2013 Clio Yağmur Sensörü Hk. (Araç ilk çalıştığında çalışmıyor, sonra çalışıyor)

Sing_a_song

Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
20 Eyl 2016
Mesajlar
145
Tepki puanı
0
Puanları
16
Yaş
35
Merhaba,

Temmuz 2018'deki dolu yağışından bir kaç ay sonra aracımın ön camını, renault servisinden orjinal cam alıp, sanayide camcıya taktırmıştım. (İşçilik az tutsun diye).

Mevsimi tam hatırlamıyorum ya da o zamanlar sorun yoktu bilmiyorum ama aracın yağmur sensöründe hep bir kararsızlık var. (Bir de o günden bu güne aracın kazadan dolayı 6 ay yatma durumu oldu).

Araç ilk çalıştığında silecekler çalışmıyor veya yavaş giderken tam düzgün ayarda silmiyordu/yetmiyordu.

Sensöre baktığım zaman jel değil şeffaf silikon sıktıklarını gördüm. Hatta tam gözün üstünde de nokta kadar silikon gözüme çarptı.

Geçen hafta camı taktırdığım yere gittim. Onlar da kararsız çalışması tuhaf bir durum ama jel veya silikonun ömrü bitiyor, beyazlaşıyor, kuruyor. Servisten jel alın getirin değiştirelim dediler.

Bostancı sanayide bir yetkili servise sordu eniştemin kalfası, jel 400 TL dediler. Kesin bir yanlışlık var da uğraşmak istemedim.

Bu forumda ve youtubeda şeffaf silikonun işe yaradığını görmüştüm. Az çok el becerim var diye kendim deneyeyim dedim.

Eski silikonu camdan çıkarmak çok zor oldu. Bir kısmı kalıp olarak geldi ama kalan kısmı kazımak zorunda kaldım. Kısmi de olsa pütürlü kalan yerler oldu. (Kazıma işlemini camı çizmemek için, cep telefonu tamirinde kullanılan sert plastiklerle yaptım).

Denemeler;

1-2 hafta önce sensörün çevresine değil direkt sensörün gözüne çift taraflı bant yapıştırdım. Elime 1 kova su alıp denedim (aslında suya gerek yokmuş, elimi de koysam algılarmış sensör). Bir çalıştı bir çalışmadı. Yorulup sonra bakarım diye bıraktım.

İstanbulda pek yağmur da yoktu. Sonra bir gün seyir halindeyken çukura tümseğe girip çıkınca sensör bir anda çalışmaya başladı. Yarım saat boyunca da gayet hassas ve tutarlı bir şekilde çalıştı. (Araç yavaşken bile gayet hassastı).

Dediğim gibi yağmurlu güne çok denk gelemedim. Ama her denk gelişimde genelde çukur tümsekten geçince sensör çalışmaya başladı.

Hal böyle olunca demek ki çift taraflı bant işe yarıyor, sensör algılayabiliyor kanısına vardım.

2 gün önce tam gözün önünde olan bantı çıkardım. Bu kez olması gereken gibi çevresine bant yapıştırdım. (ölçüp keserek).
O gün yağmur yağıyordu.
Elimle az bastırınca sensör devreye girip stabil çalışmaya devam ediyordu. Aracı durdurup 1 dk içinde tekrar çalıştırınca da çalışmaya devam ediyordu ama aracı durdurup 5 dk bekledikten sonra tekrar çalıştırınca çalışmıyordu.
Kablolardan mı acaba diye düşündüm. Çünkü sensöre değil kablo veya soket kısmına hafif dokununca da çalışıyordu.
Çukur tümsekte çalışmaya başlayınca belki de kablolardan dedim. Sensörün çevresindeki kabloları bantlayıp sabitledim. Yine aracı stop edip çalıştırınca çalışmadı.

Bu sabah işe gelirken yine çalışmadı. Seyir halindeyken silecek kolunu bir kaç kez sıfıra ve autoya aldım sonra çalışmaya başladı.

Sonuç olarak;

Jel veya silikon konusu değil de sanki elektrik sorunu var diye düşünüyorum. Jel sorunu olsa çalışmaya başladığında neden tam olaması gerektiği gibi çalışıyor?
İstanbul Anadolu Yakasında bunun tamiri veya çözümü için nereye gidebilirim?
 
Üst