Bir Kemirgen Vak'ası.

arslan.nalsra

Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
5 Şub 2015
Mesajlar
86
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
60
Her gün kızımı okuluna bırakıp almaktayken, okulların yarıyıl tatiline girmesi sebebiyle clio'mu daha seyrek kullanmaya başladım. Hatta geçtiğimiz hafta dört gün süreyle arabamı park yerinden hiç çıkarmadım bile. Ne olduysa da ondan sonra oldu zaten. Beşinci gün sabahı alışverişe gidecektim. Pek sık bakmam ama o sabah motorun yağına ve suyuna bakmak geldi akılıma. Motor kaputunu açınca adeta şok oldum. Motor bloku, akünün üstü, alternatör boşluğu, genleşme kavanozu, filtre kutusu ve görünürdeki bütün hava ve su borularının tamamı bizim kıtık diye tabir ettiğimiz kırpıntı malzemeyle tepeleme doluydu. Kim doldurmuş bunları buraya, herhalde kamera şakası yapılıyor diyerek etrafa bakınırken, gözüm kaput izolatör keçesine takıldı. Keçenin sol tarafının alt kısmı parçalanmış, 3-4 cm. kalınlığındaki presli dolgu malzemesi dışarı boşalmıştı. Motoru kaplayan bu seyler izolatörün dolgu malzemesiydi. Şaşkın şaşkın bagajdan bir adet boş alışveriş torbası aldım ve kıtıkları doldurmaya başladım. İnanılmaz bir şey, sadece görünür bölgedekileri kabaca topladıktan sonra aşağı yukarı yarım torba dolusu oldu. Sonra ince temizliğe başladım. Elimin girebildiği bütün yerlerdeki dolgu malzemesini toplamaya çalıştım. Aküyü temizlerken, akü tablasında 10-12 adet kedilere verilen kuru mamalardan buldum. Kim koymuş bu mamaları buraya diye söylenirken, bir yandan da etrafıma bakınarak kameraları ve şakacıyı aradım. Otoparkta benden başka kimse yoktu. Sonra birden bir şey fark ettim. Motor blokunda fare pisliğine benzettiğim bir şeyler vardı. Ama bunlar fare pisliğinden biraz daha büyükçeydi. O anda jetonum düştü. Fareden daha irice bir kemirgen, benim arabanın motorunu şahsi konutuna çevirmişti. İzolatör keçesini bir güzel boşaltmış, kendine güzel bir yuva hazırlamıştı. Hatta, apartman sakinlerinin kediler için etrafa bıraktıkları mamaları motora taşıyarak, motorun bir bölümünü yiyecek deposuna çevirmişti. Olayı eşime ve kızıma söylemedim, kemirgenden huylanıp arabaya binmek istemezler diye.


Fotoğrafını eklediğim izolatörü değiştirmek, motor aksamını ve kabloları kontrol ettirmek için bugün servise gittim. Kompresörle hava vererek motordaki kırpıntı kalıntılarını temizlediler. Elektrik kablolarını kontrol ettiler. Elektrik kablolarından şüphe ediyordum, çok şükür kemirme olayı olmamış. Bu olayın bir tek benim başıma gelmediğini de serviste öğrenerek rahatlamış bulunuyorum. Fareler yuvalarına yiyecek stoklamazlarmış. Gelincik, sansar, sincap gibi kemirgenler bu tür olaylara sebebiyet verebiliyormuş. Her yıl en az 3-4 tane bu tür kemirgen vakasıyla karşılaşıyorlarmış. Hatta bazı kemirgenler aynı araca tekrar yuva yapmaya çalışırlarmış. Kemirgenin tekrar yuvalanmasını önlemek için bir süre arabanın etrafına naftalin, nane veya mazotlu bez gibi kemirgenleri rahatsız edecek kokudaki maddeleri koymamı söylediler.


Bu arada, gittiğim servisin stoklarında ve İzmir'deki (MAİS dahil) hiç bir serviste kaput izolatörü bulunmadığı söyleyeyim. İzolatör ve klipsler için 196 TL. ödeyerek sipariş verdim. Bursa'dan gelecekmiş. Önümüzdeki hafta takacaklar. Kemirgenin tekrar yuvalanmasını önlemek ve tekrar 196 TL. ödememek için park yerine ve aracın altına 15-20 gün süreyle mazota batırılmış kumaş parçacıkları koymayı düşünüyorum.


Başıma ilk defa böyle bir şey geldi ve forumda paylaşma ihtiyacı hissettim. Herkese kemirgensiz, arızasız, kazasız belasız günler dilerim.


knyaYJ.jpg
 
Moderatörün son düzenlenenleri:

osscan

Özcan ÖGÜL,
Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
4 Eki 2015
Mesajlar
2,634
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
37
Saskinlik içinde okudum :) çok geçmiş olsun.
 

Htmakina

Hakkı TAM, ,
Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
8 Nis 2013
Mesajlar
9,332
Tepki puanı
527
Puanları
0
Yaş
58
Geçmiş olsun. Tekrarını yaşamazsınız umarım. Bizde sizinle birlikte şok olduk inanın.
 

HalilCanACAR

Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
4 Şub 2016
Mesajlar
11
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
31
Geçmiş olsun. Servisinde dediği gibi bu tür olaylar nadir de olsa gerçekleşebiliyor. Elektrik tesisatına zarar vermemesi sevindirici. Diğerleri halledilir birşekilde.
Kemirgenleri uzak tutmak için mazotlu bez işe yarayacaktır. Naftalinde koyabilirsiniz.
 

bazdu

Batuhan Dursun BAZDU,
Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
8 Eyl 2014
Mesajlar
3,255
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
31
Geçmiş olsun Allah tekrarını nasip etmesin ve çok şaşırtıcı bir olay
 

bambam11

Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
7 Ara 2015
Mesajlar
807
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
36
Kasko dan da karsilanabiliyor diye biliyorum
 

Aykut Karabulut

,
Başkan
35-İzmir
Katılım
9 Eki 2010
Mesajlar
12,080
Tepki puanı
729
Puanları
113
Yaş
59
Kış aylarında bu tür hayvanlar kendilerine barınak olarak motor bölümü seçiyorlar. Misafirlerinizin bir daha sizi rahatsız etmemesi dileklerim.:eyv
 

can604

Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
21 Eki 2015
Mesajlar
48
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
31
Geçmiş olsun ağabey aynı durum babamın aracında başımıza gelmişti 2 yıl kadar önce. Tabi bizdeki aracın kalorifer bölümüne yuva yapmış hatta etrafta ne kadar malzeme kağıt karton vs. varsa toplayıp getirmişti kalorifer bölümüne :)
 

hkderinoz

Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
28 Tem 2015
Mesajlar
166
Tepki puanı
0
Puanları
0
geçmiş olsun.
başınıza gelen tecrübe bence tüm otomobil sahiplerine bir ders olmalı.
sabahları kontağı çevirip, gaza basıp gidiyoruz ama sizin başınıza gelen şeyle motor bloğunu arasıra kontrol etmenin ne kadar önemli birşey olduğunu birkez daha öğrenmiş olduk.
 

thetuzla

Güray GÜRBÜZ Captur Outdoor 1.5 Dci EDC ,
Süper Moderator
34-İstanbul
Katılım
26 Ara 2014
Mesajlar
3,328
Tepki puanı
1
Puanları
38
Yaş
46
Geçmiş olsun.İnşallah tekrarlanmaz.
 
Üst