrizler belirli oranlarda su ile karıştırılarak kullanılmaktadır.Genellikle halk arasında sadece kış aylarında otomobillerimizin koruyucusu olarak bilinen antifriz aslında sadece kış mevsiminde değil yılın 12 ayı kullanılmalıdır. Üstelik yüksek çalışma sıcaklıklarına ulaşan günümüz motorlarında, özellikle yaz döneminde de antifriz kullanımı giderek önemini arttırmaktadır. Sıcak yaz aylarında karışımındaki antifriz oranının öngörülen den daha düşük olması durumunda ise motor soğutma sıvısının kaynama sıcaklığı da düşük olacağından motorun hararet yapma ihtimali yükselir.
Antifriz hangi oranda kullanılmalıdır?
Konsantre antifriz tek başına araçlarda kullanılmaz, zira konsantre antifrizlerin tek başlarına kullanılmaları durumunda donma sıcakları sadece -12°C derecedir. Bundan dolayı antifrizler belirli oranlarda su ile karıştırılarak kullanılmaktadır.
Hangi tip antifriz kullanılmalıdır (Organik /İnorganik)? Antifriz rengi önemli midir?

Araçlarda kullanılan antifrizin hangi tip olduğunu anlayabilmek kolay değildir. Bu noktada antifrizin rengi kesinlikle yardımcı olmamaktadır. Amerikan menşeli araçlarda genellikle yeşil veya turuncu, Avrupa ve Uzak doğu menşeli araçlarda mavi veya kırmızı,Japonya menşeli araçlarda ise genellikle kırmızı renkte antifriz bulunmaktadır. Ayrıca antifrizin su ile karışım miktarı da nihai karışımın rengini etkilemektedir. Bundan dolayı renk üzerinden yorum yapmak sağlıklı değildir. Burada şunu belirtmekte fayda var: Pembe renkli antifriz (B12) yeşil renkli antifrizlere göre ısıyı daha iyi taşırlar. Bir diğer farkı fosfat içermediği için yeni nesil alüminyum motor kapaklarını korozyon ile aşındırmaz ve de en güzeli sistemde hafif bir sızıntı olduğunda hava ile temas ederek o noktada kurur ve gözle tespit edilmesini sağlar. Üreticilerde antifriz çeşitlerinin inorganik yapıda yeşil, organik yapılı/arda kırmızı renkli ayrımı yapılmıştır
Organik ve İnorganik Yapılı Antifrizler Arasındaki Farklar Nelerdir ? Antifrizler ne sıklıkla değiştirilmelidir?
Organik asit teknolojisi (OAT) ile üretilen yapısında borat, nitrit ve silikat içermeyen doğada çözünebilir uzun ömürlü organik antifrizler inorganik yapıda olanlara kıyasla doğaya daha az zarar verirler ve özellikle yeni nesil araçlarda kullanılan alüminyum aksamlı radyatörler için organik yapılı antifrizler uygundur. İnorganik yapılı antifrizler yılda bir değiştirilmesi gerekirken uzun ömürlü organik antifrizlerde süre minimum iki yıldır.
Ek:OAT antifrizler de doğaya zarar verebilir etilen glikol doğaya zararlı bir madde iken propilen glikol doğaya zarar vermez.Doğaya en az zarar verme açısından önemli olan organik asit katkılı propilen glikol esaslı antifriz yazan ürünleri kullanmaktır.
Antifriz eklerken nelere dikkat edilmelidir?
Antifriz eklerken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta üretici firmanın önerdiği antifrizin kullanılmasıdır. Bununla birlikte yeni antifriz eklenmeden evvel sistemden eski antifrizli karışımın tamamen boşaltılması, eski ve yeni antifriz katkılarının birbirine karışarak koruyucu etkilerinin ortadan kalkmaması için önemlidir. Organik ve inorganik antifrizlerin karışmaması da katık uyuşmazlığı yönünden önemli bir parametredir.
Antifrizde refraktometrik ölçüm nasıl yapılmalıdır?
Refraktometre Nedir?

Antifrizde donmaya karşı koruma derecesini saptamada kullanılan hassas optik cihazlardır. Soğutucu olarak etilen glikol ya da propilen glikol bazlı soğutma sıvıları kullanan otomobil, kamyon, traktör, çekici gemiler gibi taşıtlarda ve endüstriyel soğutma kazanlarında donmaya karşı koruma performansını saptamak için kullanılır.
Refraktometrenin Kullanılışı:

2014829102720267.jpgRefraktometreyi uç kısmında bulunan numunenin dam/atıldığı eğik prizmanın bulunduğu taraf ışığa bakacak şekilde gövdeden tutarak elinize alınız ve kapak kapalı konumda iken cihazın dürbün bölümünü gözünüze konumlandırıp gördüğünüz ölçüm tablosundaki değeri kullandığınız soğutucu yapısına göre okumaya çalışız. Görmüş olduğunuz değerler net değil ise dürbünün hemen üzerindeki ayar halkasını çevirerek ölçüm tablosunu sağa sola çevirip netlik ayarı yapabilirsiniz. Tabloda açık-koyu iki faz olacak şekilde kesite denk gelen değer koruma derecesini size verecektir.201482910292532.jpgMotorun ısınmasının Önlenmesi, yaz aylarındaki sıcaklıkta soğutma sistemindeki yalnızca suyun sirkülasyonu ile sağlanamaz çünkü Motorda Yanma Olayı çok yüksek ısıları meydana getirir; Yakıt motorun içinde yandıkça bir enerji açığa çıkar. Bu enerjinin bir kısmı hareket enerjisine bir kısmı ise ısı enerjisine dönüşür. Burada ortaya çıkan sıcaklık motorların 1600 °C kadar ısınmalarına sebep olabilir. Fakat bu yüksek sıcaklıklar motorların çalışması için elverişli değildirler. Aşırı ısınma sonucu motorun içindeki yağ tabakası işlevini yitirir ve görev yapamaz hale gelir. Bu da motor parçalarının hasar görmesi demektir. İşte bu yüzden motorların aşırı ısınmalarını önlemek için soğutma sistemleri geliştirilmiştir. Antifriz kullanımı kışın soğutma sistemini donmaya karşı koruduğu gibi yazın da sıcaklığın yüksek olduğu bölgelerde aracın su kaynatmasını, hararet yapmasını önlemede çok büyük önem taşır.
Yaz mevsiminde antifriz kullanmak hangi yönden önemlidir?
Dünyada en uygun fiyatlı en iyi soğutucu sıvı olan su, maalesef en fazla da pas yapma ve sonrasında korozyon yapma problemine neden olabilir. Bu nedenle yazın soğutma sistemlerine sadece su eklenen araçların soğutma sist emlerinin metal aksamları pas ve korozyon tehlikesine maruz kalırlar. Sistemin, yaz-kış pas ve korozyona karşı korunması isteniliyorsa her zaman miktarı farklı olmak üzere antifriz ihtiva etmelidir. Çünkü antifriz sıvısı, donmaya karşı etkili özel bir hammadde ve pas ve korozyon önleyici katık sisteminin kombinasyonundan oluşur. Yazın eklenen antifriz miktarı kış aylarına oranla sistemi sadece pas ve korozyona karşı korusun ve suyun kaynamasını önlesin diye ortam sıcaklığına göre düşük seviyede tutulabilir. Soğutma sisteminde oluşan pas, ve korozyona neden olursa soğutma sisteminin incelmesi yada delinmesi ve soğutma sistemindeki sıvının fark edilmeden sistemdeki çatlaklardan ayrılması ve sonrasında ısının yükselmesiyle motor arızalarına neden olabileceğinden 4 mevsim soğutma sistemine antifriz eklenmelidir.
 

Ekli dosyalar

  • 2014829102720267.jpg
    2014829102720267.jpg
    60.8 KB · Görüntüleme: 0

danny79

Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
4 Ara 2015
Mesajlar
4
Tepki puanı
0
Puanları
0
eyvallah teşekkürler
 

EnesbeyteR

Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
4 Şub 2014
Mesajlar
529
Tepki puanı
0
Puanları
0
Antifiriz iyidir kaynamasını önler , donmasını önler ama hiç antirifiz yoksa araçta koyduktan sonra bi süre dikkat edin sağı solu açma ihtimali var :eyv
 
Üst