Hangi mevsimde hangi balık yenir:):):)

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan ROADFOX
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

ROADFOX

Kerem SAYARI, T.C. Vatandaşı,
Başkan
Bilgi Girilmemiş
Katılım
9 Eki 2010
Mesajlar
12,738
Tepkime puanı
530
Puanları
113
Yaş
56
Ekim ayında, yaz mevsimini Karadeniz'de geçiren balıkların Marmara'ya göçe başlar, ''Bu nedenle balık bol miktarda çıkar. Palamut ve lüferin yağlanıp lezzetlendiği dönemdir. Ayrıca çinekop, eşkina, levrek, mezgit, barbunya, istavrit, zargana balıkları da bol miktarda çıkar''

10ekimpalamut_d.jpeg

İçinde bulunduğumuz Kasım ayında ise ''sofraların gülü, balıkların şahı, gönüllerin sultanı, güler yüzlü'' hamsinin sahneye çıkar , ''Ayrıca lüfer, eşkina, çinekop, palamut, torik, zargana, levrek, mezgit ve istavrit bol miktarda çıkar ve çok lezzetli durumdadır''

11kasimhamsi_d.jpg

12araliklufer_d.jpg

Aralık ayında da hamsi, palamut, lüfer, çinekop, kalkan, barbunya, mezgit ve istavritin bol ve lezzetli olur.

01ocakmezgit_d.jpg

''Ocak ayında hamsi tam yağlı durumdadır. Mezgit, çinekop, palamut, tirsi, zargana ve istavrit hem lezzetini korur hem de bol miktarda tutulur."

02subatkalkan_d.jpg

"Şubat ayında ise hamsi yağını ve lezzetini kaybedip sakal bırakmaya başlayınca bizim de ona olan ilgimiz azalmaya başlar. Bunu hisseden hamsi tekrar Azak Denizi'ne yol almaya başlar. Bunun yerini kalkan balığı doldurur. Ayrıca istavrit, zargana, mezgit yine sofralarımızı süslemeye devam eder.''

03martkefal_d.jpg

mart ayında tirsi, kalkan ve kefalin lezzetli olduğunu dile getirerek, ''Bu ayda barbunya bol miktarda çıkar ve çok lezzetlidir. Mezgit, zargana, istavrit yine sofraları süsler''

04nisanbarbunya_d.jpg

Kalkan ve barbunyanın en bol ve en lezzetli ayı Nisan , ''Eskina, karagöz, mezgit, istavrit yine bol çıkar. Eşkinanın en az kalkan kadar lezzetli olduğu dönemdir''

05mayisiskorpit_d.jpg

''Mayısta kalkan, barbunya, iskorpit bol miktarda çıkar. İskorpit görüntü olarak çirkin, sevimsiz, ayıklanması da zahmetli olmasına karşın buna değer. Çünkü eti beyaz ve lezzetlidir. Özellikle çorbası ve buğulaması çok güzel olur. Mezgit ve istavrit yine bizimledir.

06haziran_karagoz_d.jpg

Haziran, balığın azalmaya başladığı aydır. Mezgit, levrek, az da olsa barbunya çıkar. Ancak bu ayda en güzel balık karagözdür. Karagöz haziran ayında yağlanıp lezzetlenmiştir.

00000001_d.jpg

Temmuz ise balığın en kıt olduğu aydır. Levrek ve çipurayla bu açık kapatılmaya çalışılır. Mezgit, istavrit azalmakla birlikte yine sofralarımızı süsler.

08agustoscingenepalamudu_d.jpeg

Ağustosta çingene palamudu sezonu açar. İskorpit, izmarit, zargana, mezgit ve istavrit, balık sevenlerledir.

09eylulpalamut_d.jpg

Eylülde de palamut, yağmur suyunu yedikçe irileşmeye başlar. Tam yağlanmadığından ızgarası tercih edilmez. Genelde tava ve ekşilisi tercih edilir. Lüfer tezgahlarda yavaş yavaş görünür. Tirsi, izmarit, mezgit, barbunya, istavrit, zargana bol miktarda çıkar.''

0000001_d.jpg

00001_d.jpg

0001_d.jpg
 
Kalkan mezgin çipura levrek fena :D çok seviyorum ya balığı.
 
Tam mevsimi Şimdi Mangalda Çinekop.Az pişircen sulu kalacak.
yanına 35liği açacanki,mındar olmasın.roka ve kırmızı soğanıda unutmayalım.
 
Öğlen öğlen mezgit aklıma düştü...:D
 
Bunlar ne yaw,bu saatede bunlara bakılırmı ,balık nerden bulacağım şimdi canım fena çekti haa :).
 
Abi çok güzel bilgiler eyvallah.. ama çok ayrıntıya girmeye gerek yok... ne zaman ucuzsa o zaman yerim hehe
 
hamsi barbun zargana mezgit palamut lüfer ahh ağzım sulandı :D
 
Geri
Üst