Vucudunuz Bahara Hazırmı

ROADFOX

Kerem SAYARI, T.C. Vatandaşı,
Başkan
Bilgi Girilmemiş
Katılım
9 Eki 2010
Mesajlar
12,738
Tepki puanı
530
Puanları
113
Yaş
55
20120305__369684101.jpg



Havaya, suya, toprağa düşen cemre ile içimizin kıpır kıpır olduğu şu günlerde belki de tatlı bir telaş aldı bizleri, tatil yaklaşıyor, güneş bize gülümsüyor. Üzerimizdeki kalın giysileri çıkarıp renk renk çiçek çiçek ince giysilerimizi giyme zamanı geliyor. Bu güzel bahar günlerinde fazla kilolarımızdan kurtulup yaza vücudumuzla barışık girmemizin sırrı nedir?

B vitamini ve demir içeren besinler tüketin


Öncelikle sinirli, huzursuz ve yorgun hallerimizi önlemek, bahar depresyonunu üzerimizden atıp ruh halimizi düzeltmekle işe başlamak istiyorsak B vitamini tüketimine özen göstermek gerekmektdir. Bunu da öğünlerimize çok tahıllı ekmekleri, kuru baklagilleri ve koyu yeşil sebzeleri tüketerek sağlayabiliriz. Bahar yorgunluğunun, halsizliğin en sık görülen nedenlerinden biri de neredeyse her iki kadından birinde görülen demir eksikliği anemisidir. Bunu önlemek için; demirden zengin olan kırmızı et, yumurta, kurubaklagillerin, pekmezin, kuru siyah çekirdekli üzümün diyette mutlaka bulunması gerekir.

Vücudunuzdaki fazlalıklardan kurtulunma zamanı
Sıra geldi vücudumuzdaki fazlalıklardan kurtulmaya. Kışın alınan fakat kalın kıyafetlerle gizlenen kiloları verme telaşında olanlar dergi, gazete ya da internet sitelerinde bulunan mucize olarak adlandırılan şok diyetleri uygulamaya başlayanlar dikkat! Belki de bu konuda bilinmeyen en önemli nokta bu diyetlerin vücutta yarattıkları kalıcı harabiyetler...

Kas ve su kaybı olarak giden bu kiloların geri dönüşümü yağdan ve hızlı olur. Bireyleri halsiz bırakır, hastalıklara yakalanma riskini arttıran bir kayıp olmaktan öteye gitmez ve gittikçe vermesi de zorlaşan bir hal almaktadır. Yani bir süre sonra kişi ne kadar diyet yaparsa yapsın eskisine nazaran daha az kilo verecektir çünkü vücut daha az kalori harcayacaktır. Bu da yaz öncesinde bilinçsizce yapılan zayıflama diyetlerinin ardından kilo alınacağı anlamına gelmektedir.

-Günde 5–7 porsiyon sebze ve meyve artan vitamin mineral ihtiyacını karşılamak için mutlaka tüketilmelidir. Özellikle her öğüne sebze ve meyveyi koyup sıvı alımını arttırdığımız bir beslenme tarzı ile büyük bir adımı atmış olmamızı sağlar. Koyu yeşil yapraklı sebzelerin lif içerikleri nedeniyle yağ yakma yeteneğimizi artırdığı unutulmamalıdır.

-Yemeklere, yoğurda, söğüş sebzelere ekleyeceğimiz baharatların vücudu hızlandıran ve yağ yakımını arttıran etkileri gözlenmiştir. Kırmızıbiber, kekik, zerdeçal, zencefil, kişniş,kimyon, biberiyeyi sıklıkla kullanın.

-Özellikle geceleri ağır ve yağlı yemek yemekten kaçının. Sebze yemekleri, kişi başı 1 tatlı kaşığı yağ ile pişirilmelidir. Fırın tepsisinde, yağlı kağıtta, çin tavasında, buharda pişirme yöntemleri yağ miktarını azaltmamıza yardımcı olacaktır.

-Yemeklerinizi sık sık ve küçük porsiyonlarda yemeye gayret edin. Porsiyonlarınızı küçültemiyorsanız, kalori içeriğini düşürün. Bunun için ince kıyım sebzelerle yemeğinizi harmanlayın veya közlenmiş sebzelerle yemeğinizin yanına garnitür hazırlayın, bol baharatla afiyetle yiyin.

-Yoğurttan vazgeçmeyin, sıcak havalarda vücut ısısını dengelemeye yardımcı olabileceği gibi içine katacağınız taze maydanoz, dereotu, nane ile hem vitamin alımınızı artırmaya hem de doygunluk hissi sağlamaya yardımcı olur.

-Tüketilen su miktarı artırılmalıdır. Özellikle 10 ile 15 su bardağı su tüketimine özen gösterilmelidir.

-Mevsim geçişlerinde sindirim sistemi biraz tembelleşir, hazımsızlık yaşanır. Bunun için keten tohumu, probiyotik yoğurt tüketilmelidir. Aç karnına tüketilen birkaç kuru erik, kayısı ile ılık su da yardımcı olabilir.

-Baharda hormonların çalışmasında düzensizlik görülebilir. Hem hormonlar hem de hava değişimleri vücutta su tutulmasına neden olabilir. Bu nedenle yemekler az tuzlu tüketilmeli ve tuz yemeğe piştikten sonra ilave edilmelidir.

-Bahar enerjisini cildim de hissetsin diyenler, vücutta oluşabilecek pul pul dökülmelerin oluşmaması için ise en iyi kaynak A vitaminidir. Bunu da süt, domates, turuncu ve sarı renkli tüm sebze ve meyveler, balık tüketerek sağlayabiliriz.

-Uyku süremizin ve kalitemizin de ağırlık kontrolüne etkisi olduğu unutulmamalıdır. Uyku problemi yaşamamak için yatmadan önce ılık bir duş almak, aynı saatlerde yatmaya dikkat etmek gerekir. Ayrıca uyumadan önce içilecek az yağlı bir su bardağı süt veya 1 kase yoğurt içeriğindeki triptofan amino asit nedeni ile daha iyi bir uyku geçirmemize, güne daha dinamik başlamamıza olanak sağlamaktadır.

-Fiziksel aktivite hem metabolizmayı hızlandırır hem de psikolojik ve fizyolojik olarak vücuda birçok pozitif etki sağlar. Yüzme yapılabilecek en güzel spor dalları arasındadır. Terleten, hızlı oksijen alıp vererek yapılan spor vücuda harabiyet verirken daha az yağ yakımına neden olmaktadır.
 

*USTA

Mustafa USTA, T.C Vatandaşı,
Genel Başkan
09-Aydın
Katılım
9 Eki 2010
Mesajlar
33,511
Tepki puanı
1,671
Puanları
113
Yaş
55
Zımba gibiyim çok şükür...:eyv
 
Üst