RENAULT Megane Coupe 2.0 16V aracın genel özellikleri

MatraX_07

Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
27 Mar 2011
Mesajlar
2,647
Tepki puanı
0
Puanları
0
[h=3]Genel Bilgiler[/h]Avrupa´da geliştirilen ilk direkt enjeksiyonlu benzinli motorla donatılan Megane Coupe 2.0 16V, performansından birşey kaybetmezken artık daha tutumlu ve daha çevreci.

Renault Megane ailesinin sportif üyesi Coupe, 1995 yılı sonunda yollara çıkmıştı. 1999 yılında makyajlanan Coupe´de iki yeni motor kullanılmaya başlandı. Geçen yıl ağustos ayında ithal edilmeye başlanan 1.6 litre, 16V, 110 HP´lik motordan sonra, 2.0 litre 140 HP´lik direkt enjeksiyonlu IDE motor da geçtiğimiz günlerde seçenekler arasına eklendi.

Karoser, iç mekan
Megane Coupe 2.0 16V karoser olarak 1.6 litrelik versiyondan farklı değil. 1999 yılı başlarında yapılan makyajla sedan, hatchbcak ve station wagon kardeşleri gibi badem formlu farlara ve kanat şeklindeki ızgaraya sahip olan Coupe´nin motor kaputu ve tamponları da yeniden tasarlandı. Arkadaysa en belirgin değişiklik yuvarlak stop lambalarının etrafındaki siyah plastik çerçevenin kırmızı reflektöre dönüştürülmesi. Sedan´a (4436 mm) göre 449 mm daha kısa olan Coupe (3987 mm) eski versiyondan 50 mm daha uzun. Bu fark yeni tampon tasarımından kaynaklanıyor. Coupe´nin 2468 mm´lik dingil mesafesi de diğer Megane modellerinden 112 mm daha kısa.

İç mekan tasarımı 1.6 litrelik versiyondan farklı olmayan 2.0 litrelik Coupe´de de beyaz renk zeminli gösterge tablosu bulunuyor. Silecek kolunun ucundan kumanda edilen yol bilgisayarı, hız göstergesinin altındaki dijital ekranı kullanıyor. Orta konsolun üst kısmındaki ekrandaysa, müzik sistemi, saat ve dış ısı bilgileri görülüyor. Eski versiyondan farklı olan gösterge tablosunun yanısıra havalandırma ızgaraları da köşeli hale getirilmiş. Otomatik kilitleme sisteminin devrede olup olmadığını anlamak için dikiz aynasının üst kısmındaki ışıklı göstergeye bakmak gerekiyor. Asma kilit şeklindeki uyarı ışığı yandığında sistem devreye girdiği ve kapıların kilitlendiği anlaşılıyor. Aktif koltuk kafalıkları da eski versiyonda bulunmayan bir güvenlik önlemi.

Renault Megane Coupe´nin 288 litrelik bagaj hacmi küçük sınıftaki hatchback otomobiller seviyesinde. Küçük bagaj hacminin yanısıra çok dar olan yükleme ağzı kullanımı zorlaştırıyor.

Motor, performans
Megane ailesinin diğer üyeleri gibi çehresi değiştirilen ve iç mekanında küçük değişiklikler yapılan Coupe´nin kaputunun altında çok önemli bir yenilik bulunuyor. Üstten çift eksantrikli, 16 supaplı motor ilk bakışta diğer 2.0 litrelik motorlardan farksız gibi görünse de IDE adı verilen bu motor Avrupa´da geliştirilen ilk direkt püskürtmeli benzinli motor ünvanını taşıyor. Benzinli motorların besleme sistemlerindeki son nokta olan direkt püskürtme sistemi birkaç yıldır Mitsubishi tarafından GDI adıyla seri üretimde kullanılıyordu. Direkt püskürtmeli dizel motorlardaki sisteme çok benzeyen bu sistemi Avrupa´da geliştirip ilk uygulayan firma Renault oldu. Bu motorun kullanıldığı ilk otomobil de Megane Coupe ve Cabriolet´ydi. Klayasak kelimeyasak kelimeyasak kelime çok noktadan püskürtme sistemlerinde hava-yakıt karışımı emiş yoluna, bir başka deyişle emme manifolduna püskürtülüyor. Renault ve Mitsubishi´nin kullandığı sistemdeyse karışım direkt yanma odasına püskürtülüyor. Diğer püskürtme sistemlerine göre çok daha yüksek bir basınçla yanma odasına giren hava-yakıt karışımı daha iyi dağıldığı (pulvarizasyon) için yanma daha verimli gerçekleşiyor. Hava-yakıt karışımının daha iyi yanması performansın yükselmesini ve zararlı atık gazların da azalmasını sağlıyor. Bu avantajları yaşayabilmek için Renault mühendisleri Mitsubishi´nin fakir karışım çözümüne karşılık egzoz gazından faydalanmayı uygun bulmuş. Mitsubishi´nin GDI motorunda çok hava-az yakıt felsefesi benimsenirken ortaya çıkan zararlı gazlar için özel bir katalitik konvertör kullanılmış. Renault´nun IDE motorundaysa hava-yakıt karışımı yanma odasına girerken bir miktar da egzoz gazı silindire emilerek karışım fakirleştiriyor. Bu sayede hem atık gaz azalıyor hem de özel bir könvertör kullanımına gerek kalmıyor.

Megane Coupe´deki 2.0 litrelik IDE motor 5500 d/d´de 140 HP güç, 4250 d/d´de 200 Nm tork üretiyor. IDE motor devirlenmekte zorluk çekmiyor; ancak yine de eski motor kadar ateşli değil. Coupe´nin eski 2.0 litrelik motoru 6000 d/d´de 150 HP güç, 4500 d/d´de 185 Nm tork üretiyordu. Kağıt üzerinde eski motorun 10 HP daha güçlü buna karşılık torkunun 15 Nm daha düşük olduğu görülüyor. Yeni Coupe´yle yaptığımız hızlanma testlerinde 0´dan 100 km/s hıza 8.0 sn´de ulaştık. Bu değer eski versiyondan 0.1 sn daha iyi. Buna karşılık esneklik testlerinde eski Coupe´nin daha iyi olduğu görülüyor. 60-100 km/s hızlanma da yeni Coupe 4´üncü viteste 8.8 sn, 5´inci viteste 10.9 sn´lik dereceler yaparken eski versiyonda aynı viteslerde 7.7 sn ve 11.1 sn´lik dereceler kaydedilmiş. 90-120 km/s´ye yeni versiyon 4´üncü viteste 6.1 sn, 5´inci viteste 9.1 sn´de ulaşırken eski versiyon 5.9 sn ve 8.6 sn´de ulaşmış. Bu veriler ışığında eski motorun biraz daha çabuk devirlenebildiğini söylemek yanlış olmaz.

IDE motor asıl ağırlığını yakıt tüketiminde koyuyor. Eski motor test şartlarında 10.9 litre yakıt tüketirken IDE motor 9.5 litrelik tüketimiyle fark atıyor. Bu tüketim miktarlarıyla eski Coupe´yle 550 km menzile ulaşılabilirken yeni versiyon 631 km yolalabiliyor.

Kullanım, konfor
Yeni Megane Coupe´nin yürüyen aksamında önemli değişiklik yapılmamış. Sedan, hatchback ve station wagon versiyonlardan daha kısa olan dingil mesafesi Coupe´nin virajlarda daha başarılı olmasını sağlıyor. Bunda elbette daha sert olan süspansiyon sistemi ve 195/50 R 16 ebatındaki lastiklerin de payı var. Darbe emiş konusunda biraz zayıf kalan süspansiyon sistemi sportif kullanıma uygun. Virajlarda ön tekerleklerin istenilen yöne gittiğini hissetiren Coupe düşük viteslerde gaz pedalına yüklenildiğinde biraz önden kayıyor. Buna karşılık gaz pedalı biraz bırakıldığında hemen izine dönüyor. Uzun ve hızlı virajlardaysa limitlere doğru arkadan kayma eğilimi gösteren Coupe aslında sportif otomobil kullanıcılarının hoşlanacağı bir karaktere sahip. Virajlarda kolay kullanılan Coupe yüksek hızlarda yoldaki bozukluklardan etkileniyor. Sportif bir otomobile yakışmayan büyük direksiyon simidi rahatsız etse de direksiyon sistemi hassas çalışıyor.

Eski versiyona göre daha sessiz olan Megane Coupe, yine de gürültülü bir otomobil. 130 km/s sabit hızda elde edilen 72 dB(A)´lık değer kompakt sınıftaki otomobillerden yüksek. Sportif otomobil kullanıcıları motorun sesini duymaktan hoşlansa da IDE motorun sesi sportif değil. Coupe´nin vücudu iyi saran ön koltuklarının dolguları çok sert değil. Ayrıca biraz yüksek konumlandırılmış olmaları uzun boylulara yeterli baş mesafesi sunulmasını engelliyor. Arka koltuklardaysa kısa boylular için bile yeterli oturma alanı yok. Arka koltuklara geçişin kolaylaştırılmamış olması da herhalde bu yüzdendir. Otomobil hareket ettikten sonra kapılar ve bagaj kapağının otomatik olarak kilitlenmesi özellikle sıkışık trafikteki hırsızlıklara karşı iyi bir önlem. Kapı içlerinde kilit pimi bulunmaması da güvenliği artırıyor. Elektrikli sürgülü tavanın yanısara el freninin arkasındaki düğmelerle kelebek camlarının açılabilmesi hoş bir ayrıntı. Küçük arka cam nedeniyle kısıtlı olan arka görüş arka spoyler sayesinde geri manevralarda pek sorun yaratmıyor.

Megane Coupe´nin önde hava kanallı disk, arkada disklerden oluşan ABS´li fren sistemi kolay dozlanabiliyor. Küçük fren pedalının ABS devreye girdiğinde sertleşmesi hoş olmasa da 100 km/s hızla giderken yapılan frenlerde elde edilen 38 metrelik duruş mesafesi çok iyi.

Alıntı
 

turk_er

Türker BARIŞ,
Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
4 Ara 2010
Mesajlar
446
Tepki puanı
0
Puanları
0
saol kardeşim güsel bilgiler bunlar emeğine sağlık
 

ApSUVai

Bilgi Girilmemiş
Dizeli De Varmıydı Bunların Yurt Dısında Acaba
 

turk_er

Türker BARIŞ,
Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
4 Ara 2010
Mesajlar
446
Tepki puanı
0
Puanları
0
valla eski kasa 1.9 dti var ama makyajlıoda varmı bilmiyom...
 

karpuz

Yasaklı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
14 Ocak 2011
Mesajlar
429
Tepki puanı
1
Puanları
0
Coupe ninde 1.9 dti versiyonu var ama yurt dışında ve sınırlı sayıda. Bende kullanma kılavuzunda görünce şaşırmıştım ama nerde bulduysam o zaman bi tane görmüşüm nette. Bulabilirsem koyarım yine.
 

car_club22

Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
15 Eki 2010
Mesajlar
0
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
30
Paylaşım için teşekkürler Haydar abi.
 

burakdinler

Burak DİNLER,
Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
13 Ocak 2011
Mesajlar
6,048
Tepki puanı
1
Puanları
0
eyvallah haydar:eyv
 
Üst