Trafik kazaları ve yaralanmalar

mert hitay

Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
7 Şub 2011
Mesajlar
0
Tepki puanı
1
Puanları
0
Yaş
31
TRAFIK KAZALARINDA YAPALANMALARIN ÖNEMİ
Trafik kazalarında araç içindeki sürücü ve yolcularda kafa ve göğüs yaralanmalarına, aracın çarptığı yayalarda ise, baş, göğüs, kalça, diz, dirsek yaralanmalarına sık rastlanır. Ülkemizde trafik kazaları her yıl binlerce insanın hayatını kaybetmesine veya sakatlanmasına yol açmaktadır.
B- YARANIN TANIMI VE ÇEŞITLERI
Vücut dokularının bütünlüğünün bozulmasına yara denir. Yara denince önce deri bütünlüğünde meydana gelen bozulmalar akla gelir. Ancak deri bütünlüğü bozulmadan da deri altındaki doku ve iç organlarda yaralanmalar meydana gelebilir.
Başlıca yara çeşitleri şunlardır:
· Ezik Yaralar: Künt cisimlerle meydana gelen yaralanmalardır. Yara kenarları düzensizdir, kanama görülür. Yara içerisinde ölü doku ve yabancı cisimler vardır. Bu tür yaralar tetanos ve kangrene sebep olabilirler. Yaranın mikrop kapması sonucu iltihaplanma tehlikesi büyüktür. Trafik kazalarında en çok görülen yaralanma şeklidir.
· Batıcı ve Delici Yaralar: Organ ve dokulara kadar uzanan delici ve batıcı cisimlerle olan yaralardır. Yaranın genişliği ve derinliği cismin özelliğine göre değişir. Delinme ve batma sırasında damar, sinir ve kaslar kesilebileceği için kanama ve felçler açısından önem taşır. Derin yaralara mikroplar kolayca yerleşebilir.
· Kesik Yaralar: Çeşitli kesici cisimlerle oluşan yaralardır. Yara kenarları düzgündür. Ağrı ve kanama olabilir. Vücut eksenine dik olarak seyreden yaralarda daha çok damar ve sinir kesilebilir. Yara yönünün vücut eksenine göre dik ya da paralel olması bu nedenle önem taşır.
 
Üst