Aracınıza Yedek Parça Alırken Aldanmayın

Extreme__

Kayıtlı Üye
06-Ankara
Katılım
21 Tem 2017
Mesajlar
166
Tepki puanı
0
Puanları
16
Yaş
39
Sahtekarlığın en çok yapıldığı sektörlerden biri Yedek Parça Sektörü.Her ürünün replikası,revizyonlusu mevcut.Müşteri portföyünün çoğu bilinçli değil.Bir giyim mağazasına giren müşteri A ürünü ile B ürününü kolayca kıyaslayabilir ve A ürününün replikasını kolayca ayırt edebilirken, Yedek Parça sektöründe satıcı karşısında tamamen savunmasız. Çünkü konu oldukça teknik, konu oldukça karmaşık…Senelerdir bu piyasada okadar çok sahtekarlığa tanık olduk ki, Nevşehir gibi küçük bir yerin sanayisinde yapılanları görünce, büyük şehirdekileri tahmin edemez olduk. Aracınıza İşlem Yapacak Yerlerde Dikkat Etmeniz Gerekenler:
  1. Yedek parçanızı muhakkak kendiniz alın, tamirciye,kaportacıya yada elektirikçiye bu sorumluluğu vermeyin.
  2. Eğer ürünleri kendiniz almadıysanız,ürünlerin nereden satın alındığını öğrenin,o firmaya giderek neler alındığını teyit edin ve ödemesini muhakkak ilgili satıcıya siz yapın.
  3. Aldığınız yeni ürünlerin montajından sonra eski ürünlerinizi muhakkak görün.
  4. Yedek parça bulunduran tamirhanelerden ürün satın almadan önce yedek parçacılardan araştırma yapın. Tamirhanedeki parçanın araştırılmadan montajına izin vermeyin. Sahte yada kalitesiz yedek parçaların piyasada en çok tamirhanelerde satıldığını unutmayın.
  5. Kısa süreli işlemlerde aracınızın başında muhakkak durun. Uzun süreli işlemlerde ise sık sık işin işleyişi kontrol edin.
  6. İşlem sonunda yetkiliden muhakkak Fiş yada Fatura isteyin.
Yedek Parça Alımlarında Dikkat Etmeniz Gerekenler:
  1. Çevrenizde yedek parça satıcıları hakkında araştırma yapın. Güvenilir yerleri tercih etmeye çalışın.
  2. Ürünün fiyatına araştırıken ürünün marka kıstasına göre araştırın. Marka hakkında bilginiz yok ise işleminizi yapacak ustadan ürün ve markası hakkında bilgi alın.
  3. Marka belirtilmeyen toplu parça listelerinde satıcıların fiyat hesaplarken ürünlerin en ucuz olanlarını hesaplayacağını unutmayın. Bu yüzden ustanızdan ürünleri markalarının ne olması gerektiği hakkında bilgi alın.
  4. Ürün araştırması yaparken otomotiv sektöründe çoğu ürünün Sahtesinin yada Revizyonlusunun olduğunu aklınızdan çıkarmayın.Ucuza aldığınızı zannettiğiniz ürünün sahtesini alma ihtimaliniz herzaman vardır. Bu konuda işleminizi yapacak ustadan yardım alabilirsiniz.
  5. Toplu ürün alımlarınızda her bir parçayı gözünüz ile görün.Hepsinin Sıfır ürün olduğunu teyit edin. Çıkma yada Revizyonlu ürünleri Sıfır ürün aldığınızı sanarak satın alabilirsiniz.
  6. Ürünlerin ödemesini yaptıktan sonra muhakkak Fiş yada Fatura isteyin. Eğer satıcının garanti verdiği ürün var ise muhakkak FATURA alın.
  7. Toplu yedek parça alımlarınızda, bütün ürünlerin satıcının elinde olup olmadığını öğrenin. Bu bizim en çok karşılaştığımız problemlerdendir.Bu konu hakkında nasıl bir yanılgıya düşeceğinizi basit bir örnekle anlatayım:

  • Örnek parça listeniz: 1)Motor Kiti 2)Piston Kolu 3)Grank 4)Subap Takımı (Markalar sabit kabul ediliyor)
  • A firmasının Teklifi: 1)Motor Kiti – 200 TL 2)Piston Kolu 100 TL 3)Grank – 200 TL 4)Subap Takımı – 50 TL TOPLAM:550TL
  • B Firmasının Teklifi: 1)Motor Kiti – 175TL 2)Piston Kolu 200TL 3)Grank – 190TL 4)Subap Takımı – 55 TL TOPLAM:620TL
  • A firması Piston kolu hariç diğer ürünlerin stoğunda mevcut olduğunu ve Piston kolununda 2 gün içerisinde temin edilip teslim edileceğini söylüyor. B Firması ise ürünlerin hepsinin stoğunda mevcut olduğunu söylüyor.
  • Sizin tercihiniz normal olarak A firması olacaktır. Çünkü arada 70 TL gibi bir fiyat farkı var. A firması ile anlaşıp ücreti ödeyip Piston kolu hariç diğer ürünleri teslim alıyorsunuz.İşte film burada başlıyor. A firması 2 gün içinde teslim edeceği ürünü temin edemediğini söylüyor. Bu ürünün bedelini size ödeyip başka bir yerden temin etmenizi söylüyor. A Firması teklif listesinde Piston Koluna 100 TL fiyat yazmıştı.
  • Siz 100 TL yi alıp kapı kapı dolaşıyorsunuz. Ama nereye giderseniz gidin ürünün fiyatı 200-225-250 TL… Yani anlayacağınız bu ürünü çalan bile 100 TL’ye vermiyormuş.Sizin cepten 100 TL daha çıkıyor ve piston kolunu 200 TL’ye temin edip listenizi tamamlıyorsunuz.Peki parçalara toplamda ne ödediniz?
  • 550 TL A firmasına para ödemiştiniz.100 TL daha cepten koyarak piston kolunu temin ettiniz.Toplamda 650 TL’ye parçaları temin ettiniz.Peki B firmasından alsaydınız nekadar kârınız olacaktı? 650-620=30 TL…
  • Anlayacağınız A firması elinde olan ürünleri tatlı bir kar ile size satmayı başardı. Sizde tatlı tatlı aldandınız…
Malesef araç sanayilerindeki bu tür sahtekarlıklar müşterileri daha fazla fiyat ödeyerek yetkili servislere gitmeye mecbur kılıyor. Halbuki yetkili servislerde yapılan her işlemi,alacağınız her yedek parçayı daha ucuza temin edebilirsiniz. Onun için en azından bu yazdıklarımı aracınızı sanayiye götürmeden önce aklınıza getirmeyi unutmayın…


alntıdır: http://www.seyitaltunkas.com/otomobil/araciniza-yedek-parca-alirken-aldanmayin.html
 
Son düzenleme:

doktoritsa

Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
29 May 2013
Mesajlar
218
Tepki puanı
0
Puanları
0
Bilgilendirme için teşekkürler dikkat etmek gerek
 

metehanaslan

Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
17 Eki 2017
Mesajlar
147
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
28
Çok faydalı bir paylaşım, teşekkürler :eyv
 

anll23

Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
3 Ara 2014
Mesajlar
159
Tepki puanı
0
Puanları
0
Teşekkürler faydalı paylaşım
 
Üst