• Ağımız Büyüyor!

Güncel tartışmalar, etkinlikler ve anlık paylaşımlar için bizi sosyal medyadan da takip edin.

Megane aracıma koyduğum yağın viskozitesi

"Forumda gördüğüm tartışmalar ciddi şüphe uyandırdı. Servise durumu ilettiğimde "abi sorun yok" tarzı geri dönüşler de içimi rahatlatmadı ve Renault Fransaya 1.3 tce motor için hangi yağın (RN720 veya R17) uygun olduğunu öğrenmek için mail attım. Sadece Fransa ile sınırlı olarak cevap verebildiklerini ve konuyu Türkiye Renault a ilettiklerini ifade eden bir geri dönüş aldım. Akabinde Türkiye Renault Mais yetkilisi tarafından aranarak konu hakkında detaylı bildilendirildim. Özet geçecek olursam; RN720 onaylı yağlar geliştirilmiş ve artık RN17 standartlarının da üzerinde olduğu için bu motorlarda kullanıldığını ilettiler. Mühendisler ve teknik ekip tarafından detaylı test ve analiz sonucu bu yağın uygun olduğunu ve ülke genelinde 1.3 TCe motorlar için onaylı olarak kullanıldığını da paylaştılar. Benim açımdan çok aydınlatıcı ve tatmin edici oldu."

Servisin koymuş olduğu 5w30 RN720 castrol yağ normaldir, fakat aracın km sine ve bulunduğu bölgeye göre farklı viskoziteye sahip yağ kullanılabilir. En doğrusu şasi numarası ile renault mais i aramak.
ÖZETLE 1.3 tce bendede var. Servis rn710 5w-40 yağ koymuş. Nette gezerken motora uygun yağ rn17 sertifikasyonlu yağ olması gerektiğine dair bi yazı okudum. Ufak bi araştırma sonucu 1,3 tce de rn17 muhabbetinin doğru olduğu kanısına vardım çünkü yabancı sitelerde, yapay zeka ile araştırdığında veya yağ seçicilerde bunu veriyor ve ülkemizde muadili liqui molly ve motul da olduğunu öğrendim. Servisin koyduğu rn710 ile liqui molly 4410(rn17) arasında kağıt üstünde çok fark olduğunu gördüm ve LM4410 u satın aldım. Önceki yağ bakımından 7000km geçti ve 1 sene dolmadı. Fuzuli para harcamak gibi görebilirsin ama yağ+filtre değiştim. İçinden çıkan yağ sülfat tan mı içindeki kireden mi bilmem ama baya siyahtı(km ye göre ve benzinli motora göre fazla siyah) , Fark olarak psikolojik olarak sanki motor ilk çalıştırmada daha sessiz çalışıyor. Mesela yolda düşük hızlarda yokuş çıkarken gaza biraz yüklendiğimde dizel gibi ses yapıyordu şimdi daha sessiz gibi geldi bana. Dediğim gibi psikolijik de olabilir. bendeki araç faz2 tce izlenimlerim bu yönde. Belki eksi yanı olarak 5w40 a göre biraz daha ince bir yağ olduğu için yaz döneminde yağ sızıntısı yapabilir diye düşünüyorum.

Geri