Arkadaşlar merhaba
1999 model 1.6 8v DPO şanzıman lı aracımı ilk aldığımdan bu tarafa nerdeyse sıfırladım desem yeridir . motor üstündeki bütün sensörler üst kapak silindir contası ve takımı alt karter contası tamamen yenilendi sibop ayarı vs bütün ayarları yapıldı eksoz manifolttan itibaren komple yenilendi ateşleme sistemi komple yenilendi ayni kısacası araç bi nevi sıfırlandı . Bu işlemler yapılırken şanzıman yağı da 4 defa değiştirildi ancak sonuç hüsran oldu hep .Son olarak mecburen şanzıman açıldı tork konvertörü (türibün ) açıldığında balatalarının durumu çok iyi idi ancak konvertör göbeği frezeden çıkmış ve boş dönüyordu ( araçta çekiş problemi tamammen bu yüzden idi araç hafif meyilli rampada dahi kalkmakta zorlanıyor yada stop ediyor idi) şanzıman içinde ise balata takımı ciddi olarak aşınmış idi ,artı olarak ön fren bantından bir parça kırık olarak çıktı sonuç itibari ile şanzıman komple revizyona girdi bütün değişimi gereken parçalar değiştirildi ( balata takımı , teflon takımı , burç takımı,ön arka fren bantları, piston takımı, selonoid valfler ) araç tamamen normale döndüğünde tamircim den kullanmış olduğu renault clip programını ve bu programın kullanıldığı snooper cihazını bikaç gün ödünç aldım ve şanzıman ısısını takip ettim gördüğüm değerler minumum 96 maximum 174 derece idi ,bunun üzerine şanzıman üzerindeki küçük soğutucunun çok sağlıklı bir soğutma yapamadığına karar verdim ve bir radyatörcü ile anlaşarak özel bir radyatör siparişi verdim ve şanzımanın soğutucu girişine bu radyatörden gelen suyu vermeye başladım ve gördüğüm değerler yoğun trafikte 90 ila 92 derce harket halinde iken ise 70 -74 derece idi . Sözün özü olarak bu araçların şanzıman larının en büyük düşmanı yüksek ısı ve özellikle lpgli araçlar bu yüksek ısıya oldukça fazla maruz kalıyorlar bu yüksek ısılar nedeni ile DPO Yada AL4 ve BVA olarak geçen bu şanzıman tipinde çoğu zaman vuruntu , vites geçişlerinde kararsızlık , geç doldurma yada korumaya alma gibi problemler ile sık sık karşılaşılıyor .
Bu tip araç kullanıcıları için yararlı olabileceğini düşünürek yukardaki bilgileri sizler ile paylaşmak istedim arkadaşlar herkese keyifli forumlar .