Sağlık Turizmi Nedir? Sağlık Turizmi Sektörü Nasıl Çalışır?

Kerem Mert

Kerem Mert BERBER,
Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
10 Şub 2012
Mesajlar
663
Tepki puanı
0
Puanları
0
Sağlık Turizmi Nedir ve Nasıl yapılır?

Sağlık Turizmi Sektörüne Giriş genelde “yabancı hastaları tedavi etmeye başlama” olarak basite indirgenmekle birlikte özünde çok daha karışık ve detaylı bir süreçtir. Araştırma, deneyim, strateji, hazırlık, yatırım, işgücü, uygulama ve sabır gerektirir.

Sağlık Turizmi Sektörüne Giriş genellikle iki şekilde olur;

  1. Doğrudan sağlık kuruluşu olarak, hedeflenen ülkelere yönelik, çalışmalar yaparak yabancı hasta çekme ve/veya
  2. Hedeflenen ülkelerdeki kurumlar ile işbirliği çalışmaları yaparak hasta çekme.

Birinci seçenek uzun vadede daha fazla geri dönüşü olan ve daha istikrarlı ve sağlıklı bir yöntemdir. İkinci seçenek olan ortak çalışma seçeneği başlangıç için faydalıdır. Ancak işbirliği yapılabilecek onlarca kurum varken işbirliği yapmak isteyen on binlerce sağlık kurumu olması, kurumların genelde her ilden bir klinik ile çalışması, kısacası var olan büyük orandaki rekabet sebebiyle, işbirliği imkanı yaratmak çok kolay değildir. Kurulan işbirliklerinin de ne kadar süreceği konusunda bir garantiniz olmaz. İşbirliği yaptığınız bir kurum, bir anda sizi bırakıp başka bir klinik ile çalışmaya başlayabilir, bu durumda kendiniz Sağlık Turizmi çalışması yapmıyorsanız bir anda sektörün dışına çıkmış olursunuz.

Her iki yöntem için de öncelikle sağlık kurumunun, sağlık turizmi sektörüne hazır hale gelmesi gerekir. Bu bir nevi, çıkılacak uluslar arası bir spor karşılaşması öncesi antrenman ve kamp çalışması olarak da görülebilir. Yapılan hazırlık çalışmaları ile hem klinikler hedeflenen ülkelerden hasta talepleri almaya başlar. Hem de işbirliği taleplerine olumlu cevap alırlar hatta kendilerine işbirliği konusunda teklifler gelmeye başlar. İşbirliği yapılabilecek yabancı kurumlar Sağlık Turizmi Sektörüne hazır ve ideal durumda olan sağlık kurumlarını kaçırmak istemezler, bir anda kendinizi birden fazla kurumla çalışırken bile bulabilirsiniz.

Peki, Nedir Bu Beklentiler ve Sağlık Turizmi Sektörüne Hazır Olma Durumu
Beklentilere baktığımızda yabancı hastaların da, işbirliği yapılabilecek kurumların da beklentileri aynı yöndedir. İşbirliği yapabileceğiniz yabancı kurumlar da sizi yabancı hasta gözüyle değerlendirmeden geçirirler ve sadece Sağlık Turizmine hazır ve/veya hali hazırda Sağlık Turizmi yapan kurumlar ile işbirliği çalışmaları yaparlar. Bu yabancı kurumlar için de en güvenli ve kolay yöntemdir ayrıca bu şekilde hastayı daha kolaylıkla ikna edebilirler. Bu sebeple sektöre giriş yapmak isteyen kurumların gerekli hazırlık çalışmalarını her halükarda yapmaları gerekir.

Yabancı hasta ve kurumların yaklaşık 15 beklentisini sağlık kurumlarına ışık tutması amacıyla Ethos Consultancy olarak derledik aşağıda bunlardan yedisini paylaşıyoruz. Kalan başlıkları ve beklentileri yerine getirme konusunu, birlikte çalıştığımız kurumlar ile paylaşıyor, uygulamaya beraber geçiriyoruz.

1- Yabancı dilde profesyonel ve doğru anlatımla yazılmış bir web sitesinin olması
2- Web Sitesinin hastanın sorularını en fazla 60 saniye içerisinde verebileceği şekilde planlanması.
3- Sağlık kuruluşunun daha önce yabancı hasta tedavi etmiş olması, bu konuda referanslarının olması, hasta mektupları, önce sonra fotoğrafları gibi dokümanlar,
4- Hekimlerin ve yardımcı personelin İngilizce ve hedeflenen ülke dillerini iyi seviyede konuşması.
5- Her türlü dokümantasyon, form, kayıt sistemi, karşılama, garanti, sigorta, hasta bilgilendirme süreçlerinin Avrupa standartlarında, hastanın alıştığı sistemde kurumda hazır olması.
6- Sağlık Kuruluşunun merkezi, kolay ulaşılabilir bir yerde olması.
7- Sağlık Kurumunda Sağlık Turizmi Uzmanı ve/veya Yabancı Hasta Koordinatörü kadrosunun olması.


 
Üst