RENAULT MAGNUM Serisi Tarihi

Kerem Mert

Kerem Mert BERBER,
Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
10 Şub 2012
Mesajlar
663
Tepki puanı
0
Puanları
0
magnumbanner.jpg









Renault R serisinin üzerine amiral gemisi olarak konumlandırdığı modeli AE (Advanced Engineering), 1990 senesinde üretilmeye başlandı. İlk etapta 12 litrelik sıralı 6 silindirli 380 beygir güç, 1650 nm tork üreten ve 16,4 litrelik V tipi 8 silindir 500 beygir güç 2000 nm tork üreten olmak üzere 2 motor seçeneği ile piyasaya sunuldu. Şanzıman seçenekleri arasında Renault’a ait B18 isimli manuel vites sistemi ile TBV isimli kamyonlarda ilk kez kullanılan otomatik vites sistemi vardı. Uzun yol kamyonlarında kullanılan en fazla vites seçeneğine sahip olan B18 manuel şanzıman 18 ileri (16 senkromeçli + 2 ağır) ve 2 geri vites seçeneğine sahipti. AE tanıtıldıktan sonra herkes tarafından büyük bir ilgi ile karşılandı, bunun sebebi o yıla kadar üretilen kamyonların hepsinin geleneksel bir tasarım anlayışının olmasıydı, AE onların aksine tamamen farklı bir yapı üzerinde yükseldi ve tüm bakışları üzerine çekti.

Kariyerine Bertone ile başlayan daha sonraları ise serbest çalışmaya devam eden ünlü İtalyan tasarımcı Marcello Gandini tarafından 80’li yıllarda hayal edilmiş olan araç 1990 yılında vücut bulmuştur. Kabinin en büyük farklılığı yüksek yapısının getirdiği avantaj olarak tabanının tamamen düz olmasıydı. Motor tüneli olmayan araç, küp şeklinde tasarlanarak maksimum kabin hacmi elde edilmek istendi. Kabine çıkış basamaklarının ön dingilin arkasında olması diğer markalardan ayrılarak Amerikanvari bir yapı oluşturuyordu. Aracın dışındaki bu radikal çizgiler ve yüksek yapı diğer araçlardan ayrılarak herkesin dikkatini çekmeye yetiyordu.

İlk neslin kabin içindeki malzeme kalitesindeki eksiklikler, 6 silindirli motorlarının rampalardaki zayıflıkları gibi problemlerin yanında aracın radikal bir yapısının olması aracın satışlarının ilk yıllarda düşük olmasına neden oldu, zira müşteriler araca şüphe ile yaklaşıyorlardı ve aracın avantajlarını da ilk zamanlar pek önemsemiyorlardı. Bu avantajları tamamen hava körüklü kabin, kabin tabanının düz olması, geniş camları sayesinde görüş alanının çok fazla olması, aracın ön dingil fren sisteminin disk olması, ABS ile beraber ilk kez ASR sisteminin kullanılması, ilk otomatik şanzıman gibi o senelere göre çok iddialı özellikler olarak sıralayabiliriz.

İlk başlarda en yüksek donanım seviyesinin adı olan Magnum ismi fazla geçmeden müşteriler tarafından aracın model ismi oldu. Daha sonraları Renault ürün gamının da harf kodları yerine tamamen isimler ile anılması sonucu Magnum adı aracın model ismi haline geldi. 1991 yılında araca yeni güç seçenekleri eklendi 12 litrelik motor 385 ve 420 beygir güç üretirken, Mack’in 16 litrelik V8 motoru da 520 beygir güç üretir hale getirildi.

1993 yılında Magnum’un sadece 6 silindirli motorlarında kullanılabilecek alçak şasi seçeneği sunulmaya başlandı.

1994 yılında Magnum’un altında görev yapan EE9 kod adlı V8 Mack motorunun gücü 560’a torku da 2450 nm’ye çıkarıldı. O yıllarda Man ile birlikte en güçlü motoru üreten Renault için bu güçlü bir adım olmuştu fakat bu V8 prestij aracı olmaktan öteye gidemedi ve satışları düşük seviyelerde kaldı. 1995 senesine kadar devamlı yükselen bir satış grafiği yakalayan Magnum gitgide benimsenmeye ve insanların gözünde normalleşmeye başladıkça satışları arttı.


magara.jpg






1996 senesinde aracın dışında hafif içinde ise tamamen farklı bir Magnum yaratılarak ilk neslin kabin içerisindeki düşük kalitesinin yerini, daha kaliteli ve ferah bir iç mekâna aldı. Aracın dışında ise gövde renginde tampon ve yan korumalar ile daha küçük marka logolu yeni ön ızgara aracın görünümünü tazelemişti. Yeni neslin yürüyen aksamında da değişiklikler oldu ve 6 silindirli motor yerini Mack’dan alınan yeni motor serisine bıraktı. Magnum Integrale olarak adlandırılan bu modelde sırasıyla Euro 2 normunu karşılayan 390, 430 ve 470 beygir güç üreten 6 silindirli motor serisi görev yapmaya başladı, ayrıca Renault filo yönetim sistemi Infomax’de müşterilere sunulmaya başlandı.

Magnum’un üçüncü nesli 4 sene sonra 2000 senesinde Magnum E-Tech adı ile piyasaya sunuldu, bu modelde de yine motorun güç seçenekleri değiştirildi. Mack’ın V-Mac yakıt püskürtme sistemi ile donatılan ve sırasıyla 401(400)-441(440)-472(480) beygire yükseltilen güçleri ile motor daha az yakıt tüketimi ve daha düşük emisyon oranları sunuyordu. Euro 3 normuna geçişte Magnum’un güncellemeye ihtiyacı vardı fakat bunun dışında aracın diğer bölümlerinde pek de kayda değer bir geliştirme yapılmamıştı yine ZF’den alınan 16 S 221 serisi şanzıman ile ZF AsTronic otomatik şanzıman motora eşlik ederken Renault arka akslarda ise yine kendi üretimi modelleri kullandı. 2001 yılında Renault Véhicules Industriels Volvo Group bünyesine katıldı ve gelişimini bu çatı altında Renault-Trucks olarak sürdürmeye başladı.


magara.jpg





EE9 kod adlı V8 ise 10 yıllık hizmetinin ardından üretimden kaldırıldı ilk önce 500 akabinde 520 ve son olarak 560 beygir güç üreten büyük hacimli motor, emisyon normlarını karşılayamadığından ve buna ek olarak Avrupa’daki kamyon satışlarının %85 – %90 oranında 400-480 beygir güç arasında olmasından ötürü Renault’un şirket politikası gereği yüksek güçlü motor seçeneğini Magnum’dan kaldırdı.


magara.jpg




2002’de Renault iki sene önce motorunu ve ufak tefek detaylarını güncellediği aracının bu sefer dışını makyajlayarak Magnum’un görünümünü tazeledi. Tamamen değiştirilen ön panjur, farlar, sis lambaları ve ilk nesilden sonra tekrar büyütülen marka amblemi aracın görünümünü tazeleyerek elit bir hava yarattı. İç mekanda değiştirilen gösterge tablosu dışında tüm ön konsol aynı kaldı, koltuklar ve yataklar değiştirildi ve müşterilere kabin içinde 5 farklı seçenek sunuldu. İlk nesilden beri kabin içerisindeki malzeme kalitesinin eksikliği nihayet bu kabinde aşılabildi ve müşterileri sevindirdi. Euro-3 E-Tech C motoru aynen korundu sadece 472 beygir güç üreten versiyon 480 beygire çıkarıldı. Satışları 1997’den 2004’e kadar yıllık 6000-8000 arasında olan Magnum yüksek satış rakamlarına ulaşamasa da istikrarlı bir tablo çizerek üreticisinin beklentilerini karşıladı.


magara.jpg









Renault’un Volvo’ya katılımının ardından Magnum’a yapılan en köklü değişiklik 2005 senesinde oldu. Tamamen yenilenen yürüyen aksamı ile Magnum artık daha kaliteli bir model olmuştu. Volvo’nun kendisini kanıtlamış 12 litrelik D12 motoru Magnum’a DXI12 adı ile adapte edildi 440 ve 480 beygir güç üreten seçenekleri olan motorun torkuda 2000 ve 2200 nm idi, ancak araçta yine Volvo’dan alınan I-Shift Renault’daki adı Optidriver olan otomatik şanzıman sistemi kullanıldığında maksimum torku iki model içinde 200 nm artabiliyordu. Aracın diferansiyeli ise diğer modellerde kullanılan P1370 ve P1395’di. Şasi de ise yakıt deposundan akü kutusuna hava tüplerine kadar Volvo FH’a ait parçalar kullanılarak bir FH kopyası yaratılmıştı. Maliyetleri düşürmek için yapılan bu ortak plan Premium modelinde de başarı ile uygulandı. Bu güncellemede kendini kanıtlamış olan parçaların kullanılması birçok müşteriye eskisinden daha fazla güven verdi, diğer göze çarpan özellikler arasında kabin dışında aşağı doğru uzatılan tampon köşeleri aracın görünümünü daha olgun kıldı ayrıca şasi yan kaplamaları da yenilenerek görünüm tazelendi.


2006 yılına gelindiğinde Magnum’un Euro 4 ve 5’e geçişinde motorunu değiştirerek tekrar yeniledi Volvo’nun 2005 yılında FH serisinde kullanmaya başladığı 13 litre D13 motorunu Magnum’a uyguladı ve DXI13 adı ile pazara sundu, yeni motor artık daha çevreci, hafif ve az yakıt tüketiyordu. Motor güç seçenekleri 460 beygir güç 2300 nm tork ve 500 bg güç 2450 nm tork olan aracın içinde ise Premium’dan tanıdığımız dijital km saatinide içeren yeni gösterge paneli dışında bir yenilik olmadı. Bunun yanında Renault diğer markalar gibi modaya uyarak kendi özel modelini yarattı, sınırlı sayıda üretilen ve en üst konfor seviyesinde olan Magnum VEGA versiyonunu IAA 2006 da tanıttı.




magara.jpg




2008 yılına girildiğinde Magnum bir kez daha yenilendi. Bu seferki yenileme öncekilerden çok daha dikkat çekici ve kapsamlı oldu. Seneler geçtikçe şasi ve motor teknolojisinin gelişimine paralel olarak yüksekliği azalan Magnum’un üzerinde faydalı alan oluşmuştu. Tam da gereken zamanda rekabette geri kalmamak adına mühendisler bu alanı fark edip tavanı 20 cm yükselttiler. Böylece çok daha ferah bir ortama kavuşan kabinde, ön cam üzerinde ve arka duvar yatak üzerinde depolama alanları da oluştu, kabin içerisinde kokpit aynı kalırken yataklar daha konforlu hale getirildi. Kabin içerisinde bunlar değişirken dışında ise yeni çift renkli ön tampon ile daha estetik bir görünüm yakalandı, Vega versiyonunda kullanılan Renault amblemli krom çıta, yine üzerinde krom çıta bulunan güneşlik, ile kabin üzeri iki adet havalı korna ise diğer detaylar olarak göze çarptı. Kabinin büyümesi ile daha yuvarlak bir tavan tasarımına kavuşan Magnum daha dinamik bir görünüm sunmaya başladı.

Araçta kullanılan motor ve motorun ürettiği güç çıkışları değişmedi (460-500 bg). Yürüyen aksamda yapılan önemli değişiklik ise yine Volvo’dan alınan I-Shift şanzıman oldu. Renaulr Magnum’un altında optidriver+ ismi ile anılan şanzıman ile Magnum daha hafifledi ayrıca kullanımı daha rahat hale geldi.

2009 yılında 13 litrelik motorun güç seçenekleri değiştirilirken 2 yerine 3 güç çıkışı sunuldu, sırasıyla 440-460-520 beygir güç 2200-2400-2550 nm tork üretir hale getirilen motorun yakıt tüketimi ise düşürüldü

magara.jpg



Magnum serisi 20 yılı aşkın süredir yollarda, bu 20 sene boyunca yukarıda sıraladığım birçok yenilemeye tabi tutuldu ve bu sayede hala satışları devam etmekte. Renault için çok ekstra bir başarısı veya yüksek satış adetleri olmayan aracın günümüzde hala Renault ve müşterileri için bir hizmet aracından çok, bir prestij aracı olduğunu görüyoruz. 2007’nin mayıs ayında 100.000’ninci Magnum’u üreten Renault 1990 da satışa sunduğu aracını yine diğer marka modellerinden farklı bir çizgide olacak yeni modele bırakana kadar ayakta tutmaya devam edecek. Büyük olasılıkla Radiance konseptine sadık kalınarak üretilecek yeni model Magnum’un ilk çıktığı günkü gibi herkesin şaşkın bakışlarını üzerine toplayacaktır. Renault bunu yapmayı seviyor tarihi boyunca farklı tarzda tasarımlar yaptı ve yapmaya devam edecek 1985 yılında geiştirilen VE10 ve VE20 isimli konseptleri Magnum’un habercisiydi ve şimdi karşımızda duran Radiance’da yeni nesil Renault uzunyol kamyonunun habercisi olarak karşımızda.




19902008.jpg


Dünden bugüne Magnum serisinde kullanılan motor ve güç seçenekleri aşağıdaki gibidir.

1990 RENAULT AE 380 374 Bg 1900 d/d 1650 nm tork 1200 d/d
1991 RENAULT AE 385 385 Bg 2000 d/d 1840 nm 1200 d/d
1991 RENAULT AE 420 415 Bg 2000 d/d 1980 nm 1200 d/d

1990 MACK EE9 AE 500 V8 503 Bg 2100 d/d 2000 nm 1200 d/d
1991 MACK EE9 AE 520 V8 530 Bg 2000 d/d 2250 nm 1150-1500 d/d
1994 MACK EE9 AE 560 V8 560 Bg 1800 d/d 2450 nm 1150-1500 d/d

1996 MACK E-Tech 390 euro-2
1996 MACK E-Tech 430 euro-2
1996 MACK E-Tech 470 euro-2 472 Bg 1900 d/d 2250 nm 1100-1400 d/d
2000 MACK E-Tech 400 euro-3 401 Bg 1900 d/d 1850 nm 1100-1400 d/d
2000 MACK E-Tech 440 euro-3 441 Bg 1900 d/d 2050 nm 1100-1400 d/d
2000 MACK E-Tech 480 euro-3 472 Bg 1900 d/d 2250 nm 1100-1400 d/d
2004 MACK E-Tech 480 euro-3 480 Bg 1900 d/d 2250 nm 1100-1400 d/d

2005 VOLVO DXi 12 440 euro-3-4 440 Bg 1800 d/d 2040 nm 1050-1450 d/d
2005 VOLVO DXi 12 480 euro-3-4 480 Bg 1800 d/d 2240 nm 1050-1450 d/d

2006 VOLVO DXi 13 460 euro-4-5 460 Bg 1600-1800 d/d 2300 nm 1050-1400 d/d
2006 VOLVO DXi 13 500 euro-4-5 500 Bg 1600-1800 d/d 2450 nm 1050-1400 d/d
2009 VOLVO DXi 13 440 euro-5 440 Bg 1400-1900 d/d 2200 nm 1020-1400 d/d
2009 VOLVO DXi 13 480 euro-5 480 Bg 1400-1900 d/d 2400 nm 1020-1400 d/d
2009 VOLVO DXi 13 520 euro-5 520 Bg 1430-1900 d/d 2550 nm 1050-1430 d/d
 
Üst