ECU resetleme nedir??Nasıl yapılır??

yunus_emre16

Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
12 Ağu 2011
Mesajlar
125
Tepkime puanı
2
Puanları
0
Merhabalar herkese bildiğiniz gibi sürekli sorunlarımdan dolayı konu açıyordum hatta bu sorunlarımdan dolayı arabamı satmayı bile düşündüm ki piyasadaki arabalara bakınca gidip arabamın jantlarına kapanıp özür dileyesim geldi ;) Şimdi sorunlarımın hepsini es geçtim artık bu gece bi konu denk geldi gözüme bi forumda ecu sıfırlama diye merak ettim araştırdım kimisi ecuyu sökerek sıfırlama yapmaktan bahsetmiş kimisi aküyü söküp 20 dk sonra takarak sıfırlama yapmış..Bide bunlardan sonra bazı sorunların düzeldiğinden bahsedenler var..Haa bide biri özellikle dikkatimi çekti anlık tüketim 8-8,5 Litrelerde gezerken sıfırlamadan sonra 6,8 lere indiğinden bahsetmiş biri...Nedir bu ecu sıfırlama nasıl yapmak daha iyidir ne zararı var ne faydası var??Sorun çıkarırmı??
 
arabanda sorun yoksa hiç bir faydası yok işlemin. ama arıza kayıtlarını silmeye yarıyor. aküyü söküm yarım saat bekler geri takarsan meganelarda arızalar silinebiliyor. yani arıza kaydı varsa. ki aslında silmek clip cihazı hariç yapmak iyi değil çünkü silmeden önce geçmişte neden ne hatası vermiş göremezsin.

ayrıca chipli aracı orjinale çevirmek içinde ecu resetleme işlemi vardır ama bu farklı bir işlem. bu normal çip yapar gibi orjinal dosyasını geri yazmak oluyor.

yani pek kurcalamanı tavsiye etmem tecrübe yok ise.
 
Hımmm teşekkür ederim cevap için tecrübem yok bu konularda dediğiniz gibi en iyisi ellememek araçta bi sorun yok herşeyi sağlam çok şükür
 
Araçın sıkınıtısı bakımda çıkıyor zaten.
 
Gökhan'ın dediği gibi işi bilmeyen birisinin bu işlemleri yapması sakıncalı...
 
Kardeşim bu sana yardımcı olacaktır kolay gelsin .

Ecu Optimizasyon uygulamasını anlamanız icin, öncelikle optimizasyonun nerde ve nasıl gerçekleseceğini bilmeniz gereklidir.

Söz konusu optimizasyon, ECU (Motor kontrol ünitesi) kısmında gerçekleşecektir. Bu uygulamanın özelliği, motorun herhangi bir şekilde fiziki olarak modifiye edilmeyecek olmasıdır. Sadece motor yönetimi için gerekli bilgileri içeren chip (Flash EPROM) değişecektir. Orijinal program okunacak, özenle optimize edilecek ve yeni program yüklenecektir.



Bu işin sır perdesini kaldırmak icin biraz daha detaya girmemiz gerekiyor…

ECU’nun tarihçesi ve faydaları

Teknolojinin son 20 yıldaki hızlı gelişimi otomotiv endüstrisine tabiiki es geçmemiştir. Otomotiv endüstrisi bu gelişen teknolojiden en iyi şekilde faydalanmıştır. Şüphesiz, bu gelişimden en karlı çıkan ve de en çok faydalanan otomobil kullanıcıları olmuşlardır. Bunun en güzel örneklerini yeni otomobillerdeki yüksek performanslı motorlar, düşük sarfiyat, mükemmel yol tutuş ve üstün güvenlik sayesinde görmekteyiz. Günümüzdeki otomobiller Elektronik Motor Yönetim Sistemleri ile donatılmışlardır. Karbüratörlü olsun, merkezi enjeksiyonlu olsun, veya ortak raylı çok noktalı enjeksiyonlu sistemler olsun, bu Motor Yönetim Sistemleri verimi oldukça arttırmaktadır…Bu dönemdeki en dikkat çekici gelişim, süphesiz Motor Kontrol Ünitesinin (ECU) ortaya çıkması olmuştur

ECU nedir?

ecu.jpg


ECU (Motor Kontrol Ünitesi) otomobilin motor bölümünde veya yolcu kabini içinde bir yere monte edilmiştir. Boyutları bir oto teybinden daha küçüktür. Bu küçük cihaz birden fazla microbilgisayar içermekte ve motorun değişen koşullarda en verimli şekilde yönetimini sağlamaktadir. Bu microbilgisayarlar, EPROM bir chip içerisinde bulunan bir programı çalıştırmaktadır. ECU, tüm motor yönetimi ve kontröllerden sorumludur, ve motorun çalışma şartlarını sürekli olarak denetler, parametreleri hesaplar ve sürekli olarak değişkenleri ayarlar. Tüm bu ayarlamalar, motorun yükü, devri, çevre değişkenleri (hava sıcaklığı, hava yoğunluğu, motor sıcaklığı, barometrik basınç vs…) göz önüne alınarak bir saniye içerisinde yüzlerce kez gerçekleşir…Tüm bu ölçümler, basınç, sıcaklık, devir, hız, hava yoğunluğu vs…gibi değişkenlerin, milyarda bir sapma ile, motor içinde bulunan yüzlerce sensör tarafından yapılması ile mümkün olmaktadır…ECU bu değerleri algılar, ardından EPROM içerisinde bulunan haritadan ilgili değerleri bulur, ve de ateşleme zamanlaması, optimum yakıt miktarı, turbo basıncı, emisyon değerleri gibi değişkenleri hesaplayıp uygulamaya geçirir…Tüm bu işlemler saniyenin binde biri cinsinden sürelerde gerçekleşmektedir…
 
Geri
Üst