Afrika Sıcaklarına Dikkat

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan ROADFOX
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

ROADFOX

Kerem SAYARI, T.C. Vatandaşı,
Başkan
Bilgi Girilmemiş
Katılım
9 Eki 2010
Mesajlar
12,738
Tepkime puanı
530
Puanları
113
Yaş
56
758532_detay.webp


Meteoroloji, Türkiye’nin yarından itibaren Kuzey Afrika üzerinden gelecek sıcak hava dalgasının etkisine gireceğini belirterek, hava sıcaklığının 5 ile 9 derece arasında artacağını açıkladı. Meteoroloji’den yapılan açıklamaya göre Türkiye, Basra Alçak Basınç Merkezi’nin etkisi altında bulunuyor. Bütün bölgelerde hava az bulutlu ve açık geçerken, hava sıcaklığı yurdun güney, iç ve batı bölgelerinde mevsim normallerinin 2 ila 5 derece üzerinde seyrediyor.



Ancak yurdun, hafta sonunda Kuzey Afrika üzerinden gelecek sıcak hava dalgasının etkisine girmesiyle birlikte hava sıcaklığının daha da artması bekleniyor. Hava sıcaklığının doğu bölgelerde mevsim normallerinin 2 ila 5, iç ve batı bölgelerde ise 5 ila 9 derece artacağı tahmin ediliyor. Hafta sonu sıcaklıklar Ankara’da 37, İstanbul’da 34, Şanlıurfa’da 42, Antalya’da 39, Aydın’da 41 dereceyi bulacak.

MEMURA İZİN

Meteoroloji yetkilileri, hafta sonunda yurt genelinde beklenen yüksek hava sıcaklığı nedeniyle yaşanabilecek olumsuzluklara karşı vatandaşları uyardı. Açıklamada, 10.00-16.00 saatleri arasında güneşe çıkılmaması gerektiği bildirildi. Bu arada sıcaklar nedeniyle kronik hasta, hamile ve engelli memurların İzmir’de bugün, Aydın’da ise 4 gün idari izinli sayılacağı bildirildi. 

"SICAK ÇARPMASI TEDAVİ EDİLSE BİLE ÖLÜMLERE YOL AÇABİLİYOR"

Aydın Tabip Odası Başkanı Dr. Eralp Atay, sıcak çarpmasının tedavi edilse bile çok tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini belirterek, “Tedavi edilse bile hastaların yüzde 20’si ölmektedir” dedi.

Aydın’ın 5 gün boyunca Türkiye’nin en sıcak illerinden biri olacağına işaret eden Aydın Tabip Odası Başkanı Dr. Eralp Atay, “Sıcaklık gölgede 41-43 derece olacak. Bu sıcaklarda özellikle çocuklarda ve yaşlılarda önemli sorunlar yaşanabilir. Güneş çarpması ya da sıcak çarpmasına karşı tedbirli olmalı ve bunun neden olduğu vücudun aşırı su kaybı tehlikesine dikkat etmeliyiz. Güneş çarpması özellikle çocuklarda yazın görülen bir hastalıktır. Her ne kadar çocuklarda görülme sıklığı fazla olsa da büyüklerde de görülen güneş çarpması, tedavi edilmediği takdirde ölüm veya ciddi sağlık kayıplarına varan sorunlar doğurabilmektedir. İnsanlar sıcak kanlı canlılar olduklarından vücut ısıları daima sabit kalır. Vücudumuz ısı dalgalanmasını dengede tutmak için ter bezleri ile donatılmıştır. Bu ter bezleri kan yoluyla vücuda yayılan ısıyı ter sıvısına aktarır, oradan da bu sıvıyı dışarıya salgılayarak vücudun fazla ısısını dışarıya aktarmış olur. 37 dereceye kadar normal olan vücut ısısı, çok sıcak havalarda ve rutubetin arttığı durumlarda 40-41 dereceye kadar yükselebilmektedir. Bu durum hücrelerde özellikle de beyin hücrelerinde tahribat yapmaktadır” diye konuştu.

Aşırı sıcağa maruz kalan bir kişinin, beynindeki ısı ayarlama merkezinin fonksiyonunun bozulduğunu ve ‘güneş çarpması’ denilen ciddi sağlık sorununun ortaya çıktığının altını çizen Atay, şu uyarılarda bulundu: “Uzmanlara göre, ilerlemiş sıcak çarpması çok tehlikeli olup, tedavi edilse bile hastaların yüzde 20’si ölmektedir. İyileşenlerde ise sinir sisteminde kalıcı hasarlar oluşabilir, denge ve koordinasyonlarının normale dönmesi aylar alır. İlk belirtiler görüldüğünde teşhis konur ve şuur kaybından önce tedaviye başlanırsa iyileşme şansı oldukça yüksek olur. Makine dairesi, çelik tezgahları gibi çok sıcak yerlerde çalışanlarda da hiç güneş görmemelerine karşılık, 'güneş çarpması' etkileri ortaya çıkabilir. Bu nedenle doktorlar son yıllarda ‘güneş çarpması’ yerine genellikle ‘sıcak çarpması’ terimini kullanmaktadırlar. Bedende ortaya çıkan değişiklikler aşırı ısıya tepkidir. Fakat direkt olarak güneş ışınlarına maruz kalmak o bölgenin o anki hava sıcaklığından da daha fazla ısınmasına neden olacağından sıcak çarpması görülme riski artacaktır”
 
Yanıyoruz..
 
haggaten yanıyoz beya...;)...
Allah(cc) Ramazan tutacaklara yardım etsın, bizleri de affetsın.. (amin)... :cool: (hastayım raporum var):slc
 
İşyerimde klima var kafam rahat ama dışarı çıkınca saunaya girmiş gibi sıcak hava çarpıyor,5-9 derece daha artınca ne olacak bakalım...
 
Dışarta çalışanlara allah yardım etsin klimasız ortam zor
 
farkında olmadan vücudun susuz kalması da sersemlik yaratıyor, direksiyon başına geçenlerin bunu da dikkate almasını öneririm.

aracın en büyük lükslerinden biri bu oldu, normalde öğlen sıcağında işe giderken aşırı ısınır sonra da buz gibi ofise girince hasta olurdum hep:(
 
Koca kış yattık ee artsın yaniii :D
 
Allah dışarıda güneş altında çalışanlara yardım etsin, en güzeli hiç dışarı çıkmamak...
 
sen Angara disen, ya urfa-d.bakır-mardin de olsen napicen...gatil mi olcen ... :slcıslıkcenker
 
Geri
Üst