İlkbahar Sebzeleri, İlkbahar Meyveleri - İlkbahar’da Ne Yenir?

Kerem Mert

Kerem Mert BERBER,
Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
10 Şub 2012
Mesajlar
663
Tepki puanı
0
Puanları
0
Doğanın uyanışını, yenilenmeyi, yeniden doğuşu simgeler bahar ayları… Kış aylarının kasvetli ve bir o kadar da ağır havasından sıyrılmanın, yenilenen ve çeşitlenen gıdalarla bezenmiş bir beslenme programı benimsemenin zamanıdır ilkbahar. Sağlıklı yaşamın olmazsa olmazlarından olan, besinleri mevsiminde tüketmeli kuralını bir kez daha hatırlatıyor ve ilkbahar aylarında hangi meyve ve sebzelerin tüketilmesi gerektiğini sizlerle paylaşmak istiyorum.

Eriğin çeşitlerinden can erik, yenidünya ve malta eriği bahar aylarının adeta müjdeleyicisidir. Mayıs ayının sonlarına doğru ideal tadına kavuşan eriği mutlaka alışveriş listbenize ekleyin ve mevsiminde tüketin. İlkbahar denilince akla gelen bir diğer meyve hiç kuşku yok ki çilektir. Her ne kadar yılın geri kalan aylarında da suni üretim metotları ile mutfaklarda bulunabilir olsa da çilek asıl bahar aylarında tüketilmelidir. Uygun iklim koşuluna ancak bahar aylarında kavuşan çileği, hem tadı hem de formu ile tüketmenin tam da zamanı ilkbahardır. Dut yine bahar aylarının olmazsa olmaz meyvelerindendir. Bahar aylarının sonu, yaz aylarının başlangıcına eşlik eden karpuz ve kiraz da alışveriş listesine haziran başı gibi eklenmesi gereken meyvelerdendir.

Bahar Mevsimin Sebze Seçenekleri

Uzman kişilerin özellikle altını çizerek üstünde durdukları konu sebze ve meyvelerin tam da mevsimlerinde tüketilmesi gerektiğidir. Sağlıklı yaşam için bu detay dikkate alınmalıdır. Peki, bahar aylarında hangi sebzeleri tezgahta görürüz?

Enginar, bakla, patlıcan, semizotu, madımak, ebegümeci, papaya, bezelye, barbunya, arpacık soğanı, domates ve salatalık ilkbaharın gelişi ile birlikte tezgahlardaki yerlerini almaya başlarlar. Sağlıklı beslenmek söz konusu olduğunda bahar ve yaz aylarında bu sebzelerin zeytinyağlı olarak pişirilmesi önerilir. Ancak bu sebzeleri sağlıkla tüketmek için küçük porsiyonlarda günlük pişirmek önemlidir.

Bahar mevsimi yeşili bol bir beslenme programını müjdeler. Taze soğan, taze sarmısak, maydanoz, dereotu, fesleğen ve benzeri otlar tam da mevsimi olan ilkbahar ve yaz aylarında sıklıkla tüketilmelidir.

Bahar ayları deniz sezonu açısında da zengin seçenek sunar, barbunya, levrek, kılıç, kırlangıç, dilbalığı ve ıstakoz bahar aylarının denizden gelen lezzetleridir.

 
Üst