Boğazımıza yabancı cisim takılırsa ne yapmalıyız?

mert hitay

Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
7 Şub 2011
Mesajlar
0
Tepki puanı
1
Puanları
0
Yaş
31
Cisim tıkanmaları iki şekilde oluyor,

Kısmi tıkanmalar ve tam tıkanmalar olarak değerlendiriliyor. Kısmi tıkanma olduğunda hasta öksürür ve boğazına kaçan cisimi çıkarmaya çalışır zaten kendisi bizde hiçbir müdahalede bulunmadan sadece iki kürek kemiğinin ortasına vurarak kazazedemizin boğazına kaçan cismi kurtarmasına yardımcı olabiliriz. Onun haricinde kısmi tıkanmada hiç birşey yapmamıza gerek yoktur.

Tam tıkanmada zaten yapılan evrensel bir hareket vardır, tüm Dünyada bütün insanlar tıkanma anında refleks olarak aynı hareketi yaparlar, ellerini boğazlarına götürürler ve nefes alamazla yüzlerinin rengi değişir gittikçe ve hiç bir şekilde konuşamazlar o zaman yapılması gereken işlem hemnik denilen manevradır, o manevrayı yaparken bir elimizin baş parmağı dışarıda kalacak şekilde yumruk yapıyoruz yumruğumuzu tam olarak hastamızın göğüs kemiğinin bitim noktasına yerleştiriyoruz, diğer elimizlede sağ elimizin bileğini kavrıyoruz, solunum yolu tıkanan kişiye içeri-dışarı, içeri-dışarı olacak şekilde yumruğumuzun yaptığı negatif bir basınç ile sıkışan cismin çıkmasını sağlamaya çalışıyoruz. Ancak bu hemnik manevrası hiçbir şekilde tıkanma olmayan kişiye yapılmaması gereken bir harekettir, çünkü kişiye daha çok zararda verebilir.

Tek başınızayken soluk yolunuza bir cisim kaçtı ve yanınızda hiç kimse yok ve hemnik gibi bir manevra yapacak kimse bulunmuyor. O zaman yine aynı şekilde hemnik manevrasını uyguladığımız yerin yani göğüs kemiğinin tam alt noktasını bir sandalya veya koltuğun keskin tarafına getirerek kendimizi serbest bırakıyorsunuz ve kendi kendimize hemnik manevrasını uygulamış oluyoruz ve cismin aynı şekilde negatif bir basınç ile çıkmasını sağlamış olabiliriz.
 
Üst