Ufak Ancak Önemli Bilgiler ...

C.Kaan

Kaan ÖNTAN,
Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
19 Kas 2011
Mesajlar
4,543
Tepki puanı
123
Puanları
0

Lise'den Bu Sene Mezun Oldum ( Daha Doğrusu Olmaya Çalışıyorum ), Çok Sevdiğim Hocalarımız Ne Yazık'ki Sene Sonu Yapılan İşletme Beceri Eğitim Sınavından Ben ve 7 Arkadaşımı Daha Bıraktılar ( Ben Sordukları Bütün Soruları Yaptım ve Ortalama Yükseltme Sınavlarına Kaldım, Ancak Diğer Arkadaşlar Hocalar İle Muhabbet Edip, Kısaca Yağlama ve Yıkama Yapıp Hiç Bir Soruya Doğru Cevap Veremeden Sınavdan Geçmeyi Başardılar :mad: ) Neyse Yarın ki Sınavda Çıkacak Sorular Belli, Ben Bu Soruların Hepsinin Cevaplarını Hafiyen Hem Pratik Hem Nasıl Derler El Yordamı İle Biliyorum ve Yapabiliyorum, Hocaların Soracakları Soruları Son Olarak Tekrar Gözden Geçirirken Aklıma Sizlerle Paylaşmak Geldi Buyrun;

Akü Ölçümü;

Akü arızasını tespit etmek veya akü volt amper kapasitesini tespit etmek için yapılır. Akü arızasını tespit etmek için yapılan ölçümlerde öncelikle şarj dinamosunun kaç volt şarj çıkardığını tespit etmek gerekir. Bu tespiti yaparken doğru akım voltmetresi , ampermetre veya dijital ohm metre diğer adı ile AVO metre kullanılır.Şarj dinamosu araçtaki donanımlar açık iken 13,60 ile 14 volt değerinde olmalıdır. Ölçüm yapılırken kullanmış olduğunuz ölçü aletinin artı eksi uçlarını akününüzün artı etki kutupları ile birleştirerek göstergedeki değerleri takip edebilirsiniz.
Akü arızasını ölçerken akünün asiti bomemetre ile ölçülüp asit kesafet derecesi kontrol edilir. Ayrıca maşalı voltmetre ile akü arıza ölçümü yapılır. Maşalı voltlmetrenin içinde bulunan resistans sayesinde aküye 150 amper ile 300amper akım çekilerek akünün voltaj değerindeki düşüş kontrol edilir.Bu işlem 4-5 kez tekrarlanır .Sağlam bir akü 10 voltun altına düşmez. Bozuk veya zayıf bir akü ise 8 volt ve düşük voltaja düşer.
Akünün ömrü ve marş basma gücünü ölçmek için ise yeni çıkan CCA /EN değerini ölçen dijital ölçü aletleri de vardır.bunlar hassas ve iyi ölçüm yapan cihazlardır. Akücülerin tespit yaparken bunlara dikkat etmesi gerekmektedir.


Dizel Motorlarda Yakıt Sisteminin Havasının Alınması;

Dizel motorlarında yakıt sis temi içerisine hava girerse yakıta yapılan basınç devamlılık arzetmeyeceği için motor çalışmaz. Bunun için havanın sistemden çıkartılması gerekmektedir. Hava almada sıra depodan başlanarak, musluk, filtre, pompa ve enjektörlerdir.
Yakıt Sisteminin Hava Yapmasının Sebepleri:
Depoda yakıtın bitmesi,
Alçak basınç borulardaki çatlak veya kaçaklar,
Filtre değişimleri ve temizlenmesinde gerekli özenin gösterilmemesi.
Motora ilk Hareketin verilmesi (Isıtma bujileri ): Dizel motorların da silindir içindeki hava ısıtılmak suretiyle, soğuk havalarda ve ilk çalışmalarda motorun daha rahat çalışması sağlanır.
Uzun Zaman Kullanılmayan dizel Motorunda Yapılacak İşlemler: Depo tamamen mazotla doldurulur. Depo kapasitesinin 1/10 u kadar yağ ile karıştırılır. Motor bu karışımlı yakıtla 10-15 dakika çalıştırılır ve o haliyle bırakılır.

Subap Ayarı;


İlk önce 4 zaman emme-sıkıştırma-iş-egzos olarak oluşur... 4 zamanı oluşturan sübaplardır.

sübapların açılış kapanışlarına göre zamanlar oluşur, bunların belli avansları vardır. eaa(egzos açılma avansı) gibi...

eğer aracın hava filtresi temiz, ateşleme avansı düzgün çalışır durumda sübap ayarı bozuksa yapılmalıdır..

bozuk ayar nasıl anlaşılır, motor çalışırken şık şık sesi gelir...eğer sıkı ise devreli- sürEkli titreyerek çalışır...hır hırı hırı hırı hır gibi..

o çıkan hır sesinden bile kaçının bozuk olduğunu anlamak mümkündür.

-Sübap sıkıysa neden titrer;

sente durumunda sübapların tam kapalı olması gerekirken ayarın sıkı olmasından dolayı açılan sübap silindiri az miktar boşaltır ve titreme oluşur...veya gevşek olması zamanında açılması gereken sübap aradaki boşluk nedeniyle geç açılır ve yine yetersiz çıkış ve giriş oluşur ses ve titreme oluşur...

sente nedir? emme ve egzos sübaplarının kapalı olduğu duruma denir...yani sıkıştırma ve ateşleme zamanında tam kapalı olması gerekir, bu duruma sente denir...

sübap bindirmesi? egzos subabının tam kapatmaya yakın emmenin açmasına denir. bunun nedeni egzosun vakumu ile bir miktar fazla havayakıt çekmektir....

şimdi gelelim egzos Ve emme subabını bulmaya, en kolay yöntem manifolttan bakmaktır... emme manifoldları plastik veya aliminyumdan yapılır...
emmeyi bulursanız egzosu aramayın diğerleri egzostur...

-Başka yöntemde şudur, az önce söylediğimiz gibi sübaplara bakın motoru saat yönünde çEvirin(krank kasnağından çeviremeyenler aracı tektekerden kriko ile kaldırın vitesi 4e takın tekerleği ileri çevirin motoru döndürün) sübapları takip edin döndürün ve bir sübap kapanırken diğer açan sübap emmedir... egzos kapatırken emme açar pozisyonuna ge tirin, kardeş çalışan silindir sentede olacaktır. (sıralı 4 motorda (1-4)- (3-2) kardeş çalışır) sentedeki sübaba sentili yerleştirin ne sıkı ne sert olması gerekir. Tatlı sert olacak ne girecek ne çıkacak. sübaba basan piyonanın üzerinde kontra samunu vardır, samunu duruma göre gevşetip pinyonu pense yardımı ile sıkın veya gevşetin sentille kontrol edip kontrayı güzelce sıkın... az sonra resimle anlatacağım karışmış olabilir.

fransız araçlarında 1. silindir volandan başlar. bazı araçlar egzosla başlar egzosla biter... bazıları emmeyle başlar egzosla biter kesin bişey söyleyemeyiz.

araçların hepsinin sübap ayar değerlerini hepsini bilmiyorum bulmak lazım, ama yinede sorarsanız 1 gün sonra bulurum ve sizde ayarınızı yaparsınız. yapmanız şart değil, sadece hobi öğrenmek yapamazsanız da gevşettiklerinizi sıkar tamirciye kadar götürürsünüz...

Not; Alıntıdır ...
 

bilalrx

Bilgi Girilmemiş
güzel bilgilerde, kardiş bunları sen yapcan... usta olacak sensın... :cool:
 

C.Kaan

Kaan ÖNTAN,
Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
19 Kas 2011
Mesajlar
4,543
Tepki puanı
123
Puanları
0
%95 Geçtim Galiba Günceli kıhkıh
 
Üst