İmplant Nedir? Nasıl Yapılır? Tedavisi ve Uygulama Alanları Nelerdir?

Kerem Mert

Kerem Mert BERBER,
Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
10 Şub 2012
Mesajlar
663
Tepki puanı
0
Puanları
0
İmplant eksik dişlerin yerine, onların görevini yerine getirmesi için yapılan, çene kemiğine yerleştirilen yapay diş kökleridir. Genellikle titanyumdan yapılırlar ve en ileri teknolojiler kullanılarak üretilirler. Titanyum doku uyumu çok iyi olduğu için yüzyıllardır tıbbın birçok alanında güvenle kullanılan bir metaldir. Günümüzde en çok vida şeklinde olan implantlar tercih edilmektedir.

İmplant Hangi Durumlarda Uygulanır?


  • Her türlü dişsizlik durumunun giderilmesinde implant uygulanabilir.
  • Tek diş eksikliğinin söz konusu olduğu durumlarda, eksik diş boşluğunun komşu sağlam dişlere dokunulmadan tedavi edilmesi için implant uygulanabilir.
  • Birden fazla diş eksikliğinin söz konusu olduğu durumlarda, takıp çıkartılan protezler yerine sabit protezlerle tedavi edebilmek için implant uygulanabilir.
  • Ağızda hiç dişin kalmadığı durumlarda, takıp çıkartılan tam protezler (damak) yerine sabit protezlerle tedavi edebilmek için implant uygulanabilir.
  • Ağızda hiç dişin kalmadığı durumlarda, takıp çıkartılan protezlere destek sağlaması, protezin tutuculuğunu arttırarak oynamasını engellemek için implant uygulanabilir.
İmplant Her Hastaya Uygulanabilir mi?

Genel sağlık durumu iyi olan her hastaya implant uygulanabilir, sadece çenedeki kemik yapısının buna uygun olması gerekir. Hastanın kemik yapısının uygunluğu implant başarısını olumlu yönde etkiler. Diş implantlarının uzun ömürlü olabilmesi için, etrafında belirli kalınlık ve boyutta sağlam çene kemiği bulunması gerekir. Eğer yeterli seviyede kemik dokusu mevcut değilse, bazı kemik ekleme ve yumuşak doku operasyonlarıyla kemik yapısı implant uygulanmasına hazır hale getirilebilir. Kemik gelişimi tamlanmamış genç bireylerde implant uygulaması tercih edilmemektedir. İmplant uygulaması için hastanın ergenlik çağını tamamlamış olması şartı aranmaktadır. Kemik gelişimi kızlarda 16-17, erkeklerde ise 18 yaşına kadar devam eder.

Erişkinlerde implant uygulaması için üst yaş sınırı yoktur. Yaşlı insanlar daha çok diş kaybettiklerinden ve çene kemiklerinde erimeler olduğu için diş implantlarına daha çok gereksinim duyarlar .

İmplantın Yararları Nelerdir?

Diş implantı, sağlam, rahat ve güvenilir bir uygulamadır. İmplantlar üzerine yapılan protezler, gerçek dişlerin yerini alırken en doğal yapıyı oluştururlar. Eksik dişlerin tamamlanması sürecinde, sağlıklı dişlere dokunulmamış olur. Tüm protezlere oranla çok daha uzun ömürlüdür. Normalde diş kaybının etkileri fizyolojik olduğu kadar psikolojik de olacaktır. İmplant, doğal dişin yerine geçen bir özel uygulama olarak, diş kayıplarının yol açacağı her türlü soruna kesin ve en sağlıklı çözümü getirmektedir.

İmplant Nasıl Yerleştirilir?

Diş implantları genellikle lokal anestezi altında uygulanır. Operasyon sırasında hasta herhangi bir ağrı veya rahatsızlık duymaz. Operasyon sonrasında diş çekiminden sonra oluşabilecek kadar hafif bir ağrı ve hafif bir şişlik olabilir. Ağrınız alınacak basit ağrı kesicilerle, şişlik ise alınacak önlemlerle rahatlıkla giderilebilir. İşlemden sonraki gün normal hayatınıza devam edebilecek durumda olursunuz.

Diş implantları gerekli durumlarda genel anestezi altında da uygulanabilir. Ancak normal şartlar altında lokal anestezi tercih edilir.

Osseintegrasyon Nedir?

Diş implantlarının ağız içinde sağlıklı olarak kalabilmesi için, çene kemiği ile tam bir uyum içinde bulunması gerekir. Yerleştirilen implantın çevresinin tam olarak kemikle kaynaşması osseointegrasyon olarak adlandırılır. Osseointegrasyon gerçekleşmeden implant üzeri protez uygulanmaz. Ancak bu süre boyunca hastanın çiğneme, konuşma ve estetik ihtiyaçlarını karşılamak üzere implant bölgesine basınç uygulamayacak şekilde geçici protezler yapılabilir. İmplant operesyonun türü, bölgesi, hastanın yaşı ve sağlık durumuna göre osseointegrasyon için operasyondan sonra en az 3, en fazla 6 ay gibi bir süre beklemek gerekir.

İmplantların Ömrü Ne Kadardır?

Doğru şekilde yerleştirilmiş başarılı bir diş implantı, osseointegrasyon aşamasından sonra pek çok etkene karşı doğal diş kökünden daha dayanıklıdır. 30-40 yıl kadar takibi yapılan ve sorunsuz bir şekilde kullanılan implantlar mevcuttur.

İmplantların ömürlerini belirleyen çeşitli etkenler vardır. Bunların başında implantın uygulandığı kişinin sağlık durumu ve implant bakımına gösterilen özendir. Sürekli ağız bakımı implant sahasının sağlıklı biçimde kalmasını sağlayacaktır.
İmplantların uygun koşullar sağlandığında bir ömür boyu kullanılabildiği bilinmektedir.

İmplant Pahalı Bir Tedavi Midir?

İmplant uygulamaları ileri teknoloji ve uzun süreli işlem gerektirir. Dolayısıyla rutin diş hekimi tedavilerinden daha yüksek bir harcama gerektirirler. İmplant tedavileri tamamlanan hastalarda yapılan bir araştırmada, hastalar yaptıkları yatırımın karşılığını aldıklarını ve gerekirse aynı şeyi tekrar yaptıracaklarını belirtmişlerdir.

Diş İmplantının Avantajları


  1. Dişsiz ağızlarda bile sabit protez kullanma şansı ortaya çıkar; hareketli protez kullanımı zorunluluğu ortadan kalkar.
  2. Yeterli kemik desteği olmadığı için oynayan hareketli protezlerde, gerekli tutuculuk sağlanabilir.
  3. Üst total protezlerin damağı kapatan tasarımından dolayı oluşan tad alma duyusunun azalması ve mide bulantısı gibi sorunlar ortadan kaldırılmış olur.
  4. Daha estetik bir görüntü elde edilir.
  5. Yiyeceklerin çok daha iyi bir şekilde çiğnenebilmesi yani daha iyi bir çiğneme fonksiyonu ve buna bağlı olarak daha sağlıklı ve dengeli beslenme sağlanır.
  6. Özgüvendeki artış ile birlikte daha mutlu bir sosyal hayat oluşur.
Diş İmplantlarının Dezavantajları


  1. İmplant materyallerinin yüksek teknoloji ile üretilmesi ve kullanılan malzemelerin ithal olması nedeniyle, maliyeti klasik protezlere göre daha yüksektir.
  2. Protez uygulanabilmesi için implantın osseointegrasyonu beklenir. Toplam tedavi süresi diğer tedavi yöntemlerine kıyasdla daha uzundur.
  3. Hastanın genel sağlık durumunu etkileyen ciddi bir rahatsızlığının olmaması gerekir. (Kontrol edilemeyen şeker hastalığının bulunması gibi)
  4. İmplant tedavisinin başarısı için hastanın ağız bakımına azami derecede özen göstermesi gerekir.
  5. İmplantın yerleştirilebilmesi için kemik yapısının uygun olması gerekir. Kemik yüksekliğinin veya kalınlığının yeterli olmadığı durumlarda implant yerleştirilemeyebilir.
İmplantın Başarısı Neye Bağlıdır?

İmplantların başarısı için öncelikle doğru teşhis konması gerekir. Ayrıca genel sağlığın iyi olması, yani yeterli iyileşme potansiyelinin bulunması gerekir. Örneğin şeker hastalığının bulunması implantın başarısını olumsuz olarak etkiler. İmplantın temizlik ve bakımının hasta tarafından eksiksiz ve doğru bir şeklide yapılması gerekmektedir. Bunun yanısıra hekim tarafından uygulanan cerrahi işlem ve implant üzerine uygulanan protez de implantın başarısını etkiler. Ayrıca, çok fazla sigara içilmesi ve/veya aşırı alkol kullanılması implantın başarısını olumsuz etkileyecektir. Doğru teşhis konulan durumlarda, implantların % 98 gibi oldukça yüksek bir başarı oranı vardır.


 
Üst