( 17 Haziran ) İstanbul'un arka bahçesi Çatalca/Yalıköy Buluşması

RenaultSporT

Yasaklı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
28 Eki 2010
Mesajlar
993
Tepki puanı
0
Puanları
0
ozaman 10.30 gibi binkılıcta bulusalım
pulat sende 10 gibi gel zaman surekli oteleniyor:D
 

Alper22

Alper ACAR,
Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
20 Eki 2011
Mesajlar
1,590
Tepki puanı
24
Puanları
0
Yaş
28
Sultangazi'den 90 km :D Bence Mesafeler pekte önemli değil mesafeyi düşünseydik Çorluya buluşma için gitmezdik :)
 

ogunmisir

Ogün MISIR,
Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
12 Ocak 2012
Mesajlar
81
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
53
Yalıköy
Yalıköy, Karadeniz kıyısında kurulmuş eski bir Rum köyüdür. İlk adı Türkçe de Potin yada Çizme demek olan "Podima" dır. İdari olarak Binkılç'a bağlıdır.
Yalıköy' ü tarihe bundan 200-250 yıl öncesine kadar dayanır. Yalıköy korsanların, yan kesicilerin, kara para sahiplerinin bu paraları akladıkları bir eğlence merkeziymiş. Burada bulunan evlerin tamamına yakınının alt katlarının ticarethane olarak kullanılması Yalıköy'ün kurulduğu ilk zamanlardan beri bir alış veriş merkezi olduğunu gösterir. Bu evlerin alt katlarında genellikle şarap imalathaneleri, üst katlarında yaklaşık 40 cm yüksekliğinde sahne şeklinde bir salon ve salonun etrafında dinlenme odaları vardır. Bu evlerin günümüzde birkaç tanesi ayaktadır. Ancak kullanılmaz durumdadır.
1913 yılında Yalıköy de ikamet eden Rumlarla Balkan Türkleri mübadele edilmiş, bu mübadele sonucunda 60 hane Rumlardan kalan
1913 yılında Yalıköy de ikamet eden Rumlarla Balkan Türkleri mübadele edilmiş, bu mübadele sonucunda 60 hane Rumlardan kalan bu evler yerleştirilmiştir. İlk kurulduğunda 60 haneli olan köy, şu anda 750 hanelidir.sabit nüfusu da 2500, hareketli nüfusu da 4000 civarındadır.
Eski adı Podima olan Kısa dönemlerde de Geyikli, Işıklar, Beyaz kum diye de anılmış eski bir Rum köyüdür.

İlçe merkezine 58 Km. uzaklıkta olan bu yerleşim yeri İstanbul'un Trakya kesiminde Karadeniz kıyısındaki son köyüdür. İlçe merkezinden köye Gökçe Ali, Subaşı, Oklalı, Kestanelik, Çanakça, Dağ yenice, Ormanlı, Karaca köy Yedi köy bir Belde geçilerek tamamı asfalt yoldan gidilir. Köye ulaşım Sabah Akşam Yalı köy – İstanbul seferleri yapan saat tarifeli Otobüslerle sağlanmaktadır.

Köy engebeli bir araziye sahiptir. Kuzey kısmı kara denizle cepheli diğer yönleri ise meşe ve kayın ormanları ile çevrilidir. Doğu kısmında da nadir yerlerde yetişen kocayemiş ağaçları oldukça boldur.
Halkının bir kısmı Balkan Savaşı sonrası Yugoslavya'nın Üsküp ve Pirizeden kara yoluyla gelip buraya İskân olmuş. Buranında Rum köyü olmasından dolayı bir süre Rumlarla beraber yaşamak zorunda kalınmış, daha sonra 1924 Mübadele anlaşması yapılınca buradaki Rumlar Yunanistan'a gitmiş yerine Bulgaristan'dan gelen Türkler iskân edilmiş ve günümüze kadarda beraber tatlı bir yaşantı sürdürülmüştür.
Kilisesi yıkılmış 1955'de yapılan Camisi ufak geldiği için 1980 de yıkılmış, yerine gayet modern, büyük kubbeli zarif minareli, Şadırvan ve Sıcak, Soğuk su tesisatlı olarak yeniden yapılmış beş vakitte de hizmet veriyor. Bir Rum ( Maşatlık ) İki Müslüman mezarlığı mevcut olup Rum ve Eski mezarlık iptal edilmiş yeni mezarlık kullanılıyor.

Karadeniz'in kıyısında çok güzel ince kumlu bir sahili mevcut olup, çok uzun doğal bir plajdır. Sahilde bir de moteli vardır. Karadeniz bilhassa Poyraz havalarda çok yüksek dalgalı olduğu için denizden elenmiş çakıl ve pirinç tanesi gibi kumu sahile çıkarmaktadır. Bu kum ve çakıl Toprak Su ve Devlet kuruluşları tarafından İçme suyu Sondaj ve Filtre tesislerinde kullanmaktadır.

Turistik köy olduğu için Dört içkili, Üç içkisiz Lokanta, Kasap, Bakkal, Fırın, Manav, Tekel bayii bulunmaktadır. Benzinci, Oto tamirhanesi, Marangoz ve Demir Kaynak Atölyeleri de mevcuttur. Spor yapmak için etrafı tel örgülerle çevrili Futbol sahası, Kulüp binası, Mavi Beyaz forma ile mücadele eden bir Futbol takımı da mevcut. Köy alanında Fabrika yok ama Köyün doğusunda Paşabahçe Şişe Cam Fabrikasının Silis üretim ve arıtma tesisi ile İski'ye ait pompa istasyonları mevcut.

Orman köyü olduğundan halkının çoğu Orman ürünü yakacak veya Mangal kömürü üretiminde çalışmakta olup Ticaret de yapılıyor. Köy civarında az miktarda tarla olduğundan az miktarda Buğday, Arpa, Ayçiçeği kendi İhtiyaçlarını karşılamak için ekilip, ticareti yapılmamaktadır. Hayvancılıkta ise iyi cins Süt ineği az miktarda Koyun ve Manda bakılıyor ve ticareti de yapılıyor. Tavukçuluk, Arıcılık, Sebzecilik kendi ihtiyaçlarını karşılamak için yapılıyor. Deniz kıyısında olduğu için mevsiminde balık tutup satan tekneli balıkçıları mevcut. Kalkan, Kofana, Lüfer, Palamut, İstavrit gibi balıklar avlanıyor. Genç nesil daha ziyade Silis ocağında, Silis nakleden kamyonlarda odun ve mangal kömürü nakleden kamyonlarda çalışmaktadır. Meşhur bir yemek çeşidi yok. Meşhur ürünü ise Filtre tesislerinde kullanılan kum ve çakılı ile Orman ürünü yakacaklardır.

Tarihi eser olarak, Eski kalesi, İki doğal Mağarası ile çok eskiden Batık tarihi gemiler ve bunların topları gösterilmektedir. Köye gelen yabacı turistlerle İngilizce Almanca lisanlarında anlaşabileceği kimseleri her zaman bulabiliyor.

Köyde evlenme adetleri genelde görücü usulü veya kızla erkeğin anlaşmaları sonucu aileler arası gidip, tanışıp şartları konuşma ve dinimize uygun kız isteme adetleri uygulanır. Nişanlılık devresinde aileler hazırlık yapar. Düğün öncesi Çeyiz alma, Kına gecesi, Damat Traşı, Gelinlik Damatlık Elbise adetleri mutlaka uygulanır. Önce Dini sonra Resmi nikâh törenleri yapılır. Düğünler eskiden köy evlerinde yapılırken, günümüzde salon düğünlerine geçilmeye başlanmıştır. Düğünlerde genellikle ince saz ve hafif batı müziği çalınarak oynanıp danslar edilir.

İş icabı on kadar aile Almanya'ya, on kadar aile de ilçeye göç etmiştir. Buna karşın deniz ve ormanın bir arada oluşundan, dışarıdan buraya gelip yer satın alarak Villa Site tipi ev yaparak yazları gelen 150 kadar aile mevcuttur. Köy komşuları Karaca köy, Bin kılıç ve Kırklareli vilayetidir. Halkının tamamı Müslüman olup Çalışkan güler yüzlü, Misafirperver İnsanlardır.
 

ogunmisir

Ogün MISIR,
Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
12 Ocak 2012
Mesajlar
81
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
53
Yola özel araçla çıkıyorsanız Güneşli gişelerden 1,500 milyon TL ücretli otoyolun Çatalca ayırımına kadar olan bölümünü kullanarak İlçeyeotoban konforu ile kısa ve zahmetsiz gelebilirsiniz. Hafta sonu gişeler trafik yükünün arttığı akşam saatlerinde birikimlere neden oluyor. Normal yoldan gelenler Mimar Sinan eseri Büyükçekmece
gidilir2.jpg
köprüsünü görebiliyorlar. İstanbul Edirne yolunda Büyükçekmece batısından ayrılan 19 km lik yol Çatalca'yı İstanbul'a bağlıyor.
Çatalca'ya ve Yalıköy'e otobüsle gelmek isteyenler İstanbul
gidilir.jpg
Yenibosna'da ki metro istasyonu yanındaki hareket noktasından, kişi başı 5,500 milyon TL ödeyerek gelebilirler. İstanbul Yalıköy seferleri
saat 05.30 başlıyor. 105 km lik güzergahı otobüsler 2 saat 45 dakikada tamamlıyor ve Karacaköy, Ormanlı, Hisarbeyli, Çelepköy, Örencik, Yazlıköy, Dağyenice, Kestanelik, Oklalı, Subaşı, Gökçeali, Çatalca gibi duraklara uğruyorlar. Yalıköy'den son sefer saat 17.40 da yapılıyor
 

*USTA

Mustafa USTA, T.C Vatandaşı,
Genel Başkan
09-Aydın
Katılım
9 Eki 2010
Mesajlar
33,553
Tepki puanı
1,687
Puanları
113
Yaş
55
Otobandan mı gitsek ne yapsak,o kullanacağımız ara yolun durumu nedir Alper...?
 

ogunmisir

Ogün MISIR,
Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
12 Ocak 2012
Mesajlar
81
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
53
Mantık otobandan Çatalcaya git der,gerisini bilemem.Ancak keşke daha rahat ulaşılabilecek bir köy bulsaydık.Ankara ya gidilir o sürede,tabi Ankara' da ne işimiz olur o ayrı:)
Deniz için daha yakın alternatifler bulunabilirdi.Arabayı daha yeni yıkadım geldim,oranın kumu meşhurmuş,giden kum yesin:)))))
Şaka bir yana,emeğe saygı duyuyoruz.Ancak aracımı o yollara sokamam.Bir de ertesi gün yediğin güneşlenme banyosu ardından klimada çarpma,direksiyon salla,eve gel beyazlaşmış arabayı yıka ile Pazartesi ve diğer günleri çıkaramam.Yaşlılık böyle bir şey sanırım:))
 

*USTA

Mustafa USTA, T.C Vatandaşı,
Genel Başkan
09-Aydın
Katılım
9 Eki 2010
Mesajlar
33,553
Tepki puanı
1,687
Puanları
113
Yaş
55
Katılanlar:
1-
*USTA (+1)
2-
Renaultolog (+2)
3-
Deniz (+2)
4-
Eren59
5-
RenaultSporT
6-
Mehmet ㋡ܓܓ цÅ'
7-
RenaultFanClub (ailece )
8-
efepacaci
9-
SerhanÇELİK (+4)
10-Yeşimbkl
11-
crazy771
12-
C.Kaan
13-
EVREN TOPCU (+2)
14-
ozi28
15-
Kerem Mert
16-
tuqy
17-
kangoo39
18-
gkhnkls
19-
Sedat
20-
yakup41
21-yns4404 (ailece)
22-
Megane-FU*
23-
yesilius
24-
Murat Odabasi
25-
mert_fluence +3
26-
CenKeRS (+3)
27-
sansare13
28-
ensar* (+3)
29-
PULAT (Ailece)
30-
Korkmazbey
31-
yiğido58 (+2)
32-
Hati
33-KARAHAN

34-
speedmann
35-ogunmisir
 

GokhanRS

Gökhan GÜMÜŞ ,
Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
6 Ocak 2011
Mesajlar
766
Tepki puanı
1
Puanları
0
su koyverdin üstad :) senin mekan karaburun. hem asfalt sahili var hemde yakın. artık karaburun organizasyonuda lazım bidakine onuda ben yapam bari :D
 
Üst