Araçlarda Yakıt Tasarrufu Nasıl Yapılır? Yakıt Tasarrufu için Öneriler

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan ustaa
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

ustaa

Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
17 Kas 2016
Mesajlar
61
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
34
Bu yazımızda araç sahipleri için ve yeni araç almak isteyenler için çok önemli bir konu olan yakıt tasarrufundan bahsedilmiştir. En az yakıtla ve aracınıza zarar vermeden uzun yolculuklar yapmak, yakıt masrafının bütçenizi çok etkilememesi için bilmeniz gereken tüm bilgiler yazımızda mevcuttur.

araclarda-yakit-tasarrufu-nasil-yapilir-696x464.webp

Bizler, dünyanın en düşük maaşıyla çalışan, ama benzin için dünyanın en yüksek fiyatlarından birini ödeyen insanlarız. Ve bu durum sık sık şu sorunun sorulmasına sebep oluyor: Senin araba km’de kaç yakıyor? En ucuz yakıt tüketen araç hangisi? En az yakıt harcamak için kaç devirde gitmeliyiz? Vitesi boşa alsak, çok kar sağlar mıyız vs…

Araç kullanıcıları genel olarak az yakıtla neden daha fazla yol alamadıklarından şikayet ederler. Ancak bu şikayetleri ederken kendi yaptıkları yanlışları göz ardı ederler. Daha doğru yanlış olduğunu bilmeden davranmaktadırlar. Uzmanlar otomobili kullanma şeklinin, yakıt tüketiminin artmasına veya azalmasına neden olduğunu belirtmektedir.

Araç kullanırken yakıt tüketimini en aza indirmek ve daha uzun yol almak sizin elinizdedir. Bu makalemizde, aracınızı en az yakıtla en uzak mesafeye nasıl götürürüz, onun ipuçlarını bulacaksınız.

Bu makalemizde, aracımızı en az yakıtla en uzak mesafeye nasıl götürürüz, onun ipuçlarını bulacaksınız.

Araçlarda Yakıt Tasarrufu Nasıl Yapılır Gelin Beraber İrdeleyelim;

araclarda-yakit-tasarrufu-nasil-yapilir.webp

En birinci altın kural şudur: Aracınızı iyi tanıyın. Yapılan araştırmalara göre, aracını iyi tanıyan kullanıcılar, tanımayanlara göre en az %10 civarında yakıt tasarrufu sağlıyor. Bu rakamı, %20’lere çıkartmak da mümkün.

Ani hızlanmaya çalışmak, motora bir anda yüksek hacimde yakıt ilettiği için, israfı artırır. Hızınızı, yavaş yavaş artırmayı deneyin.

Gaz pedalına hiç basmamak, bazı durumlarda normalden daha fazla yakıt israfına sebep olur. Eğer yokuş aşağı gitmiyorsanız, gaz pedalına basmadığınız durumlarda bir süre sonra aracınız yavaşlar. Aracınızı hızlandırmak için gaz pedalına yüklenmeniz gerekir. Aracınız hızlandığında tekrar yakıt tasarrufu yaptığınızı zannederek, gaz pedalından ayağınızı çekerseniz, bir süre sonra tekrar yavaşlayacaksınız ve tekrar gaz pedalına yüklenmeniz gerekecektir.

Eğer haddinden fazla yakıt harcamak ve motorunuzu erkenden yıpratmak istiyorsanız, hızlandığınızda gaz pedalından ayağınızı çekin; yavaşlayın ve yavaşlayınca tekrar gaza yüklenin.

Pek çok kişi bu hataya düşüyor. Ne kadar az gaz pedalına basarsa o kadar az yakıt tasarrufu sağlayacağını düşünüyor ancak bu, büyük bir yanılgıdır.

En etkili yöntem gaz pedalına az az ama sürekli basmaktır. Çünkü araba en çok yakıtı giderken değil; kalkışlarda ve hız artımlarında harcar. Sürekli sabit hızda giden bir araç, çok da fazla yakıt harcamaz. Ayağı gaz pedalından çekmeniz demek, arabanın bir süre sonra yavaşlayacağı anlamına gelir. O yavaşlayınca siz hız artırmak için tekrar gaz pedalına yükleneceksiniz. İşte bu, yakıtın da motorun da düşmanıdır. Bunun yerine; gaz pedalını, arabanın hızını düşürmemek için kullanın. Sabit bir şekilde pedala basılı tutun.

Tabi ki yukarıda söylediğimiz durum, yokuş aşağı giderken geçerli değildir. Yokuş aşağı giderken ayağınızı gaz pedalından çekmeniz, elbette ki yakıt tasarrufu sağlar.

Yakıt tasarrufuyla ilgili bir diğer konu da arabanın devridir. Eğer tasarruflu şekilde kullanmak istiyorsanız, araba devrini 2000 ile 2500 arasında tutun. Bunu sağlamak için, bir vites üstten gitmeniz yeterli olacaktır. Bu şekilde hem aracınızdan çıkan ve sizi rahatsız eden motor sesi azalacaktır; hem de aracınızın kullandığı yakıt miktarı azalacaktır. (Bilmeyenler için söyleyelim, devir demek Krank Mili’nin bir dakikada yaptığı dönüş sayısıdır.)

Ancak, yokuş yukarı giderken dikkat etmeniz gerekir. O zaman, devrinizi 2500 – 3000 arasına çıkarmanız gerekecektir. Bazı durumlarda gerekirse 3500 hatta daha fazlası olabilir. Çünkü, yokuş çıkarken devri çok düşürdüğünüz takdirde, aracınız baygınlaşabilir. Eğer baygınlık durumu uzun süre devam ederse ve sürekli yokuşu 2000 devrin altında çıkarsanız aracınız hararet yapabilir.

Bir de, yokuş aşağı giderken dikkat etmemiz gereken durumlar vardır. Yakıt tasarrufu sağlamak için yapılan en tehlikeli ve gereksiz hareketlerden birisi de, yokuş aşağı giderken vitesi boşa almak ya da kontağı kapatmaktır. Bu durumlarda, freninizin tutması güçleşir hatta bazı durumlarda imkansız hale gelir. Kaldı ki, vitesi boşa almak zannedildiği gibi yakıt tasarrufu da çok sağlamaz. Onun yerine yüksek viteste gidin ve ayağınızı gaz pedalından çekin. Bu şekilde, motora az da olsa yakıt tasarrufu girişi devam ettiği için, frenlerin çalışma sisteminde bir bozulma olmaz. Vites boştayken de motor yakıt almaya devam eder. En iyisi, o yakıtı vitesteyken almasıdır. Çünkü güven her şeyden önce gelir.

Yakıt tasarrufu sağlamanın en bilinen formüllerinden biri de, yüksek hız yapmamaktır. Bilinen bir gerçektir ki, 90 km hızdan sonra yaptığınız her 1 km’lik hız artışı, yakıt tüketiminizi yaklaşık %1 oranında artırır.

90 km hızla gitmek yerine, 110 km hızla gitmeniz; yaklaşık %20 daha fazla yakıt harcayacağınız anlamına gelir. 130 km ile gitmeniz, yakıt israfını %40’lara çıkartır. Neredeyse yarı yarıya!

Bunlar dışında, araç motor bakımlarını düzenli yaptırmak; filtreleri düzenli değiştirmek; gerekmedikçe klimaları açmamak; tekerleri orijinal seviyede şişirmek gibi etkenler de, önemli derecede yakıt tasarrufu sağlar.


Kaynak: Bilgihanem.com/
 
Aslında arabalar çok yakmıyor. Sadece en pahalı yakıtı kullandığımız için bunlar oluyor.


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
 
Bunlara dıkkat edersek oo.benım aracım 2000 motor gerektiginde 4.vites 100 110 gidiyorum gerektginde 70de 5.vites atıyorum
Gerektginde rampayı 3 le cıkıyorum yakıt 6.5 yaklaşık.. Takmayın böyle şeylere
 
Bunlara dıkkat edersek oo.benım aracım 2000 motor gerektiginde 4.vites 100 110 gidiyorum gerektginde 70de 5.vites atıyorum
Gerektginde rampayı 3 le cıkıyorum yakıt 6.5 yaklaşık.. Takmayın böyle şeylere

Haklısın ustam aslında yeri geliyor bende öyle kullanıyorum aracı
 
Yakıt sarfiyatı yapmak isterken dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ister manuel ister otomatik araçlarda araç hareket halinde ilken kesinlikle vites " BOŞ " konumda olmamalı. Bir çok araçta anlık tüketime baktığınızda boş konumda inen 2 litre civarı gösterir fakat uygun vites ve gaza basmadığınız durumlarda ise 0 litre gösterir. Aracın frenleme ihtiyacını göz önünde bulundurarak güvenlik açısından da boş konumda kullanmamak gerekir.


Tapatalk Pro kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
 
Yakıt sarfiyatı yapmak isterken dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ister manuel ister otomatik araçlarda araç hareket halinde ilken kesinlikle vites " BOŞ " konumda olmamalı. Bir çok araçta anlık tüketime baktığınızda boş konumda inen 2 litre civarı gösterir fakat uygun vites ve gaza basmadığınız durumlarda ise 0 litre gösterir. Aracın frenleme ihtiyacını göz önünde bulundurarak güvenlik açısından da boş konumda kullanmamak gerekir.


Tapatalk Pro kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Araç vitesde oldugu zaman gaz kelebegını kapatır ve yakıt tuketımını kapatır.Boşa attıgın zaman kelebek açar ve yakıt devam eder bu yuzden boşa atmamak sıze sarfıyat saglar
 
faydalı bi paylaşım ustam teşekkürler...
 
Son düzenleme:
Geri
Üst