Egr nedir ...

bilalrx

Bilgi Girilmemiş
EGR (Egzoz Gazı Resirkülasyonu) Sistemi:

İçten yanmalı motorlardan atmosferi kirleten temel üç kirletici CO, HC, NOx lerdir. Bu kirletici oranlan H/Y oranıyla doğrudan orantılıdır. Bunun içindir ki H/Y oranını değiştirerek CO ve HC oranlan kontrol altına alınmaktadır. Fakat yanma sonu sıcaklığının artması sonucu NOx oranında artış diğer kirleticilerle ters orantılı olduğundan büyük sorunlar ortaya çıkmıştır.

EGR Sistemlerinin Çeşitleri

1. Floor-Jet Sistemi

Manifold içerisine giren egzoz gaz miktarını ayarlayan bu sistem egzoz gaz kesişmesine, emme manifoldunun zeminine yerleştirilen iki küçük fıskiye ile egzoz gazlarının geçişi sağlanır. Motor çalışırken, egzoz gazının ayarlanan bir miktarı (fıskiyenin çapına bağlı olarak) fıskiyelerden emme manifoldu içerisindeki yakıt hava karışımının içerisine geçer. Ve böylece EGR sağlanmış olur. Bu sistem, motorun tüm çalışma koşullarında istenilen randımanı veremediği için fazla kullanılmaz.

2. Vakum Kontrollü EGR Sistemi

Egzoz manifoldunda bulunan egzoz gazlarını emme manifolduna transfer eden bir çelik boru bağlantısı vardır ve emme manifoldunda vakum değişmesini sinyal şekline getirip bir valfe vererek egzoz geçişini gaz kelebek açıklığına göre kontrol eden bir de vakum yardımlı kesme valfı mevcuttur. Manifold vakumuyla çalışan bu valfe vakum, motor soğutma suyu sıcaklığı ile çalışan bir termo valf tarafından sağlanır. Motor henüz ısınma esnasında iken termo valf kapalı olduğu için EGR valfı çalışmaz. Motor ısısı arttıkça termo valf açılarak emme manifoldunda ki vakum değişimlerini EGR valfine iletir ve motor hızına göre geri verilen egzoz gazı miktarı ayarlanmış olur. Isı ile çalışan valf motor su sıcaklığı 40°C’nin üstüne çıktığı anda bimetal disk genleşerek kanalı açar


Motorlarda NOx (nitrojen oksit) emisyonlarını kontrol edebilmek için iki yol vardır. Birinci yol katalitik konvertör kullanılarak egzoz gazını kimyasal işleme tabi tutmak. Diğer yol ise yanma esnasında nitrojen oksit oluşumunu azaltmaktır. Bir kısım egzoz gazları yanma odası içerisinde tutularak NOx in kontrolü için kullanılır. Bu egzoz gaz resirkülasyonu (geri dönüşüm- EGR) ile sağlanır.

H/Y oranı 15/1 oranına getirildiği zaman nitrojenin oksitlenmesi daha da artmaktadır ve NOx oranında büyük bir artış görülmektedir. H/Y oranını 18/1 veya 20/1 seviyelerinde tuttuğumuz zaman yanma sonu sıcaklığı düştüğü için NOx miktarında da düşme meydana gelmektedir. Öte yandan karışım oranının fakirleşmesinden dolayı da motor performansında büyük bir düşme meydana gelmektedir. Silindir içine giren havanın içeriğindeki gazlar: %75.5 Nitrojen ve %23 ise oksijenden oluşmaktadır. Bu iki element normal koşullarda tehlike arz etmez iken yüksek sıcaklıklarda birleşerek NOx gazını oluşturmaktadır. Bu iki elementin silindir içinde birleşmesi 1370 °C’de olmaktadır. Bu yanma sonundaki sıcaklığı düşürmek amacıyla bir metot uygulanmaktadır. Yanma odası içerisindeki egzoz gazları ile seyreltilmesi sonucu yanma sonu sıcaklıkları, dolayısıyla üretilen NOx miktarı düşmektedir.

Uygulanan bu metotta karışım içine bir miktar egzoz gazı verilerek yanmayı biraz olsun kötüleştirerek yanma sonu sıcaklığını düşürmek suretiyle NOx miktarını düşürülmektedir. Motor dizaynına bağlı olarak emme manifolduna giren egzoz gaz miktarı %6 ile %13 arasında değişir. Benzinli motorlarda, egzoz gazı geri dolaşımı yanma odasına emilen toplam dolgunun %10’u düzeyinde olduğunda. NOx emisyonu % 50- 60 kadar azalmaktadır. Zengin H/Y karışımını seyreltmek amacıyla N2, su buharı ve CO2 gazı silindir içerisine emdirilerek yanma sonunda egzoz gazlarının emisyonları azaltılmaktadır. Benzin motorunda bu yöntemin, yakıtın daha hızlı buharlaşarak karışımın oluşmasını hızlandırma ve tutuşmaya hazırlama gibi bir faydası da vardır. Bu şekilde, özellikle düşük yüklerde HC ve CO emisyonlarında da iyileşme elde edilmektedir . Egzoz gazlarındaki NOx miktarı, emme anındaki nitrojene, oksijenin miktarına, yanma sonu sıcaklığına ve bu sıcaklıkta kalma sürecine bağlıdır.

2.1. Relanti Devrinde EGR'nin Çalışması

Motor relantide çalıştığı durumlarda gaz kelebeği kapalı konumda olduğu için atmosfer basıncı ve diyafram yayı EGR kesme valfini kapatarak egzoz gazlarının emme manifolduna geçmesine izin vermez

Motor ara hızlarda çalışırken gaz kelebeği yavaş yavaş açıldığında emme manifoldunda ki kısmen yüksek vakum EGR kesme valfine tesir ederek diyafram yayın kuvvetini yener ve kanalı yavaşça açar. Egzoz gazları emme manifolduna girerek H/Y karışımına karışır. Bu durumda emme manifolduna egzoz gazı akışı çok az olmaktadır. Fakat gaz kelebeği açılıp motor devri arttığı anda emme manifoldunda ki vakum miktarı rtacağından EGR kesme valfı daha çok açılır ve egzoz gaz geçişi daha da artar. Bu anda maksimum bir egzoz gaz akışı vardır

2.3 Tam Yükte EGR' nin Çalışması

Motor tam yükte çalışırken motordan istenen güç çok fazla olacağından motorun çalışmasını olumsuz yönde etkileyen EGR sisteminin çalışmaması istenir. Motor tam açık gaz kelebeği konumunda çalışırken EGR sisteminde bulunan bir sınırlayıcı emme manifoldunda ki havanın hızının artmasıyla vakum o kadar düşerki sınırlayıcı vakumun EGR kesme valfine ulaşmasına izin vermez. Motor tam yük ve hızlarda çalışırken EGR sistemi devre dışı kalır.

3. Değişik Tip EGR Sistemleri

Valf ile kontrol edilen bir sistemde ayrı bir geçiş ile emme manifoldu egzoz manifoldu bağlanır. Bu geçiş vakum kontrolü ile çalışan EGR valfı ile açılır veya kapanır. Valini üst kısmı diyaframlıdır. Karbüratör vakum kanalı vakum borusu ile valfın üzerine bağlanır. Vakum kanalında vakum olmadığı zaman EGR valfindeki diyaframa vakum etki etmez. Bundan dolayı yay supabı kapalı tutar. Egzoz gaz resirkülasyonu olmaz. Bu, motorun boşta çalışma durumudur. NOx oluşumu en azdır.

V tipi Motorlarda Vakum Kontrollü EGR Sistemi (Chyrsler Şirketi) (1).

Gaz kelebeği açılmaya başlayınca vakum kanalında oluşan vakum, EGR valfinin diyaframına etki eder. Diyafram supabı açmaya başlar. Egzoz gazları, emme manifolduna geçer. Yakıt-hava karışımı ile egzoz gazlan karışarak silindirler içerisine girer.

Gaz kelebeği açıklığı arttığı zaman emme manifoldu vakumu düşer. Yanma oluşumu esnasında, yakıt-hava karışımındaki egzoz miktarının artması yanmayı kötüleştirir. Bundan dolayı gaz kelebeği açıklığı arttıkça egzoz gaz resirkülasyonuna daha az ihtiyaç duyulur. Vakumun azalması ile EGR valfi hemen hemen kapanır.

Motor sıcaklığı 37.8 °C ye ulaşıncaya kadar çoğu arabalarda termik vakum değişimi egzoz gaz resirkülasyonunu önler. Termik vakum değişimi de soğutucu-ısı düşürücü (CTO) şalteri ile sağlanır. Motorun sıcaklık değerini hissetmesi için, CTO su ceketlerine yerleştirilir. Bu sıcaklık 37.8 °C'den (100 °F) düşük olursa şalter kapalı kalır. Bu EGR valfine vakumun gitmesini önler böylece egzoz gaz resirkülasyonu yapılamaz. Çalışmaya başladıktan hemen sonra soğuk motorun performansı gelişir. Motor sıcaklığının artması ile egzoz gaz resirkülasyonuna müsaade edilebilmesi için CTO'nun valfı açılır. Vakum EGR valfine ulaşabilir böylelikle egzoz gaz resirkülasyonu başlayabilir.

V-8 Motorlarında EGR Sistemi (Amerikan Motor Şirketleri) (1).

Temel EGR sistemi üzerine bazı değişiklikler uygulanabilir. Örnekte görüldüğü gibi. bazı EGR valfleri ikinci bir diyaframa sahiptir. Buradaki amaç, motorun ani ivmelerime esnasında ve ağır yüklerde egzoz gaz resirkülasyonunu artırmaktır. Ayrıca, bazı motorlarda kullanılan ek ayarlayıcı sistem arabanın hızından yararlanılarak sağlanır. Ayarlayıcı sistem şekilde çizgilerle kare içerisine alınmıştır. Bura da normalde açık selenoid valf dahil edilir ve emme manifoldu vakumunun direk geçişi sağlanır. Motor sıcaklığı yeterince yükseldiğinde termik şalter açılır, gaz kelebeği kısmen açıktır ve EGR valfı çalışabilir. Egzoz gaz resirkülasyonu başlar. Bununla birlikte, araba belirli seviyeye kadar hızlandığında, hız sensörü elektronik yükseltece bir sinyal gönderir. Bu yükselteç selanoid valfın kapanmasına neden olur. Şu anda vakum hattı kapalıdır ve egzoz gaz resirkülasyonu durur.

EGR vafinin çalışmasında yeterli vakum artışı için bir vakum yükselteci kullanılmıştır. Tam gaz konumunda yükselteç diyaframın iç kısmım düşürmesi ile resirkülasyon sona erer. Devamlı olarak yükseltece gelen vakum sinyalleri EGR valfı ve emme manifoldu vakumu ile kıyaslanır. Benzerlik görüldüğündeki gaz kelebeğinin tam açıklığında (hemen hemen aynı vakum benzerliğinde), yükselteçdeki vakum sinyallerindeki yükseltme durur. Şu anda EGR valimi açık tutmak için yeterince vakum yoktur bu da valfın kapanmasına neden olur ve resirkülasyon duraksar.

EGR Zamanlayıcı Röle ve Selenoidli ve Vakum Yükselteçli EGR Sistemi (Chyrsler Şirketi).

Soğuk bir motorun çalışmasının ardından 35 saniye içinde EGR’nin faaliyeti, EGR geciktirme kronometresi ve EGR gecikme selenoidi ile geciktirilir. Bu motorun ilk harekete kolay geçmesini temin eder. Motor ısınmaya başladıktan sonra motorun çalışmasında bozulma olmaksızın EGR başlayabilir. Motor çalışmaya başladıktan sonra hemen EGR başlar ise motor tekleyebilir veya stop edebilirdi. Bunu EGR geciktirme sistemi önler.

EGR'nin Motor Performansına ve Egzoz Emisyonlarına Etkisi

EGR sistemi kullanılan bir araçta Şekil 11'de gösterildiği gibi emme manifolduna uygulanan egzoz gazı miktarının CO, HC. ve NOx miktarı nasıl değiştirdiği görülmektedir.

Egzoz gazı resirkülasyonunun (EGR) iki etkisi bulunmaktadır.

1. Silindir içine geri dönen egzoz gazlan yanma sonu sıcaklığını düşürür.

2. İçeri giren taze H/Y miktarını azaltır.

Emme manifolduna giren H/Y karışımına direkt olarak etki eden bu egzoz gazları motor gücünü ve NOx miktarım düşürmektedir ve de özgü! yakıt tüketimini artırmaktadır. Gaz kelebek açıklık miktarı arttıkça buna bağlı olarak araç hızı artmaktadır araç hızının artmasına bağlı olarak yapılan EGR miktarında bir artış görülmektedir. Düşük araç hızlarında ve rölanti çalışmasında EGR olmaz.

Klasik ve EGR Sisteminin Egzoz Emisyonlarının Karşılaştırılması

Düşük hızlarda ve rölanti devrinde EGR' de bir kararsızlık meydana gelir. Bu yüzden EGR bu devirlerde çalışmaz. Şekil 13"de araç hızına bağlı olarak egzoz emisyonlarının EGR'li ve klasik olarak karşılaştırılması görülmektedir. Burada klasik araçların aksine EGR'li araçlarda, NOx emisyonlarının araç hızının artmasıyla birlikte bariz bir şekilde azaldığı görülebilir. Klasik sistemli araçta taşıt 60 km/h hızda seyir esnasında egzoz gazındaki CO ve HC oranında epey bir düşme vardır fakat araç hızı arttıkça NOx miktarında bir artış meydana gelmektedir. Aynı araçta EGR sistemi kullanıldığında 60 km/h hızda CO oranında bir artış olmasına rağmen NOx oranında bir düşme meydana gelmektedir. Araç 20 km/h" in altındaki hızlarda seyrettiği zaman EGR' de bir kararsızlık oluşmaktadır
 

bilalrx

Bilgi Girilmemiş
HEADERS EGZOZ MANİFOLDU
Motorun çalışma esaslarına göre silindir içerisinde yanma sonucunda oluşan gazların dışarı atılması gerekir. Dört zamanlı motorlarda egzoz zamanın ardında emme zamanı yani yanacak karışım silindire alınmaktadır. Egzoz gazlarının tamamının dışarı atılamaması durumunda yeni gelen yakıt karışımı tutuşarak erken yanmaya yol açabilir. Bu da motor performansı için istenmeyen bir durumdur.
Her silindirde egzoz çıkışı bulunmaktadır. Ateşleme sırası 1–3–4–2 göz önüne alındığında; 1. silindirden çıkan egzoz gazları ile 3. silindirden çıkan egzoz gazları manifold boyunun kısa olması sebebiyle çarpışarak bir miktar gazın geri tepmesine yol açar. Boşta çalışan bir motorda hiçbir egzoz bağlantısı olmadığında motor performansı daha artar. Bu bilgiden yola çıkarak egzoz manifold boruları daha uzun yapılmışlardır. Bu sisteme 4–2–1 headers, 4–1 headers manifoldlarıdır.
Headers sistemlerinde boru ölçüleri çeşitli testler sonucunda bulunmuş en uygun uzunlukta yapılmışlardır. 4–2–1 headers sisteminde silindirden çıkan boruların ilk birleşme yerinin mesafesi 40–43 cm ve bu birleşmeden manifold sonuna olan mesafede 40–43 cm olmalıdır. Boru uzunlukları doğru hesaplanmamışsa performans manifolların faydasından çok zararı olacaktır. Silindirden egzoz gazlarını rahatça çıkmasına izin vermeyecektir. 4–1 manifolda ise boru uzunluğu 80–85 cm olmalıdır. Manifold birleşiminden katalizöre kadar olan mesafe 80–85 cm olması gerekir. 4-1 headers anlamı 4silindirden çıkan boruların direkt birleşmesidir.
Egzoz manifoldu ile motor performansı artarken yakıt tüketimine katkı sağlanır. Motor daha rahat çalışma imkanı bulur bu sayede motor parçalarının ömürleri uzamış olur. Motor modifiye edilirken değişmesi gereken parçalardan birisidir.
4-1-headers.jpg
 

bilalrx

Bilgi Girilmemiş
EGR benzeri yeni nesil motorlarda FAB-sistemi ve Euro5 yakıt ilişkisi...

Dizel partikül filitresi (FAB-DPF), egzos gazı içindeki zararlı maddeleri ve parçaları süzüp tutan bir ekipman. Videolardan anladığım kadarıyla içinde metalden tül perde gibi petekler var. Yarım milimetre genişişlikte sanırsam. Gaz geçerken kimyasal olayla duman içindeki zararlı gazlar, küçük parçaları tutuyor ve kül halinde içinde biriktiriyor.

FDP - YouTube

Zamanla kül tıkama yapıyor ve uyarı ışığı yanıyor. Alttaki VW videosunda ne yapılacapı anlatılıyor. Yarım ingilizcemle anladığım kadarıyla yapılacaklar:
Manuel viteste:15 dk 2000-25000 devir arasında sürekli aracı kullanıp oluşacak ısıdan külü yakmak.
Otomatik:Spor moda seçilik yine uyarı gideneçe yüksek devir kulanmak.
Şayet uyarıyı kaldıramıyorsak durup servisi aramaktan bahsediliyor.
Videoda 450 derece lafı geçiyor. Başka yerlerde 600 derecede filan yanar deniyordu.

Filtro Particulas - Funcionamento - YouTube

evet pahalı parça, yoğun şehiriçi ve kalitesız yakıtlar FAB ta sorun oluyomuş vede 4-5.000.TL sistem değişimiymiş.... şehirdışı yuksek devır seyır halındeyken bazen yakmayla temziliyomuş kendini, yınede zamanla kurum birikcek illaki... 3-5 sene sona patlamaya başlar...
Kalitesiz yakıt her yerde karşımıza çıkıyor. FAB'lı motorlar için farklı özellikli yağlar önerliliyor, kurum oluşumunu azaltan özellikli ve tam sentetikler. araçlar yeni sayılır 3-5 yıl sonra azda olsa şikayetler duyulmaya başlar. O güne kadar kullanıcılar biraz daha bilgi sahibi olacağından, külü yakmak için ara ara yüksek devirde süreceklerdir.
FAB sistemi, EGR-Katalizör karışımı ufak aparatlar gibi.. komple fiyat 3-5.000.TL.. buna o zamana kadar pratik çözüm bulmalı...
kat-egr iptali gibi, okuyucuyu da bi yere gömmek lazım, işi bilen ustalar ayar verir gari...
eskiden katalizor vardı simdi bir de fap eklendi..yavas yavas bunlarda tıkanmaya basladı katalizor gibide degil bunlar aracı direk etkiliyor fap arızası
gecen gun fapı arıza veren bir arabanın fapını beyinden sildik sonrasındada oraya düz boru cekildi ..şeklinde çipcilerin çözümleri var...maliyette %10 civarıymış...:)
 

bilalrx

Bilgi Girilmemiş
Dizel Partikül lambası ..Bu lamba yanınca 2000 devirde manuel vitese gecerek 15-20 dakika aracı kullanmalı..eger lamba sönmez ise hemen acil olarak servise gelmeniz gerekiyor..eger o sekilde sürmeye devam ederseniz ve ikaz lambasının rengi sarıdan kırmızıya dönerse garanti dışı kalabilir...O uyarı kolay kolay çıkmaz çıkan uyarı tıkandığına işarettir , araçlarımız dizel olduğu için ara ara DPF temizliği yapar fan çalışır yakıt tüketimi rölantide 1.1 yakar ve patates gibi kokar :) o sırada 10-15 dk kullandığında tertemiz olur..sürekli şehiriçinde ve düşük devirlerde kullanan arkadaşlar ara sıra çevre yoluna çıkarsa arabalarına nefes aldırsınlar, faydası olur. sürekli şehiriçinde sürmek arabayı boğabilir...DPF 'nin tıkanmasıının en büyük sebebi o zaten... ;)..
İkaz labmalarına gelince sarı ışıklar önemli ışıklar değildirler, benzin biter sarı yanar, silecek suyu biter sarı yanar, balatanın değişim zamanı gelmiştir sarı yanar, yani sizin anlayacağınız böyle basit bir şey için araç sarı yakar, eğer ikaz lambalarından birisi sarı yanıyorsa, bunu kitapçıktan okuyup ne olduğunu ve nasıl çözebileceğinizi araştırın, büyük ihtimalle kullanıcının ne yapacağına karar verebildiği bir arızadır bu, ama kırmızı yanarsa araç için çok önemli bir uyarıdır, ve acil olarak bilgi edinilmesi gerekir ve %99 oranında servise gitmek mecburidir...
 

Onur Gönüllü

RENAULT MAİS SERVİS DANIŞMANI,
Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
3 Ara 2012
Mesajlar
6,190
Tepki puanı
517
Puanları
0
harbi güzel çalışma dayı emeğine sağlık.
 

bilalrx

Bilgi Girilmemiş
eyvallah yegenim... RFC için çalışıyoz... :cool:
sadece laf uretmek olmuyor... arada bilgilendirme-ilaveler de gerekiyor... :eyv
 

ugurcan52

Yasaklı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
13 Mar 2012
Mesajlar
152
Tepki puanı
8
Puanları
0
egr .17 dizel corsayı bana cehenneme çeviren icattır :)
 
Üst