Ortodonti, Ortodontik Problemler ve Ortodonti Tedavisi

Kerem Mert

Kerem Mert BERBER,
Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
10 Şub 2012
Mesajlar
663
Tepki puanı
0
Puanları
0
Ortodonti düzgün dişler anlamına gelen, latince kökenli bir kelimedir. Ortodonti, dişlerin, alt ve üst çenenin ve yüz kemiklerinin birbiriyle olan ilişkilerini bireyin yaşını, büyüme ve gelişimini göz önünde bulundurarak inceleyen, normalden sapmaların olduğu vakaları tespit ederek düzeltmeye veya bu sapmaların meydana gelmesini önlemeye çalışan diş hekimliği uzmanlık dalıdır. Ortodonti tedavisiyle ortodontistler ilgilenir. Ülkemizde 5 yıl süren diş hekimliği eğitimini tamamladıktan sonra, 4-5 yıl süreyle ortodonti ana bilim dalında doktora yapan uzman diş hekimlerine ortodontist ünvanı verilir.

İlk Ortodontik Muayene Ne Zaman Yapılmadır?
İlk ortodontik muayenenin zamanı ile ilgili hekimlerin genel görüşü, ortalama 7 yaş civarında yapılması gerektiğidir. 7 yaş itibariyle daimi azı dişleri ve/veya ön kesici daimi dişler ağızdaki yerini almış olur. Bu sayede alt ve üst çene arasındaki kapanış şekli değerlendirilerek, ortodontik tedaviye gerek olup olmayacağına karar verilebilir. Ortodontistiniz tedaviye gerek olacaksa en uygun yaş aralığını belirleyecek veya takip için 6 aylık düzenli aralıklarla sizi görmek isteyecektir. Böylece problem büyümeden teşhis edilerek, daha kısa sürede ve daha kolay yöntemlerle tedavi gerçekleştirilebilecektir.

Ortodontik Problemlerin Sebepleri
Ortodontik problemlerin sebepleri genetik veya sonradan kazanılmış olabilir. Özellikle çene gelişimi ile ilgili problem olan bireylerde soygeçmişinde benzer bir problemin bulunup bulunmaması önemlidir. Kalıtsal diş eksiklikleri, üst çenenin dar olması veya çapraşıklık gibi problemler de kalıtsal olarak çocuğa geçebilir. Parmak emme, uzun süre emzik ve biberon kullanımı, dil emme, dudak emme ve dudak ısırma gibi kötü alışkanlıklar da ortodontik bozukluklara neden olabilmektedir. Ayrıca geniz eti varlığı veya sürekli ağız solunumu gibi kulak burun boğaz problemleri de ortodontik bozukluklara neden olabilir.

Ortodontik Tedavi İçin Yaş Sınırı Var Mıdır?
Ortodontik tedavide sanıldığının aksine yaş sınırı yoktur. 7’den 70’e her yaşta uygulanılır. Ancak alt ve üst çenenin birbiriyle olan ilişkisi normal değilse yani iskeletsel bir problem varsa erken yaşta tedavi edilmesi önerilir. Çünkü çene kemiklerinin gelişimi tamamlandıktan yani ortalama 18 yaşından sonra kemik gelişimine müdahale etmek mümkün değildir. Ancak dişlerin sıralamasındaki ve kapanışındaki bozukluklar her yaşta tedavi edilebilir.

Ortodontik Tedavi Nasıl Uygulanır?
Ortodontik tedavi ağız dışı ve ağız içi apareyler kullanılarak uygulanabilir.

Ağız dışı apareyler genellikle büyüme çağındaki bireylerde alt veya üst çene gelişimini yönlendirmek amacıyla kullanılırlar. Sabit ortodontik tedavi uygulanırken tedaviye destek olmak amacıyla da uygulanabilirler. Ağız dışı apareyler baş, boyun, alın veya çene bölgesinden destek alan apareylerdir.

Ağız içi apareyler uygulama şekline göre sabit ve hareketli olarak iki gruba ayrılır:

Sabit Ortodontik Tedavi:
Sabit ortodontik tedavi adından da anlaşılacağı gibi hastanın çıkartamayacağı sabit apareylerin kullanıldığı ortodontik tedavidir. Sabit ortodontik tedavide dişler üzerine braket olarak adlandırılan oluklu bir metal (günümüzde porselen braketler de kullanılmaktadır) yapıştırılır. Bu oluktan bir tel geçer. 4-6 hafta aralıklarla bu tel değiştirilir.

Diş hekimliği teknolojisinde yaşanan gelişmeler sonucunda, günümüzde ortodonti tedavisinde dışarıdan bakıldığında daha az fark edilen, diş renginde veya şeffaf porselen braketler kullanılabilmektedir. Ayrıca ortodonti tedavisinde braketler dişlerin damak ve dil tarafına yerleştirilerek, dışarıdan bakıldığında hiç fark edilmemesi sağlanabilir.

Hareketli Ortodontik Tedavi:
Hareketli ortodontik tedavi hastanın kendisinin takıp çıkartabileceği apareylerin kullanıldığı ortodonti tedavisidir. Hareketli ortodonti tedavisi daha çok 6-12 yaş arası çocuklarda uygulanır. Bazı durumlarda hem sabit hem hareketli her iki ortodonti tedavi şeklinin de uygulanması gerekebilir.

Ortodontik Tedavide Kullanılan Braketler/Apareyler Dişlere Zarar Verir mi?
Takılan braketlerin/apareylerin dişlere zararı yoktur. Ancak ağız bakımının iyi olmadığı, dişlerin iyi fırçalanmadığı durumda braketlerin/apareylerin çevresinde yiyecek artıklarının birikimi daha kolay olmaktadır. Bunun sonucunda çürük başlangıcı olan beyaz lekelenmeler görülebilir.

Ortodontik Tedavi Ne Kadar Sürer?
Ortodonti tedavisinin süresi pek çok faktöre bağlıdır. Ancak ortodonti tedavisinde süreyi etkileyen en önemli faktör, ortodontik sorunun şiddetidir. Diş hekimliğinde uygulanan diğer tedavilerle kıyaslandığında, ortodonti tedavisi uzun bir süreci kapsar. Bu nedenle, ortodonti tedavisinin en kısa sürede tamamlanabilmesi için, ortodontistinizin uyarılarını dikkate almalı ve randevularınızı aksatmamalısınız.

Pekiştirme Tedavisi
Ortodonti tedavisi ile dişler istenilen pozisyona geldikten sonra, dişlerin veya çenelerin yeni konumlarını koruyabilmek ve çevre dokuların uyumunu sağlamak için pekiştirme tedavisi uygulanır. Pekiştirme tedavisinde hareketli veya sabit apareyler kullanılabilir.

Pekiştirme tedavisi çok önemlidir. Hastalar genellikle uzun süren ortodonti tedavisi sonrasında pekiştirme tedavisini pek önemsememektedir. Ancak yapılan tedavinin geri dönmemesi için ortodontistin önerilerine titizlikle uyulması gerekir.

 
Üst