Biodızel nedir.?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan @cotech
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

@cotech

Cihangir BAŞEL,
Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
9 Eki 2010
Mesajlar
182
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Biodizel bitkisel, hayvansal yani her türlü organik yağın alkol ile reaksiyona sokulması sonucu üretilebilen, normal dizel yakıta alternatif bir yakıt türüdür. Genel üretim şekli yağın %10 oranında metanol alkol ile reaksiyona sokulması ve reaksiyon sonucu oluşan yakıttan gliserinin ayrıştırılması şeklindedir.

Biodizel yapımında kullanılan yağların eski veya yeni olmasının önemi yoktur, dolayısıyla atık yağlar (kızartma yağları dahil olmak üzere) biodizel yapımında kullanılabilir. Bununla birlikte egzoz emisyon oranlarının düşük olması, kükürt içermemesi ve duman yapmaması biodizelin çevreci yakıt olarak bilinmesine neden olmaktadır.

AB topluluğu 2005 yılından başlayarak fosil yakıtlara belirli oranlarda bio-yakıtların katılmasını zorunlu hale getirmiştir.

Alıntıdır:GMY
 
yeni nesil dizel araçalrda kullanmanın herhangi bir zararı varmı abi.. örneğin dci tdci tdi lerde falan?
 
Uygun şekilde üretilmiş ve önerilen oranlarda yakıta karıştırılmış biodizel kullanımı motora herhangi bir zarar vermektedir. Ülkemizde yaşanan biodizel arızalarının başlıca iki nedeni şunlardır:

-Biodizelin önerilen oranlarda yakıta karıştırılmaması:
Biodizelin yanma sonucu motorine göre daha düşük ısı vermesi ve saf kullanıldığı zaman motor aksamındaki doğal lastik ve kauçuk malzemeleri ile reaksiyona girmesi ve parçalamasından dolayı yakıta belirli oranlarda karıştırılması gerekmektedir. Ülkemizdeki çoğu uygulamanın aksine biodizelin yakıt içerisindeki oranı kesinlikle %20'yi geçmemelidir.

-Biodizel üretimi esnasında gliserinin tam olarak ayrıştırılmaması:
Ülkemizde yüzlerce biodizel üreticisi arasında üretim lisansı sahibi firmaların azınlıkta olmasından dolayı üretim esnasında uygun prosedürler izlenmemekte ve biodizelin içerisindeki gliserin ayrıştırılamamaktadır. Motorun yanma odasına püskürtülen gliserin:
- Piston tepesinin değişik bölgelerine çökelme yaparak pistonların bölgesel erimesine,
- Segman kanalları arasında birikip yanarak segmanların kanallarında kilitlenmesine,
- Yanma sonucu oluşan gazlara karışarak karterdeki yağın jelleşmesine ve bozulmasına
neden olmaktadır.

Bu sebeplerden dolayı Avrupa Birliği'nde çevre dostu olarak bilinen biodizel, ülkemizde araç sahiplerinin korkulu rüyası olmaktadır.
 
Euro dizele devam...:eyv
 
discovery channel da görmüştüm geçenlerde adam eski mersoya patats kızartmasından çıkan yağı boşaltmıştı :D bayada gezmişti....kokulu kokulu :D :D
 
Kardeşimin bitirme tezi konusuydu üniversitede. Yıllar sonra belki de yaa eskiden benzin kullanırdık diyeceğiz kim bilir, ya da bizden sonraki kuşaklar diyecek...
 
Geri
Üst