Megane 4 devir yükselmesi sorunu

Bulutdzgn

Kayıtlı Üye
34-İstanbul
Arkadaşlar merhaba aracı 2021 model megane 1.5 dizel otomatik. 150 bin kilometrede. Aracımda 1. Vitesteyken kendi kendine devir yükselmesi gibi bir durum yaşıyorum. Devir yükselmesi kontrollü bir şekilde oluyor ve ben bir müdahalede bulunmazsam 2. Vitese atana kadar devam ediyor. Frene bastığım zaman kesiliyor. Bu durum sürekli olmuyor bazen yaşanıyor. Sanki yokuş aşağı dik bir rampa iniyormuşum gibi kendi kendine vites atana kadar devir yükseliyor. Daha önce başıma gelen varsa yardımcı olursa sevinirim. Herkese iyi günler.

Merhaba. Bahsettiğiniz durum arıza değil. Bilginiz olsun. Rampa aşağı inerken araç 2. vitese geçmiyor. Devir yükseltiyor. Arabayı güvenli tutmaya çalışıyor. Fakat siz ayak müdahaleleri ile bunu önleyebilirsiniz.

Dik bir tümsekten yavaşlayıp geçtiğiniz zaman da buna benzer durum oluyor. Tümseğin öbür tarafına inince gaza aniden yüklenirseniz araba 3000 devirlere çıkıyor. Sonra kendini toplayıp diğer vitese geçiyor. Buna çift kavramanın kararsızlığı deniyor. Tüm çift kavramalı arabalarda bu oluyor. Fakat mesela Hyundai'de kullanılan DCT 7 ileri ve WV grubunda kullanılan DSG çift kavramalılar bunu neredeyse hiç hissettirmiyor. Fiat grubundaki DCT 6 ileri çok az hissettiriyor. Şanzıman yazılımı ile ilgili bir durum olsa gerek.

• Beğen
Tepkiler: Bulutdzgn
Merhaba. Bahsettiğiniz durum arıza değil. Bilginiz olsun. Rampa aşağı inerken araç 2. vitese geçmiyor. Devir yükseltiyor. Arabayı güvenli tutmaya çalışıyor. Fakat siz ayak müdahaleleri ile bunu önleyebilirsiniz.

Dik bir tümsekten yavaşlayıp geçtiğiniz zaman da buna benzer durum oluyor. Tümseğin öbür tarafına inince gaza aniden yüklenirseniz araba 3000 devirlere çıkıyor. Sonra kendini toplayıp diğer vitese geçiyor. Buna çift kavramanın kararsızlığı deniyor. Tüm çift kavramalı arabalarda bu oluyor. Fakat mesela Hyundai'de kullanılan DCT 7 ileri ve WV grubunda kullanılan DSG çift kavramalılar bunu neredeyse hiç hissettirmiyor. Fiat grubundaki DCT 6 ileri çok az hissettiriyor. Şanzıman yazılımı ile ilgili bir durum olsa gerek.
Teşekkür ederim. Bazen düz yolda da bu durumu yaşıyorum. O da çift kavramanın kararsızlığı ile alakalı mıdır acaba? İlk kez otomatik vitesli bir araç kullanıyorum pek hakim değilim.

Geri