Turbo Dizellerde BlowOf montaj sorunu;
Dizellerde karşılaşılan problem araçlarda gaz kelebeği olmadığı için manifold vakumuyla blowoff un açılması sağlanamamaktadır. Şimdi bunu nasıl halledeceğimizi görücez;
Burda ihtiyacımız olan vakumu bize selenoid sağlıyacak, bu selenoidi Lpg araçlardaki darbe anında gazı kesen selenoid ler kullanılabilir.
Selenoid in yanında gördüğümüz parça Check-valf dir yani havayı tek yönlü iletir, yani bi tarafından üflerseniz hava geçer, diğer ucundan uflerseniz hava geçmez, bunuda şahin lerin fren sistemine giden vakum hortumunun ucunda olan plastik parçayı kullanabilirsiniz. Bu şart değil eğer blowoff bazen hava kaçırıyosa yada istenmediği zaman açılıyosa kullanın.
Ayrıca selenoid ile blowoff arasındaki hortuma ufak bir delik olması sistemde biriken havanın tahliyesini kolaylaştırır, fakat çok buyuk olmamasına dikkat edin.
Şimdi gelelim en önemli probleme, burda bir elektronikçiye danışmanız gerekebilir, basit bir elektrik devresine ihtiyacımız var. Şimdi devre şu şekilde çalışacak.
Gaz pedalının altına koyduğumuz switch tam gaza basıldığında aktive olacak, gazdan ayağımızı çekince switch selenoid e 12v elektrik gondericek. Bu şekilde çalışan switchler piyasada satılıyor. Bir elektronikçiye danışırsanız size yardımcı lacaktır.
Selenoid e 12v gidince emme manifoldundan blowoffumuza giden basıncı kesecek böylece blowoffumuz açılacaktır.
Dikkat edilecek bir nokta daha var aklıma gelmişken söleyeyim, blowoff u turboya yakın biryere monte etmeniz daha iyi sonuçlar almanızı sağlayacaktır.
Blowoffu intercooler sonrasına yada emme manifolduna yakın biyere monte etmemeye çalışın. Turbonun çıkışına mümkün olduğunca yakın olsun. ...
1) Egzoz gazı ile hareket kazanan turbo pervanesi belli bir basınçla motora hava göndermeye başlar. Fakat aracın motor devri her zaman aynı seviyede olmayacağı için gerekli hava ihtiyacıda azalıp artmaktadır. Ayağınızı vites değiştirmek için bile olsa gazdan çektiğinizde yada yavaşladığınızda gaz kelebeği kapanır ve turbo havayı motora yollayamadığından ters basınca maruz kalarak pervaneleri aniden yavaşlar. Özellikle şehir içi kullanımda bunun ne kadar sık gerçekleşebileceğini hepiniz tahmin edersiniz.
2) Bir turbo pervanesi dakikada 80.000-150.000 hatta bazı modellerde 190.000 devir ile dönmektedir. Bu pervanenin gerekli çalışma devrine gelemediği durumlarda turbo performansından sözetmek söz konusu değildir. Hatta egzoz manifoldunda da geriye tepme meydana getireceği için motorun sağlıklı çalışmasındanda sözedilemez. Aniden gaz kelebeğinin kapanması ve kelebeğin tekrar açıldıktan sonra turbonun performans üretecek devire gelmesi için arada geçen süreye turbo lag denir. Turbo lag zamanı ne kadar kısa olursa o kadar çabuk yeniden hızlanabilirsiniz.
3) Blow off valf, turbo sisteminin motor hava girişine giden boru hattı üzerine bağlanmış ek bir hortumun ucuna takılır. Yukarıdaki resimde görülen valfin arkasındaki kalın siyah hortum turbo hattına uzanmaktadır.
4) Turbonun basınşılı hava gönderdiği hat üzerinde bulunan valf gaz kelebeğinin kapanması ile yükselen basıncı anlayarak yukarıdaki animasyonda görüldüğü gibi kademeli olarak açılarak içerideki yüksek basıncın tahliye olmasını sağlar. Bu sayede turbo pervaneleri ters basınca maruz kalmayarak yüksek süratle dönmeye devam edecektir. Gaz kelebeğinin tekrar açılması ile blow off valf kapanır. Bu sayede turbo lag zamanı oldukça kısalır buda sürekli yüksek performans için gerekli bir unsurdur. Ayrıca turbo sistemimizin ömrüde uzamış olur....