Kompresyon Testi Nedir? Nasıl Yapılır?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan GokhanRS
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

GokhanRS

Gökhan GÜMÜŞ ,
Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
6 Ocak 2011
Mesajlar
766
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Bu da ne? Niye böyle birşeye ihtiyacım olsun ki? diye düşünürseniz hemen açıklayayım. Serviste araç ekspertizi yapılırken kaporta boya motor sesi v.s yapılarak size araç iyi yada kötü diyorlar. Oysaki motor içinin durumunu anlayabilmek yalnızca kompresyon testi ile mümkündür. Aslında araç alırken kumar oynuyorsunuz. Kompresyon testi yapılmadan alınan aracın hiç bir zaman motor içinin durumundan emin olamazsınız olamayacaksınız.

Öncelikli olarak kompresyon test cihazına ihtiyacımız var.

kompresyon1.jpg


kompresyon2.jpg


Araçtaki bobinleri söküyoruz (eğer kalem bobin yerine distribütör tarzında bobin varsa buji kablolarını söküyoruz) ve ardından buji anahtarı yardımı ile bujileri söküyoruz. Daha Sonrada enjektörlere gelen sigortayı çıkartıyoruz. Her araçta bulunduğu yer farklı olup resimli anlatımımızda honda motorunu görmektesiniz. Eğer sigorta çıkarmak zor ve enjektör soketlerini çekmek daha kolaysa enjektör soketlerinide çıkarabilirsiniz. Bunlardan biri yapılmadığı taktirde araç test sırasında benzin verecektir ve kompresyon değerleri doğru çıkmayacaktır.


kompresyon3.jpg


kompresyon4.jpg



Şimdi bujileri dikkatlice sökelim (bu işlemi yaparken motorun aşırı sıcak olmamasına dikkat ediniz. Zira diş sardırabilirsiniz). Sökmüşken kontrollerinizide yapınız. Eğer bujiler kararmışsa zengin beyaz ve temizse fakir karışım anlamına gelir(fakir karışım zengin karışım ve afr nedir konusunu sonraki derslerimizde bulabilirsiniz).

kompresyon5.jpg


kompresyon6.jpg



Kompresyon testi yapmadan önce lütfen kompresyon cihazınızı kontrol ediniz. Eğer hasar görmüşse kullanmayınız. Sağlıklı sonuç elde edebilmek için kullandığınız kompresyon cihazının sağlıklı olduğundan emin olmanız gerekmektedir. Şimdi ilk silindire test cihazımızı yerleştirelim. Elle cihazı çevirerek buji deliğine cihazı takıyoruz. Boşluk almanız yeterli çıkartırken zorlanmamak için aşırı sıkmayınız. Cihazı taktıktan sonra bir kişi kontak başına geçmeli ve gaz pedalına sonuna kadar ayağı basılı şekilde marşa basmalıdır.

kompresyon7.jpg


kompresyon8.jpg


Yukarıdaki resimde de gördüğünüz gibi normal bir atmosferik araçta 175 psi olarak 4 silindirde vermiştir. bu araç için gayet sağlıklıdır. Kompresyon testlerinde her araç farklı değerler verebilir. 150 veren turbo araçlar olabilir veya 220 verebilen atmosferik araçlarda olabilir. Sonuçta asıl dikkat ettiğimiz 4 silindirin birbirinin aynısı olması gerekmektedir. 4 Silindir birbirinin aynısı olan araç çok çok sağlık anlamını taşır. aralarında 5-15 Psi civarı fark oluşan araçlarda çok sağlıklı sayılabilir. Ancak fark 25 30 ve yukarısıysa bu aracımızın motor ömrü hayli kısalmış anlamını çıkarabilir. Kullanıma göre değişmekle birlikte çok uzun zaman geçmeden piston ve segman dağıtabileceği anlamı yüklenebilir.

Aşağıdaki videoda örnek olarak clio rs kompresyon testini izleyebilirsiniz...

 
Faydalı bir konu,eyvallah Gökhan...:eyv
 
Tesadüfün bu kadarı mı olur..:) 1 saate yakın internette motor kompresyon ölçümü yazılarını okuyordum sonra
foruma geldim güncel konulara ki bu konu acılmış , tam üstüne geldi ki süper oldu..:)

Bu ölçüm cihazlarını nereden temin edebiliriz acaba?
 
Emeğine sağlık Gökhan, yine altın standartında konu paylaşmıssın. :eyv
Örnekteki benzinli için, aynı testin dizelle yönelik olanı varmı, kısaca bilgi verebilirsen çok memnun olurum. Şimdiden çok teşekürler.
 
Tesadüfün bu kadarı mı olur..:) 1 saate yakın internette motor kompresyon ölçümü yazılarını okuyordum sonra
foruma geldim güncel konulara ki bu konu acılmış , tam üstüne geldi ki süper oldu..:)

Bu ölçüm cihazlarını nereden temin edebiliriz acaba?

Sanayideki hırdavatcılarda var. 75-100TL arası değişiyor fiyat.Daha ucuza da bulmak mümkün..
 
armağanın dediği gibi sanayideki hırdavatçılarda mevcuttur. ayrıca ebayda 15 20 dolarada sipariş geçebilirsiniz. bu benzinli için.

dizelin test cihazı ile benzinlininki farklı. yetkili servislerin bi kısmında bunların 2side mevcuttur. psi ölçerli saatler her zaman daha makbuldür. servislerde genelde kağıda çizik atan eski tip saat kullanıyorlar.

benzinliyi anlatımdan kendiniz bakarak yapabilirsiniz. ancak dizel araçta amatörce yapmayın. serviste yaptırın. zira dizelin ölçümü benzinli kadar basit değil birazcık daha şatafatı var.
 
Tüm araç kullanıcıların anlayabileceği şekilde, çok fazla detaya inmeden, bilmediğimiz abudik gubidik terimler kullanılmadan sade bi anlatım biçimiyle konuyu bizlerle paylaştığın için çok teşekkürler.
Merak ettiğim bi konuydu, keyifle okudum valla :)
 
Bende hep merak ederdim,paylaşım için sağol abi:bravo
 
bir arkadaşın karbüratörlü aracında çekiş düşüklüğü varmış .dördü birden 75 çıkmış .çok az ama eşit .1400 cc toros? bana çok mantıksız geldi.silindir kapağını sökecekler.
 
bir arkadaşın karbüratörlü aracında çekiş düşüklüğü varmış .dördü birden 75 çıkmış .çok az ama eşit .1400 cc toros? bana çok mantıksız geldi.silindir kapağını sökecekler.

başka bir saatle daha ölçüm yapmalarını tavsiye ederim. benim aracım 155 çıkarken ilk denediğimiz saat 80 90 100 veriyordu. sağlam saat bulunda hepsi 155 çıktı.
 
Geri
Üst