Hayrettin Karaman: Hacı demeyin

ByTyFn

Tayfun SÖYLEMEZ,
Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
2 Şub 2013
Mesajlar
8,051
Tepki puanı
928
Puanları
0
Yaş
35
[h=2]Prof. Hayrettin Karaman, hac için Kabe'ye gidenlere çok önemli uyarılarda bulundu.[/h]
amandan_sitem_dolu_faiz_yazisi13772916750_h1065621.jpg


Türkiye'de fıkıh dendiğinde akla ilk gelen isim olan Yeni Şafak Gazetesi yazarı Hayrettin Karaman, hac ibadetini yerine getirene 'hacı' denilmesini doğru bulmadığını söyledi.

HACDAN ÖNCE HACDAN SONRA DİYE AYRILMAMALI


Hac ibadetinin 'hacdan önce daha gevşek dindar iken hacdan sonra daha sıkı dindar olma' şeklinde, bir müminin dini hayatını ikiye bölmesini doğru bulmadığını ifade eden Karaman, 'Namaz, oruç, istiğfar/tevbe, tasadduk gibi ibadetler de temizleyici, bağışlanma vesilesi ibadetlerdir. Mü'min bütün bu ibadetleri, kesintisiz kulluk bilinci içinde yapmalıdır. Bir mü'mine hacdan önce neler yakışmıyorsa hacdan sonra da onlar yakışmaz'dedi.


ALLAH NASİP ETTİ, GİTTİK GELDİK


Hac dönüşü ziyarete gelen misafirlere anlatılması gerekenlere de açıklık getiren Karaman, hac ibadetini yapanları, bu ibadeti yapamayanlara 'hac ibadeti yapmakla başkalarından farklı ve imtiyazlı hale geldiği intibaını' vermemesi konusunda uyardı.


HEDİYE HURMA VE ZEMZEM


Hac ziyaretlerinin hediyeleşme ziyaretlerine dönmesini de eleştiren Karaman, 'Beyler ve hanımlar arasında bir söz var: 'Çarşı tavafı'. Gerçekten birçok insan adeta iki tavaf yapıyor: Kabe ve çarşı tavafları. Hatta bazıları ikincisi ile daha fazla meşgul oluyorlar' dedi. Kesin olarak kötü sonuçlara sebep olduğu için 'Uğurlayanlar hacca gidenlere hediye vermemeli, hacca gidenler de oradan hediye getirmemelidirler. Uğurlayanlar dua etmeli ve dua istemeli, gidenlerin de en büyük hediyeleri orada, eş dost için dua etmek olmalıdır' diyen Karaman, 'Hacdan getirilecek hediye yalnızca hurma ve zemzem olmalı.' diye konuştu.


HAC İBADETİ YAPANA HACI DEMEYİN


Yıllardır hac ibadeti yapan kimseye 'hacı' denilmesini doğru bulmadığını ve bunu yazarak da ifade ettiğini belirten Karaman, 'Mü'min 'namazcı, oruçcu, haccı, zekatçı...' değil, mü'mindir, müslümandır. Yapılan ibadetler mü'mine unvan olmaz, olmamalıdır' diye konuştu.
 

UĞUR BAŞAR

Uğur Başar
Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
10 Eki 2010
Mesajlar
4,000
Tepki puanı
419
Puanları
83
Yaş
48
Müslüman her yerde müslümandır doğru, fakat bizde yapılan işlerin yapılmışlığını göstermek için söylenen şeylerin başında gelir bu tip lakaplar.
Haliyle "bak ben Hacca gittim" demek için hacı ünvanını üzerimize yapıştırırlar. Bak hacca gittim Hacı oldum. şeklinde. Hem manen kendilerini daha üstün göstermek hem de dediğim gibi benim bu görevi yerine getirdiğimi herkes bilsin diye söyletirler.
Hacı olan kimse müslümanlığın farklı bir şekline yada konumuna girmezler. müslüman müslümandır. Hac ibadetini yerine getirmiş müslüman olursun sadece.
üzerine farz olupta hac ibatini yerine getirmeyen kişilerden sevap üstünlüğü tabi ki vardır, fakat hac farz olmayan kimselerden üstün olduğunu göstermez. Hacca gitmemiş fakat günü büyük bir zamanını ibadet ile geçiren, haramdan uzak duran Mü'min yaşamı benimsemiş bir kişi hac ibadetini yapmış kişiden daha çok sevap kazanabilir. haliyle ahirette daha iyi bir konumda olabilir. İbadetlerin gösterişten uzak olması dinde esastır. En büyük günahlar malesef farkında olunmadan yapılan Riya'lardan gelir. Bu tip lakaplar ile üstünlük sağlamak ve gösteriş yapmak en çok yapılan Riya'dır.

Benim görüşüm de bu.
 
Üst