Motorda 8V mi 16V mi...

bilalrx

Bilgi Girilmemiş
Aynı hacme sahip olan iki araçtan biri 8V diğeri 16V ise birbirlerine göre avantaj ve dezavantajları nelerdir? Sorusuna verilen muhtelif cevaplardan derlemelerdir....

16v'li olan motor 8v'li olan göre daha ataktır daha hızlı gider ve 8 subaplı motora göre biraz daha az yakar ama aynı hacimde e16v'li moytorun en önemli artısı 8v'li olana göre daha atak,daha seri olması 8 Valfli bir motorda motora emilen ve motordan atılan gazın geçeceği alan dar olduğu için motor üst devirlere daha geç çıkar ve daha düşük güç üretir. Aynı motora 16 valf takarsanız bu durumda motora emilen havanın ve motordan atılacak olan gazın geçeceği alanlar daha geniş olacağından motor daha çabuk devirlenecek ve üst devirlere çıkacaktır. Daha fazla üst devir demek daha fazla piston hızı, daha fazla piston hızı daha fazla hava akışı, daha fazla hava akışı daha fazla hava yakıt karışımı, daha fazla hava yakıt karışımı daha fazla güç .....demektir. Bu böyle uzar gider.8v subaplı araçların daha atak oluşu azami torkunu daha düşük devirde vermesiyle alakalı bir olaydır.Aslen sadece volkswagenin yapma gereği duyduğu bir saçmalıktır.Farklı motorlar bulunan araçlarda aynı şanzıman bulunması 8v olanın daha seri olduğu yanılgısını üretmiştir.Her motorun güç eğrileri farklı olacağından her motor kendine göre tasarlanmış bir şanzıman ile test edilirse 8V aracın 16V e üstünlük sağladığı bir konu olamaz. O şanzıman oranlardan kaynaklanıyor..

16 V'li aracın atıyorum son hızı 220 ise 8 V'li aracın son hızı 170 - 180 felandır.. Arkadaşlarında dediği gibi 8 V alt devirlerde daha ataktır.. Mesela 1.6 16V aracı birde 1.6 8V aracı yan yana koy, 8V li olan araç kalkışta yer, ama 3. vitesten sonra 16V'li araç uzar gider.. 16V'li araç 3000 - 4000 Devirlerinde üstünde kendini gösterir.. 8V'li araç 3000 - 4000 devirin üstünde ölür.. 6v motor max tork aralığını daha yüksek devirlerde verir. Bu yüzden düşük viteslerde kullanım ihtiyacı artar. Özellikle şehir içinde düşük vites kullanımı sonucu yakıt tüketimi artar. Ancak uzun yolda yüksek hızda esneklik daha iyidir, çekiş artar. Max hız artar. Uzun yolda yüksek hızda yakıt tüketimi 8v e göre düşüktür. Ben olsam 8v'i tercih ederim. Trafikte geçirdiğim zamanın %95'i şehir içinde. Dur kalklı trafikte 8v motor avantajlı. Honda city'de, adı üstünde şehir içi kullanım için tasarlandığından, 8v motor kullanılmıştır. Ancak, aynı hacimde motorları kıyaslarken, performansı, yakıt tüketimini, torku, beygir gücünü etkileyen, valf sayısı dışında, birçok faktörün olduğunu unutmamak lazım. 8v maksimum momentini (tokunu) alt devirlerde verir, 16v ise üst devirlerde. 2000 devirde gaza dokununca 16v cekmez iken 8v alır götürür sizi. Bu nedenle ilk hızlanmada da 8v bariz üstündür. İş Yüksek devirlere gelince (4000 devir ve üstü) 8v ölmeye başlar, bağırır, can çekişir, 16v ise açılır, iştahlanır. Bu devirlerde 16v 8v den daha ekonomiktir. Maksimum hızı fazladır. Ara hızlanma (esneklik) daha iyidir.

Bana sorarsanız sehir içi ve düşük hızlarda 8v, uzunyol ve hızlı sürüş için 16v tercih edilmelidir. 16v in 8v e göre verimli olduğu ancak kağıt üstünde maksimum devirlerdeki beygir ve tork için geçerlidir. 8v in tork dağılımı daha düzgün ve eşittir çogu zaman ve kullanımı bu nedenle daha kolaydır. Örneğin, aynı hacimli 16v motor eşdeğeri 8v liden daha fazla torkve güç üretir ama 5500de üretir. 2000-2500 devirlere bakarsanız 8v in önde olduğunu görürsünüz. Bu nedenle güçlü görünmesine karşın 0-100 km hızlanmaları 16v lerin daha kötüdür.Çogunlukla sehiriçinde kullandığım için 8v li tercih ediyorum. Şehiriçinde 8v kullanmak gerçekten çok daha keyifli ve zahmetsiz. Işıklardan zıplamak, kıvrak olmak ve az yakmak için 8v gerekli. Aynı motor 16v arabaya kalkısda idda ediyorum 1 araba boy fark atarım. Uzun yolda-otobanda ise 16v tartışmasız daha iyi, sollama yapmak daha keyifli, yüksek hızlarda benzin tüketimi de öyle birden abarmıyor. 16v kısmi turbo işlevi görüyor üst devirlerde biraz. VVT i, VTEC ve benzeri teknolojiler (sadece japonlarda değil, hemen her firmada var bu tür değişken sübap zamanlaması teknolojilerden fakat isimleri ön planda değil) 16v i gerekli olduğu zamanlarda 8v gibi çalıştırmaya çalışarak onunda avantajlarını kullanmaya çalışıyorlar fakat, tam öz 8v gibi olmuyor çogu zaman.

Sözün özü;;;
her ikisinin de yerleri ayrı ve günümüzde değişken sübap zamanlaması teknolojiler ile 16v kullanımı artık nerede ise standartlaştı ama 16v direk 8v den üstün denmesi bence çok yüzeysel ve doğru değil. İlk kalkış sorunu olan motorlarda (turbo beslemeli dizellerde) halen çogunlukla 8v tercih edilmektedir.
 
Son düzenleme:

DEMİRTAS

Bilgi Girilmemiş
Bilgi için teşekkürler.Aydınlatıcı olmuş...
 

bilalrx

Bilgi Girilmemiş
SİLİNDİR
Motorlarda gücü sağlayan hareketli parçalar olan pistonların yukarı aşağı (boxer motorlarda yatay yani sağa-sola) hareket ettiği silindir şeklindeki yuvalar. Motora güç sağlayan işlem olan ateşleme için hava ve yakıt karışımı silindire verilir, burada buji tarafından ateşlenir ve oluşan patlamanın gücüyle silindirin içindeki hareketi ileten parça olan piston aşağıya itilir. Aşağıya itilen piston da krank mili denilen ve diğer silindirlerdeki pistonların da bağlı olduğu bir mili döndürür. Bu mil, vites kutusu (şanzıman) yoluyla gücü tekerleklere aktarır.

SİLİNDİR HACMİ (CC)
Silindirin hacmi cc yani, santilitre (ayrıca santimetreküp -cm3- de denir) olarak belirtilir. Bir motorun silindir hacmi 1.6 litre denildiğinde aslında bu yuvarlak bir rakamdır. Gerçek rakam 1598 cc ya da 1580 cc gibi bir rakamdır. Örneğin 4 silindirli bir motorda dört silindirin hacimleri toplamını gösterir. Silindirin taban alanı ile strokunun, yani, geometrik olarak düşündüğümüzde bir silindirin taban alanı ile yüksekliğinin çarpılmasıyla bulunur. Daha fazla tork elde etmek ya da daha yüksek devirli yapmak gibi amaçlarla motordaki silindirin çapı ve stroku daha büyük ya da daha küçük yapılmaktadır (hacim aynı kalarak).

SUPAP (VALF)

Otomobil terimlerinin çoğu gibi Fransızca'dan Türkçe'ye geçmiş bir kelimedir, daha çok supap olarak kullanılmaktadır. İngilizce'den yapılan çeviriler nedeniyle bazıları tarafından aynı şeye valf de denmektedir. Supap, silindirin üstünde yer alır ve açılıp kapanarak yakıt/hava karışımının silindire emilmesine ya da egzoz gazlarının silindirden atılmasına olanak tanır. Bu nedenle emme supabı ve egzoz supabı olarak ikiye ayrılır. 8V ve 16V gibi işaretler otomobilin kaç supaplı olduğunu gösterir. Motorlar çoğunlukla dört silindirli olduğu için bu iki ifadeyi en sık görürüz. 8V dört silindirli bir motorda 8 supap bulunduğunu yani her silindire iki supap düştüğünü (1 emme, 1 egzoz supabı) gösterir. Dört silindirli motor için kullanılan 16V (ya da 16 supap) ifadesi ise o motorda silindir başına 4 supap (2 emme, 2 egzoz) bulunduğunu gösterir. 24V ise altı silindirli bir motorda silindir başına 4 supap bulunduğunu gösteriyor. Ayrıca, örneğin Citroen'in 4 silindirli 12 supaplı (silindir başına 3 supap, 2 emme, 1 egzoz) turbodizel motoru, son zamanlarda Volkswagen'de gördüğümüz 5 silindirli 20 supaplı motor (silindir başına dört supap) ve Ferrari'nin kullandığı silindir başına 5 supaplı motor (3 emme, 2 egzoz) gibi örnekler de vardır.

DOHC, SOHC
Double Over Head Cam, Single Over Head Cam: Türkçesi üstten çift eksantrikli, ya da üstten tek eksantrikli. Otomobillerin teknik özelliklerinin geçtiği birçok yerde karşılaşılan bu kısaltmalar otomobilden anlamayanların gözünü boyamak için, böyle İngilizce ve kısaltma halinde bırakılır. Ya da bu metinleri hazırlayan kişiler bunların ne olduğunun farkında değildir. Bu kısaltmalar motorun supaplarının silindirin üstünde bulunan bir ya da iki eksantrik mili tarafından hareket ettirildiğini gösterir. Daha eski otomobillerde eksantrik mili silindirlerin altında bulunur ve silindirin üstünde yer alan supapları uzun itecek kolları ile hareket ettirirdi, örneğin '94 model eski motorlu Tofaş Şahin'de olduğu gibi. SOHC, yani üstten tek eksantrikli motora örnek olarak 95'ten itibaren Şahin'de ve diğer Tofaş-Fiat modellerinde kullanılan motorları gösterebiliriz. Tipo 2.0 i.e. modelinde ise DOHC, yani üstten çift eksantrikli motor bulunuyor. SOHC ile DOHC arasındaki fark birincisinin iki supaplı ve ikincisinin de genelde 4 supaplı olmasıdır. Bazen üstten çift eksantrikli motorlar 5 supaplı da olabilmektedir.
 

*Korkmazbey

Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
9 Eki 2010
Mesajlar
2,425
Tepki puanı
16
Puanları
0
Yaş
39
Eline sağlık, aydınlatıcı bilgiler..:eyv
 

ROADFOX

Kerem SAYARI, T.C. Vatandaşı,
Başkan
Bilgi Girilmemiş
Katılım
9 Eki 2010
Mesajlar
12,738
Tepki puanı
530
Puanları
113
Yaş
55
Sözün özü;;;
her ikisinin de yerleri ayrı ve günümüzde değişken sübap zamanlaması teknolojiler ile 16v kullanımı artık nerede ise standartlaştı ama 16v direk 8v den üstün denmesi bence çok yüzeysel ve doğru değil. İlk kalkış sorunu olan motorlarda (turbo beslemeli dizellerde) halen çogunlukla 8v tercih edilmektedir
.

​Olayın özeti bu+bilgiler için teşekkürler:eyv
 

bilalrx

Bilgi Girilmemiş
kango ve partner kıyaslamasında alıntılardan teknık ayrıntılar:::

1. Kısa dişli oranlarından veya son vites uzun diğerleri kısa vites aranjmanından geliyor olabilir fakat vitesler manuelse bunu hissedersin yani 4. vitesten 5. vitese geçerken araba çok devir kaybediyorsa oranlar arasında açılma var demektir ve akselerasyon bu iki vites değişiminde hızla düşer. Eğer böyle bir durum yoksa kısa dişli oranlarının seçilmiş olması biraz ihtimal dışı görünüyor çünkü Reno'nun yakıt tüketimi Pejo'dan daha iyi. Demek ki reno pek de kısa vites oranları kullanmamış. İşte bunun için vites dişli oranlarını bilmeye ihtiyaç var demiştim.

2.her ne kadar mak. HP ve tork da geri kalıyorsa da, Reno'nun motoru daha şişmen bir tork eğrisine sahip olmalı ki 8V olması nedeniyle hiç de şaşırtıcı olmayan bir durum. Akışkanlar mekaniği alanlar bilirler, 8V motorun alt devirlerdeki nefes alması 16V motordan daha iyidir. Bu nedenle genellikle 8V motorlar 16V motorlara oranla alt devirlerde daha canlı bir tork eğrisine sahiptirler. Dolayısıyla max. HP ve tork devirlerinde pejo motoru önde görünüyorsa da bunların altında kalan devirlerde renonun motorunun daha güçlü çıkması çok muhtemel bir durumdur. İşte bu nednnle güç grafiklerini görmeye ihtiyaç var demiştim.

3. Renonun motoru daha küçük odalı bir turbo ile donatılmış olabilir. Böyle bir turbo, alt devirlerde çabucak maks. boost seviyesine ulaşır ki genelde 8V'in düşük devirlerdeki emme avantajından daha çok yararlanmak veya bu avantajı öldürmemek için daha küçük odalı turbo uygulaması yaygındır.

4. Madde 3'te belirtilen durumun tersi 16V pejo motoru için geçerlidir. Bu motorda ise üst devirlerde ortaya çıkan 16V avantajını katlamak veya korumak için büyük yanma odalı bir turbo kullanılmış olabilir.

5. Reno'nun motorunda değişken geometrili turbin kanatçıklarına sahip bir turbo kullanılmışken, Pejonun motorunda maliyet avantajı için sabir geometrili bir turbo kullanılmış olabilir. Bilmiyorum ama muhtemel sebeplerden biri de bu.

6. Reno daha küçük bir lastik kullanmış olabilir. Pek ihtimal vermiyorum herhalde her iki araç da aynı jant ve lastik ebatlarına sahiptirler ama bu da bir ihtimal tabii. Fakat bu durumda son hızın da yanı oranda düşmesi beklenir. Dedim ya, yeterli veri yok elde, sadece tahmin yürütüyoruz.

7. 16V motorlar 8V motolara kıyasla daha fazla overbore üretilirler, yani silindir çapının derinliğine oranı bu tür motorlarda daha yüksektir. Bu durum biraz daha fazla devir çevirmeye yayar ama 8V motorların daha uzun strokları da alt devirlerde daha çok tork üretmeye yarar. Bunu kendin de test edebilirsin. Her 2 motorun çap strok oranını bulursan kıyasla, (BSr=B/S yani çap / derinlik) 1'e daha yakın olan daha overbore bir motordur.

8. Reno'nun motorunda daha küçük bir volan kullanılmış olabilir. Bu durumda reno motoru daha çabuk devirlenecektir.

9. Biri önden çekişli, diğeri arakadan itişli olabilir. Reno herhalde önden çekişlidir. Pejo da büyük bir ihtimalle önden çekişlidir ama arkadan itişliyse motordaki gücün -15 arası transmisyonda kaybolur. Reno'daysa bu oran 'u geçmez (şaftsız transmisyon daha az sürtünme, daha seri hızlanma demektir).

10. Reno'nun vites geçişleri daha kısa yol izlerken Pejo şanzumanında biraz daha uzun vites yolları kullanılmış olabilir.

11. Tüm bunların hepsi veya bazısı aynı anda olabilir.

markalara ve yorumlara takılmayın, gerçek bilgiyi aradan seçin...zorda olsa... :)

(alıntı RFC-2)
 
Son düzenleme:

cehennemli

Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
9 Eki 2010
Mesajlar
384
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yazıyı okuyunca bir an aracımın 8V olması mutlu etti beni nedense :D
Teşekkürler, güzel paylaşım...
 

*MELiH

Melih LALE,
Yönetici
Başkan
Bilgi Girilmemiş
Katılım
9 Eki 2010
Mesajlar
1,548
Tepki puanı
7
Puanları
36
Yaş
33
güzel paylaşım olmuş :) hepsini okudum okumayanlarda okusunlar bildiklerim de vardı bilmediklerimde öğrenmeyen kalmasın faydalı bilgiler :)
 

GoKaLp

Yasaklı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
11 Eki 2010
Mesajlar
3
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
39
emeğine sağlık yararlı bilgiler
 

Megane-FU*

Yasaklı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
14 Haz 2011
Mesajlar
2,173
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
34
emeğine sağlık güzel bilgiler olmuş :eyv
 
Üst