Motor durumu, kullanma şekli, trafik durumunu bilemeyiz ama otomatik şanzımana göre aşırı uçuk değil ama az da değil 30 kuruşun altına inmesi lazım.
Ölçüm de çok önemli. Lpg sarfiyatının tek ölçüm şekli fulle bitir ve hesapla şeklindedir. Neredeyse tüm Lpg şamandıralarında zamanla arıza olduğu için
küçük sapmalarla yakıtı bazen fazla bazen eksik dolmaktadır.
Benzinde hesapladığımız gibi fulle, git, tekrar, fulle ve yapılan km ye böl yapmamız bizi yanıltabilir.
2004 Megane 1,6 LPG li kullanıyorum Benim LPG deposu 42 litre her seferinde fullerim. Fulledikten sonra depoda 95 TL lik gaz olduğunu varsayalım.
Benzine geçene kadar kullanırım ve bu şekilde yaklaşık 320 km yol yaparım
Max değerlerimi alırsak 95 Lira / 330 Km = 28,5 kuruşa denk geliyor ki yaptığım bu km nin 1/3'lük kısmı yüksek devirde veya trafik içinde geçiyor.
Kalan kısmı da sakin kullanım.
Yazın bu değerler sıcaklığın yanmaya olumlu etkisinden dolayı 24-25 kuruşlara kadar düşüyor.
Tabi TL üzerinden konuştuğumuz için bu değerler her geçen ay değişiklik gösterebilir.
Lpg / benzin sarfiyat arasında litre bazında % 20 lik bir fark vardır. (yani benzinde 100 km de 10 litre yakan araç lpg de iken 12 litre civarı yakar)
Çok sefer denedim bilgisayarda ortalamam 8-10 litre gibi bir rakam gösteriyor
bunun %20 fazlası 10-12 litre LPG sarfiyatı eder ki bu da 100 km de yukarıda verdiğim 26 kuruş civarına denk geliyor.
Araca bakım yapılmadıysa sıvı ve buji kontrollerini yaptırmanı öneririm.