Kalp durması anında ilkyardım yapmak

mert hitay

Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
7 Şub 2011
Mesajlar
0
Tepki puanı
1
Puanları
0
Yaş
31
KALP DURMASININ ÖNEMI
Kan dolaşım sisteminin merkezi kalptir. Ortalama yetişkin bir insanın kalbi dakikada 60-80 defa atar. Kalbin temel görevi, temiz kanı vücuda, kirli kanı da akciğerlere pompalamaktır. Kan bu dolaşımla hayati önem taşıyan maddeleri hücrelere, atık maddeleri de boşaltım sistemine taşır. Kalp durunca beyin ve önemli organlara kan gidemez, dolayısıyla bu organlardaki hücreler oksijensizlikten ölür. Insan beyni en fazla 10-15 dakika oksijensizliğe dayanabilir.
B- KALP DURMASININ BELIRTILERI
- Nabız hissedilmez, kalp atımları alınmaz,
- Gözbebekleri büyür (ışığı görünce küçülmez),
- Solunum durur,
- Bilinç kaybı meydana gelir,
- Beden ısısı düşer ve vücutta genel bir morarma görülür.

C- KALP MASAJI TEKNIĞI

· Uygulama Yeri ve Şekli: Kalp durmadan kalp masajı yapılmamalıdır .Kalp masajı, iyi bilenler tarafından uygulanmalıdır. Kalbi duran kazazedeye en geç 10-15 dakika içinde kalp masajı uygulanmalıdır. Bu süreden sonra yapılacak olan kalp masajının hiç bir faydası olmayacaktır.
· Yetişkinlere Kalp Masajı Uygulaması:
- Kazazede sert ve düz bir zemine sırtüstü yatırılır. Sağ ya da sol göğüs hizasına ilk yardımcı yere diz çöker.
- Kollar bükülmeden, eller üst üste konur, avuç ayaları kazazedenin göğüs kemiğinin (iman tahtası) I /3'Iük alt kısmına konulur, göğüs kemiğini 5-7 cm esnetecek kadar basınç yapılır.
- Bu işlem dakikada 60-80 defa tekrarlanır.
- Masaj yaparken, arada bir nabız kontrol edilmelidir.

- Bu işlem dakikada 60-80 defa tekrarlanır.
- Masaj yaparken, arada bir nabız kontrol edilmelidir.
- Elektrik çarpması sonucu kalp durmuşsa, önce göğüs orta alt kısmına sert bir yumruk atılarak, kalp uyarılmaya çalışılır. Kalp çalışmazsa masaj uygulanır. Kalp çalışır-1w masaja hemen son verilir.

51214504.jpg


·Çocuklara Kalp Masajı Uygulaması: Çocuklarda kalp masajı tek el avuç ayası ile az bir kuvvetle fakat çok sayıda bastırılarak (dakikada 100 defa) uygulanır. Bebeklerde ise kalp masajı iki parmakla göğüs kemiğinin alt ucuna yapılır, çok sayıda ve hafif şiddette uygulanır.

Yaralıda hem kalp hem solunum durmasının bulguları var ise kalp masajı ile sun'T solunum birlikte uygulanır. Eğer ilk yardımcı 2 kişi ise birisi kalp masajı, diğeri sun'i solunum yapar. Buna göre; birinci ilk yardımcı 5 defa kalp masajı yaptıktan sonra, diğer ilk yardımcı 1 defa suni solunum yapar, işlem, ilk yardımcılar arasında koordineli bir şekilde devam ettirilir.
Ilk yardımcı yalnız ise 15 kalp masajı, 2 suni' solunum aralığı ile uygulama yapılır.Çocuklarda bu işlem genelde 5 kalp masajı 1 sun'T solunum olarak uygulanır.
 
Üst