Hasar Anında Yapılması Gerekenler...

mert hitay

Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
7 Şub 2011
Mesajlar
0
Tepki puanı
1
Puanları
0
Yaş
31
Hasar Anında Yapılması Gerekenler ( Kasko Sigortası ):

1- Öncelikle maddi hasarlı kaza tespit tutanağı doldurulur.

2- Anlaşmalı servis avantajlarından yararlanmak için aracınızı kendinize en yakın anlaşmalı servise çektiriniz veya götürünüz.

3-Sigorta şirketini arayarak hasar bildirimi yapabilirsiniz.Müşteri temsilcimiz sizden
• Poliçe numaranızı
• Sigortalı adı ve soyadını
• Hasar tarihini
• Hasarın oluş şeklini
• Tahmini hasar miktarını
• Ekspertiz yapılacak rizikonun açık adresini ve irtibat telefon bilgilerinizi
• Tutanak türünü bildirmenizi isteyecektir.

4- Hasarın şirketinize ihbar edilmesini takiben müşteri temsilciniz tarafından size verilecek olan dosya numarasının not edilmesi, dosya ile ilgili bilgilere en kısa sürede ulaşılması konusunda kolaylık sağlayacaktır. Tüm bilgilendirmelerde bu dosya numarası kullanılacaktır.

5- Hasar tespiti için eksper görevlendirilmiş ise, eksperinizin adı soyadı ve telefon numaraları cep telefonunuza SMS yolu ile bildirilecektir.

6-Hasarınıza bağlı olarak gerekli tüm evrakları anlaşmalı servise bırakınız veya ekspere teslim ediniz.

7-Aracınızın onarımının 48 saati geçmesi durumunda ve eğer aracınız tarafımızca verilen çekici hizmeti sonrasında onarım servisine getirilmişse ücretsiz ikame araç hizmetinden faydalanabilirsiniz.( Eğer poliçenizde varsa )

8- Hasar dosyanız sonuçlanana kadar size verilmiş olan hasar dosya numarasıyla işlemlerinizi sigorta şirketini arayarak takip edebilirsiniz.

9-Eksper raporunu kapattıktan sonra aracınızı anlaşmalı servisimizden hiçbir ücret ödemeden teslim alabilirsiniz. Eğer aracınız anlaşmalı servisimizde değilse ödeme sigortalının hesap numarasına yapılır.
 

mert hitay

Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
7 Şub 2011
Mesajlar
0
Tepki puanı
1
Puanları
0
Yaş
31
Hasar Anında Yapılması Gerekenler ( Hırsızlık Sigortası ):

1- Polisi arayınız veya karakolda zabıt tutturunuz.

2- Sigorta şirketini arayarak hasar bildirimi yapınız .Müşteri temsilciniz sizden ;

• Poliçe numaranızı
• Sigortalı adı ve soyadını
• Hasar tarihini
• Hasarın oluş şeklini
• Tahmini hasar miktarını isteyecektir.

3-Hasarınıza bağlı olarak gerekli tüm evrakları şirketimize gönderiniz.

4-30 gün kanunu bekleme süresinde piyasa rayiçleri belirlenir.

5-Aracın bulunamaması durumunda Şirketimiz tarafından doldurmanız için size bazı evraklar gönderilir.

6- Bu evrakların tamamlanıp şirketinize gönderilmesi sonucunda sigortalı hesap numarasına ödeme çıkarılır.
 

mert hitay

Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
7 Şub 2011
Mesajlar
0
Tepki puanı
1
Puanları
0
Yaş
31
Hasar Anında Yapılması Gerekenler ( Cam Kırılmasıı ):

Cam kırılması hasarları

1-Sigorta şirketini arayınız. Müşteri temsilciniz sizden ;

• Poliçe numaranızı
• Sigortalı adı ve soyadını
• Hasar tarihini
• Hasarın oluş şeklini
• Tahmini hasar miktarını isteyecektir.

2- Anlaşmalı servis avantajlarından yararlanmak için aracınızı kendinize en yakın anlaşmalı servise götürünüz.

3- Hasarın Şirketinize ihbar edilmesini takiben müşteri temsilciniz tarafından size verilecek olan dosya numarasının not edilmesi, dosya ile ilgili bilgilere en kısa sürede ulaşılması konusunda kolaylık sağlayacaktır. Tüm bilgilendirmelerde bu dosya numarası kullanılacaktır.

4- Hasarınıza bağlı olarak gerekli tüm evrakları anlaşmalı servise bırakınız.

5-Evraklar tamamlandıktan sonra aracınızı anlaşmalı servislerden hiçbir ücret ödemeden teslim alabilirsiniz. Eğer aracınız anlaşmalı servisimizde değilse ödeme sigortalının hesap numarasına yapılacaktır.
 

mert hitay

Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
7 Şub 2011
Mesajlar
0
Tepki puanı
1
Puanları
0
Yaş
31
Güvence Hesabı Nedir, Ne iş Yarar? :

hepimiz arabalarımıza trafik sigortası yaptırıyoruz ve bu trafik sigortası içinden bizden belirli bir yüzdede Güvence Hesabı primi tahsil ediliyor peki nedir bu güvence hesabı. Örnek verecek olursak ( aşağıdaki karmaşık bilgiler dışında ) aracınız kaçırıldı veya gasp edildi, ve kaçırılırken bir insana bedensel zarar verdi, işte bunu güvence hesabından karşılayabilirsiniz veya sigorta şirketinizin iflası/ruhsatının iptali durumunda )

Güvence Hesabı Nedir?

Güvence Hesabı, kapsamında bulunan zorunlu sigortaların sağladığı teminatlara ilişkin bedeni olarak (yaralanma, sakatlık, ölüm gibi) zarar görenlerin tedavi masraflarını karşılamakta ve kaza sonrasında sakat kalma halinde sakatlık tazminatı, ölüm halinde ise ölenin desteğinden yoksun kalanlara destekten yoksun kalma tazminatı ödemektedir.

Güvence Kapsamı :

Sigortalının tespit edilememesi durumunda kişiye gelen bedensel zararlar,

Rizikonun meydana geldiği tarihte geçerli olan teminat tutarları dâhilinde sigortasını yaptırmamış olanların neden olduğu bedensel zararlar,

Zorunlu sigorta teminat limitleri ile sigorta poliçesinde belirtilen teminat arasındaki fark kadar ödenecek bedensel tazminat tutarları,

Sigorta şirketinin malî bünye zaafiyeti nedeniyle sürekli olarak bütün branşlarda ruhsatlarının iptal edilmesi ya da iflası halinde (Güvence Hesabı kapsamında kalan Zorunlu Sigortalar ile sınırlı olarak) ödemekle yükümlü olduğu maddi ve bedensel zararlar,

Çalınmış veya gasp edilmiş bir aracın karıştığı kazada,13/10/1983 tarihli ve 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu uyarınca işletenin sorumlu tutulmadığı hallerde, kişiye gelen bedensel zararlar.

Ayrıca Hesaba, Yeşil Kart Sigortası kapsamında Türkiye sınırları içinde meydana gelen zararlardan dolayı Büroca tekemmül ettirilen hasar dosyalarının tazminat ödemesi için Büro tarafından da başvurulabilir.

1. Güvence Hesabı’ndan hangi durumlarda tazminat talep edilebilir?

Sigortacılık Kanunu'nun 14. maddesinde Güvence Hesabı’ndan hangi durumlarda tazminat talep edilebileceği belirtilmiştir. Bu durumlar kısaca;

Sigortalının tespit edilememesi durumunda kişiye gelen bedensel zararlar için,
Rizikonun meydana geldiği tarihte geçerli olan teminat tutarları dâhilinde sigortasını yaptırmamış olanların neden olduğu bedensel zararlar için,
Sigorta şirketinin malî bünye zaafiyeti nedeniyle sürekli olarak bütün branşlarda ruhsatlarının iptal edilmesi ya da iflası halinde ödemekle yükümlü olduğu maddî ve bedensel zararlar için,
Çalınmış veya gasp edilmiş bir aracın karıştığı kazada, Karayolları Trafik Kanunu uyarınca işletenin sorumlu tutulmadığı hallerde, kişiye gelen bedensel zararlar için,
Yeşil Kart Sigortası uygulamaları için faaliyet gösteren Türkiye Motorlu Taşıt Bürosunca yapılacak ödemeler için,


2. Güvence Hesabı'ndan karşılanmayacak zararlar nelerdir?

Manevi zararlar.
Bedensel zararlar dışında kalan her türlü maddi zararlar. (Hesabın yükümlü olduğu İflas etmiş veya Ruhsatları iptal edilmiş Sigorta Şirketleri hariç)
Kazaya neden olan aracın işletenin veya sürücüsünün zararları.
Motorlu aracı çalan veya gasbedenlerle, bunlara yardımcı olanların ve bu durumu bilerek araca binen sürücü veya yolcu zararları.
Motorlu araçların yarış için bulunması gereken sigortayı yaptırmaksızın yarışa katılması durumunda kişilere verdiği bedeni zararlar.
İşletenin eylemlerinden sorumlu tutulduğu kişilere karşı yöneltebileceği zararlar.
İşleten tarafından ileri sürülebilecek tazminat talepleri.
Motorlu bisikletin sebep olduğu kazalardan doğan zararlar.
Motorla araçlarla ilgili mesleki faaliyette bulunan kimselere motorlu aracın bırakılması sırasında kişilere gelen zararlar.
Hastalık ve ferdi kaza sigortası yapan sigorta şirketlerinin rücu talepleri.

3. Plakasını alamadığım bir araç, park halindeki aracıma çarparak kaçmıştır. Güvence Hesabı, aracımda meydana gelen hasarı öder mi?

Güvence Hesabı, motorlu araçlarda meydana gelen hasarlardan sorumlu değildir. Güvence Hesabı’ndan ancak bedeni zararlar(tedavi giderleri, malüliyet ve ölüm halinde doğan zararlar) talep edilebilmektedir.

4. Çalıntı bir aracın kusurlu olarak sebep olduğu bir kazada yaralanma ve ölüm durumlarında Güvence Hesabı’na başvurulabilir mi?

KTK’nun 108.maddesi uyarınca; çalınmış veya gaspedilmiş araçların neden olduğu bedeni zararlar,KTK’nun 107 maddesi uyarınca işletenin sorumlu olmadığı durumlarda Güvence Hesabı’ndan talep edilebilmektedir.

5. Güvence Hesabı’dan talep edilebilecek tazminat tutarı ne kadardır?

Güvence Hesabı’nın sorumluluğu, kaza tarihinde Hazine Müsteşarlığı’nın belirlediği teminat limitleri ile sınırlıdır. Bu teminat limiti her durumda ödenmemektedir. Öncelikle hak sahiplerinin talep edebileceği tazminat miktarı, tarafların kusurları da dikkate alınarak alınarak tespit edilmektedir. Tespit edilen bu tazminat, teminat limitleri kapsamında kalmak kaydıyla ödenmektedir.

6. İflas eden ve bütün branşlarda ruhsatları iptal edilen sigorta şirketleri hangileridir?

Akdeniz Sigorta (İflas)
Emek Sigorta (İflas)
Universal Sigorta (İflas)
Kapital Sigorta (İflas)
Egs Sigorta (Ruhsat İptal)
GIC Dünya Sigorta (Eski Bayındır Sigorta) (Ruhsat İptal)

7. İflas eden ve bütün branşlarda ruhsatları iptal edilen sigorta şirketleri ile ilgili olarak nasıl başvuru yapabilirim?

İflas eden sigorta şirketlerle ilgili olarak Güvence Hesabı’na, bütün branşlarda ruhsatları iptal edilmiş sigorta şirketleri ile ilgili olarak bu sigorta şirketine yazılı olarak başvurmak gerekmektedir. İkinci durumda ilgili şirket tarafından hasar dosyası tanzim edilerek Güvence Hesabı’na gönderilmektedir.

8. Ödemeler nasıl yapılmaktadır?

Kanun ve Yönetmelik gereği Güvence Hesabı tarafından talep edilen belgeler tamamlandıktan sonra hak sahibine, banka aracılığıyla ödeme yapılmaktadır.

9. Güvence Hesabı’nın ödediği tazminat nedeniyle rücu hakkı var mıdır?

Güvence Hesabı, ödediği tazminatın tahsili amacıyla KTK’nun 108. ve Güvence Hesabı Yönetmeliği’nin 16.maddesi uyarınca zarar veren aracın işletenine, sürücüsüne,sigortacısına veya sigortacının iflas masasına rücu etmektedir.

10. Güvence Hesabı’na ne kadar sürede başvurmak gerekmektedir?

Hak sahiplerinin,zararı ve tazminat yükümlüsünü öğrendiği tarihten itibaren iki yıl ve herhalükarda 10 yıl içinde bizzat yazılı olarak veya taahütlü mektupla Güvence Hesabı’na başvurmaları gerekmektedir.

11. Sürücüsü bulunduğum araçla, kendi kusurumla kaza yaptım.Trafik poliçem bulunmamaktadır. Zararımı Güvence Hesabı’ndan talep edebilir miyim?

KTK ve Güvence Hesabı Yönetmeliği’nin 14/b maddesi uyarınca kazaya neden olan aracın işleten ve sürücüsü tarafından ileri sürülecek zararlar Hesaptan karşılanmaz.
 

dniz

Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
10 Şub 2011
Mesajlar
896
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
33
Faydalı bilgiler teşekkürler.
 
Üst